Jotta taikina olisi sopivan kuohkeaa ja ilmavaa, käytä kylmää voita ja varo työstämästä taikinaa liikaa. Liiallinen työstäminen tekee taikinasta tiiviin ja antaa sille sitkeän rakenteen, jota ei ole läheskään yhtä mukava purra. Sekoita taikina varovasti käsilläsi ja lopeta heti, kun se näyttää tasaiselta. Kylmä voi auttaa myös saavuttamaan tämän herkullisen, murenevan koostumuksen. On tärkeää käyttää kylmää voita, koska se voi muuten alkaa sulaa ennen kuin leivokset ehtivät edes uuniin. Jos näin käy, saatat menettää paljon leivonnaisille ominaista kuohkeutta, koska niistä tulee paljon tiheämpiä ja kuivempia. Kikka, jolla voi sekoittuu helposti tasaisesti taikinaan, on raastaa se paloittelun sijaan tai leikata voi kuutioiksi ja laittaa ne pakastimeen noin 10 minuutiksi ennen käyttöä.
Skonssi on teeleipä, joka on suoraan brittien iltapäivän teehetkistä. Lue lisää alta!
Vehnäjauhoja
|
550 g |
---|---|
Sokeria
|
75 g |
Leivinjauhetta
|
2 rkl |
Suolaa
|
1 tl |
200 g | |
3½ dl | |
Kananmunat voiteluun
|
Kauniit, kultaiset sconet saattavat olla yksi ensimmäisistä asioista, joita ihmiset ajattelevat, jos pyydät heitä mainitsemaan Brittein saarten leipomotuotteet. Nämä ruokakomeron talleista valmistetut aamiais- tai iltapäiväherkut ovat useimpien ihmisten suosiossa. Meidän scone-reseptissämme voidaan käyttää joko maitoa tai kirnupiimää. Syy, miksi kannattaa valita jälkimmäinen vaihtoehto, on se, että kirnupiimä tuo kirkasta happamuutta muuten varsin makeaan sconeen. Riippumatta siitä, minkälaista maitoa päätät käyttää, saat leivoksen, joka on pinnaltaan rapea, reunoiltaan mureneva ja maultaan herkullisen voinen.
Jos olet toisen brittiläisen klassikon tuulella, tutustu Eton mess -reseptiimme. Löydät myös reseptin kotitekoiseen mansikkahilloon tai karhunvatukkahilloon, jota voit laittaa sconien ja hyytelökerman päälle, jotta olisit täysin brittiläinen.
Kun nautit perinteistä iltapäiväteetä, toisena ruokalajina tarjoillaan sämpylöitä ja sen jälkeen sormivoileipiä. Ateria päättyy kakkuihin tai leivonnaisiin, mutta vasta sitten, kun houkutteleva kullanruskea skonki on halkaistu ja päällystetty joko hyytelökermalla ja hillolla tai sitruuna-curdilla. Soseutetun kerman mietoa, pähkinäistä makua täydentää valitsemasi hillon raikkaus. Klassisia hillovaihtoehtoja ovat mansikka ja vadelma. Mutta jos vadelmahillon kaltaiset kirpeät maut eivät ole sinulle tarpeeksi voimakkaita, toinen suosittu leivonnaisten levite, sitruuna-curd, saattaa olla oikea valinta.
Tämä esepti ei sisällä ainesosia, kuten hedelmiä, marjoja tai juustoa. Siksi olemme pitäneet kirnupiimäleipäreseptimme yksinkertaisena. Mutta klassisimmatkin reseptit ovat hauskoja kokeilla. Alta voit lukea kolme erilaista - ja suosittua - versiota ehkä helpoimmasta scone-reseptistä.
Juustokeksi on suolainen vaihtoehto klassiselle makealle leivälle. Alkuperäisten scones-leivonnaisten tapaan juustosconeja voi nauttia lämpiminä aamiaisella, iltapäiväteellä tai piknik-herkkuina. Suolaisemman makunsa ja pähkinäisen arominsa ansiosta ne sopivat myös hyvin keittojen, kuten makean kurpitsakeittomme tai porkkanakeittomme, tai klassisen purjo-perunakeiton tai tomaattikeiton lisukkeeksi.
Käytä perusleivonnaisten reseptiä juustoleivonnaisten valmistukseen jättämällä sokeri pois ja lisäämällä 240 grammaa juustoraastetta (esimerkiksi kypsää cheddarjuustoa, parmesaania tai gruyerejuustoa). Lisää 200 grammaa juustoa taikinaan sen jälkeen, kun voi on murennettu jauhoseokseen, ja ripottele loput 40 grammaa leivosten päälle sen jälkeen, kun ne on sivelty kananmunalla.
Mustikkaleivokset ovat erittäin suosittu, hedelmäinen versio klassisesta leivosreseptistä. Lisää vain noin 200 grammaa tuoreita mustikoita sen jälkeen, kun voi on sekoitettu jauhoseokseen. Perinteisen skoonin tapaan mustikkakeksi on parasta nauttia lämpimänä. Tällöin marjapallot erottuvat vielä paremmin niiden ihanan tahmean pehmeyden ansiosta. Jos haluat kokeilla mustikkaleivosten makeuden tasapainottamista, kokeile lisätä jauhoseokseen 1 ison sitruunan kuorta. Sitrushedelmien tuoma kirpeys piristää leivosten makuja ja tekee niistä monipuolisemman kokemuksen.
Lisättyjen mausteiden lämpimyyden ansiosta kurpitsaleivos sopii täydellisesti syksyyn. Käytä ½ tl jauhettua muskottipähkinää, 1 tl inkivääriä, 1 tl neilikkaa, 2 tl kanelia ja 2 tl vaniljauutetta. Käytä myös joko 225 grammaa keitettyä, soseutettua kurpitsaa tai säilykekurpitsasosetta. Koska sekä keitetty kurpitsa että kurpitsasose ovat hyvin kosteita, purista osa kosteudesta pois asettamalla kulhoon paperipyyhkeitä, lisäämällä kurpitsaseos ja painamalla se varovasti alaspäin käyttämällä lisää paperipyyhkeitä - lisää sitten taikinaan maustettuja kurpitsaleivoksia varten.