
Foccacia

Tee näin:
Foccacia
Tarjoiluehdotus
Valmistusvinkki
Focaccia voidaan valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin leipä on vieläkin herkullisempaa ja täynnä ihania ilmakuplia. Vähennä hiivan määrä 10 grammaan ja laita pelti taikinan kanssa peitettynä jääkaappiin 12-24 tunniksi. Jotta leipä kohoaisi hyvin sekä nopeassa että yön yli -versiossa, varmista, että käyttämäsi vesi on haaleaa - noin 37-39 °C - jotta se ei tapa hiivaa. Testaa vesi sormillasi; sen pitäisi olla sormillesi miellyttävää, mutta ei liian kuumaa tai kylmää. Taikinan vaivaaminen on tärkeää oikean koostumuksen saamiseksi, sillä tämä vaihe kehittää taikinan rakennetta ja tekee siitä pehmeämpää ja joustavampaa. Jos taikinaa ei vaivata tarpeeksi kauan, lopputuloksena on litteä ja tiivis leipä.
Foccacia Q&A
Foccacia on herkullinen ja mausteinen leipä sellaisenaan, mutta se sopii myös esimerkiksi pastan kanssa nautittavaksi. Lue lisää alta!
Ainekset
Foccacia
Hiivaa
|
25 g |
---|---|
Vettä
|
5 dl |
Sokeria
|
1 tl |
Suolaa
|
1 rkl |
Oliiviöljyä
|
3 rkl |
Jauhoja
|
600 g |
Koristeluun
Oliiviöljyä
|
3 rkl |
---|---|
Tuoretta rosmariinia
|
|
Merisuolaa
|
Lisää herkullisia ideoita
Perinteinen focaccia rosmariinin kera
Kotitekoinen focaccia on parasta! Perinteinen kuohkea leipä, joka on täydellisen rapea ulkoa ja pehmeä sisältä. Leivässä on söpöjä pieniä kuoppia, joihin mahtuu pieniä oliiviöljylammikoita, ja sen päällä on tuoretta rosmariinia ja hiutalemaista suolaa, Klassinen, ihana yhdistelmä! Se on helppo tehdä käsin ja vielä helpompi, jos käytät sekoitinta. Viipaloi ja tarjoile lämpimänä lounaaksi ja illalliseksi!
Jos pidät tästä reseptistä, rakastat varmasti myös nopeaa ja helppoa flat breadia suoraan pannulta tai kotitekoista intialaista naanleipää valkosipulivoilla tai ilman.
Herkullisia tapoja tarjoilla focacciaa
Kun hallitset yksinkertaisen taikinan valmistuksen, voit tarjoilla focacciaa lukemattomien eri ruokien kanssa, vaikka se on täysin herkullista sellaisenaan tarjoiltuna. Nauti italialaista leipää pastan, pihvien tai vihreiden salaattien kanssa tai upota se kuumaan keittoon. Kokeile levittää hummusta tai baba ganoushia eli munakoisotahnaa vastaleivotun leivän päälle; maut sopivat yhteen hämmästyttävän hyvin ja ovat loistava välipala. Jos haluat muita kevyempiä täytteitä, tarjoile leipä antipasti- tai juustolautasen kanssa. Se on täydellinen tilaisuus seikkailla ja kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä leivän kanssa.
Laadukas oliiviöljy ja tuoreet raaka-aineet
Kun on kyse yksinkertaisuudesta, kuten focaccia ja italialainen keittiö yleensä, korkea laatu on avainasemassa. Käytä korkealaatuista oliiviöljyä ja tuoreita raaka-aineita parhaan maun saavuttamiseksi. Oliiviöljy on olennainen focaccian maun ja rakenteen kannalta. Oliiviöljyjä on neljää eri laatua, joten on tärkeää valita sellainen, joka täydentää leipää hyvin. Ekstra-neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy uutetaan kylmäpuristusmenetelmällä, joten ne säilyttävät luonnollisen makunsa ja arominsa, jonka vivahteet vaihtelevat hedelmäisistä katkeriin ja pippurisiin. Molemmat sopivat erinomaisesti italialaiseen leipään, ja ne sopivat erinomaisesti yhteen tuoreiden rosmariininlehtien kirpeän maun kanssa. Tuoksuvassa yrtissä öljyssä on metsäinen maku, jossa on sitruksen, männyn, pippurin ja mintun vivahteita. Sen maku on melko voimakas ja omaleimainen, joten sitä ei tarvita paljon.
Valitse paras jauho focacciaa varten
Jotta focacciaan saadaan herkulliset ilmataskut, tarvitset jauhoja, joissa on korkea gluteenipitoisuus ja proteiinipitoisuus. Italialainen vehnäjauho, kuten Tipo 00, sopii erinomaisesti focaccian valmistukseen, koska sen gluteiini- ja proteiinipitoisuus on korkea ja koska se on rakenteeltaan hienompaa ja vähemmän imukykyistä kuin esimerkiksi yleinen vehnäjauho, jota käytetään usein erilaisten leipien valmistuksessa. Kun valitset Tipo 00 -jauhon, saat aikaiseksi rapean kuoren, joka on vastustamaton tässä reseptissä. Jotkut pitävät mieluummin pureskeltavammasta murusta ja valitsevat siksi sen sijaan leipäjauhon, mutta heidän on säädettävä leivän valmistukseen käytettävän veden määrää.
Tee muunnelma tomaateista ja oliivista
Focaccia tomaattien ja oliivien kanssa on suosittu ja maukas yhdistelmä. Aseta taikina leivinpellille ja painele oliiveja ja kirsikkatomaatteja taikinaan, kun olet tehnyt sormillasi syvennyksiä. Kauniimman lopputuloksen saat käyttämällä eriväristen tomaattien sekoitusta. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele päälle rosmariinin lehtiä. Pirskota lopuksi oliiviöljyä, työnnä vuoka uuniin ja paista, kunnes leipä on saanut kauniin kultaisen kuoren. Riippuen siitä, mitä oliiveja käytät, ne ovat joko kitkerän tai hieman makeamman makuisia. Suosittelemme mustia oliiveja, joissa on mieto, hieman suolainen maku, jota kirkkaat ja makeat kirsikkatomaatit tasapainottavat täydellisesti.
Voit käyttää myös timjamia tai jopa sekä rosmariinia että timjamia, tai lisätä päälle mozzarellajuustoa ennen paistamista, jolloin saat herkullisen juustoleivän.