Foccacia

Foccacia

60+ min
Foccacia on litteä leipä, jonka päälle on ripoteltu mausteita. Foccaciaa voit nauttia sellaisenaan ja se on parasta juuri valmistuneena.
https://www.arla.fi/reseptit/foccacia/

Tee näin:

Foccacia
  • Kuumenna uuni 200 °C:seen.
  • Sekoita hiiva veteen ja anna sen liueta.
  • Lisää sokeri, suola, öljy ja jauhot.
  • Vaivaa taikinaa tasaiseksi ja notkeaksi - mieluiten yleiskoneessa 8-10 minuuttia (kunnes taikina kerääntyy taikinakoukun ympärille).
  • Taikinan pitäisi olla vielä tahmeaa.
  • Vuoraa leivinpaperilla pelti ja levitä taikina siihen - laita tarvittaessa hieman öljyä käsiin.
  • Peitä taikina ja anna sen kohota lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
  • Kaada päälle öljyä ja paina sormillasi taikinaan kuoppia.
  • Ripottele päälle rosmariinia ja suolaa ja paista foccaciaa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia 200 °C:ssa.
  • Tarjoile focaccia vielä lämpimänä.
Valmis!
Valmistusvinkki

Focaccia voidaan valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin leipä on vieläkin herkullisempaa ja täynnä ihania ilmakuplia. Vähennä hiivan määrä 10 grammaan ja laita pelti taikinan kanssa peitettynä jääkaappiin 12-24 tunniksi. Jotta leipä kohoaisi hyvin sekä nopeassa että yön yli -versiossa, varmista, että käyttämäsi vesi on haaleaa - noin 37-39 °C - jotta se ei tapa hiivaa. Testaa vesi sormillasi; sen pitäisi olla sormillesi miellyttävää, mutta ei liian kuumaa tai kylmää. Taikinan vaivaaminen on tärkeää oikean koostumuksen saamiseksi, sillä tämä vaihe kehittää taikinan rakennetta ja tekee siitä pehmeämpää ja joustavampaa. Jos taikinaa ei vaivata tarpeeksi kauan, lopputuloksena on litteä ja tiivis leipä.

Foccacia Q&A

Foccacia on herkullinen ja mausteinen leipä sellaisenaan, mutta se sopii myös esimerkiksi pastan kanssa nautittavaksi. Lue lisää alta!

Mitä on foccacia?
Focaccia on italialainen uunissa paistettu leipä, joka maustetaan runsaalla määrällä oliiviöljyä ja jonka päällä on joskus erilaisia vihanneksia ja yrttejä, kuten rosmariinia. Focaccian suosituimpia täytteitä ovat tomaatit, oliivit, sienet ja sipulit. Taikinan päälle kaadetaan oliiviöljyä, ja taikinaan tehdään pieniä syvennyksiä tai kuoppia painamalla sormia taikinaan. Leipä paistetaan pellillä, ja se on rakenteeltaan kevyttä ja kuohkeaa.
Miten foccacia valmistetaan?
Perinteinen oliiviöljyä ja rosmariinia sisältävä focaccia on helppo valmistaa kotona. Liuota hiiva veteen ja lisää sokeri, suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja joustavaa mutta silti tahmeaa - voit käyttää tähän osaan sekoitinta. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä se ja anna kohota noin 1 tunti. Kaada taikinan päälle oliiviöljyä ja painele sormillasi taikinaan pieniä kuoppia. Ripottele päälle rosmariinia ja suolaa ja paista noin 25 minuuttia 200 °C:ssa.
Mitä foccacian kanssa syödään?
Focaccia sopii monenlaisten ruokien kanssa, ja sitä tarjoillaan usein pastan, tuoreiden vihersalaattien ja tapenadien lisukkeena. Leipä sopii erinomaisesti myös keittoihin, sillä sen kanssa voi yhdistää melkein minkä tahansa keiton, esimerkiksi tomaattikeiton tai tomaattikeiton bisquen, joka on pehmeämpi ja silkkisempi versio klassisesta tomaattikeitosta. Voit paahtaa leipää vielä lisää, jolloin se saa enemmän krutongin makua ja lisää rapeutta.
Miten foccacia kannattaa lämmittää uudelleen?
Kuumenna focaccia-leipää leivinpaperilla 180 °C:ssa esilämmitetyssä uunissa, kunnes leipä on rapeaa ja kuumaa. Jos lämmität pakastettua leipää, sulata sitä huoneenlämmössä muutama tunti tai yön yli jääkaapissa ennen kuin laitat sen uuniin noin 10 minuutiksi. Nopein tapa lämmittää leipä uudelleen on kääriä se kosteaan paperipyyhkeeseen ja lämmittää se mikroaaltouunissa 30 sekunnin välein, kunnes leipä on sulanut. Leipä on kuitenkin rakenteeltaan hieman pureskeltavaa, eikä siinä ole rapeaa kuorta. Toinen vaihtoehto on lämmittää leipäruutuja leivänpaahtimessa keskitasolla. Näin saat paljon rapeamman rakenteen kuin mikroaaltouunissa.
Voiko foccaciaa pakastaa?
Kuten useimmat leivät, focaccia pakastuu hyvin. Anna leivän jäähtyä ensin, ennen kuin käärit sen kelmuun, pakastepussiin tai molempiin. Jos pakastat leivän kokonaisena, kääri se tiiviisti folioon. Huomioi myös jos pakastat leivän kokonaisena, leikkaa se neliöiksi ja kääri kukin neliö kelmuun.
Kuinka kauan foccacia on hyvää?
Focaccia maistuu aina parhaalta tuoreena, mutta säilyy huoneenlämmössä noin 2-3 päivää tai jääkaapissa säilytettynä 5-6 päivää. Jos haluat säilyttää leipää pidempään, voit pakastaa sitä enintään 1 kuukauden ajan. Riippumatta siitä, missä säilytät leipää, on tärkeää, että se säilytetään oikein, jotta sekä maku että rakenne säilyvät. Laita leipä ilmatiiviiseen astiaan tai kääri se kelmuun ja folioon ennen pakastepussiin laittamista. On helpompaa, jos leipä leikataan pienempiin paloihin ja kääritään yksitellen.
Kuinka paksua foccacian pitäisi olla?
Italialainen focaccia ei saa olla liian ohut, kuten pizzapohja, eikä liian paksu, kuten tavallinen leipä. Näin ollen useimmat perinteiset focacciat ovat noin 2 cm paksuja. Tämän ansiosta leipä sopii erinomaisesti myös voileipien valmistukseen, sillä se on tarpeeksi paksu viipaloitavaksi, tai se voidaan kastaa kuumaan keittoon, jotta se imee itseensä kaikki upeat maut.
Miksi foccaciassa on kuoppia?
Focaccian kuopat ovat pakollisia, ja niihin on syynsä. Ne vähentävät taikinassa olevia ilmoja ja kuplia, pitävät leivän litteänä ja estävät sitä nousemasta liian nopeasti, ja samalla oliiviöljy pääsee imeytymään taikinaan. Näin leipä saa rapean ja kultaisen kuoren paistamisen aikana.

Ainekset

Foccacia
Hiivaa
25 g
Vettä
5 dl
Sokeria
1 tl
Suolaa
1 rkl
Oliiviöljyä
3 rkl
Jauhoja
600 g
Koristeluun
Oliiviöljyä
3 rkl
Tuoretta rosmariinia
Merisuolaa
Lisää herkullisia ideoita
Peltileipä
60+ min
Peltileipä
(1)

Perinteinen focaccia rosmariinin kera

Kotitekoinen focaccia on parasta! Perinteinen kuohkea leipä, joka on täydellisen rapea ulkoa ja pehmeä sisältä. Leivässä on söpöjä pieniä kuoppia, joihin mahtuu pieniä oliiviöljylammikoita, ja sen päällä on tuoretta rosmariinia ja hiutalemaista suolaa, Klassinen, ihana yhdistelmä! Se on helppo tehdä käsin ja vielä helpompi, jos käytät sekoitinta. Viipaloi ja tarjoile lämpimänä lounaaksi ja illalliseksi!

Jos pidät tästä reseptistä, rakastat varmasti myös nopeaa ja helppoa flat breadia suoraan pannulta tai kotitekoista intialaista naanleipää valkosipulivoilla tai ilman.

Herkullisia tapoja tarjoilla focacciaa

Kun hallitset yksinkertaisen taikinan valmistuksen, voit tarjoilla focacciaa lukemattomien eri ruokien kanssa, vaikka se on täysin herkullista sellaisenaan tarjoiltuna. Nauti italialaista leipää pastan, pihvien tai vihreiden salaattien kanssa tai upota se kuumaan keittoon. Kokeile levittää hummusta tai baba ganoushia eli munakoisotahnaa vastaleivotun leivän päälle; maut sopivat yhteen hämmästyttävän hyvin ja ovat loistava välipala. Jos haluat muita kevyempiä täytteitä, tarjoile leipä antipasti- tai juustolautasen kanssa. Se on täydellinen tilaisuus seikkailla ja kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä leivän kanssa.

Laadukas oliiviöljy ja tuoreet raaka-aineet

Kun on kyse yksinkertaisuudesta, kuten focaccia ja italialainen keittiö yleensä, korkea laatu on avainasemassa. Käytä korkealaatuista oliiviöljyä ja tuoreita raaka-aineita parhaan maun saavuttamiseksi. Oliiviöljy on olennainen focaccian maun ja rakenteen kannalta. Oliiviöljyjä on neljää eri laatua, joten on tärkeää valita sellainen, joka täydentää leipää hyvin. Ekstra-neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy uutetaan kylmäpuristusmenetelmällä, joten ne säilyttävät luonnollisen makunsa ja arominsa, jonka vivahteet vaihtelevat hedelmäisistä katkeriin ja pippurisiin. Molemmat sopivat erinomaisesti italialaiseen leipään, ja ne sopivat erinomaisesti yhteen tuoreiden rosmariininlehtien kirpeän maun kanssa. Tuoksuvassa yrtissä öljyssä on metsäinen maku, jossa on sitruksen, männyn, pippurin ja mintun vivahteita. Sen maku on melko voimakas ja omaleimainen, joten sitä ei tarvita paljon.

Valitse paras jauho focacciaa varten

Jotta focacciaan saadaan herkulliset ilmataskut, tarvitset jauhoja, joissa on korkea gluteenipitoisuus ja proteiinipitoisuus. Italialainen vehnäjauho, kuten Tipo 00, sopii erinomaisesti focaccian valmistukseen, koska sen gluteiini- ja proteiinipitoisuus on korkea ja koska se on rakenteeltaan hienompaa ja vähemmän imukykyistä kuin esimerkiksi yleinen vehnäjauho, jota käytetään usein erilaisten leipien valmistuksessa. Kun valitset Tipo 00 -jauhon, saat aikaiseksi rapean kuoren, joka on vastustamaton tässä reseptissä. Jotkut pitävät mieluummin pureskeltavammasta murusta ja valitsevat siksi sen sijaan leipäjauhon, mutta heidän on säädettävä leivän valmistukseen käytettävän veden määrää.

Tee muunnelma tomaateista ja oliivista

Focaccia tomaattien ja oliivien kanssa on suosittu ja maukas yhdistelmä. Aseta taikina leivinpellille ja painele oliiveja ja kirsikkatomaatteja taikinaan, kun olet tehnyt sormillasi syvennyksiä. Kauniimman lopputuloksen saat käyttämällä eriväristen tomaattien sekoitusta. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele päälle rosmariinin lehtiä. Pirskota lopuksi oliiviöljyä, työnnä vuoka uuniin ja paista, kunnes leipä on saanut kauniin kultaisen kuoren. Riippuen siitä, mitä oliiveja käytät, ne ovat joko kitkerän tai hieman makeamman makuisia. Suosittelemme mustia oliiveja, joissa on mieto, hieman suolainen maku, jota kirkkaat ja makeat kirsikkatomaatit tasapainottavat täydellisesti.

Voit käyttää myös timjamia tai jopa sekä rosmariinia että timjamia, tai lisätä päälle mozzarellajuustoa ennen paistamista, jolloin saat herkullisen juustoleivän.