
Naudanlihapataa ja salaattia

Tee näin:
Naudanlihapata
Salaatti
Vinkki
Jos haluat sakeuttaa naudanlihapataa enemmän, voit tehdä sen muutamalla eri tavalla. Voit esimerkiksi lisätä joko jauhoja tai maissitärkkelystä. Kun olet tehnyt niin, sekoita se hyvin joukkoon ja anna ruokalajin hautua muutaman minuutin ajan, jotta sakeuttamisaine ehtii tehdä tehtävänsä. Voit myös valmistaa ranskalaisen beurre manié -taikinan vaivaamalla yhteen 2 ruokalusikallista huoneenlämpöistä voita ja 2 ruokalusikallista jauhoja. Lisää tämä voipallo muhennokseen ja sekoita, jotta se sekoittuu muhennokseen. Anna kastikkeen kiehua muutaman minuutin ajan, sillä se sakenee. Hyvän mausteisen naudanlihamuhennoksen salaisuus on antaa sen kypsyä hitaasti eikä kiirehtiä. Näin lihasta tulee pehmeämpää ja mauista voimakkaampia ja syvempiä. Kypsennä vähintään tässä reseptissä mainitut kaksi tuntia, mutta voit jättää sen myös pidemmäksi aikaa - se vain paranee ajan myötä.
Naudanlihapataa ja salaattia Q&A
Naudanlihapata on herkullinen ja mausteinen vaihtoehto viikonlopun ruokapöytään. Lue lisää alta!
Vaikka kotitekoinen muhennos viekin aikaa, se voi olla täydellinen ateria. Jos haluat aloittaa mausteisen naudanlihapadan reseptimme, paahda liha ja kuullota sipulit ja punainen paprika. Säästä puolet sipulista ja paprikasta myöhempää käyttöä varten, jotta ne olisivat rapeampia. Lisää liemi, valkoviinietikka ja sambal oelek ja keitä, kunnes liha on pehmeää. Lisää lopuksi kerma ja loput kasvikset. Tarjoile muhennos tuoreen teräväkärkisen kaalisalaatin, ruskean riisin ja puutarhamaisen persiljan kanssa.
Parhaita lihapaloja mausteiseen naudanlihamuhennokseen ovat sitkeät lihapalat, kuten naudan lapa. Hyvin käytetyissä, vahvoissa lihaksissa, kuten olkapäässä, on paljon kollageenipitoista sidekudosta, joka sulaa lihan sisään kypsyessä ja antaa lihalle herkullisen täyteläisyyden. Jos käytät tätä lihapalaa muhennoksessa, jonka annetaan kypsyä tuntikausia, tuloksena on täyteläinen ja maukas muhennos, jossa on runsaasti umamin makua.
Tämä resepti antaa sinulle täydellisen tekosyyn kaivaa esiin maukasta sambal oelek -tahnaa. Muita hyviä mausteita mausteiseen naudanlihapataan ovat cayennepippuri ja paprika savuisia makuja varten sekä kurkuma, inkivääri ja juustokumina lämmittäviä ominaisuuksia, syvyyttä ja maanläheisiä makuja varten. Tämäntyyppinen punainen liha maistuu myös erinomaisesti kuivattujen yrttien, kuten oreganon, basilikan ja rosmariinin kanssa. Mausteisen naudanlihapadan raskaiden makujen piristäminen valkoviinietikalla on myös loistava idea.
Mausteinen naudanlihapata säilyy 4-5 päivää jääkaapissa. Kun annos on jäähtynyt, siirrä se yhteen suureen ilmatiiviiseen astiaan tai useampaan annoskokoiseen astiaan ja laita astia(t) jääkaappiin. Jäljelle jääneen mausteisen naudanlihamuhennoksen voi lämmittää uudelleen joko mikroaaltouunissa tai kattilassa. Parhaiten sen maku säilyy, kun se lämmitetään uudelleen miedolla lämmöllä liedellä.
Kyllä! Mausteinen naudanlihapata säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta. Jos aiot pakastaa koko erän, kerma kannattaa jättää pois ja lisätä se, kun lämmität pakastemuhennoksen uudelleen, sillä näin minimoit sen halkeilun mahdollisuuden sulatuksen aikana. Jos olet jo lisännyt kerman, muista lämmittää sitä hitaasti, jotta kerma ei halkeile. Kun se on jäähtynyt, siirrä se ilmatiiviiseen astiaan ja jätä sille tilaa laajentua jäätyessään. Kun olet valmis nauttimaan jäljelle jääneestä muhennoksesta, anna sen sulaa yön yli jääkaapissa ennen kuin lämmität sen uudelleen kattilassa tai mikroaaltouunissa.
Ainekset
Naudanlihapata
25 g | |
Naudanlihaa
|
600 g |
Sipulia
|
2 |
Paprika
|
1 |
Suolaa
|
1 tl |
Lihafondia
|
3 dl |
Valkoviinietikkaa
|
1 rkl |
Sambal oelekia
|
1 rkl |
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
|
1½ dl |
Salaatti
Kaali
|
300 g |
---|---|
Suolaa
|
1 tl |
Pippuria
|
|
Rypsiöljyä
|
2 rkl |
Valkoviinietikkaa
|
1 rkl |
Persiljaa
|
½ dl |
Mausteinen naudanlihapata on ihanan ruokaisa vaihtoehto viikonloppuun
Haudutettu naudanlapa, jonka pinta on kevyesti karamellisoitunut, on tämän mausteisen naudanlihapadan tärkein ainesosa. Se antaa ruokalajille syvän ja täyteläisen umamin maun, jota paistettu sipuli ja paprika sekä mausteiset mausteet täydentävät kauniisti. Sakeuttamiseksi olemme päättäneet lisätä joukkoon kermaa. Se antaa maukkaalle liemelle kermaisen koostumuksen ja täyteläisen suutuntuman, joka täydellisesti pyöristää kokonaisuuden ja antaa sinulle sen lohturuoan tunteen, jota etsit tästä mausteisesta ateriasta.
Jos haluat saada inspiraatiota siitä, miten tehdä muita dekadentteja ja herkullisia ruokia naudanlihasta, tutustu resepteihimme seuraavasti chateaubriand paahdetun valkosipulin ja pippurikastikkeen kera sekä BeefWellington joka tarjoillaan perunoiden ja sieni- ja omenamuhennoksen kera.
Mausteena sambal oelek ja valkoviinietikka
Tämän maustetun naudanlihapadan tärkein tulisuuden lähde on sambal oelek. Tämä indonesialainen chilitahna valmistetaan yleensä mausteisista paprikoista ja maukkaista ainesosista, kuten terävästä valkosipulista, suolaisesta katkarapukastikkeesta, mausteisesta limemehusta, kirpeästä inkivääristä ja palmusokerista, joka antaa makeutta ja sitoo makuja yhteen. Se on suosittu monissa Kaakkois-Aasian keittiöissä, ja se on myös loistava mauste muhennoksiin.
Reseptin valkoviinietikassa on mieto ja hieman hedelmäinen maku, joka täydentää aromipitoisen sambal oelekin makua hyvin. Se tuo ruokaan myös kirpeyttä ja kirkkautta, jotka tasapainottavat mausteisen naudanlihapadan tulisuutta ja umamia. Lisäksi se auttaa mureuttamaan naudanlihan olkapäätä, mikä lyhentää kypsennysaikaa.
Jos olet kiinnostunut useammista naudanliharesepteistä, suosittelemme tutustumaan meidän Naudanlihatacot ja chili con carne.
Tarjoillaan riisin ja tuoreen kaalisalaatin kanssa.
Ruskean riisin pähkinäinen, hieman maanläheinen maku sopii hyvin mausteiseen naudanlihapataan. Pureskeltavuutensa ansiosta riisi voi sekoittua kermaiseen kastikkeeseen menettämättä rakennettaan ja muuttumatta mössöksi. Siksi ne sopivat erinomaisesti mausteiseen naudanlihapataruokaan imemään herkullista kastiketta ja makua.
Lisäkontrastin aikaansaamiseksi olemme valinneet sambal oelekilla maustetun naudanlihapatamme pariksi rapean salaatin, joka on valmistettu teräväkärkisestä kaalista. Rapeassa, mutta mureassa kaalissa on mieto ja raikas maku, jota ei peittele kirpeästä valkoviinietikasta ja runsaasta rypsiöljystä valmistettu yksinkertainen vinaigrette. Miedosti kitkerä persilja tuo salaattiin ihanan pippurisia sävyjä, jotka täydentävät salaatin kauniisti.
Tee siitä oma
Tämän jo valmiiksi mausteisen naudanlihapadan maustamiseen voi käyttää enemmän kuin ruokalusikallisen sambal oelek -tahnaa, lisätä chilihiutaleita tai lisätä ruokaan kuivattuja mausteita tulisuuden lisäämiseksi. Varmista vain, että teet sitä vähän kerrallaan, jotta siitä ei tule liian tulista.
Savustettu paprika on hyvä mauste naudanlihapataan, sillä se tuo syvyyttä, lämpöä ja savuisuutta. Samoin cayennepippuri. Muita ideoita aromaattisiksi mausteiksi ovat maanläheinen ja hieman kitkerä kurkuma, kirpeä inkivääri ja kirpeä kumina. Voit kokeilla lisätä vain yhtä tai valita kotitekoisen mausteseoksen.