Uudenvuodenlupaus: Positiivisempi kehonkuva

Positiivisempi kehonkuva

Avatraining / Anni

Positiivisen kehonkuvan lähettiläs, liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä, bloggaaja sekä sosiaalisen median sisällöntuottaja. Anni pohtii, miten ottaa haltuun parempi kehonkuva 12 viikossa. Lue siitä lisää!

Tutustu Annin laatimaan valmennusohjelmaan!

12 viikkoa kestävässä ohjelmassa ankkuroidaan kohti positiivisempaa kehonkuvaa. Matkalla tutkitaan kuinka ulkonäköpaineet ja itsetuntemus vaikuttaa sinuun itseesi. Miten hyödynnät itsetuntoharjoituksia ja kasvatat itsetuntemusta? Hyppää mukaan!

Viikko 1

Itsetuntoharjoituksia – kehu itseäsi

Ensimmäisellä viikolla tehdään itsetuntoharjoituksia kohti positiivisempaa kehonkuvaa. Opetellaan katsomaan peiliin armollisemmin ja sanotaan tämän viikon ajan joka päivä vähintään yksi kaunis asia itsestään ääneen. Haluaisin myös, että keskityt tehdessäsi näitä itsetuntoharjoituksia tällä viikolla siihen, ettet puhuisi muutenkaan negatiiviseen sävyyn vartalostasi, vaan pyrkisit arvostamaan itseäsi juuri sellaisena kuin olet. Joka kerta, kun sinulle tulee mieleen arvostella itseäsi tai vartaloasi negatiiviseen sävyyn tai, mietit mikä vartalossasi on vialla, lähde sen sijaan käymään itsesi kanssa keskustelua siitä, mitkä ovat juuri ne sinun parhaat puolesi. Puhu itsellesi, kuten rakkaimmalle ystävällesi, ethän haluaisi olla häntäkään kohtaan ylikriittinen ja arvosteleva? On hyvä muistaa, että positiivisuus ruokkii positiivisuutta, joten mitä kauniimmin puhut itsellesi, sitä parempi sinulla on olla itsesi kanssa. Näitä itsetuntoharjoituksia olisi hyvä tehdä, jollei päivittäin, niin ainakin viikoittain myös jatkossa. Ihmiset, jotka tekevät säännöllisesti itsetuntoharjoituksia, eivät pelkästään kohota omaa itsetuntoaan vaan heillä kehittyy myös itsetuntemus. Jokainen meistä on omalla tavallaan kaunis ja arvokas.

Viikko 2

Ihmisen keho – testaa uutta lajia

Toisella viikolla keskitytään kropan hyvinvointiin. Ei kuitenkaan lähdetä treenaamaan ulkonäkökeskeisesti tai pyrkimään mihinkään mahtipontisiin suorituksiin vaan pyritään hakemaan liikunnasta sen tuomaa hyvää oloa. Mieti omalla kohdallasi minkälaisesta liikunnasta olisi sinulle kokonaisvaltaisesti eniten hyötyä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tärkeintä ei ole vain saada rasvaprosentti alas tai salin suurimmat lihakset, vaan aidosti nauttia liikunnan tuomasta hyvästä olosta. Ihmisen keho on tarkoitettu liikkumaan ja jotta se olisi itselleen mieleistä, on tärkeää löytää itselleen myös se mieluisin tapa harrastaa liikuntaa. Haasta itsesi kokeilemaan jotain uutta lajia tai treenimuotoa. Valitse sellaiset lajit, jotka motivoivat sinua liikkumaan ja tuovat hyvää mieltä. Uusi harrastus ei pelkästään piristä vaan myös ihmisen keho ottaa ärsykkeet paremmin vastaan, kun kuormitat sitä mahdollisimman monipuolisesti. Ihmisen keho ei myöskään ole kone, joten muista sisällyttää monipuoliseen harjoitteluun myös lempeämpää kehonhuoltoa. Hyvä treeni tai uusi harrastus ei mene ikinä hukkaan, vaan kroppa kiittää ja treenin jälkeen olo on aivan varmasti pirteämpi, ryhdikkäämpi ja itsevarmempi.

Viikko 3

Ulkonäköpaineet – älä vertaa itseäsi muihin

Ulkonäköpaineet, joita media sekä sosiaalinen media tänä päivänä luovat ovat jatkuvasti läsnä. Meitä on niin monta eri mallia, muotoa ja väriä tässä maailmassa, että jos lähdet vertaamaan itseäsi muihin, se on loputon suo. Voit inspiroitua muista, mutta pyri olemaan vain ja ainoastaan paras versio sinusta itsestäsi. Tällä viikolla pyritään unohtamaan ulkonäköpaineet ja keskitytään itseemme, ei siihen miltä muut näyttävät tai mitä muut tekevät. On myös hyvä muistaa, että suurin osa lehtien ja jopa sosiaalisen median sisällöstä on erittäin käsiteltyä, eikä vastaa todellisuutta. Seuraavan kerran siis, kun selaat somea tai lehtiä, pyri tarttumaan hyviin ajatuksiin, sillä ajatuksemme luovat todellisuutemme. Voit toki ihailla kaunista vartaloa, mutta älä vertaa itseäsi muihin tai tavoittele jotain mikä ei ole mahdollista. Ole kiitollinen omasta elämästäsi ja sen sisältämistä asioista, se voimaannuttaa. On myös hyvä asettaa itselleen erilaisia tavoitteita ja pyrkiä niitä kohti, näin kilpailet vain itseäsi vastaan, jotta voisit olla paras versio itsestäsi.

Viikko 4

Terveelliset herkut - kokeile uutta reseptiä

Harva laittaisi terveellisen ja herkun samaan lauseeseen, mutta onneksi se on kuitenkin mahdollista ja tällä viikolla kokeillaankin uusia nautinnollisia mutta samaan aikaan ravitsevia reseptejä. Puhtaat raaka-aineet, hyvä ravinto ja terveelliset herkut saavat kehosi voimaan paremmin ja tätä kautta saa sinut tuntemaan olosi hyväksi myös omassa vartalossasi. Terveelliset herkut eivät siis todellakaan ole kiven alla, kun vähän vain viitsii katsella ympärilleen. Maailma on täynnä kaikenlaisia ihania makuja, jotka samaan aikaan edistävät terveyttäsi, tuntematta kuitenkaan ähkyä tai morkkista. Tässä pari omaa suosikki reseptiäni kokeiltavaksi. Nämä smoothiet ovat raikas ja hyvänmakuinen terveellinen herkku aamupalaksi, välipalaksi, jälkiruoaksi tai treenin jälkeen. Suosittelen näiden lisäksi myös kokeilemaan Arlan Ihana Greek Style -jogurtteja!

RAIKAS MANGO SMOOTHIE
20g maustamatonta heraproteiinia
1 rkl kookoshiutaleita
1–2 rkl luomu sitruunamehua
Kourallinen (jäisiä) mangopaloja
1 puristettu appelsiini
1 dl Arla rasvatonta maitoa
2 dl Arla rasvatonta vaniljajogurttia

MARJAINEN UNELMA SMOOTHIE
20 g maustamatonta heraproteiinia
Kourallinen (jäisiä) mansikoita
Muutama vadelma
Muutama mustikka
1 dl Arla rasvatonta maitoa
2dl Arla rasvatonta mansikka-mustikka jogurttia

Viikko 5

Terve itsetunto – kehu ja ota kehut vastaan

Tällä viikolla laitetaan hyvä kiertämään. Milloin sinä olet viimeksi kehunut ystävääsi, vanhempiasi tai vaikka työkaveriasi? Itsemme nostamisen lisäksi on tärkeä myös huomioida muita. Myönteinen palaute ja kehu ovat todella tärkeitä asioita hyvinvoinnin kannalta. Anna kiitos silloin, kun se on aiheellista, oli se sitten ystäväsi tai vaikka kaupan kassahenkilö. Ihminen, jolla on terve itsetunto, pystyy oman hyvinvointinsa ohella myös nostamaan sekä kannustamaan muita. Pyri tällä viikolla joka päivä sanomaan vähintään yksi kaunis asia valitsemallesi henkilölle. Pian tulet huomaamaan sen kuinka paljon yksi pieni lause voi vaikuttaa positiivisesti jonkun päivään ja saat siitä itsekin varmasti myös hyvän mielen. Uskon todella siihen, että hyvä kiertää ja kun huomioi toisen positiivisessa valossa varmasti saa itsekin sitä takaisin. On myös tärkeää sinua kehuttaessa, että et vähättele itseäsi vaan osaat ottaa kehut vastaan ja kiität. Terve itsetunto on asia johon kaikkien tulisi pyrkiä. Itsensä kanssa viihtyvä ihminen on myös parasta seuraa muille ja itselleen.

Viikko 6

Normaalipaino – heitä vaaka nurkkaan

Mikä itseasiassa on normaalipaino? Mielestäni normaalipaino on sellainen asia jota ei voida määritellä, koska me kaikki olemme yksilöitä ja kehonkoostumus on se mikä enemmän merkitsee. Usein ajatellaan, että ”sitten kun olen hoikempi tai sitten kun vaaka näyttää jotain tiettyä lukua, olen onnellisempi”, se ei kuitenkaan missään nimessä ole näin. Tällä viikolla heivataan vaaka nurkkaan ja herätellään itseämme kyseenalaistamaan painoon, vaakaan ja laihduttamiseen liittyviä päähänpinttymiä sekä pakkomielteitä. Muuttaisiko se todella merkittävästi elämänlaatuasi, mikäli painaisit muutaman kilon vähemmän? Jos vastasit tähän kyllä, niin voit tehdä tämän myös ilman vaakaa. Lähde tarkastelemaan omia elämäntapojasi ja tee tarvittavia muutoksia, mutta älä jää pelkästään kyttäämään vaakaa. Pelkkä vaa`an lukema itsessään ei tee kenestäkään sen onnellisempaa vaan päinvastoin, se voi saada aikaan stressiä ja jopa painon jojoilua. On myös hyvä muistaa, että lihas painaa enemmän kuin läski, joten keskity ennemmin siihen, miten syöt ja treenaat, kuin siihen mitä vaaka näyttää. Vaaka ei ole missään nimessä se oikea tai paras laite mittaamaan onnellisuutta tai terveyttä.

Viikko 7

Naisen vartalotyypit – pukeudu korostaen parhaita puoliasi

Naisen vartalotyypit vaihtelevat paljon ja onkin tärkeää, että jokainen löytää itselleen ja omalle vartalotyypilleen istuvimmat vaatteet. Sen sijaan, että laittaisit ne mukavimmat ja löysimmät vaatteet sieltä kaapista päällesi, valitse vaatteet tällä viikolla korostaen parhaita puoliasi. Tietysti on tärkeää, että pidät sellaisia vaatteita, joissa tunnet olosi mukavaksi ja kauniiksi, mutta uskalla kuitenkin olla näyttävä, äläkä peittele itseäsi. Ole rohkea ja kokeile myös uusia tyylejä ja erilaisia värejä. Ota vaikka uusi teema jokaiselle päivälle viikon ajan esim. maanantaina pukeudun hieman juhlallisemmin töihin, tiistaina laitan päälleni jotain näyttävää, mutta myös itselleni mieluisaa väriä ja lauantain juhliin laitan jotain mikä korostaa upeita sääriäni. Kun pukeudut niin, että sinusta tuntuu hyvältä ja tunnet itsesi kauniiksi, tämä lisää itsevarmuuttasi. Kun sinulla on itsevarmempi olo, kannat myös itsesi ryhdikkäämmin. Lisäksi itsevarmuus on yksi parhaista asusteista, mitä voit kantaa ja terve itsetunto on sellainen asia, mitä ei voi koskaan olla liikaa. Tiedosta myös se, että kaikki naisen vartalotyypit ovat omalla tavallaan kauniita.

Viikko 8

Miten saada parempi itsetunto – somelakko

Viime vuosina jatkuvasti vahvistunut trendi nimeltä sosiaalinen media luo median ohella todella paljon ulkonäköpaineita niin naisille ja miehille, kuin nuorille ja vanhoillekin. Kuten aiemmin kirjoitin, on hyvä muistaa, että suurin osa kuvista mediassa on jollakin tapaa käsiteltyjä. Sosiaalinen media antaa ylipäänsä hyvin harhaanjohtavaa käsitystä siitä minkälaista elämää todellisuudessa ihmiset elävät. Elämä kun ei ole vain yhden tai kahdenkaan kuvan mittainen, eivätkä ne kerro ihmisestä juurikaan mitään. Monen huulilla onkin kysymys, miten saada parempi itsetunto? Yksiselitteistä vastausta ei tähän ole, mutta yksi asia joka tätä asiaa voi auttaa on somelakko. Kun tämä trendi selfieistä ja kuvien tykkäilystä ei tunnu olevan laantumassa, voi omaa sosiaalisen median käyttöä kuitenkin hillitä. Tässä muutama vinkki sosiaalisen median käytön hillitsemiseen:

- En selaa somea työpäivän aikana
- Kun pääsen töistä kotiin, en enää koske puhelimeen vaan anna aikaa itselleni/puolisolle/perheelle
- Tavatessani ystäviä en räplää puhelinta vaan puhelin pysyy visusti laukussa
- Salilla jätän puhelimen pukukaappiin

Viikko 9

Itsetuntemus – itsetutkiskelua

Itsetuntemus on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Omien vahvuuksien tunnistaminen sekä itsensä kehittäminen tukevat myös hyvää itsetuntoa. Hyvä itsetuntemus toki vaatii myös jonkinlaista itsetutkiskelua, jotta pääset lähelle todellista sisintäsi. Kun tunnistat omat vahvuutesi, pystyt paremmin myös hyödyntämään niitä niin työelämässä kuin arjessakin. Itsetuntemus myös auttaa ymmärtämään sekä hyväksymään erilaisuutta niin itsessään kuin muissakin. Älä siis vähättele itseäsi tai niitä asioista joissa koet olevasi hyvä vaan tuo niitä rohkeasti esille. Tällä viikolla haluaisin, että listaat paperille mm. niitä asioita joiden koet olevan juuri sinun vahvuuksia. Pohdi myös sitä, miten voisit hyödyntää ja käyttää näitä vahvuuksia vaikkapa työelämässäsi. Voit harjoitella itsetuntemusta kysymällä itseltäsi seuravia kysymyksiä:

- Missä olen hyvä?
- Mihin voisin hyötykäyttää vahvuuksiani?
- Minkälaisista asioista koen onnistumisia?
- Minkälaisista asioista nautin?
- Minkälaisia toiveita minulla elämältäni on?
- Mitä mieltä minä olen itsestäni?

Tämä menetelmä tuo sinua jälleen muutaman askeleen lähemmäs kohti hyvää itsetuntemusta. Myös omien heikkouksien tunnistaminen on hyvästä, koska myös omat heikkoudet voi kääntää vahvuudeksi.

Viikko 10

Tasapaino – keho ja mieli

Tällä viikolla pyritään saamaan tasapaino keholle ja mielelle. Olemme viimeisten viikkojen aikana käyneet monipuolisesti läpi asioita liittyen itsetuntoon, kehonkuvaan, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä itsensä ja muiden lempeämpään kohtaamiseen. Vain sinä itse tiedät mitä sinä tarvitset, jotta löydät sen oikeanlaisen tasapainon elämän eri osa-alueiden välille. Minulle kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu terveellisestä ruokavaliosta, säännöllisestä liikunnasta, riittävästä levosta ja positiivisesta asenteesta rakkaiden ihmisten ympäröimänä.

Mitkä ovat sellaisia asioita mistä sinä nautit? Tykkäätkö käydä pitkillä kävelylenkeillä luonnossa, kovatempoisella crossfit-tunnilla, rentoutua kirjan parissa, askarella lastesi kanssa tai vaikka käydä ystäväsi kanssa shoppailemassa? Mitä ikinä se onkaan, tee se ja nauti elämästä! Tee joka päivä jotain mitä rakastat ja mistä saat hyvää energiaa. Pyri saamaan keho ja mieli sopivaan tasapainoon, sillä molemmat ovat yhtä tärkeässä asemassa hyvinvointisi kannalta. On tärkeää, että oppii kuuntelemaan omia tarpeitaan. Kun sinulla on hyvä olla itsesi kanssa, voit myös oppia auttamaan muita. Nostetaan yhdessä toinen toisiamme, niin kaikki voivat paremmin.

Viikko 11

Kiitollisuushaaste – toimiva menetelmä

Tällä viikolla listataan asioita, joista tunnemme kiitollisuutta. Kiitollisuuden ilmaiseminen tekee meille hyvää. Kiitollinen on helppo olla silloin kun kaikki on hyvin, toisin on taas silloin kun menetämme jotain tärkeää, töissä tulee vaikeuksia tai rahallisesti on vaikeaa. Kiitollisen ihmisen ei kuitenkaan tarvitse aina olla yhtä aurinkoa, vaan vastoinkäymiset kuuluvat osana elämään ja joskus on haastavaa tuntea olonsa kiitolliseksi. Se kuitenkin, että tiedostat mitä kaikkea hyvää sinun elämässäsi on, auttaa sinua arvostamaan omaa elämääsi entistä enemmän. Uskon itse, että mitä enemmän tunnemme negatiivisuutta ja mielipahaa, sitä enemmän elämäämme tulee tilanteita, joissa voimme tuntea negatiivisia tunteita. Kun taas tunnemme enemmän kiitollisuuden tunteita, meille tulee lisää tilanteita, joista voimme olla kiitollisia. Tässä teille yksi toimiva menetelmä, pieni kiitollisuushaaste:

- Kirjoita paperille ne asiat, mistä sinä olet itsessäsi kiitollinen
- Kirjoita paperille ne asiat, joista olet vartalollesi kiitollinen
- Kirjoita paperille ne asiat, mistä sinä olet tässä päivässä kiitollinen
- Kirjoita paperille ne henkilöt, kenestä olet kiitollinen elämässäsi

Viikko 12

Parempi kehonkuva – uskalla olla omaitsesi

Viimeisellä viikolla kerrataan jo aiemmin opittua. Tähän mennessä olemme:

- oppineet kehumaan itseämme ja muita
- testanneet uusia liikuntamuotoja sekä terveellisiä herkkuja
- pyrkineet pois itsemme vertaamisesta muihin
- pitäneet somelakkoa
- heittäneet vaa`an nurkkaan
- korostaneet parhaita puoliamme pukeutumalla
- harjoittaneet itsetutkiskelua
- harjoittaneen kehon sekä mielen tasapainoa
- listanneet asioita joista olemme kiitollisia.

Onko listalla jotain mikä on jäänyt välistä tai vähemmälle huomiolle? Nyt on sinun tilaisuutesi tarttua näihin, tai syventää jotain jo opittua. Haluan kannustaa kaikkia, en vain ulkoisesti vai myös sisäisesti, olemaan juuri sellainen, kuin on. Ne ihmiset, jotka rakastavat sinua sellaisenaan ovat niitä, jotka ansaitsevat olla rinnallasi. Sinun ei tarvitse muuttaa omaa ulkonäköäsi kenenkään vuoksi tai kenenkään kriteereiden mukaisiksi. Ne ulkoiset seikat, jotka ei joitain miellytä, ovat toisille ne piirteet, miksi juuri sinä olet kaunis. Jokaista ihmistä ei voi miellyttää, eikä tarvitsekaan. Valitettavasti kaikilla vaan ei ole tarvittavaa hyvää makua, jotta he arvostaisivat sinua. Olet upea ja ihana juuri sellaisena kuin olet!

Lue lisää!