• Reseptit
  • Artikkelit
  • 5 parasta herkullista riisiruokaa tähteeksi jääneistä vihanneksista

5 parasta herkullista riisiruokaa tähteeksi jääneistä vihanneksista

5 parasta herkullista riisiruokaa tähteeksi jääneistä vihanneksista

Tähteeksi jääneistä vihanneksista voi valmistaa maukkaita ja monipuolisia uusia ruokalajeja. Valmista ruokaa luovalla otteella ja hyödynnä jääkaappiin jääneet kypsennetyt ja kypsentämättömät ainekset. Entä mitä kannattaa käyttää tähteeksi jääneiden vihannesten lisukkeena? Riisiä! Tässä viisi herkullisinta riisireseptiämme, joissa voit hyödyntää lähes kaikenlaisia vihanneksia. Uutta luomalla on helppo vähentää ruokahävikkiä, sillä mitään ei heitetä pois. Lue lisää ja tutustu ideoihin!

1. Risotto

Riisistä ja vihanneksista ei voida puhua mainitsematta risottoa – tuota kulinarismin kuningatarta, joka on täyteläisen runsas ja monipuolinen herkkuruoka. Voit lisätä tähän uskomattoman monipuoliseen ruokaan paahdettuja, höyrytettyjä, keitettyjä tai kypsentämättömiä vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja myskikurpitsaa.

Täydennä risottoa savun ja hiilloksen maulla lisäämällä siihen esimerkiksi grillattuja vihanneksia, kuten parsaa, sieniä tai sipulia. Tai valitse paahdetut kasvikset, jos haluat ruokaan kevyesti karamellisoituneen vivahteen. Myös höyrytetty parsakaali ja kukkakaali maistuvat hyvältä risotossa, kun taas keitetyt porkkanat tai bataatti voidaan sekoittaa ruokaan soseutettuna. Kokeile esimerkiksi perinteistä sienirisottoamme – sienet ja risotto ovat täydellinen pari!

2. Riisistä valmistetut bowl-annokset

Risoton tapaan myös riisistä valmistetuissa bowl-annoksissa voi hyödyntää tähteeksi jääneitä vihanneksia. Voit helposti sekoittaa keitetyn riisin tähteeksi jääneen pinaatin, lehtikaalin ja edellisenä iltana höyrytettyjen vihreiden papujen joukkoon. Lämmitä ne uudelleen ja lisää bowl-annoksiin.

Hienonna paahdetut bataatit, porkkanat ja paprikat pienemmiksi paloiksi, lämmitä ne uudelleen ja lisää ruokaan. Voit myös käyttää tähteeksi jääneitä kypsentämättömiä vihanneksia erilaisissa riisistä valmistetuissa bowl-annoksissa, kuten tässä helpossa Buddha-bowlissa tai herkullisessa poke bowlissa.

Voit myös käyttää grillattuja vihanneksia, kuten kesäkurpitsaa, munakoisoa ja parsaa. Viipaloi ne pienemmiksi paloiksi ja koristele annokset kauniisti. Ota mallia helposta kanabowlistamme, jossa on parsakaalia ja sieniä. Voit lisätä siihen muita tähteeksi jääneitä vihanneksia.

3. Täytetyt kasvikset

Hyödynnä tähteet hauskasti ja maukkaasti riisillä, vihanneksilla ja mausteilla täytetyissä kasviksissa. Voit valmistaa niitä monilla eri tavoilla. Kokeile värikkäitä paprikoita tai muita riittävän suuria vihanneksia, joihin sopii täytettä. Täytä vaikkapa kesäkurpitsoja, munakoisoja, tomaatteja ja kaalinlehtiä. Joskus jääkaapista löytyy myös tähteeksi jäänyttä juustoraastetta tai parmesaania. Voit ripotella juustoa kasvisten päälle, niin se sulaa uunissa.

Tutustu herkullisten täytettyjen paprikoiden reseptiimme ja hyödynnä sitä ideoinnissa. Paprikoita ja muita kasviksia on helppo täyttää riisillä. Ja jos haluat sukeltaa syvemmälle aiheeseen, lue artikkelimme, jossa kerromme vihannesten hyödyntämisestä, oikeasta säilyttämisestä ja ruokahävikin vähentämisestä.

4. Riisivuoat

Valmista jääkaappiin jääneistä ruoantähteistä suuri annos täyteläistä vuokaruokaa, ja tarjoile se riisin kera. Voit käyttää lähes kaikenlaisia vihanneksia – niin kypsennettyjä kuin tai kypsentämättömiäkin. Muista vain, että kypsennysaika vaihtelee sen mukaan, ovatko vuokaan lisättävät vihannekset kypsentämättömiä vai kypsennettyjä.

Parsakaali, paprika, kukkakaali ja porkkanat sopivat täydellisesti vuokiin, samoin kuin kevyemmät vihannekset, kuten herneet, maissi ja pinaatti. Kokeile esimerkiksi porsaan sisäfileestä ja sienistä valmistettua vuokaa, johon voit lisätä esimerkiksi paprikaa ja porkkanaa. Herkullinen vuoka tarjoillaan riisin kera. Mausteisessa naudanliha-paprikapadassa maukas liha yhdistyy värikkäisiin vihanneksiin herkullisella riisipedillä.

5. Paistettu riisi ja wokki

Tähteeksi jääneet vihannekset paistetaan useimmiten pannulla. Nopea ja helppo paistettu riisi tai mausteinen nuudeliwokki tunnetaan aasialaisesta keittiöstä. Paistettu riisi ja nuudelit ovat täydellisiä kumppaneita useimmille vihanneksille eli voit yhdistää niihin mitä tahansa porkkanoista ja paprikoista parsakaaliin, herneisiin ja kesäkurpitsaan. Kuuntelet vain sisäistä ääntäsi.

Kypsennysaika on lyhyt, mutta muistathan, että jotkin vihannekset kypsyvät pannulla toisia nopeammin. Kypsymisaika riippuu myös siitä, käytätkö aiemmin kypsennettyjä vai kypsentämättömiä tähteeksi jääneitä vihanneksia. Nämä ruoat ovat aina hyviä vaihtoehtoja, kun haluat kokata maukkaista tähteeksi jääneistä kasviksista ja riisistä nopean aterian lounaaksi tai illalliseksi.

Parhaisiin tuloksiin aiemmin keitetyllä riisillä

Herkullisin paistettu riisi syntyy käyttämällä aiemmin keitettyä riisiä! Tällöin riisistä on haihtunut jo jonkin verran kosteutta, joten se sopii mainiosti paistettavaksi. Se on kuivempaa ja kiinteämpää, joten se ei muutu tahmeaksi tai riisipaakuiksi. Päivän vanha riisi imee myös hyvin kastikkeita, joten ruoka maistuu paremmalta.