Stroganoff

Stroganoff

35 minuuttia
Stroganoff on klassinen ja ylellinen ruokalaji, joka on saanut nimensä venäläisen aristokraatin kreivi Alexander Stroganoffin mukaan. Tämän yksinkertaisen reseptin tuloksena syntyy kermainen, maanläheinen muhennos, joka on täydellinen ateria kylmänä päivänä. Beef Stroganoff voidaan tarjoilla riisin tai perunamuusin ja loraus smetanaa kera, jonka päälle laitetaan persiljaa.
https://www.arla.fi/reseptit/stroganoff/

Tee näin:

Stroganoff
  • Kuori ja hienonna sipuli. Viipaloi sienet.
  • Leikkaa naudanliha suikaleiksi. Ruskista liha perusteellisesti pannulla voissa.
  • Lisää suola ja pippuri. Lisää sipulit ja sienet. Anna paistua 4-5 minuuttia.
  • Kaada joukkoon kerma ja lisää tomaattipyree. Anna kastikkeen kiehua 1-2 minuuttia. Lisää päälle persiljaa.
  • Tarjoile naudanliha Stroganoff riisin tai perunamuusin, smetanan ja suolakurkkukastikkeen kanssa.
Valmis!

Stroganoff Q&A

Miten estät Stroganoffia juoksettumasta?
Kypsennys liian korkealla lämmöllä on yleinen syyllinen Stroganoffin juoksettumiseen. Hidasta siis kypsennystä, ja ennen kaikkea älä koskaan anna kastikkeen kiehua.
Mikä on mureinta lihaa naudan Stroganoffiin?
Oikean lihaleikkeen valinta riippuu budjetistasi - rumpupihvi on leikattava ohuiksi viipaleiksi mureuden varmistamiseksi, välikyljys on puolestaan suussa sulava vaihtoehto; myös sisäfilee sopii hyvin stroganoffiin.
Miten Stroganoffista saa vähemmän vetelää?
Jos Stroganoff-kastikkeesi on liian ohutta, klassinen temppu, jossa lisätään kaksi ruokalusikallista jauhoja tai maissitärkkelystä veteen sekoitettuna, auttaa sakeuttamaan kastikkeen.
Miksi valmistamani stroganoff maistuu happamalta?
Se, että kuohukerman annetaan vahingossa hyytyä, on todennäköinen selitys happamalle maistuvalle kastikkeelle, joten kiinnitä erityistä huomiota kuumuuteen. Saatat joutua temperoimaan kerman ennen sen lisäämistä kastikkeeseen. Tämä onnistuu helposti sekoittamalla pieniä määriä lämmintä nestettä kuohukermaan, kunnes se vähitellen lämpenee, ja lisäämällä sitten lämmennyt kermaseos kastikkeeseen.

Ainekset

Stroganoff
Naudanlihaa (esim. paistia)
500 g
Sipuli
1
Herkkusieniä
150 g
Suolaa
½ tl
Maun mukaan mustapippuria
2 dl
Tomaattipyreetä
2½ rkl
Tuoretta persiljaa hienonnettuna
½ nippu
Tarjoiluun
200 g
Suolakurkkuja

Stroganoffin alkuperä

Vaikka nimen alkuperä on selvä, mielipiteet vaihtelevat siitä, missä ja milloin ensimmäinen stroganoff valmistettiin. Yksi todennäköinen tarina on, että ruokalaji tarjoiltiin ensimmäisen kerran kreivi Stroganoffin pitämillä säännöllisillä illallisilla 1800-luvulla. Kreivin ranskalaisen keittiömestarin kerrotaan keksineen ruokalajin, joka osoittautui suosituksi vieraiden keskuudessa, ja se kirjattiin lopulta kahden ruokailijan kirjoittamaan keittokirjaan.

Stroganoffin tarjoiluehdotukset

Stroganoffin kanssa tarjoillaan perinteisesti valkoista riisiä tai perunamuusia, ruusukaalia ja paahdettuja juureksia. Ei ole kuitenkaan olemassa mitään tiukkoja sääntöjä siitä, mitä ruokalajin kanssa voi tarjota, sillä kaikki höyrytetystä parsakaalista herkullisiin ranskalaisiin tarjoavat tyydyttävän yhdistelmän.

Tee stroganoffista kasvisversio

Stroganoffin valmistaminen kasvisversiona on uskomattoman helppoa, sillä sienet ovat jo valmiiksi suuri osa makua. Yksinkertaisesti jätä naudanliha pois ja lisää sienien määrää. Vaihtoehtoisesti voit lisätä kasviperäisen naudanlihavaihtoehdon, jotta alkuperäisen ruokalajin rakenne säilyy.