Karhunvatukkahillo

Karhunvatukkahillo

10 minuuttia
Tämä karhunvatukkahillo, jossa on chiansiemeniä, on ihanan marjainen. Reseptimme on uskomattoman helppo ja nopea, ja siihen tarvitaan vain kolme ainesosaa. Hunajalla makeutettu hillo on kauniin värinen, ja kypsät karhunvatukat tuovat hilloon sekä makeutta että ihanaa hapokkuutta. Tarjoa paahtoleivän päällä, jälkiruoissa tai vaikkapa aamiaisjogurtin mausteena - makunsa ja koostumuksensa ansiosta se sopii kaikkeen makeaan ja herkulliseen.
https://www.arla.fi/reseptit/karhunvatukkahillo/

Tee näin:

Karhunvatukkahillo
  • Laita karhunvatukat ja hunaja kattilaan ja kiehauta.
  • Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 2-3 minuuttia. Poista pinnalla oleva vaahto lusikalla.
  • Soseuta marjat vispilällä, kunnes saavutat haluamasi koostumuksen - tai käytä sauvasekoitinta, jos haluat hillosta täysin sileää.
  • Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon chiansiemenet.
  • Kaada hillo puhtaisiin laseihin, esimerkiksi natriumbentsoaatilla puhdistettuihin tai yksinkertaisesti kiehuvaan veteen kastettuihin laseihin.
Valmis!

Karhunvatukkahillo Q&A

Hillon valmistaminen itse on helppoa ja hauskaa karhunvatukkahillo-reseptimme avulla. Opi lisää tästä herkullisesta hillosta lukemalla alta vastauksemme joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä on karhunvatukkahillo?
Karhunvatukkahillo on nimensä mukaisesti tuoreista tai pakastetuista karhunvatukoista valmistettua hilloa. Hillo on sekä makean että kirpeän makuista ja väriltään eloisan violettia. Karhunvatukkahillon reseptissämme käytetään chiansiemeniä, jotka lisäävät hillon koostumusta ja sakeuttavat sitä, sekä hunajaa täydentämään hieman kirpeää marjaisuutta; toki myös sokeria voidaan käyttää.
Miten tehdä itse karhunvatukkahilloa?
Karhunvatukkahillon valmistus on uskomattoman helppoa. Keitä marjoja ja hunajaa muutama minuutti ja sekoita joukkoon chiasiemeniä ennen kuin kaadat hillon steriloituihin laseihin. Toisin kuin useimmat muut hillot, karhunvatukkahillo vaahtoaa melko paljon kiehuessaan, joten poista ylimääräinen vaahto lusikalla. Nauti helppo karhunvatukkahillo leivän päällä, puuron tai jogurtin päällä tai jälkiruokien, kuten pannukakkujen, kanssa.
Kuinka tehdä siemenetöntä karhunvatukkahilloa?
Jos haluat siemenettömän karhunvatukkahillon, käytä sauvasekoitinta varmistaaksesi tasainen koostumus, kun karhunvatukat ja hunaja ovat kypsyneet muutaman minuutin ajan. Jos käytät vain karhunvatukoiden hedelmämehua siivilöimällä hillon siivilällä, saat pikemminkin hyytelöä kuin hilloa, joten sauvasekoitin on paras vaihtoehto herkullisen karhunvatukkahillon valmitamiseksi.
Voinko käyttää pakastettuja karhunvatukoita hillon valmistamiseen?
Koska karhunvatukkahillon valmistaminen pakastemarjoista on täysin mahdollista, voit käyttää tätä helppoa reseptiä ympäri vuoden. Pakastemarjoja ei tarvitse edes sulattaa ennen kotitekoisen hillon valmistamista, vaan kypsennysaika on vain hieman pidempi. Kokeile etsiä kypsiä, luonnonvaraisia karhunvatukoita, kun ne ovat sesongissa, ja pakasta ne karhunvatukkahillon valmistusta varten kylmempien kuukausien varalle.
Miten purkitetaan karhunvatukkahilloa?
Kun säilöt hilloa, on erittäin tärkeää puhdistaa ja steriloida käyttämäsi purkit ja välineet asianmukaisesti. On myös suositeltavaa käyttää suppiloa, jotta hillopurkin kylkeen ei pääse hilloa. Laita kansi purkkiin heti kuuman hillon kaatamisen jälkeen bakteerien kasvun estämiseksi.
Tarvitaanko karhunvatukkahillossa pektiiniä?
Koska karhunvatukat sisältävät luonnostaan runsaasti pektiiniä, sinun ei tarvitse lisätä sitä erikseen - noudata yksinkertaisesti reseptiämme ilman pektiiniä sekä ilman huolta siitä, miten hillosi hyytyy. Luontaisesti esiintyvä pektiini toimii hyytelöimisaineena ja varmistaa, että kotitekoinen hillosi jähmettyy kunnolla.
Kuinka kauan kotitekoinen karhunvatukkahillo säilyy?
Jos säilytät avaamattoman kotitekoisen karhunvatukkahillon jääkaapissa, se säilyy jopa kolme viikkoa. Kun olet avannut hillopurkin, nauti se 1 viikon kuluessa. Pakastimessa tämä hillo säilyy jopa 6 kuukautta.

Ainekset

Karhunvatukkahillo
Karhunvatukoita
500 g
Juoksevaa hunajaa
3 rkl
Chian siemeniä
2 rkl

Rohkean värinen karhunvatukkahillo

Ihana karhunvatukkahillomme hunajan kanssa on sekä makea, kirpeä että herkullinen. Tuoreet marjat antavat sille kauniin violetin värin, ja chia-siemenet takaavat ihanan rakenteen ja täyteläisen suutuntuman. Karhunvatukkahillosta voi valmistaa monenlaista; sitä voi käyttää kakkuihin tai muihin leivonnaisiin, lisätä kauniin väriläiskän jälkiruokiin, kuten pannukakkuihin tai jäätelöön, jogurtin päälle tai tehdä aamiaiskaurapuurosta makeaa ja ihanaa.

Jos haluat nauttia kotitekoisen hillosi tuoreen leivän päällä, katso reseptimme hapantaikinaleivälle tai täysjyväleivälle. Vaikka näistä leipäresepteistä saadaan hyvin erilaisia leipiä, jotka vaihtelevat rapeista ja ilmavista rakenteellisiin ja tiiviisiin, ne kaikki maistuvat ihanilta värikkään karhunvatukkahillon kanssa.

Kotitekoista hilloa tuoreista karhunvatukoista

Tuoreiden marjojen käyttäminen hillon valmistuksessa on ihanaa. Kypsät karhunvatukat ovat makeita ja hieman happamia. Kypsyessään ne saavat tunnusomaisen tumman värinsä, kun taas kypsymättömät ovat väriltään punaisia. Mitä tummempi marja on, sitä kypsempi ja makeampi se on, kun taas punaiset karhunvatukat ovat kirpeämpiä ja happamia. Voit tietysti käyttää kaikkia tuoreiden karhunvatukoiden vaiheita kotitekoisen hillon valmistukseen, mutta koska niiden maku voi vaihdella suuresti, muista maistaa hilloa, jotta näet, tarvitseeko se mahdollisesti lisää hunajaa makeuttamaan sitä.

Jos haluat lisää hilloreseptejä, tutustu myös luumuhilloon ja mansikkahilloon ja löydä mitä ihanimpia tapoja käyttää tuoreita tai pakastettuja hedelmiä.

Lisää rakennetta chia-siemenillä

Karhunvatukoissa on paljon siemeniä, ja siksi niistä valmistettu hillo on rakenteeltaan ja suutuntumaltaan hieman rapea. Karhunvatukkahilloreseptissämme olemme nojautuneet tähän rakastetun hillon osa-alueeseen ja päättäneet lisätä siihen chia-siemeniä, jotka tuovat vielä enemmän koostumusta. Chia-siemenissä on hyvin hienovarainen maku, joka ei missään nimessä peitä karhunvatukkaa. Pikemminkin ne lisäävät mietoa pähkinäistä makua ja tietysti rakennetta.

Karhunvatukkahillo ilman pektiiniä

Karhunvatukoilla, kuten monilla muillakin marjoilla ja hedelmillä, on luonnostaan korkea pektiinipitoisuus. Näin ollen ei ole tarpeen lisätä pektiiniä, jotta kotitekoinen hillosi jähmettyisi kunnolla. Muiden hedelmälajien kohdalla saattaa olla tarpeen lisätä hyytelöimisaineita, kuten pektiiniä, tai tuorepuristettua sitruuna- tai limettimehua, joka sisältää runsaasti pektiiniä. Karhunvatukoiden kanssa sen ei kuitenkaan pitäisi olla tarpeen, mutta joka tapauksessa chiasiementen lisääminen sakeuttaa tätä hilloa.

Kokeile eri makuja

Jos haluat kokeilla mausteiden lisäämistä kotitekoiseen hilloosi, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Maustettu karhunvatukkahillo sopiikin täydellisesti pimeisiin kuukausiin, jolloin me kaikki rakastamme maukkaiden mausteiden, kuten kanelin, tähtianiksen ja neilikan tai kanelin, maustepippurin ja muskottipähkinän yhdistelmää tuomaan hieman lämpöä. Voit myös pitäytyä klassikossa, vaniljassa ja karhunvatukassa. Lisää vain vaniljatanko hilloon ja poista se, kun hillo on kypsynyt.

Karhunvatukoiden yhdistäminen muihin hedelmiin tai marjoihin on tietenkin myös yksi vaihtoehto. Makeat ja happamat karhunvatukat sopivat hyvin yhteen esimerkiksi omenoiden kanssa. Tämän monitahoisen hedelmän avulla voit viedä kotitekoista hilloa eri makuvariaatioilla riippuen siitä, valitsetko makeamman omenan, kuten Cox's Orange, vai kirpeän, kuten Honeycrisp tai Granny Smith. Riippumatta siitä, mitä omenatyyppiä päätät kokeilla, hedelmät täydentävät toisiaan ihanasti tässä hillossa.

Vinkkejä

Natriumbentsoaatin lisääminen hilloon pidentää sen säilyvyyttä, mikä tarkoittaa, että voit nauttia kotitekoisesta herkusta pidempään. Jos lisäät natriumbentsoaattia hilloseokseen sen keittämisen jälkeen, voit säilyttää kotitekoista hilloa jääkaapin ulkopuolella. Natriumbentsoaattia käytetään usein säilöntäaineena estämään bakteerien kasvua happamissa elintarvikkeissa, kuten hillosäilykkeissä. Käyttämällä sitä joko hillossa tai hillopurkkien huuhteluna voit valmistaa suurempia määriä herkullista kotitekoista karhunvatukkahilloa.