Raparperipiiras

Raparperipiiras

2 tuntia
Raparperipiiras on suomalaisten suosima kesäherkku eikä suotta! Tarjoile raikas ja mehevä raparperipiiras kermaisen vaniljakastikkeen kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/raparperipiiras/

Tee näin:

Raparperipiiras
  • Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele 23 x 33 cm uunivuoka ja leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala pohjalle.
  • Valmista raparperipiiraan pohja. Sekoita ruokosokeri, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Pese ja pilko raparperi noin 1 cm paksuisiksi paloiksi. Sekoita kulhossa raparperit, sitruunanmehu ja puolet sokeriseoksesta (130 g). Jätä sivuun odottamaan.
  • Vatkaa huoneenlämpöinen voi, loput sokerista ja sitruunankuori yleiskoneella, kunnes se on vaaleaa ja ilmavaa. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon. Muista kaapia reunat alas aina välissä, jotta kaikki sekoittuu.
  • Sekoita keskenään kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe ja suola). Lisää ensin 1/3 jauhoista taikinan sekaan ja vatkaa hetki. Lisää sitten puolet créme fraîchesta ja 2/3 jauhoista koko ajan kevyesti vatkaten. Lisää vielä loput jauhoista sekä créme fraîchesta ja vatkaa, niin että kaikki on sekaisin. Kaavi taikina vuokaan nuolijalla ja levitä tasaisesti reunoja myöten. Levitä raparperit tasaisesti taikinan päälle.
  • Valmista seuraavaksi crumble. Sekoita kulhossa jauhot, ruokosokeri, suola ja kaneli. Sulata voi ja kaada seokseen. Sekoita puuharukalla kaikki sekaisin. Levitä crumble tasaisesti raparperipiirakan päälle.
  • Paista raparperipiirasta uunissa noin 50–60 minuuttia, kunnes se on kullanruskea päältä. Testaa kakun kypsyys puisella tikulla tai haarukalla.
  • Sillä välin, kun raparperipiiras paistuu, vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla sekä vaniljasokerilla. Lisää lopuksi joukkoon jäljelle jäänyt créme fraîche ja vispaa vielä hetki (jos syöjiä on enemmän kuin 2–4, kannattaa ostaa toinen purkki vispikermaa, niin riittää kaikille).
  • Anna raparperipiiraan jäähtyä. Tarjoile raparperipiiras kermaisen vaniljakastikkeen kanssa.
Valmis!
Pakastusvinkki

Osan raparperipiiraasta voi hyvin pakastaa ja nauttia sopivana hetkenä.

Ainekset

Piiraspohja
Raparperia
500 g
Luomu ruokosokeria
130 g
Sokeria
130 g
Isoja kananmunia
2
Sitruunamehua
1 rkl
Sitruunankuorta
2 tl
100 g
120 g
Vehnäjauhoja
165 g
Vaniljasokeria
2 tl
Leivinjauhetta
1 tl
Suolaa
1 tl
Crumble
Vehnäjauhoja
125 g
Ruokosokeria
50 g
60 g
Vaniljasokeria
1 tl
Kanelia
1 tl
Kermainen vaniljakastike
2 dl
80 g
Tomusokeria
1 rkl
Vaniljasokeria
1 tl
Lisää herkullisia ideoita
Raparpericrumble
45 minuuttia
Raparpericrumble
(2)
Helppo raparperipiirakka
45 minuuttia
Helppo raparperipiirakka
(1)