Tomaattisalaatti
Uusi

Tomaattisalaatti

Tomaattisalaatti sopii kesän ruokapöytään grilliruokien kaveriksi. Tomaattisalaatti sopii myös sellaisenaan esimerkiksi lounaaksi.
https://www.arla.fi/reseptit/tomaattisalaatti/

Tee näin:

Tomaattisalaatti
  • Asettele tomaatti- ja sipuliviipaleet, salaattijuusto ja oliivit lautaselle.
  • Sekoita oliiviöljy, balsamiviinietikka, sokeri, suola ja pippuri hyvin keskenään ja kaada se salaatin päälle.
  • Koristele tuoreilla basilikan lehdillä.
Valmis!
Vinkki

Koska tomaattien leikkaaminen voi olla hieman haastavaa, koska niiden sileä kuori on liukas ja niistä vapautuu melko paljon nestettä, kun ne leikataan auki, saatat miettiä, miten tomaatit leikataan salaattia varten oikein. Vastaus on hammastetulla veitsellä. Jos käytät sellaista, kun viipaloit tomaatteja salaattia varten, siitä tulee paljon helpompaa ja vaarattomampaa, koska veitsi liukastuu harvemmin. Vaikka tämäntyyppisiä veitsiä käytetään yleensä leivän kaltaisten tavaroiden leikkaamiseen, hammastetun veitsen hammasmainen reuna helpottaa tomaatin leikkaamista tai "sahaamista" ilman, että tomaattia tarvitsee puristaa, kun sen kuoren läpäisemiseksi käytetään painetta.

Tomaattisalaatti Q&A

Tomaattisalaatti tuo tuulahduksen Välimerta ruokapöytään. Lue lisää alta!

Mitä tomaattisalaatissa on?
Vaikka helppoja tomaattisalaattireseptejä on monia, et voi mennä pieleen, kun käytät klassista yhdistelmää, joka koostuu tomaateista, punasipulista, mustista oliiveista, salaattijuustosta ja basilikasta, jonka päälle on lisätty balsamiviinietikka- ja oliiviöljykastiketta. Vaikka tämäntyyppinen salaatti ei välttämättä sisällä kovinkaan monia eri ainesosia, makeiden, kirpeiden ja suolaisten makujen yhdistelmä tekee siitä varsin monitahoisen.
Miten tomaattisalaattia tehdään?
Herkullinen tomaattisalaatti, kuten meidän salaattimme, on uskomattoman nopea ja helppo valmistaa. Järjestä vain tomaattisalaatin ainekset haluamallesi lautaselle ja valmista oliiviöljy- ja balsamicokastike. Kaada se salaatin päälle ja koristele tuoreilla basilikanlehdillä viimeistelyksi. Tarjoile raikas, kreikkalaisvaikutteinen ruokalaji herkullisena lisukesalaattina.
Kuinka kauan tomaattisalaatti säilyy jääkaapissa?
Kotitekoinen tomaattisalaatti säilyy 2-3 päivää, jos se säilytetään jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Tarkka aika riippuu käyttämiesi ainesosien tuoreudesta. Vaikka salaatti voi säilyä pari päivää, tomaatit pehmenevät ja liottuvat melko nopeasti. Jos salaatti valmistetaan etukäteen, se ei ehkä ole yhtä raikas kuin ennen, kun kyse on sen koostumuksesta.
Miten balsamiviinietikasta ja oliiviöljystä tehdään kastike?
Sekoittamalla yhtä paljon balsamietikkaa ja oliiviöljyä sekä hieman sokeria, suolaa ja pippuria voit valmistaa maukkaan vinaigrette-kastikkeen. Se vie vain muutaman minuutin, ja kotitekoisen kastikkeen tekeminen tarkoittaa, että voit valmistaa sen juuri niin kuin haluat. Jos balsamiviinietikan maku on meidän versiossamme mielestäsi liian runsas, voit tehdä sen helposti omaksi käyttämällä sen sijaan 2 osaa oliiviöljyä ja 1 osaa balsamiviinietikkaa.

Ainekset

Tomaattisalaatti
Tomaatteja
4
Punasipuli
1
200 g
Mustia oliiveja
50 g
Kastike
Oliiviöljyä
1 rkl
Balsamiviinietikkaa
1 rkl
Sokeria
1 tl
Suolaa
½ tl
Pippuria
Lisää herkullisia ideoita
Nizzansalaatti
25 minuuttia
Nizzansalaatti
(1)

Tomaattisalaatti sipulin, oliivien ja salaattijuuston kanssa

Tässä salaatissa on herkullisia tuoreita tomaatteja, punasipulia, mustia oliiveja ja salaattijuustoa, ja se on täynnä väriä ja makua. Se on todellinen klassikko, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi grillatun lihan lisukkeeksi tai lautasille aseteltuna alkuruoaksi.

Tomaateissa on tasapainoinen maku, joka on samanaikaisesti makea, kirpeä ja kirpeä, kun taas mustat oliivit tuovat makuun dekadenttia täyteläisyyttä ja hieman suolaisuutta. Raakojen punasipulien purevuus leikkaa nämä maut ja sitoo koko reseptin yhteen luoden yhtenäisen ruokakokemuksen, joka osuu jokaiseen kohteeseen.

Salaattijuustoa suolaista makua varten

Valkoisen salaattijuuston lisääminen kohottaa tätä kreikkalaisvaikutteista oliiviöljy- ja balsamico-tomaattisalaattia. Pehmeän ja miedon juuston tuoma suolaisuus heijastaa mustien oliivien suolaisuutta ja auttaa saamaan tuoreiden tomaattien makean ja kirpeän maun esiin. Lisäksi juusto antaa herkullisen rakenteen, joka täydentää pehmeän mehukkaita tomaatteja, pureskeltavia oliiveja ja rapeita punasipuleita. Kokeile valmistaa tomaattisalaatti juustolla nauttiaksesi tästä herkullisesta makuyhdistelmästä.

Tee maukas balsamico-oliiviöljykastike

Herkullinen balsamiviinietikka-oliiviöljykastike sekä kurkkujen ja vihreiden paprikoiden puuttuminen erottavat tämän kreikkalaisvaikutteisen tomaatti- ja juustosalaatin klassisesta kreikkalaisesta salaatista.

Oliiviöljystä ja balsamiviinietikasta valmistettu vinaigrette on kreikkalaisen keittiön perusruokaa, ja hyvästä syystä. Se on rohkea tomaattisalaatinkastike, jossa on yhtä paljon oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa ja joka antaa runsaan ja monitahoisen maun, jossa on hillittyä hapokkuutta sekä puumaisia, savuisia ja makeita vivahteita.

Jos olet miettinyt, mitä tarjoilla tomaattisalaatin kanssa, kun käytät sitä lisäkkeenä, meillä on ideoita. Suosittelemme, että tarjoat raikkaan ja maukkaan salaatin erilaisten ruokien, kuten italialaisen lasagnen tai ranskalaisen quiche Lorrainen kanssa tai lihan, kuten sitruunalla ja valkosipulilla maustetun murean uunikanan tai persiljalla ja valkosipulilla maustettujen lampaankyljysten kanssa.

Kokeile reseptiä

Koska paras tomaattisalaatti on yhtä yksinkertainen kuin hyvä, sen ulkoasua ja tuntumaa kannattaa sekoittaa muuttamatta kuitenkaan liikaa sen yleistä makuprofiilia.

Voit kokeilla käyttää eri muotoisia, kokoisia ja värisiä tomaatteja. Punaisten ja keltaisten tomaattien sekoitus näyttää esimerkiksi upealta kirkkaanvihreiden basilikanlehtien kanssa, ja keltaiset tomaatit tuovat salaattiin hieman enemmän makeutta. Pitkulaiset luumutomaatit, joita kutsutaan joskus myös romanitomaateiksi, tuovat myös lisää makeutta ja tekevät salaatista pureskeltavamman, koska ne ovat koostumukseltaan lihaisampia.

Voit myös halutessasi muuttaa yksinkertaista vinaigrettea hieman lisäämällä siihen hieman dijoninsinappia, joka antaa pientä kirpeyttä, ja hunajaa, joka antaa makeutta ja tasapainoa. Nämä lisäykset tekevät tomaattisalaattikastikkeesta hieman monimutkaisemman ja voimakkaamman muuttamatta kuitenkaan liikaa klassista makuprofiilia.