Köyhät ritarit marjoilla

Köyhät ritarit marjoilla

Köyhät ritarit eli french toast on helppo jälkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Parhaimmilta köyhät ritarit maistuvat tuoreiden marjojen kanssa!
https://www.arla.fi/reseptit/koyhat-ritarit-marjoilla/

Tee näin:

Köyhät ritarit marjoilla
  • Vatkaa munat, kardemumma ja suola yhteen ja kaada seos syvälle lautaselle.
  • Sulata puolet voista pannulla kovalla lämmöllä, älä ruskista.
  • Kastele vaaleat leipäviipaleet munaseoksessa ja ripottele toiselle puolelle puolet sokerista.
  • Kypsennä viipaleita sokeroidulla puolella sulatetussa voissa, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  • Ripottele sokeria toiselle puolelle, käännä leipäviipaleet ja aseta päälle viipale juustoa.
  • Lisää pannulle loput voista ja paista leipien toinenkin puoli, kunnes ne ovat myös kullanruskeita.
  • Ota kullanruskeat leipäviipaleet pannulta ja kuullota mustikat.
  • Aseta mustikat paistettujen leipäviipaleiden väliin, ripottele paahtoleivän päälle hienonnettuja hasselpähkinöitä ja tarjoile heti.
Valmis!
Vinkki

Paras vinkki rapean juustoisen, kullanruskean, ulkoa hieman rapean ja sisältä pehmeän ja pureskeltavan ranskalaisen paahtoleivän valmistamiseen on leivän liottaminen ja paistaminen oikein. Anna leipäviipaleiden liota maustetussa munaseoksessa minuutin ajan kummaltakin puolelta, jotta ne imevät itseensä kaiken kardemummaisen maun. Ennen kuin siirrät viipaleet lämpimälle pannulle, jossa on sulatettua voita, anna ylimääräisen munaseoksen valua pois, jotta ne eivät ole liian märkiä. Olet ehkä myös miettinyt, kuinka kauan paahtoleipää pitää kypsentää kummaltakin puolelta, jotta leipä muuttuu rapeaksi ja kullanruskeaksi ilman, että se palaa tai kuivuu. Tarkka aika riippuu pannun kuumuudesta, mutta leivän paistaminen kestää todennäköisesti 5-8 minuuttia keski- tai korkealla lämmöllä. Kokeile paistaa leipää 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta keskilämmöllä, jotta se ei pala. Jos kaksinkertaistat tai kolminkertaistat reseptin valmistellaksesi aamiaista ystäville ja perheelle, varmista, ettet paista liian monta viipaletta liotettua leipää kerrallaan. Voit pitää valmiin paahtoleivän lämpimänä uunissa sillä aikaa, kun teet niitä lisää.

Köyhät ritarit marjoilla Q&A

Köyhät ritarit marjoilla tekevät arjestakin juhlaa maullaan ja helppoudellaan. Lue lisää alta!

Mikä on köyhä ritari?
Köyhien ritareiden eli french toastien resepti johtaa Rooman valtakuntaan. Se koostuu pannulla paistetuista leipäviipaleista, jotka on liotettu makeassa tai suolaisessa kananmunaseoksessa, joka on maustettu mausteilla, kuten kardemummalla, kanelilla tai muskottipähkinällä, ja ripoteltu sokerilla karamellisoituneen pinnan saamiseksi. Useimmat pitävät sitä makeana aamiais- tai brunssiruokana, mutta halutessasi sen voi tarjoilla myös jälkiruokana.
Miten köyhiä ritareita tehdään?
Juustolla ja mustikoilla höystetty köyhä ritari on täydellinen tapa aloittaa viikonloppu, eikä se vaadi juuri mitään vaivaa. Liota leipäviipaleet kananmunaseoksessa, jossa on kardemummaa, ja ripottele toiselle puolelle sokeria. Paista sokeroitua puolta, kunnes se on kauniin kullanruskea. Ennen kuin käännät leivät, ripottele myös toinen puoli sokerilla. Kun olet kääntänyt, paista leipä täydellisen kullanruskeaksi, kun juusto sulaa päälle. Kuullota mustikat lämpimiksi. Aseta ne paahtoleivän sisälle ja ripottele päälle hasselpähkinöitä rapeutta antamaan. Nauti aamiaisherkut vielä kuumina.
Mikä on paras leipä köyhiin ritareihin?
Parhaita leipiä köyhiin ritareihin ovat vaalea leipä ja briossileipä. Tämän aamiaisherkun valmistamiseen ei tarvitse käyttää tuoretta tai leivottua leipää, sillä tämä ruokalaji on ihana tapa antaa vanhentuneelle leivälle uusi elämä liottamalla se maukkaassa munaseoksessa ja paistamalla se kullankeltaiseksi. Vaikka se ei olekaan niin yleistä, jotkut käyttävät mielellään myös maukkaampia leipätyyppejä, kuten ruis- tai hapantaikinaleipää.
Mitä tarjoilla köyhien ritareiden kanssa?
Yksinkertaisessa köyhien ritareiden reseptissämme suosittelemme klassisen aamiaisruoan valmistamista juustolla, mustikoilla ja hasselpähkinöillä, jotta saat makean ja suolaisen makuprofiilin sekä runsaasti rapeutta. Tämän pannulla paistetun aamiaisen voi tarjoilla lisämarjoilla ja -hedelmillä tuoreuden lisäämiseksi, pähkinöillä rapeuden lisäämiseksi tai erilaisilla kastikkeilla, siirapeilla ja hilloilla makeuden lisäämiseksi. Suosittuja vaihtoehtoja ovat hunaja, vaahterasiirappi, marjasiirappi tai bourbon-siirappi sekä suolakaramellilla ja kanelilla maustetut kastikkeet.
Miten köyhät ritarit lämmitetään uudelleen?
Voit lämmittää köyhät ritarit uudelleen muutamalla eri tavalla. Peitä se alumiinifoliolla ja lämmitä sitä uunissa 8-10 minuuttia 200 °C:ssa. Voit myös käyttää leivänpaahdinta, mutta varmista, ettei leipä pala. Lopuksi voit lämmittää ne uudelleen mikroaaltouunissa noin 30 sekunnin ajan. Tämä voi olla täydellinen ratkaisu kiireisiin aamuihin, jolloin haluat nauttia etukäteen valmistamasi aamiaisherkut.
Kuinka kauan köyhät ritarit säilyvät jääkaapissa?
Oikein säilytettynä köyhät ritarit säilyy jääkaapissa 2-3 päivää. Säilytä niitä ilmatiiviissä astiassa tai lasisessa säilytysastiassa. Varmista, ettet peitä niitä nesteellä, kuten kastikkeella, siirapilla tai nestemäisellä hunajalla, ennen jääkaappisäilytystä, sillä se lyhentää niiden säilyvyyttä ja vaikeuttaa niiden rapeuttamista uudelleenlämmityksen yhteydessä. Sama pätee kastettuihin mustikoihin; jos mahdollista, älä lisää marjoja, jos tiedät, että aiot säilyttää tähteet jääkaapissa, sillä mehut voivat tehdä niistä vetisiä.
Voiko köyhiä ritareita pakastaa?
Köyhien ritareiden pakastaminen pakastepusseihin tai ilmatiiviisiin astioihin on täysin mahdollista. Anna niiden vain jäähtyä ja peitä se kelmulla tai alumiinifoliolla. Ne pakastuvat parhaiten, jos pakastat ne ilman täytteitä tai täytteitä ja valmistat ne tuoreena, kun olet sulattanut leivän yön yli jääkaapissa. Säilytä sitä pakastimessa 1-2 kuukautta, jotta maku ja rakenne olisivat parhaita.

Ainekset

Köyhät ritarit marjoilla
Kananmunaa
2
Kardemummaa
1 tl
Suolaa
½ tl
25 g
Vaaleaa leipää
4
Sokeria
4 tl
Havarti-juustoa
4 siivua
Mustikoita
75 g
Hasselpähkinöitä
50 g
Lisää herkullisia ideoita

Köyhiä ritareita mustikoilla ja juustolla

Ranskalaista paahtoleipää sisältävä aamiainen on ihana tapa aloittaa päivä, eikä klassisen aamiaisruoan muunnos ole siitä poikkeava. Makea ja suolainen, pannulla paistettu köyhät ritarit juustolla on ulkoa kauniin kultaista ja rapeaa ja sisältä pehmeää ja pureskeltavaa, kätkien sisäänsä useita herkullisia yllätyksiä.

Sulaneen grillatun juuston ja lämpimien mustikoiden yhdistelmä on ihastuttava köyhien ritareiden täyte. Kevyesti kastettujen mustikoiden makeus ja raikkaus sopivat kauniisti yhteen pehmeän ja suolaisen juuston kermaisuuden kanssa. Sen hillitty happamuus antaa ruokalajille ihanan suolaisuuden, joka sopii hyvin kardemummalla maustetun valkoisen leivän sitruksisiin vivahteisiin.

Jos haluat tutustua muihin aamiaisruokiin, jotka voidaan valmistaa etukäteen, suosittelemme tutustumaan yön yli valmistuvaan tuorepuuroon, joka voidaan valmistaa myös herkullisista, tuoreista mustikoista ja banaanista.

Rapeat ja makeat täytteet köyhien ritareiden päälle

Rapeat köyhät ritarit on todellinen perhesuosikki, joka on sekä lasten että aikuisten suosiossa. Pannulla paistetun leivän rapeutta heijastaaksemme olemme päättäneet ripotella sen päälle hienonnettuja hasselpähkinöitä ja täyttää sen tuoreilla, paahdetuilla mustikoilla.

Rapeissa hasselpähkinöissä on makea, pähkinäinen ja hieman maanläheinen maku, joka sopii hyvin yhteen tämän aamiaisruoan makeiden ja suolaisten makujen kanssa. Kun pähkinät yhdistetään makeaan, karamellisoituun leipään, niiden pähkinäinen maku korostuu entisestään ja on herkullinen.

Kardemummalla ja sokerilla maustettu

Kardemummalla on ihanan monitahoinen maku, joka on samaan aikaan sekä makea että mausteinen. Tämän vuoksi mauste sopii hyvin makeaan köyhään ritariin, sillä se antaa sille upean yrttisen aromin ja estää sen muuttumisen sokerisen makeaksi.

Paras köyhien ritareiden resepti neuvoo sinua ripottelemaan munaista leipää sokerilla ennen paistamista tai paistamista. Sokeri antaa paahtoleivälle kauniin karamellisoituneen pinnan. Se auttaa rapeuttamaan leipää ja antaa ruokalajille ominaisen kullanruskean värin, ja kardemumman kanssa se tuo ruokaan herkullista makeutta.

Kokeile erilaisia variaatioita

Helppoja köyhien ritareiden variaatioita ovat esimerkiksi erilaiset marjat ja hedelmät, kuten kesäisen makeat mansikat tai makean kirpeät marjat, kuten vadelmat. Voit myös sekoittaa sitä erilaisilla rapeilla pähkinöillä, kuten manteleilla, saksanpähkinöillä tai pekaanipähkinöillä.

Reseptiämme juustolla täytettyä köyhää ritaria voidaan muunnella monin eri tavoin riippuen siitä, mitä sinulla on jääkaapissasi ja ruokakaapissasi. Jopa suolainen pekoni toimii hyvin rapeana lisukkeena, jos haluat kokeilla lisää ruokalajin suolaisia sävyjä, ja pekonin savuinen maku sopii hyvin yhteen myös mehukkaiden mustikoiden kanssa.

Voit myös leikitellä yhdellä köyhien ritareiden olennaisimmista ainesosista, nimittäin leivällä. Vaikka tämä aamiaisherkku maistuu ihanalta tavallisen valkoisen leivän tai jopa paahtoleivän kanssa, voit valmistaa ranskanleipää myös briossileivän kanssa, jolloin saat lisää voitaikinaa ja makeutta, tai käyttää maukasta, rapeaa hapantaikinaleipää, jolloin saat lisää purtavaa ja kirpeää makua.

Tutustu kotona leivotun ranskanleivän, hapanjuurileivän ja briossisämpylöiden resepteihimme, jos olet kiinnostunut käyttämään kotitekoista leipää näiden aamiaisherkkujen valmistukseen.