Skonssit

Skonssit

45 minuuttia
Skonssi on skotlantilaisperäinen teeleipä ja se voi olla suolainen tai makea. Nämä ovat todellinen klassikko, jota kannattaa kokeilla!
https://www.arla.fi/reseptit/skonssit/

Tee näin:

Skonssit
  • Kuumenna uuni 225 ° asteeseen.
  • Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola kulhossa.
  • Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja murenna se jauhoseokseen.
  • Lisää maito ja sekoita taikina löyhästi käsin.
  • Käännä taikina leivinpaperin päälle ja kauli varovasti niin, että se täyttää suurimman osan leivinpaperista.
  • Taita ⅓ taikinasta itseensä nostamalla leivinpaperia.
  • Taita sitten viimeinen ⅓ niin, että taikina on nyt 3 kerrosta.
  • Ripottele päälle hieman jauhoja ja kaulitse taikina uudelleen niin, että se täyttää noin puolet leivinpaperista.
  • Leikkaa noin 16 leivosta - käytä lasia (halkaisija noin 7 cm).
  • Aseta 16 leivosta leivinpaperille.
  • Sivele kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 12-14 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  • Anna jäähtyä leivinpaperin päällä.
Valmis!
Vinkki

Jotta taikina olisi sopivan kuohkeaa ja ilmavaa, käytä kylmää voita ja varo työstämästä taikinaa liikaa. Liiallinen työstäminen tekee taikinasta tiiviin ja antaa sille sitkeän rakenteen, jota ei ole läheskään yhtä mukava purra. Sekoita taikina varovasti käsilläsi ja lopeta heti, kun se näyttää tasaiselta. Kylmä voi auttaa myös saavuttamaan tämän herkullisen, murenevan koostumuksen. On tärkeää käyttää kylmää voita, koska se voi muuten alkaa sulaa ennen kuin leivokset ehtivät edes uuniin. Jos näin käy, saatat menettää paljon leivonnaisille ominaista kuohkeutta, koska niistä tulee paljon tiheämpiä ja kuivempia. Kikka, jolla voi sekoittuu helposti tasaisesti taikinaan, on raastaa se paloittelun sijaan tai leikata voi kuutioiksi ja laittaa ne pakastimeen noin 10 minuutiksi ennen käyttöä.

Skonssit Q&A

Skonssi on teeleipä, joka on suoraan brittien iltapäivän teehetkistä. Lue lisää alta!

Mikä on scone?
Scone on vehnäpohjainen leivonnainen, joka on hyvin suosittu Brittein saarilla ja suuressa osassa muuta maailmaa. Se on pieni leipäpala, joka on yleensä makeutettu ja usein kuorrutettu kananmunalla, kermalla tai maidolla, jolloin se saa kullanruskean, kevyesti karamellisoituneen pinnan. Useimmat scones-leivät ovat makeutettuja ja nautitaan makean hillon ja hyytelökerman tai kirpeän ja virkistävän sitruuna-curd-juuston kera.
Miten skonssit tehdään?
Näiden herkkujen leipominen tyhjästä on sekä nopeaa että helppoa. Valmista leivonnaistaikina sekoittamalla kaikki ainekset ja yhdistämällä taikina palloksi. Kaulitse se ja taita se kaksi kertaa itseensä, jotta saat 3 kerrosta. Leikkaa, sivele kananmunalla ja paista kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile lämpimänä uunista ja lisukkeena voi olla hyytelöityä kermaa, hilloa tai sitruuna-curdia.
Miten skonsseja syödään?
Leivoksia nautitaan perinteisesti lämpiminä aamiaisruokana, kermateen leivottuna osana tai perinteisen iltapäiväteen toisena ruokalajina (sormivoileipien jälkeen ja ennen makeisia), jossa on lisukkeena hyytelöityä kermaa, hilloa ja sitruuna-curdia. Käytä suosikkimakeaa tai hapokasta hilloa ja nauti herkullisen ja kuuman teekupposen kanssa tai aamiaiseksi kuuman kahvikupposen kanssa.
Kuinka kauan skonssit säilyvät?
Leivos on parasta nauttia tuoreena paistettuna. Leivonnainen säilyy yleensä 1-2 päivää, jos sitä säilytetään asianmukaisesti ilmatiiviissä astiassa tai Ziplock-pussissa viileässä ja pimeässä paikassa. Jos leivonnaisia säilytetään tätä kauemmin, niistä tulee valitettavasti kuivia ja tunkkaisia. Kun niitä lämmitetään uudelleen, kuivumisen ehkäiseminen onnistuu siten, että ennen uuniin laittamista sormilla lorautetaan hieman vettä leivonnaisten päälle.
Voiko skonssitaikinan pakastaa?
On täysin mahdollista pakastaa sekä taikina että paistamattomat, jo muotoillut leivokset. Näin voit valmistaa ne etukäteen ja leipoa ne aina, kun sinulle sopii. Jos valitset tämän jälkimmäisen vaihtoehdon, sinun on erotettava kukin leivonnainen toisistaan arkilla tai vahapaperilla, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Sekä leivottomat leivokset että raaka leipätaikina säilyvät pakastimessa 3 kuukautta. Kun olet valmis leipomaan ne, anna raa'an taikinan sulaa kokonaan huoneenlämmössä, ennen kuin muotoilet ne ja laitat uuniin. Tämä voi kestää muutaman tunnin. Jos olet jo muotoillut leivokset, sinun ei tarvitse odottaa niiden sulamista ennen uuniin laittamista. Pidennä vain paistoaikaa vähintään 2-3 minuutilla.
Voiko skonssit pakastaa?
Paistetut leivokset pakastuvat hyvin. Anna leivonnaisten jäähtyä paistamisen jälkeen, ennen kuin laitat ne ilmatiiviiseen astiaan tai Ziplock-pussiin. Kuten edellä mainittiin, levyn tai vahapaperin asettaminen leivosten väliin estää niitä tarttumasta toisiinsa. Kun haluat nauttia yhden tai kaksi leivosta, anna niiden sulaa huoneenlämmössä noin 1 tunti, ennen kuin lämmität niitä uudelleen uunissa 5-10 minuuttia 150 °C:n tavallisessa uunissa. Leivonnaiset säilyvät pakastimessa 3 kuukautta.

Ainekset

Skonssit
Vehnäjauhoja
550 g
Sokeria
75 g
Leivinjauhetta
2 rkl
Suolaa
1 tl
200 g
3½ dl
Kananmuna voiteluun
Lisää herkullisia ideoita
Teeleipä
30 minuuttia
Teeleipä
(7)

Skonssit - todellinen klassikko aamupala

Kauniit, kultaiset sconet saattavat olla yksi ensimmäisistä asioista, joita ihmiset ajattelevat, jos pyydät heitä mainitsemaan Brittein saarten leipomotuotteet. Nämä ruokakomeron talleista valmistetut aamiais- tai iltapäiväherkut ovat useimpien ihmisten suosiossa. Meidän scone-reseptissämme voidaan käyttää joko maitoa tai kirnupiimää. Syy, miksi kannattaa valita jälkimmäinen vaihtoehto, on se, että kirnupiimä tuo kirkasta happamuutta muuten varsin makeaan sconeen. Riippumatta siitä, minkälaista maitoa päätät käyttää, saat leivoksen, joka on pinnaltaan rapea, reunoiltaan mureneva ja maultaan herkullisen voinen.

Jos olet toisen brittiläisen klassikon tuulella, tutustu Eton mess -reseptiimme. Löydät myös reseptin kotitekoiseen mansikkahilloon tai karhunvatukkahilloon, jota voit laittaa sconien ja hyytelökerman päälle, jotta olisit täysin brittiläinen.

Tarjoile perinteistä iltapäiväteetä varten

Kun nautit perinteistä iltapäiväteetä, toisena ruokalajina tarjoillaan sämpylöitä ja sen jälkeen sormivoileipiä. Ateria päättyy kakkuihin tai leivonnaisiin, mutta vasta sitten, kun houkutteleva kullanruskea skonki on halkaistu ja päällystetty joko hyytelökermalla ja hillolla tai sitruuna-curdilla. Soseutetun kerman mietoa, pähkinäistä makua täydentää valitsemasi hillon raikkaus. Klassisia hillovaihtoehtoja ovat mansikka ja vadelma. Mutta jos vadelmahillon kaltaiset kirpeät maut eivät ole sinulle tarpeeksi voimakkaita, toinen suosittu leivonnaisten levite, sitruuna-curd, saattaa olla oikea valinta.

Kokeile erilaisia makuja

Tämä esepti ei sisällä ainesosia, kuten hedelmiä, marjoja tai juustoa. Siksi olemme pitäneet kirnupiimäleipäreseptimme yksinkertaisena. Mutta klassisimmatkin reseptit ovat hauskoja kokeilla. Alta voit lukea kolme erilaista - ja suosittua - versiota ehkä helpoimmasta scone-reseptistä.

Juustokeksit

Juustokeksi on suolainen vaihtoehto klassiselle makealle leivälle. Alkuperäisten scones-leivonnaisten tapaan juustosconeja voi nauttia lämpiminä aamiaisella, iltapäiväteellä tai piknik-herkkuina. Suolaisemman makunsa ja pähkinäisen arominsa ansiosta ne sopivat myös hyvin keittojen, kuten makean kurpitsakeittomme tai porkkanakeittomme, tai klassisen purjo-perunakeiton tai tomaattikeiton lisukkeeksi.

Käytä perusleivonnaisten reseptiä juustoleivonnaisten valmistukseen jättämällä sokeri pois ja lisäämällä 240 grammaa juustoraastetta (esimerkiksi kypsää cheddarjuustoa, parmesaania tai gruyerejuustoa). Lisää 200 grammaa juustoa taikinaan sen jälkeen, kun voi on murennettu jauhoseokseen, ja ripottele loput 40 grammaa leivosten päälle sen jälkeen, kun ne on sivelty kananmunalla.

Mustikkaleivokset

Mustikkaleivokset ovat erittäin suosittu, hedelmäinen versio klassisesta leivosreseptistä. Lisää vain noin 200 grammaa tuoreita mustikoita sen jälkeen, kun voi on sekoitettu jauhoseokseen. Perinteisen skoonin tapaan mustikkakeksi on parasta nauttia lämpimänä. Tällöin marjapallot erottuvat vielä paremmin niiden ihanan tahmean pehmeyden ansiosta. Jos haluat kokeilla mustikkaleivosten makeuden tasapainottamista, kokeile lisätä jauhoseokseen 1 ison sitruunan kuorta. Sitrushedelmien tuoma kirpeys piristää leivosten makuja ja tekee niistä monipuolisemman kokemuksen.

Kurpitsapiiraat

Lisättyjen mausteiden lämpimyyden ansiosta kurpitsaleivos sopii täydellisesti syksyyn. Käytä ½ tl jauhettua muskottipähkinää, 1 tl inkivääriä, 1 tl neilikkaa, 2 tl kanelia ja 2 tl vaniljauutetta. Käytä myös joko 225 grammaa keitettyä, soseutettua kurpitsaa tai säilykekurpitsasosetta. Koska sekä keitetty kurpitsa että kurpitsasose ovat hyvin kosteita, purista osa kosteudesta pois asettamalla kulhoon paperipyyhkeitä, lisäämällä kurpitsaseos ja painamalla se varovasti alaspäin käyttämällä lisää paperipyyhkeitä - lisää sitten taikinaan maustettuja kurpitsaleivoksia varten.