SUOMISEN LUOMUTILA

Jaakko ja Pirkko Suomisen luomutilalla Turussa laiduntaa yli sata lehmää, joiden maito päätyy Hämeenlinnan Osuusmeijeriin. Siellä siitä tehdään kotimaista luomumaitoa ja -kermaa, jotka ilostuttavat suomalaisia kuluttajia.

Luomutuotteiden kysyntä kasvaa vuosi vuodelta, ja neljännes kaikista Suomessa myytävistä luomutuotteista on maitotaloustuotteita.

Yksi Hämeenlinnan Osuusmeijerille luomumaitoa toimittavista tiloista on Varsinais-Suomessa, Turun liepeillä sijaitseva Venna-tila. Alkujaan pienestä tilasta on kasvanut kovalla yrittämisellä yli sadan lehmän ja sadan peltohehtaarin luomutila. Pelloista 60 hehtaaria on omia.

-Me aloitimme tilanpidon vuonna 1986, jolloin meillä oli 12 lehmää ja parikymmentä hehtaaria maata, kertoo tilan isäntä Jaakko Suominen. Luomutuotannon aloitimme Suomen liityttyä EU:hun eli vuonna 1995. Oppia kävin hakemassa maatalousharjoittelussa suomalaiselta luomupioneerilta Aaro Rajalalta.

Lähtökohtana eläinten hyvinvointi

Suomisten ideologia nojaa kestävään kehitykseen, mutta mukana on myös huoli omasta terveydestä.

-Luomutilalla ei itse joudu alttiiksi torjunta-aineille, Jaakko kertoo. Ja myös eläimet ovat terveempiä.

Lehmille syötetään vain luonnonmukaisesti tuotettua rehua, jolloin keinotekoisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttäminen on kielletty. Lisäksi lehmät saavat käyttäytyä lajille ominaisesti eli niillä on riittävästi tilaa seistä, kääntyillä ja asettua makuulle.

Suuri osa Venna-tilan rehusta kasvatetaan itse ja muualta hankitun rehun alkuperä tiedetään hyvin tarkkaan. Varsinais-Suomen alueella on paljon hyviä luomutiloja, ja esimerkiksi seosviljan toimittajien tilat sijaitsevat 50 kilometrin säteellä. Jaakon mukaan hyvät yhteistyökumppanit ovat kullanarvoisia ja niiden merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Lähempänä luontoa

Tuoreesta kotimaisesta luomumaidosta valmistettavia tuotteita löytyy nykyään runsaasti Arlan valikoimista.

-Olemme todella iloisia, että olemme löytäneet hyviä kotimaisia luomumaidon tuottajia, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Sanna Heikfolk Arlalta. Vaikka olemme tuoneet Ruotsissa ja Tanskassa valmistettuja luomutuotteita Suomeen jo pitkään, asiakkaat ovat odottaneet kotimaisten tuoremaitotuotteiden saamista valikoimaan.

Täysrasvainen kuohukerma on todellinen herkuttelijan tuote ja sopii erinomaisesti kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan. Myös kotimaisia luomumaitoja löytyy valikoimista jo useampi.

-Lähempänä luontoa -lupauksemme mukaisesti pystymme pian tarjoamaan hienosta kotimaisesta raaka-aineesta valmistettuja luomutuotteita. Toivottavasti luomutuotteemme löytävät tiensä yhä useamman suomalaisen perheen pöytään.