Raparperipiirakka

Raparperipiirakka

45 minuuttia
Raparperipiirakka on yksi suomalaisten suosikkipiirakoista. Maukas raparperipiirakka on erityisesti alkukesän herkku. Kokeile helppoa reseptiä!
https://www.arla.fi/reseptit/raparperipiirakka/

Tee näin:

Raparperipiirakka
  • Aseta uuni 225 °C:een.
  • Leikkaa raparperi viipaleiksi. Sekoita raparperit, perunatärkkelys, kaneli ja tomusokeri keskenään uuninkestävässä astiassa.
  • Sekoita kaurahiutaleet, jauhot ja tomusokeri kulhossa taikinaa varten.
  • Lisää voi, leikkaa se paloiksi ja vaivaa murumaiseksi taikinaksi. Murenna taikina raparperin päälle.
  • Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  • Tarjoile vaniljakastikkeen sekä sokerilla maustetun creme fraishen kanssa ja nauti!
Valmis!
Vinkki

Vinkki: Tuplaa ohje ja saat uunipellillisen piirakkaa!

Kysymyksiä raparperipiirakasta

Kuinka tehdä täydellinen murutaikina?
Ensimmäinen askel täydellisen murukerroksen tekemiseen piirakan pinnalle on varmistaa, että ainekset ovat kunnolla yhdistetty - et halua joukkoon kuivaa, seokseen sekoittumatonta kauraa. Tämä onnistuu parhaiten puristamalla ja hieromalla voita käsin hiutaleiden, jauhojen ja sokerin kanssa. Talouskoneella muruseos muodostuu liian hienoksi, jolloin raparperin päälle paistuukin taikinasta kiinteä keksi eikä rakenteeltaan mureaa murua. Jotkut suosittelevat pakastamaan murutaikinaa hieman ennen sen levittämistä, jotta sen rakenne säilyy murenevana. Voit myös kokeilla lisätä manteleita tai hasselpähkinöitä tuomaan rapeutta ja lisämaustetta.
Voiko muruseosta tehdä ilman kaurahiutaleita?
Kaikki eivät nauti kauran mausta ja rakenteesta taikinamurussa. Tässä reseptissä kauran voi aivan hyvin vaihtaa jauhoihin. Jos teet niin, voit ehkä säätää voin määrää hieman ja jättää siitä pois noin 25 g. Jos haluat tehdä gluteenitonta muruseosta, voit helposti korvata sekä vehnäjauhot että kauran millä tahansa gluteenittomalla jauhovaihtoehdolla. Voit myös kokeilla vaihtaa osan gluteenittomista jauhoista mantelijauhoihin tai muihin pähkinäjauhoihin.
Miksi raparperipiirakassa käytetään perunajauhoja?
Murutaikinan onnistuminen on koostumuksesta kiinni. Haluat kontrastin rapean murukuorrutteen ja pehmeän, kypsennetyn raparperin välille. Hedelmistä ei kuitenkaan saa tulla liian mehukkaita tai vetisiä. Tässä kohtaa perunatärkkelys astuu kuvaan (voit käyttää myös maissitärkkelystä). Perunajauhoja käytetään yleisesti sakeuttamisaineena keitoissa, kastikkeissa ja piirakoissa. Lisäämällä tärkkelystä hienonnettuun raparperiin varmistat, että kypsennyksen aikana vapautuvat mehut otetaan talteen ja muutetaan kermaiseksi ja maukkaaksi kastikkeeksi.
Kuinka kauan raparperipiirakkaa voi säilyttää jääkaapissa?
Kuten useimpien hedelmäpiirakoiden kanssa, raparperipiirakasta jääneet tähteet on hyvä peittää hyvin ja säilyttää jääkaapissa. Se säilyy näin noin 4 päivää - mutta tarkista aina, että se näyttää ja tuoksuu hyvältä, ennen kuin aloitat syömisen. Voi olla houkuttelevaa nauttia raparperipiirakkaa suoraan jääkaapista kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera. Suosittelemme kuitenkin lämmittämään sitä ensin mikroaaltouunissa tai uunissa, jotta sen maku pääsee täysin valloilleen.
Voiko raparperipiirakkaa pakastaa?
Haluatko säästää piirakan myöhempää käyttöä varten? Se ei ole ongelma. Laita se vain pakastamiseen soveltuvaan astiaan ja laita se pakastimeen. Raparperipiirakka voi säilyä pakastimessa noin kolme kuukautta. Sulata se yön yli jääkaapissa ja lämmitä uudelleen ennen tarjoilua. Kuten aina, on parasta tarkistaa, että piirakka näyttää ja tuoksuu hyvältä ennen syömistä.
Miksi raparperipiirakkani on vetistä?
Raparperin vesipitoisuus on luonnostaan korkea, ja se voi johtaa nopeasti liian vetiseen piirakkaan. Paras vinkkimme on lisätä sokeri raparperikuutioihin ja antaa niiden pehmetä 30 minuuttia. Tämä prosessi vapauttaa hedelmän mehut ja auttaa estämään vetisen ja märän piirakan syntymisen. Tässä reseptissä käytetty perunatärkkelys toimii myös sakeuttamisaineena, mikä takaa täydellisen raparperipiirakan.

Ainekset

Raparperipiirakka
Raparperia paloina
500 g
Perunajauhoja
½ rkl
Kanelia
1 tl
Sokeria
4 rkl
Kaurahiutaleita
50 g
Vehnäjauhoja
90 g
Sokeria
45 g
125 g
Tarjoiluun
Vaniljakastiketta
5 dl
Arla® Lempi Creme Fraiche 28 %, laktoositon
2 dl
Sokeria
Lisää herkullisia ideoita
Raparperi-marenkipiirakka
45 minuuttia
Raparperi-marenkipiirakka
(4)
Mustikkapiirakka
60+ min
Mustikkapiirakka
(61)

Klassinen, vanhanajann raparperipiirakka

Kevät ja alkukesä - silloin on paras aika nauttia raparperia. Mikä olisikaan parempi tapa nauttia raparperin hapokkaasta mausta kuin yleisöä miellyttävä, helposti valmistettava raparperipiirakka? Iltapäivällä kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera tarjoiltuna tämä raparperipiirakka tai tarkemmin ottaen raparpericrumble tuo varmasti mieleen suloisia muistoja menneistä kesistä. Sokeri ja kaneli tuovat raparperin miedon, mutta houkuttelevan maun esiin, ja rapeus antaa rapean voisen rakenteen. Juju on maksimoida maku- ja rakennekontrasti - antaa rapean taikinamurun saada syvä väri ja maku, kun taas makea raparperi pehmenee kypsyessään.

Opi leikkaamaan raparperi

Jos olet onnekas ja olet korjannut raparperisi itse, poista ensin iso lehtipää. Lehti on itse asiassa myrkyllinen, joten älä huoli sen heittämisestä pois. Huuhtele raparperi juoksevan veden alla, leikkaa sitten päät irti ja hävitä ne. Nyt voit poistaa varren ulomman "kuoren": leikkaa pieni viilto toiseen päähän juuri pinnan alapuolelle ja vedä kuori pois, ja toista tämä, kunnes raparperin varsi on kauttaaltaan kuorittu. Tämä vaihe ei kuitenkaan ole välttämätön, sillä keittäminen pehmentää raparperin kuituja. Kuutioi raparperi lopuksi leikkaamalla se poikkisuunnassa varren suuntaisesti.