Buddha-kulho

Buddha-kulho

30 minuuttia
Kotitekoisessa buddha-kulhossa on vähän kaikkea: vihanneksia, siemeniä, jyviä, papuja ja herkullisia lisukkeita kaiken kukkuraksi. Meidän versiossamme on hedelmiä ja vihanneksia, kuten porkkanoita, retiisejä, teräväkärkistä kaalia, edamame-papuja, granaattiomenan siemeniä ja avokadoa kvinoa-pohjalla. Tämän nopean buddha-kulhon kaikki maut sitovat yhteen lisäämällä joukkoon pehmeää tahinilla maustettua hummusta, mustia seesaminsiemeniä, makoisia chilipippureita ja korianterinlehtiä raikkauden lisäämiseksi.

Tee näin:

Hummuskastike
  • Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella, kunnes hummus on sileää. Mausta maun mukaan.
Buddha-kulho
  • Asettele neljään kulhoon keitettyä kvinoaa, teroitettua kaalia, edamame-papuja, granaattiomenan siemeniä, avokadoa, retiisiä, porkkanoita ja lusikallinen hummusta.
  • Koristele korianterinlehdillä, seesaminsiemenillä ja chilillä.
  • Tarjoile buddha-kulhot lopun hummuskastikkeen ja täysjyväleivän kera.
Valmis!

Kysymyksiä buddha-kulhoista

Helpon kvinoa-buddha-kulhon reseptin avulla herkullisen ja värikkään aterian valmistaminen on nopeaa ja helppoa. Jos haluat lisätietoja buddha-kulhoista, lue alta vastauksemme niitä koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä ovat buddha-kulhot?
Buddha-kulhot ovat suosittuja kevyempiä aterioita, jotka koostuvat yleensä hiilihydraattipohjasta, joka on täytetty erilaisilla vihannes- ja hedelmäpäällysteillä. Joidenkin mukaan nimi viittaa ainesosien tasapainoon ja harmoniaan, joka muistuttaa buddhalaisia tasapainon ja tietoisuuden periaatteita. Toisen teorian mukaan nimi tulee siitä, miten ainesosat on järjestetty, ja sen sanotaan muistuttavan Buddhan pyöreää vatsaa. Yksi buddha-kulhojen eduista on se, että ne voidaan räätälöidä omaan makuun sopiviksi, sillä niissä voi käyttää mitä tahansa keitettyjä tai raakoja vihanneksia, siemeniä, jyviä, kastikkeita ja lisukkeita.
Mitä laittaa buddha-kulhoon?
Vaikka meidän reseptimme kaltaiset kvinoa-buddha-kulhot ovat suosittuja, pohja voi koostua myös valkoisesta riisistä, ruskeasta riisistä, raastetusta kukkakaali-"riisistä", couscousista, ohrasta, bulgurista tai lehtivihreistä, kuten lehtikaalista ja pinaatista. Voit koristella ne pähkinöillä, siemenillä ja kaikenlaisilla yrteillä ja käyttää lähes mitä tahansa vihanneksia ja hedelmiä lisukkeena. Suosittuja vaihtoehtoja ovat avokado, porkkana, kaali, lehtikaali, pavut, kikherneet, kurkku, tomaatit, maissi, bataatti, punajuuri, sipuli, paprika ja mango. Koska niitä on sinänsä uskomattoman helppo muunnella, olemme valmiita lyömään vetoa, ettet kyllästy buddha bowl -konseptiin lähiaikoina.
Kuinka tehdä buddha-kulho?
Helppo buddha-kulho on ihastuttava ja helppo lounas tai illallinen, jossa on paljon makua, rakennetta ja väriä. Aloita tekemällä kotitekoinen hummuskastike sekoittamalla crème fraiche, purkitetut kikherneet, valkosipuli, suola, sitruunan mehu ja kuori sekä tahinitahna. Mausta se maun mukaan. Tee kvinoapohja ja lisää sen päälle viipaloituja porkkanoita, avokadoa, retiisejä, silputtua kaalia, edamame-papuja ja granaattiomenansiemeniä. Koristele hummuksella, seesaminsiemenillä, tuoreella chilillä ja korianterinlehdillä.
Mikä on hyvä kastike buddha-kulholle?
Hummus on herkullinen ja helppo buddha-kulhon kastike. Sen täyteläinen ja kermainen koostumus sopii hyvin yhteen murean kvinoan ja rapeiden, tuoreiden vihannesten kanssa ja sitoo ne yhteen luoden harmonisen ruokalajin. Buddha-kulhojen hummuskastike tuo mukanaan myös ihania Lähi-idän vaikutteita sekä pähkinäisiä ja maanläheisiä sävyjä. Itse tehdyssä hummuksessa oleva tahini antaa sille hieman savuisen maun, joka sopii hyvin yhteen buddha-kulhon raikkauden kanssa.

Ainekset

Hummus-kastike
Arla® Lempi Fraîche kermaa 15%
150 g
Valutettuja kikherneitä suolavedessä
240 g
Valkosipulinkynsi murskattuna
1
Karkeaa suolaa
1 tl
Tahinitahnaa
1 rkl
Sitruunamehu
1
Sitruunan kuori
1
Buddha-kulho
Keitettyä kvinoansiemeniä
150 g
Purppuranpunaista, teräväkärkistä kaali hienonnettuna
200 g
Edamamepapuja
100 g
Granaattiomenan siemen
1 dl
Avokado viipaloituna
2
Retiisejä viipaloituna
4
Porkkanoita leikattuna ohuiksi suikaleiksi
150 g
Koristeluun
Tuoretta korianteria
Mustia seesaminsiemeniä
Punaista chili renkaina
Tarjoiluun
Täysjyväleipä
Lisää herkullisia ideoita
Buddha bowl
40 minuuttia
Buddha bowl
(2)
Acai bowl
15 minuuttia
Acai bowl
(5)
Tonnikala-poke bowl
40 minuuttia
Tonnikala-poke bowl
(3)

Quinoa-buddha-kulho vihannesten ja kermaisen hummuksen kera

Buddha-kulhot ovat tulleet varsin suosituiksi viime vuosina, eikä ole ihme, miksi! Koska syömme yhtä paljon silmillämme kuin suullakin, kulhojen eläväinen ja värikäs ulkonäkö tekee niistä uskomattoman houkuttelevia.

Meidän versiossamme herkullisen aterian pohjana on miedon ja pähkinäisen makuinen kvinoa. Tämän maukkaan täysjyväviljan rakenne on ihastuttavan pehmeä, mutta siinä on juuri sopiva määrä pureskeltavuutta pitämään asiat mielenkiintoisina. Kuohkean kvinoan, tahinihummuksen ja rapeiden ja mehukkaiden hedelmien ja vihannesten yhdistelmä muodostaa ihanan aterian, joka sopii erinomaisesti lounaaksi tai kevyeksi päivälliseksi.

Korianterilla, seesamilla ja punaisella chilipippurilla koristeltu

Vaikka se on jo täynnä makua, maukas buddha-kulho, jossa on kvinoa ja upeita täytteitä, ei tietenkään ole täydellinen ilman herkullisia lisukkeita. Korianterinlehdet, seesaminsiemenet ja punainen chilipippuri ovat suosittu yhdistelmä useissa keittiöissä. Korianterinlehtien raikas, sitruksinen maku sopii hyvin yhteen seesaminsiementen pähkinäisyyden ja punaisen chilipippurin mausteisuuden kanssa.

Korianterin lehdet tunnetaan kirkkaasta maustaan. Ne tuovat virkistävän sävyn kvinoa-buddha-kulhoosi. Seesaminsiemenet tuovat mukavan rapean rakenteen ja pähkinäisen maun, joka heijastaa tahinilla maustettua hummusta. Ohuet viipaleet punaista chilipippuria tuovat joukkoon hienovaraista tulisuutta, joka kutittaa makunystyröitäsi.

Kotitekoinen hummuskastike tahinilla

Kotitekoinen hummuskastike tahinilla on herkullinen ja monipuolinen kastike, jolla voi lisätä makua ja kermaisuutta monenlaisiin ruokiin, myös tähän ruokaan. Hummuksen täyteläinen suutuntuma täydentää kauniisti porkkanoiden, teräväkärkisen kaalin ja retiisien raikasta rapeutta.

Tahinikastikkeen käyttö buddha-kulhossa antaa sille myös voimakkaan pähkinäisen maun, sillä tahini on paahdetuista seesaminsiemenistä valmistettu pähkinävoi tai tahna. Siinä on hieman kitkerä ja savuinen maku, ja se on erittäin maukas. Se tuoksuu maanläheiselle hummukselle ja luo entistäkin maukkaamman kastikkeen maukkaalle buddha-kulhollesi.

Rapeat, raikkaat, värikkäät buddha-kulhon täytteet

Buddha-kulho, jossa on hummusta ja kvinoa, maistuu hyvältä vihannesten, kuten makeiden porkkanoiden, miedon teräväkärkisen kaalin ja pippuristen retiisien kanssa. Kaikki ovat rapeita, ja jokainen tuo erilaisen vivahteen ruokalajin makuprofiiliin. Vaikka avokado ei olekaan rapea, se on myös ihana buddha-kulhon täytteenä. Sen pehmeä, kermainen rakenne muodostaa hienon kontrastin rapeille vihanneksille ja mehukkaille granaattiomenansiemenille. Niin tekevät myös voiset edamame-pavut, jotka maistuvat hieman pähkinäisiltä ja makeilta ja joissa on hieman rapeutta.

Lisää oma twistisi

Buddha-kulhon resepti antaa sinulle runsaasti mahdollisuuksia luovuuteen, sillä voit vaihdella aineksia loputtomiin sen mukaan, mitkä hedelmät ja vihannekset ovat sesongissa tai mitä sinulla sattuu olemaan jääkaapissasi tai ruokakaapissasi. Jos haluat leikitellä ajatuksella, että kotitekoisesta buddha-kulhosta tulisi täyteläisempi, suosittelemme lisäämään siihen silputtua uunissa paistettua kanaa, kruunaamaan sen täydellisesti kypsennetyllä pehmeäksi keitetyllä kananmunalla tai inspiroitumaan sushi-kulho-reseptistämme lisäämällä siihen ohuita viipaleita suosikkikalastasi.

Jos tahini-buddha-kulhomme on sinulle liian voimakas, voit maustaa kotitekoisen hummuskastikkeen za'atarilla tai dukkahilla. Molemmat ovat rikkaita, maanläheisiä ja sitruunaisia mausteseoksia, jotka ovat peräisin Lähi-idästä ja sopivat sellaisenaan täydellisesti hummuksen maustamiseen. Molempia voi myös ripotella buddhakulhosi päälle koristeeksi, jälkimmäinen tuo siihen hieman rapeutta.

Vinkkejä

Helpoin tapa viipaloida vihannekset ohuiksi on käyttää niin sanottua mandoliiniviipalointilaitetta. Tämä keittiötyökalu on erinomainen leikkaamaan erilaisia vihanneksia tikuiksi ja viipaleiksi. Koska hyvä mandoliini on uskomattoman terävä, on tärkeää pitää huolta turvallisuudesta sitä käytettäessä. Käytä siksi sormisuojaa tai turvasuojaa tai valitse malli, joka takaa, että sormesi eivät koskaan joudu terän lähelle.