Lihapata

Lihapata

30 minuuttia
Tämä kermainen lihapata, joka tunnetaan myös nimellä paprikapata tai viikinkipata, on varmasti perheen suosikki. Nopean lihapadan reseptimme avulla ihana yhdistelmä sisäfileetä, pekonia, cocktail-makkaroita ja sieniä kermaisessa tomaattikastikkeessa on yllättävän helppo ja nopea valmistaa. Näin ollen tämä runsas pataruoka sopii täydellisesti myös kiireisiin arki-iltoihin. Koristele se persiljalla ja tarjoile riisin kanssa maukkaaksi ja lämmittäväksi illalliseksi.
https://www.arla.fi/reseptit/lihapata/

Tee näin:

Lihapata
  • Anna voin sulaa kovalla lämmöllä suuressa, paksupohjaisessa kattilassa, mutta varmista, ettei se ala ruskistua.
  • Paahda sisäfileepaloja ja pekonikuutioita kovalla lämmöllä noin 3 minuuttia.
  • Lisää sienet ja sipulisuikaleet ja kypsennä vielä 3 minuuttia keskilämmöllä.
  • Lisää kuoritut, hienonnetut tomaatit, suola ja paprikajauhe ja anna kypsyä miedolla lämmöllä kansi päällä noin 10 minuuttia.
  • Lisää cocktail-makkarat ja kerma lihapataan, kuumenna ja mausta maun mukaan.
  • Koristele lehtipersiljalla ja tarjoile tuoreen keitetyn riisin kanssa.
Valmis!

Kysymyksiä sianlihapadasta

Lue alta lisää helposta lihapatareseptistämme ja lue vastauksemme joihinkin sitä koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miten tehdä lihapataa?
Helppo lihapata sopii erinomaisesti kiireisiin iltoihin, kun haluat maukkaan aterian, mutta sinulla ei ole paljon aikaa ruoanlaittoon. Aloita paahtamalla porsaan ulkofilee ja pekoni ennen kuin lisäät myös sienet ja sipuliviipaleet. Kaada sitten kuoritut, hienonnetut tomaatit kattilaan ja mausta suolalla ja paprikalla. Anna kiehua 10 minuuttia ennen kuin lisäät viimeiset ainekset, cocktail-makkarat ja kerman, kuumennat ja maustat ne. Tarjoile persiljalla koristeltuna riisin kera, niin saat sydämellisen, kotiruoka-aterian.
Voiko lihapataa pakastaa?
Kyllä, lihapataa voi pakastaa! Kun olet antanut sen jäähtyä, siirrä se ilmatiiviisiin astioihin ja laita ne pakastimeen. Varmista, että rasioihin jää tyhjää tilaa, jotta ruoka voi hieman laajentua jäätyessään. Se säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta. Paras tapa nauttia tähteistä on sulattaa ne jääkaapissa yön yli ja lämmittää ne uudelleen joko liedellä tai mikroaaltouunissa. Mitä hitaammin lämmität jäljelle jääneen porsaanfileepadan, sitä paremmin sen maku säilyy.
Voiko lihapataa lämmittää uudelleen?
Voit toki lämmittää lihapataa uudelleen. Jos lämmität uudelleen jääkaappiin varastoidut tähteet, helpointa on heittää ne kattilaan ja lämmittää liedellä. Lämmitä se uudelleen hitaasti miedolla lämmöllä, jotta maku säilyy mahdollisimman hyvin. Jos lämmität vain yhden annoksen, voit lämmittää sitä muutaman minuutin ajan mikroaaltouunissa.
Mitä tarjoilla lihapadan kanssa?
Riisi ja lihapata sopivat loistavasti yhteen. Riisi imee hienosti kermaisen tomaatti-paprikakastikkeen ja säilyttää samalla pehmeän rakenteensa. Lihapadan voi tarjoilla myös keitettyjen perunoiden tai perunamuusin, kuskusin, leivän ja tietenkin virkistävän, rapean salaatin kanssa. Tarjoilutavan vaihtelu auttaa pitämään sen vastustamattoman mielenkiintoisena ja tekee siitä joka kerta yhtä herkullisen.
Millainen liha sopii lihapataan?
Eri lihapataresepteissä saatetaan vaatia erilaisia lihapaloja, kuten sianlapa- tai ulkofileepaloja, mutta sisäfileen kanssa ei voi koskaan mennä pieleen. Meidän nopeaan lihapataan tulee mureaa lihaa, sillä sitä ei kypsennetä pitkään. Porsaan sisäfilee on yksi mureimmista sianlihapaloista. Siksi se sopii täydellisesti nopeisiin pataruokiin.

Ainekset

Lihapata
25 g
Porsaan ulkofileetä kuutioituna pieniksi paloiksi
400 g
Pekonia
150 g
Sieniä kokonaisina tai puoliksi leikattuina
400 g
Suuri punasipuli hienonnettuna (n. 100 g)
1
Kuorittuja tomaatteja
400 g
Karkeaa suolaa
1 tl
Vahvaa paprikajauhetta
1 tl
Cocktail- tai muita pieniä makkaraa
200 g
1½ dl
Koristeluun
Persiljaa karkeasti hienonnettuna
Tarjoiluun
Keitettyä riisi
320 g
Lisää herkullisia ideoita
Tofupata
45 minuuttia
Tofupata
(17)

Porsaan sisäfilee sienien ja makkaran kera

Tämä sianlihaa ja sieniä sisältävä pataruoka on täynnä ihania umamimakuja, ja siinä on sisäfileen paloja, pekonikuutioita, pieniä cocktail-makkaroita ja sieniä. Tämän keskeisen maun eli umamin korostaminen tekee ruoasta lihaisan, suolaisen ja herkullisen ruokalajin.

Kermainen tomaattikastike korostaa suolaisuutta ja tuo mukaan myös kirpeän, savuisen ja makean makuja. Koristeena käytetyn persiljan pippurinen raikkaus sitoo kaiken yhteen.

Jos etsit lisää tämänkaltaisia herkullisia reseptejä, suosittelemme tutustumaan resepteihimme coq au vin, mausteinen naudanlihapata ja mausteinen chili con carne.

Tee porsaan ulkofileepata laadukkaasta lihasta

Pataruoan valmistaminen porsaan sisäfileestä on loistava valinta, kun haluat tarjoilla jotain maukasta, suolaisen ja kermaisen kastikkeen kera, mutta sinulla ei ole aikaa hitaaseen kypsentämiseen. Mureaa porsaan sisäfilettä ei tarvitse kypsentää yhtä kauan kuin muita suosittuja lihoja, kuten sianlapa- ja ulkofileepaloja, joten se sopii erinomaisesti nopeaan ja helppoon sianlihapataan. Miedonmakuinen laatuliha pysyy mehukkaana kypsennyksen aikana, mikä takaa mehevät ja mureat sisäfileepalat kauttaaltaan.

Nauti tomaatin täydellisestä mausta ja suolaisesta pekonista

Tämän kermaisen lihapadan makea ja kirpeä tomaattikastike täydentyy kauniisti suolaisilla pekonikuutioilla. Kermalla rikastettua, muhkeaa kastiketta tasapainottaa kirkkaan punainen paprika, joka vastapainona makeudelle antaa luonnollisen kitkeryyden sekä ruokalajille ominaisen, hienovaraisen savuisuuden.

Täydellisen kermainen lohturuoka

Perinteinen lihapatamme riisin kanssa on täyteläinen olematta kuitenkaan raskas. Kypsennettyjen kuorittujen tomaattien ja kerman yhdistelmä antaa ruokalajille herkullisen maun ja hyvän suutuntuman, joten se on runsas ja herkullinen ateria, joka sopii jokaiseen vuodenaikaan.

Koska tämä resepti on helppo tuplata tai jopa kolminkertaistaa, voit valmistaa ison erän ja pakastaa osan myöhempää ruokailua varten. Näin sinulla on aina osa säästössä pahan päivän varalle. Sinun tarvitsee vain keittää riisi ja voit tarjoilla tämän mahtavan aterian vain hetkessä.

Kokeile mausteista lihapataa

Voit lisätä voimakkaan paprikan makua lisäämällä savuista cayennepippuria ja mausteisia punapippurihiutaleita, jolloin saat mausteisemman lihapadan. Myös hieman tulinen mauste, kuten juustokumina, tai pippurinen yrtti, kuten basilika, voi tuoda mausteeseen lisää tulisuutta ja syvyyttä.

Pataa voi myös maustaa vaihtamalla osan miedoista cocktail-makkaroista maukkaaseen chorizoon. Tämä maukas espanjalainen makkara tuo ruokaan varmasti mukavaa lämpöä.

Voit tietysti tuunata reseptiämme myös käyttämällä metsäsieniä. Kun lähdet metsästämään sieniä tähän pataan, etsi maukkaita, helposti tunnistettavia sieniä, kuten kantarelleja, huhtasieniä, shiitakkeita tai jättikuukusia.

Vinkkejä

Jos haluat sakeuttaa tätä kermaista lihapataa enemmän kuin mitä kerman lisääminen luonnollisesti tekee, yksi tapa on lisätä joukkoon yhtä paljon maissitärkkelystä ja kylmää vettä. Lisää seosta lihapataan vähän kerrallaan sen kiehuessa. Jatka sekoittamista ja lisää sakeuttamisainetta, kunnes kastike on tarpeeksi paksua.

Tämä porsaanlihapata on helppo valmistaa etukäteen, sillä mitä enemmän aikaa se saa haudutella, sitä parempaa siitä tulee. Varmista vain, ettet anna kiehua liian kauan makkaroiden lisäämisen jälkeen, jotta ne eivät halkeile. Anna sen hautua liedellä muutaman tunnin ajan ja tarjoile se, kun olet valmis.