Auringonkukansiemenleipä

Auringonkukansiemenleipä

Auringonkukansiemenleipä on terveellinen herkku, joka syntyy käden käänteessä. Tarjoile esimerkiksi aamiaispöydässä!
https://www.arla.fi/reseptit/auringonkukansiemenleipa/

Tee näin:

Auringonkukansiemenleipä
  • Sekoita kuivat ainekset keskenään.
  • Lisää vesi, öljy ja rahka.
  • Sekoita.
  • Voitele irtopohjavuoka (ø n. 22 cm) ja vuoraa auringonkukansiemenillä.
  • Kumoa taikina vuokaan ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä.
  • Paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia 200 °C:ssa.
  • Ota leipä pois vuoasta ja jäähdytä ritilällä.
Valmis!
Vinkki

Kun jousipannu voidellaan kunnolla, auringonkukansiemenleivän irrottaminen on helppoa kuin mikä. Voit käyttää joko voita tai keittosuihketta. Jos käytät ruoka-ainesuihketta, varmista, että valitset makuneutraalin tarttumattoman ruoka-ainesuihkeen, koska se voi muuten lisätä makua leipään. Jos käytät voiteluun voita, sitä ei tarvitse sulattaa ensin. Käytä yksinkertaisesti voita ja hiero sitä pitkin jousivuoan pohjaa ja kaulusta. Voit myös ripotella voilla voidellun pannun päälle jauhoja ja ravistaa ylimääräiset jauhot pois ennen taikinan siirtämistä pannulle. Tämä vanha temppu estää auringonkukansiemenleipää tarttumasta pannuun, ja koska sinulla on jo voita ja jauhoja käsillä, sen ei pitäisi olla vaivaksi.

Auringonkukansiemenleipä Q&A

Auringonkukansiemenleipä on ruokaisa leipä esimerkiksi aamupalalle. Lue lisää alta!

Mikä on auringonkukansiemenleipä?
Auringonkukansiemenleipä on leipätyyppi, jossa auringonkukansiemeniä hyödynnetään jollakin tavalla. Siemenet voidaan sisällyttää itse taikinaan, niitä voidaan käyttää leivän kuoren ripotteluun tai, kuten meidän reseptimme tapauksessa, molempiin! Auringonkukansiemeniä sisältävässä leivässä on hienovarainen pähkinäinen maku, ja siemenet tuovat myös hieman rakennetta leivän muruun, mikä tekee leivästä tasapainoisen maultaan ja rakenteeltaan. Nauti jäähtynyt auringonkukansiemenleipäsi voin, juuston tai kotitekoisen hillon kanssa. Ihanan teekupposen kera siitä tulee ihana iltapäivän herkku tai nopea ja herkullinen aamiainen.
Miten auringonkukansiemenleipä valmistetaan?
Tee pyöreää pikaleipää auringonkukansiemenillä, kun haluat herkutella ihanan murealla leivällä, jossa on hienovarainen pähkinäinen maku. Koska se ei sisällä hiivaa, voit leipoa sen heti ainesten sekoittamisen jälkeen. Sekoita vain kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää sitten loput ainekset, ennen kuin siirrät taikinan voideltuun, auringonkukansiemenillä ripoteltuun kevytmuottiin. Ripottele siemeniä myös leivän päälle ja paista 50 minuuttia, kunnes se on kullanruskea.
Kuinka kauan auringonkukansiemenleipä säilyy?
Oikein säilytettynä se voi säilyä jopa 5 päivää. Kääri leipä ja auringonkukansiemenet yksinkertaisesti kelmuun tai alumiinifolioon ja laita se muovipussiin tai ilmatiiviiseen astiaan työtasolle. Leipää ei tarvitse pakastaa jääkaappiin, sillä se vain kuivattaa sitä, jolloin se vanhenee nopeammin. Jos haluat säästää osan leivästä myöhemmäksi, se säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta.
Voiko auringonkukansiemenleipää leipoa kakkuvuoassa tai jousipannussa?
Tämän auringonkukansiemenleivän reseptin avulla leivän leipominen jousipannussa on mahdollista. Se on helppo irrottaa voidellusta jousipannusta. Koska rengas voidaan yksinkertaisesti irrottaa ja irrottaa, leipää ei tarvitse kääntää ylösalaisin saadakseen sen ulos. Näin ollen ei ole vaaraa, että kuoren koristeelliset auringonkukansiemenet irtoavat.

Ainekset

Auringonkukansiemenleipä
Siivilöityjä spelttijauhoja
7 dl
Leivinjauhetta
1 rkl
Auringonkukansiemeniä
2 dl
Suolaa
1 tl
Vettä
3 dl
Rypsiöljy
½ dl
250 g
Auringonkukansiemeniä
1 dl
Lisää herkullisia ideoita
Siemennäkkärit
60+ min
Siemennäkkärit
(2)

Kaunis ja pehmeä auringonkukansiemenleipä maistuu aamupalalla

Tässä koristeellisessa pyöreässä leivässä, jossa on auringonkukansiemeniä sekä ulkopuolella että itse leivässä, on kaunis kultainen kuori ja pehmeä ja murea muru, johon siemenet tuovat hieman lisää rakennetta. Auringonkukansiemenleivän valmistuksessa käytetään spelttijauhoa, joka on tavallista valkoista vehnäjauhoa eniten muistuttava täysjyväjauhotyyppi. Sen etuna on se, että se tuo auringonkukansiemenleipään paljon makua ilman, että leivästä voi tulla kuiva tai tiivis. Spelttijauholeivässä on hieman kirpeä, pähkinäinen maku, jossa on suolaisia ja happamia sävyjä, jotka sopivat hyvin yhteen miedosti makeiden ja pähkinäisten siementen, kuten auringonkukansiementen, kanssa.

Jos mietit, mitä syödä tämän auringonkukansiemenleivän kanssa, suosittelemme tutustumaan nopeisiin ja helppoihin resepteihimme karhunvatukkahillolle ja mansikkahillolle. Auringonkukansiemenleipä maistuu yhtä herkulliselta voin, juuston ja kotitekoisen hillon kanssa - tai minkä tahansa näiden kolmen yhdistelmän kanssa.

Helppo leipä jvalmistuu kakkuvuoassa

Tämä leipä on nopea ja helppo leipoa muutamasta eri syystä. Ensinnäkin leipä on helppo irrottaa vuoastaan paistamisen jälkeen, sillä voit yksinkertaisesti irrottaa jousipannun ja irrottaa renkaan ilman, että sinun tarvitsee vaivautua kääntämään kuumaa leipää. Toiseksi se, että auringonkukansiemenleipä ei sisällä hiivaa, vaan käyttää leivinjauhetta taikina-aineena, tekee siitä myös nopean valmistuksen, koska sen kohoamista ei tarvitse odottaa. Tällainen niin sanottu pikaleipä - luokkaan, johon kuuluvat myös klassikot, kuten banaanileipä ja scones - on helppo leipoa, koska sinun ei tarvitse huolehtia vaivaamisesta tai taikina-ajasta ja lämpötiloista.

Lisää leivän rakennetta auringonkukansiemenillä

Auringonkukansiementen käyttö leivässä lisää sekä makua että rakennetta. Tämän reseptin spelttijauhon hienovaraista pähkinäistä makua korostaa auringonkukansiementen lisääminen, joka antaa leivälle maanläheisen maun. Tämänkaltaisessa pehmeässä ja kuohkeassa kvarkkileivässä hiukan tekstuuria lisäämällä muruun saadaan mielenkiintoisempi syömiskokemus, sillä se tuo leipään hiukan rapeutta. Lisäksi auringonkukansiementen ripottelu päälle tekee leivästä houkuttelevan näköisen. Tämä kaunis, pyöreä leipä, joka on päällystetty auringonkukansiemenillä, näyttää siltä kuin se olisi esillä hienostuneessa käsityöläisleipomossa.

Kokeile muita siemeniä ja rapeita pähkinöitä

Voit myös kokeilla muiden siementen, kuten pellavansiementen, kurpitsansiementen tai hampunsiementen lisäämistä auringonkukansiemenleivän reseptiimme. Näin saat kotitekoiseen leipääsi vielä enemmän rakennetta. Pähkinäisen maun lisääminen taikinaan lisäämällä saksanpähkinöitä, pekaanipähkinöitä tai manteleita on myös maukas vaihtoehto. Karkeasti pilkotut pähkinät toimivat hyvin rapeana elementtinä ja antavat pehmeälle leivälle paljon rakennetta.