Briossisämpylät

Briossisämpylät

Hampurilaisiltana voit unohtaa kaupasta ostetut hampurilaissämpylät, kun teet itse parhaat hampurilaissämpylät briossisämpylä-reseptillämme. Saat aikaan maukkaita, kauniin kultaisia ja pehmeitä sämpylöitä. Tämä ranskalainen leipätyyppi on tunnettu kevyestä koostumuksestaan ja herkullisesta voisävytteisestä maustaan: ne maistuvat ihanilta erilaisten täytteiden kanssa ja ovat uskomattoman helppoja valmistaa.
https://www.arla.fi/reseptit/briossisampylat/

Tee näin:

Briossisämpylät
Valmis!

Briossisämpylät

Helpon briossisämpyläreseptimme avulla voit valmistaa kauniita kultaisia hampurilaissämpylöitä, jotka sopivat täydellisesti illalliselle. Lue alta lisää ja valmistaudu tekemään briossisämpylöitä lukemalla vastauksemme usein kysyttyihin kysymyksiin tästä herkullisesta leipätyypistä.

Mikä on briossisämpylä?
Briossisämpylä on niin sanotusta rikastetusta briossileivästä valmistettu sämpylä. Rikastettu leipä on täyteläisempää kuin useimmat muut leipätyypit, koska se sisältää enemmän kananmunaa, voita ja/tai maitoa. Se on tunnettu herkästä, pehmeästä rakenteestaan ja runsaasta maustaan. Kultainen ranskalainen briossileipä ei ole tästä poikkeus.
Kuinka valmistaa briossisämpylä?
Briossisämpylöiden valmistaminen edellyttää, että suunnittelet ja valmistat taikinan päivää aikaisemmin, jotta se ehtii kohota. Kun saat vaivattua briossitaikinan kunnolla, herkullisen kotitekoisen hampurilaispullan valmistaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa. Taikinaa vaivataan pitkään, jaetaan sitten sämpylöiksi ja annetaan kohota 8-24 tuntia jääkaapissa, minkä jälkeen taikinapallot tulee olla vielä tunnin ajan huoneenlämmössä ennen paistamista. Tarjoile briossisämpylät vielä lämpiminä ja nauti niiden täyteläisestä, makeasta mausta valitsemiesi hampurilaistäytteiden kanssa.
Mitä briossisämpylän väliin laitetaan?
Vaikka useimmat ihmiset käyttävät briossisämpylöitä hampurilaisissa, joissa on naudanlihapihvejä, kanaa tai sianlihaa, mikään ei estä sinua nauttimasta lämpimästä, täyteläisestä briossisämpylästä myös muilla tavoi. Nauti se voin tai hillon kera iltapäivällä tai hyödynnä sitä herkullisen aamiaisen valmistamiseen täyttämällä briossisämpylä pinaatilla, savustetulla lohesta, keitetyllä kananmunalla ja runsaalla hollandaisekastikkeella. Klassinen käyttötapa on kuitenkin hampurilaiset, joten valitse suosikkitäytteesi ja aloita näiden herkullisten briossisämpylöiden valmistus.
Kuinka kauan briossisämpylät säilyvät?
Voin ja munien suuren pitoisuuden vuoksi kotitekoinen briossisämpylä säilyy vain 3-4 päivää. Säilytä leivottuja sämpylöitä ilmatiiviissä astiassa, joka on sijoitettu työtasolle tai pimeään ruokakomeroon. Briossisämpylöiden säilyttäminen jääkaapissa ei pidennä niiden säilyvyyttä, joten jos et aio syödä kotitekoisia sämpylöitä muutaman päivän kuluessa, harkitse niiden pakastamista.
Voiko briossisämpylöitä pakastaa?
Itse tehty briossisämpylä pakastuu hyvin. Kääri se tiukasti kelmuun tai alumiinifolioon ja säilytä pakastepussissa tai ilmatiiviissä astiassa enintään 3 kuukautta. Kun olet valmis herkuttelemaan murealla briossisämpylällä, anna sen sulaa työtasolla 1-2 tuntia ja lämmitä sitä esilämmitetyssä uunissa noin 10 minuuttia 150 °C:ssa.

Ainekset

Kotitekoiset briossisämpylät hampurilaisiin

Pehmeä ja voinen briossisämpylä maistuu hyvältä erilaisten täytteiden kanssa. Näistä briossisämpylöistä voit valmistaa klassisia juustohampurilaisia, joissa on naudanlihapihvejä, salaattia, sipulia, tomaattia, ketsuppia, cheddarjuustoa ja pekonia. Jos muut lihalajit ovat enemmän mieleesi, voit inspiroitua maukkaasta kanahampurilaisesta tai kallistua hitaaseen kypsentämiseen ja valmistaa oman marinoidun pulled pork -hampurilaisen kotitekoisen coleslaw-salaatin kera herkullisen amerikkalaishenkisen pulled pork -hampurilaisen. Voit tietysti myös panostaa täysillä kasviksiin ja täyttää briossisämpylän erilaisilla paahdetuilla kasviksilla - sienien käyttö antaa kasvishampurilaiselle ihanan umamin maun.

Tee pehmeä ja voinen briossisämpylä

Vaikka tämä ei olekaan nopea briossisämpyläresepti, siitä saatavat sämpylät ovat herkullisia. Ne ovat pehmeitä, hieman makeita ja herkullisen täyteläisiä. Yksi syy siihen, miksi näiden briossisämpylöiden kaltaisten rikastettujen leipien, jotka sisältävät paljon kananmunaa, voita ja maitoa, valmistaminen kestää kauemmin, on se, että taikinaa on vaivaa pidempään, jotta gluteeni aktivoituu ja taikinasta tulee kevyt ja ilmava. Jos haluat varmistaa, että pääset nauttimaan mausta ja koostumuksesta parhaimmillaan, tarjoile ja nauti briossisämpylä lämpimänä.

Helppo hampurilaissämpylä kotikeittiössä

Näiden hampurilaisaämpylöiden valmistaminen vaatii hieman suunnittelua, sillä niiden on annettava kohota vähintään 8 tuntia, mutta lopputulos on sen arvoinen. Vaikka saatat epäillä termiä "helppo", koska sämpylöiden valmistaminen kestää melko kauan, briossisämpylän ainekset ovat ruokakaapin perusraaka-aineita ja suurin osa sekoittamiseen liittyvästä kovasta työstä tehdään tehosekoittimella, joten valmistaminen on oikeastikin melko helppoa.

Jos ajatus oman kotitekoisen leivän tekemisestä erilaisilla maukkailla vihanneksilla ja lihalla täytettäväksi kiinnostaa sinua, suosittelemme tutustumaan myös pitaleivän ja paninileivän resepteihimme.

Tee oma versiosi

Tuunaa briossisämpylöiden reseptiä ripottelemalla sämpylät seesaminsiemenillä sen jälkeen, kun ne on ensin sivelty kananmunalla. Seesaminsiemenissä on mieto mantelimainen maku, joka korostuu, kun ne paahdetaan uunissa. Pähkinäinen maku täydentää hyvin briossisämpylän voista, hieman makeaa makua, ja siemenet, joita on saatavana sekä vaaleina että tummina, näyttävät kauniilta kultaisen briossisämpylän päällä.

Voit myös leikkiä kotitekoisten hampurilaissämpylöiden koolla ja tehdä pienempiä briossisämpylöitä. Vaikka minibriossisämpylä maistuu yhtä herkulliselta kuin normaalikokoinenkin, miniversiot ovat virkistävä versio tavallisista hampurilaisista. Söpöt minihampurilaiset sopivat erinomaisesti välipalaksi tai alkupalaksi erilaisissa tilaisuuksissa.

Voit tehdä briossisämpylöistä vielä kauniimpia sivelemällä niitä sulatetulla voilla heti, kun ne tulevat uunista. Tämä antaa niille kauniin kiiltävän pinnan.

Vinkkejä

Saatat miettiä, miten tehdä briossisämpylä ilman yleiskonetta, ja vastaus on, että taikina vaivataan käsin. Emme suosittele taikinakoukulla varustetun sähkövispilän käyttöä, sillä lähes 25 minuutin vaivaaminen rasittaa kompaktia moottoria aivan liikaa ja voi johtaa ihanan laitteen ennenaikaiseen tuhoon. Märän ja tahmean briossitaikinan saaminen käsin oikeanlaiseksi vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä, joten suosittelemme käyttämään yleiskonetta.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole sellaista, paras tapa vaivata taikina käsin on käyttää niin sanottua slap-and-fold-tekniikkaa. Ota taikina ja lyö se puhtaalle työtasolle, ota nyt taikinan yläpuolikas ja venytä sitä hieman, ennen kuin taitat sen lopun päälle, jolloin taikinan sisälle jää ilmaa. Nosta taikina, lyö se alas ja toista tämä prosessi. Kun tätä toistetaan jatkuvasti, taikina muuttuu lopulta sileäksi ja lakkaa tarttumasta käsiin.