Opas airfryerin käyttöön

Opas airfryerin käyttöön

Oletko juuri hankkinut uuden airfryerin, vai etsitkö kenties uusia airfryerin käyttötapoja ja hyötyjä? Joka tapauksessa tästä oppaasta saattaa olla sinulle hyötyä. Tässä lyhyessä oppaassa käydään läpi airfryerin yksityiskohtia, jotta saat uudesta keittiöapuristasi kaiken irti!

Airfryerin käyttö ruoanlaitossa on uskomattoman monipuolista. Kiertävän kuuman ilman ansiosta voit käyttää sitä friteeraukseen, leipomiseen, grillaamiseen ja paistamiseen aina pakasteista tuoreisiin vihanneksiin, kalaan ja lihaan. Mahdollisuuksia on monia ja tästä oppaasta voit poimia itsellesi hyväksi todettuja airfryer-vinkkejä!

Airfryerin pikaopas ensikertalaiselle

Airfryerin käyttö ei ole vaikeaa, mutta se saattaa vaatia aikaa totutteluun. Sen takia tämä airfryer-opas on jaettu lyhyempiin osioihin, jotta sen käyttöönotto olisi mahdollisimman mutkatonta.

Ennen ensimmäistä airfryerin käyttökertaa huomioi nämä asiat

Ennen ensimmäistä käyttökertaa, pese airfryerin kori ja pyyhi laite, jotta saat muovin hajun sekä mahdolliset pakkauksesta irronneet roskat pois. Vaikka jotkut airfryerin osat ovat konepestäviä, suositellaan niiden pesua silti käsin. Puhdistuksen jälkeen pyyhi laite ja kori vielä kuivaksi.

Aseta airfryer vakaalle, lämmönkestävälle pinnalle, jossa on riittävästi tilaa ympärillä helppoa käyttöä ja tuuletusta varten. Varmista, ettei airfryer ole seinää vasten, sillä laite kuumenee ja tarvitsee ilmavirtaa.

Vaikka useimmissa airfryerin korissa on tarttumaton pinnoite, voi ruoka silti tarttua osin sen pintaan kiinni. Tämän välttämiseksi voit levittää esimerkiksi kookos- tai ruokaöljyä ruokalusikallisen verran korin pinnalle. Laita kori airfryeriin ja anna sen lämmetä 200°C:ssa viiden minuutin ajan. Tämän jälkeen airfryer on valmis käytettäväksi.

Ruoanlaitto airfryerin kanssa on helppoa ja mutkatonta

Parhaiten airfryer kypsentää ruoan tasaisesti, jos esilämmität sen ennen ruoanlaittoa ja vältät korin täyttämistä liian täyteen.

Öljy antaa ruoalle rapeamman pinnan, mutta älä liioittele öljyn määrän kanssa. Ruoan pyöräyttäminen hieman öljyssä riittää, ja ylimääräinen öljy päätyy vain korin alla olevaan vetolaatikkoon. Rasvaa sisältävät ruoat, kuten esipaistetut pakasteet ja nahalliset kananpalat, saavat rapean pinnan airfryerissä ilman ylimääräistä öljyä.

Yksi parhaista airfryerin ominaisuuksista on se, että ruoka kypsyy nopeammin. Tämän johdosta ruoan kypsentymist on syytä tarkkailla hieman enemmän kin esimerkiksi uunin kanssa. Tarkista ruoka muutaman minuutin välein, erityisesti jos valmistat pienempiä eriä tai pienen satsin, sillä ylikypsennys on todennäköisempää näissä tapauksissa. Muista ravistella, pyöräyttää tai kääntää ruokaa muutaman kerran kypsennyksen aikana. Tämä mahdollistaa ilman paremman kierron ruoan ympärillä, ja varmistaa tasaisen ja rapean lopputuloksen.

Muista puhdistaa airfryer huolellisesti ruoanlaiton jälkeen

Kunnon puhdistus jokaisen ruoanlaittokerran jälkeen pidentää airfryerin käyttöikää. Näin tehdessäsi jokaisen käyttökerran jälkeen varmistat airfryerin asianmukaisen toiminnan ja vähennät savun, sekä hajun muodostumista. Aivan kuten perinteisessä uunissa, kaikki öljy tai rasva, joka on valunut alas, voi aiheuttaa pistävän hajun ja saattaa jopa alkaa savuamaan.

Jos vetolaatikko ja kori eivät näytä kovin likaisilta, voit pyyhkiä ne talouspaperilla. Muussa tapauksessa hyvä käsinpesu ei koskaan ole pahitteeksi. Tarkista käyttöohjeista, että käytät oikeita puhdistustuotteita.

Opas airfryerin kypsennysaikoihin ja lämpötiloihin

Yksi parhaista vinkeistä airfryerin käyttämiseen hyvin kypsennettyjen ruokien valmistamiseksi, on esilämmittää se. Joissakin malleissa on esilämmityspainike, muuten 3-5 minuuttia halutussa kypsennyslämpötilassa tekee tehtävänsä. Esilämmitys mahdollistaa ruoan nopeamman, tasaisemman kypsennyksen ja rapeamman lopputuloksen saavuttamisen.

Eri reseptien kypsennysajat saattavat vaatia säätöä, joten jos ruoka ei ole valmista ehdotetun ajan lopussa, kypsennä ruokaa muutaman minuutin ajan lisää. Vastaavasti, jos ruoka näyttää ja/tai maistuu valmiilta odotettua nopeammin, vähennä kypsennysaikaa. Tarkista ruoan kypsyys säännöllisesti lämpötilamittarilla lihan ja kalan kohdalla, sekä suorita maistotestejä muille ruoille.

Korissa olevan ruoan määrä sekä kappaleiden koko vaikuttavat kypsennysaikaan. Jos kuuma ilma ei pääse kiertämään vapaasti ruoan ympärillä, kypsennys on epätasainen, mikä tarkoittaa, että jotkut osat voivat olla kylmiä ja raakoja, kun taas toiset ovat ylikypsiä. Siksi tarvittaessa kypsennä tuotteita pienemmissä erissä. Myös yhtä suuruiset kappaleet kypsyvät tasaisemmin.

Mitä tulee kypsennyslämpötiloihin, airfryerin reseptit vaativat yleensä matalampia lämpötiloja niiden nopean ilmankierron tarjoaman intensiivisen lämmön vuoksi. Näin ollen perinteisten uunireseptien lämpötilaa on alennettava, yleensä noin 15°C.

Pienet tai ohuet ruoat kypsennetään yleensä parhaiten korkeammassa lämpötilassa lyhyemmän ajan. Tämä antaa niille ihanan rapean pinnan. Suuremmat, tiiviimmät, paksummat ja kosteammat tuotteet valmistetaan paremmin matalammassa lämpötilassa pidemmän ajan, sillä tämä mahdollistaa sisäosan kypsymisen polttamatta ulkopintaa.

Käytä airfryerin ruoanlaitto-oppaamme vinkkejä lähtökohtana, ja säädä niitä oman kokemuksesi perusteella.

Onko öljyn käyttö välttämätöntä airfryerin kanssa?

Useimmat airfryerin reseptit vaativat vähän öljyä – vain kevyt suihkaus tai lorautus ruoan päälle antaa sille rapeamman pinnan. Tällöin airfryer käyttää paljon vähemmän öljyä kuin perinteiset friteerauskeittimet, sekä tavallinen uppopaisto.

Vaikka voidaan sanoa, että airfryer jäljittelee uppopaistoprosessia, se käyttää kuumaa ilmaa eikä kuumaa öljyä varmistaakseen rapean lopputuloksen. Tuuletin tai tuulettimet kierrättävät kuumaa ilmaa suurella nopeudella, mikä johtaa nopeaan ja tasaiseen kypsennykseen minimaalisella öljymäärällä.

Voiko ruokaa laittaa päällekäin airfryerin koriin?

Vaikka voi olla houkuttelevaa pinota muutamia kanatikkuja tai maustettuja perunalastuja airfryerin koriin, sitä ei suositella. Ruuan pinominen estää kuumaa ilmaa kiertämästä kunnolla. Tuloksena on vähemmän rapea ja epätasaisesti kypsennetty ruoka. Lisäksi ruoka kypsyy hitaammin, mikä tarkoittaa, että et säästä loppujen lopuksi aikaa. Siksi suosittelemme useamman pienemmän erän kypsentämistä yhden ison erän sijaan.

Airfryeriin on mahdollista hankkia lisävarusteita

Ainoa kerta, kun ruoan 'pinoaminen' voi olla mahdollista on, jos airfryerissä on tiettyjä tarvikkeita, kuten kerroksellisia ritilöitä tai varrastikkuja, jotka mahdollistavat enemmän ruoan kypsentämisen kerralla ilman, että ne ovat suoraan päällekkäin. Tarvikkeiden käyttäminen tällä tavoin voi lisätä sen kapasiteettia, mitä voit kypsentää, tinkimättä laadusta.

Joihinkin välttämättömiin airfryerin tarvikkeisiin, jos haluat käyttää sitä leivontaan, kuuluvat leivontavuoat, kakkuvuoat ja silikoniset muffinikupit yksittäiskokoisia herkkuja varten. Pizzapannu mahdollistaa kotitekoisten pizzojen kypsentämisen varmistaen rapean pohjan, kun taas grillipannu on ihanteellinen lihojen, merenelävien tai vihannesten grillaamiseen grilliraidoilla.

Saatat myös haluta investoida pariin lämmönkestäviin hansikkaisiin kuumien korien ja pannujen turvalliseen käsittelyyn sekä silikonimattoon, joka tarjoaa paikan kuumille tarvikkeille ruoanlaiton jälkeen. Airfryeriin sopivat suojamuotit, leivinpaperi tai rei'itetyt muotit korin pohjalla voivat estää ruoan tarttumisen ja tehdä puhdistamisesta helpompaa.

Airfryeristä on moneksi - valmista suosikkiruokiasi

Airfryerillä voi valmistaa lukemattomia ruokia – niin monia, että päätös siitä, mitä kokeilla ensimmäisenä, on prosessin vaikein osa. Inspiraatiota löydät sivuiltamme. Ne antavat sinun nauttia maukkaasta airfryerissä kypsennetystä ruoasta samalla, kun tutustut airfryerin käyttöön.

Vaikka monet usein ajattelevat airfryerin käyttöä yhteydessä lounaaseen ja illalliseen, meillä on myös erilaisia airfryerissä valmistettavia aamiaisideoita, joita kannattaa kokella. Olemme myös koonneet valikoiman hyviä kasvisruokareseptejä niille, jotka etsivät helppoja tapoja lisätä vihanneksia päivittäiseen ruokavalioonsa. Voit tietysti myös tyydyttää makeanhimosi airfryerissä valmistetuilla jälkiruoilla.

Sukella näihin reseptikokoelmiin – ja tarkista oppaamme suosittuihin ilmankiertouunin resepteihin – saadaksesi inspiraatiota siitä, miten käyttää ilmankiertouuniasi uskomattomien aterioiden valmistamiseen mihin tahansa vuorokauden aikaan.