Naudanlihapataa ja salaattia
Tee näin:
Naudanlihapata
Salaatti
Vinkki
Jos haluat sakeuttaa naudanlihapataa enemmän, voit tehdä sen muutamalla eri tavalla. Voit esimerkiksi lisätä joko jauhoja tai maissitärkkelystä. Kun olet tehnyt niin, sekoita se hyvin joukkoon ja anna ruokalajin hautua muutaman minuutin ajan, jotta sakeuttamisaine ehtii tehdä tehtävänsä. Voit myös valmistaa ranskalaisen beurre manié -taikinan vaivaamalla yhteen 2 ruokalusikallista huoneenlämpöistä voita ja 2 ruokalusikallista jauhoja. Lisää tämä voipallo muhennokseen ja sekoita, jotta se sekoittuu muhennokseen. Anna kastikkeen kiehua muutaman minuutin ajan, sillä se sakenee. Hyvän mausteisen naudanlihamuhennoksen salaisuus on antaa sen kypsyä hitaasti eikä kiirehtiä. Näin lihasta tulee pehmeämpää ja mauista voimakkaampia ja syvempiä. Kypsennä vähintään tässä reseptissä mainitut kaksi tuntia, mutta voit jättää sen myös pidemmäksi aikaa - se vain paranee ajan myötä.
Naudanlihapataa ja salaattia Q&A
Naudanlihapata on herkullinen ja mausteinen vaihtoehto viikonlopun ruokapöytään. Lue lisää alta!
Ainekset
Naudanlihapata
25 g | |
Naudanlihaa
|
600 g |
Sipulia
|
2 |
Paprika
|
1 |
Suolaa
|
1 tl |
Lihafondia
|
3 dl |
Valkoviinietikkaa
|
1 rkl |
Sambal oelekia
|
1 rkl |
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
|
1½ dl |
Salaatti
Kaali
|
300 g |
---|---|
Suolaa
|
1 tl |
Pippuria
|
|
Rypsiöljyä
|
2 rkl |
Valkoviinietikkaa
|
1 rkl |
Persiljaa
|
½ dl |
Lisää herkullisia ideoita
Mausteinen naudanlihapata on ihanan ruokaisa vaihtoehto viikonloppuun
Haudutettu naudanlapa, jonka pinta on kevyesti karamellisoitunut, on tämän mausteisen naudanlihapadan tärkein ainesosa. Se antaa ruokalajille syvän ja täyteläisen umamin maun, jota paistettu sipuli ja paprika sekä mausteiset mausteet täydentävät kauniisti. Sakeuttamiseksi olemme päättäneet lisätä joukkoon kermaa. Se antaa maukkaalle liemelle kermaisen koostumuksen ja täyteläisen suutuntuman, joka täydellisesti pyöristää kokonaisuuden ja antaa sinulle sen lohturuoan tunteen, jota etsit tästä mausteisesta ateriasta.
Jos haluat saada inspiraatiota siitä, miten tehdä muita dekadentteja ja herkullisia ruokia naudanlihasta, tutustu resepteihimme seuraavasti chateaubriand paahdetun valkosipulin ja pippurikastikkeen kera sekä BeefWellington joka tarjoillaan perunoiden ja sieni- ja omenamuhennoksen kera.
Mausteena sambal oelek ja valkoviinietikka
Tämän maustetun naudanlihapadan tärkein tulisuuden lähde on sambal oelek. Tämä indonesialainen chilitahna valmistetaan yleensä mausteisista paprikoista ja maukkaista ainesosista, kuten terävästä valkosipulista, suolaisesta katkarapukastikkeesta, mausteisesta limemehusta, kirpeästä inkivääristä ja palmusokerista, joka antaa makeutta ja sitoo makuja yhteen. Se on suosittu monissa Kaakkois-Aasian keittiöissä, ja se on myös loistava mauste muhennoksiin.
Reseptin valkoviinietikassa on mieto ja hieman hedelmäinen maku, joka täydentää aromipitoisen sambal oelekin makua hyvin. Se tuo ruokaan myös kirpeyttä ja kirkkautta, jotka tasapainottavat mausteisen naudanlihapadan tulisuutta ja umamia. Lisäksi se auttaa mureuttamaan naudanlihan olkapäätä, mikä lyhentää kypsennysaikaa.
Jos olet kiinnostunut useammista naudanliharesepteistä, suosittelemme tutustumaan meidän Naudanlihatacot ja chili con carne.
Tarjoillaan riisin ja tuoreen kaalisalaatin kanssa.
Ruskean riisin pähkinäinen, hieman maanläheinen maku sopii hyvin mausteiseen naudanlihapataan. Pureskeltavuutensa ansiosta riisi voi sekoittua kermaiseen kastikkeeseen menettämättä rakennettaan ja muuttumatta mössöksi. Siksi ne sopivat erinomaisesti mausteiseen naudanlihapataruokaan imemään herkullista kastiketta ja makua.
Lisäkontrastin aikaansaamiseksi olemme valinneet sambal oelekilla maustetun naudanlihapatamme pariksi rapean salaatin, joka on valmistettu teräväkärkisestä kaalista. Rapeassa, mutta mureassa kaalissa on mieto ja raikas maku, jota ei peittele kirpeästä valkoviinietikasta ja runsaasta rypsiöljystä valmistettu yksinkertainen vinaigrette. Miedosti kitkerä persilja tuo salaattiin ihanan pippurisia sävyjä, jotka täydentävät salaatin kauniisti.
Tee siitä oma
Tämän jo valmiiksi mausteisen naudanlihapadan maustamiseen voi käyttää enemmän kuin ruokalusikallisen sambal oelek -tahnaa, lisätä chilihiutaleita tai lisätä ruokaan kuivattuja mausteita tulisuuden lisäämiseksi. Varmista vain, että teet sitä vähän kerrallaan, jotta siitä ei tule liian tulista.
Savustettu paprika on hyvä mauste naudanlihapataan, sillä se tuo syvyyttä, lämpöä ja savuisuutta. Samoin cayennepippuri. Muita ideoita aromaattisiksi mausteiksi ovat maanläheinen ja hieman kitkerä kurkuma, kirpeä inkivääri ja kirpeä kumina. Voit kokeilla lisätä vain yhtä tai valita kotitekoisen mausteseoksen.