Jälkiruoka omenasoseesta

Jälkiruoka omenasoseesta

1 tunti
Syksyllä monet puutarhat ja useimmat kaupat pursuavat kauniita, kypsiä omenoita, jotka vain odottavat, että niistä nautitaan muodossa tai toisessa. Miksi et käyttäisi niistä ihanan omenasoseen valmistamiseen? Voit jopa säilyttää omenasosetta pakastimessa, joten voit valmistaa tätä jälkiruokaa aina, kun siltä tuntuu. Tämä resepti on vanhanaikainen omenasoseruoka, jossa on kuitenkin twisti - omenasose maustetaan kirpeällä inkiväärillä ja tarjoillaan virkistävän sitruunakerman kera, jolloin siitä syntyy herkullinen ja hieno omena parfait.
https://www.arla.fi/reseptit/jalkiruoka-omenasoseesta/

Tee näin:

Sitruunakerma
  • Kaavi vaniljatangon siemenet pois ja sekoita ne hyvin ruokosokeriin.
  • Lisää sitruunan kuori ja mehu sekä kerma ja sekoita hyvin. Laita sitruunakerma peitettynä jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Omenasose
  • Kuori omenat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi.
  • Laita omenapalat kattilaan veden, sokerin ja inkiväärin kanssa. Keitä niitä noin 8 minuuttia, kunnes ne ovat lähes pehmeitä.
  • Anna omenasoseen jäähtyä.
Tarjoilu
  • Laita omenakastike laseihin ja tarjoile sitruunakerman ja tummien suklaanlastujen kera.
Valmis!

Kysymyksiä omenasoseesta tehdystä jälkiruoasta

Tämän reseptin avulla omenasosejälkiruoan valmistaminen on sekä nopeaa että helppoa, joten voit nopeasti valmistaa jotain vieraille tai kun makean himo iskee. Lue lisää omenasosejälkiruoasta alta.

Mikä on omenasosejälkiruoka?
Omenasosejälkiruokaan kuuluu omenasose jollain tavalla, esimerkiksi lasiin aseteltuna, ja sen päällä on sitruunakermaa ja suklaalastuja. Nauti tuoreella inkiväärillä maustetusta makeasta omenan mausta, jota tasapainottavat kirpeä ja silkkisen pehmeä sitruunakerma sekä karvas suklaalastu, mikä tekee tästä vastustamattomasta omenasosejälkiruoasta vastustamattoman hyvän niin aikuisille kuin lapsillekin.
Miksi tehdä omenasosetta inkiväärillä maustettuna?
Omenasoseen maustaminen tuoreella tai jauhetulla inkiväärillä antaa makealle ja kirpeälle soseelle hieman tulisuutta, joka tekee siitä täydellisen omenakastikejälkiruoan. Tuore inkivääri lämmittää, ja sen mausteinen maku on hieman pippurinen. Voit toki käyttää myös jauhettua inkivääriä, jos et saa tuoretta inkivääriä käsiisi. Jauhettu inkivääri on myös varsin aromaattista ja kirpeää. Tuoreen tai jauhetun inkiväärin lämmin maku sopii hyvin yhteen makeiden tai hapokkaiden omenoiden kanssa ja tekee omenasoseesta monitahoisen jälkiruoan.
Miten käyttää omenasosetta jälkiruokana?
On monia tapoja valmistaa jälkiruokia omenasoseesta, ja omenaparfait sitruunakermalla on yksi niistä. Tässä pehmeä ja kermainen omenasose pääsee oikeuksiinsa, ja sitä täydentävät vain kevyet ja raikkaat täytteet: sitruunakerma ja suklaalastut. Omenasose on herkullista myös pannukakkujen, vohveleiden tai kaurapuurojen lisukkeena, joita voidaan tarjoilla aamiaisruokana tai makeana välipalana.
Voiko omenasoseesta ja kermasta tehdyn jälkiruoan pakastaa?
Vaikka omenasose itsessään pakastuu erittäin hyvin, omenasosejälkiruokamme sitruunakermalla ei pakastu kokonaisuutena. Syynä on se, että kerma ei pakastu hyvin, sillä sekä sen maku että rakenne muuttuvat usein sulatuksen jälkeen, jolloin se sopii paremmin leivontaan tai ruoanlaittoon kuin syömiseen tämän kaltaisissa jälkiruoissa. Näin ollen suosittelemme pakastamaan vain inkiväärisen omenasoseen ja valmistamaan sitruunalla maustetun kerman tuoreena vasta juuri ennen omenasosejälkiruoan tarjoilua. Kotitekoinen omenasose säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta.

Ainekset

Sitruunakerma
Vaniljatanko (sen siemenet) tai vastaava määrä vaniljatahnaa
½
Ruokosokeria
1½ rkl
Raastettua sitruunankuorta
1 tl
Vastapuristettua sitruunamehua
2 rkl
1½ dl
Omenasose
Omenoita esim. Belle de Boskoop -lajike
750 g
Vettä
1 dl
Ruokosokeria
125 g
Tuoretta, hienoksi raastettua inkivääriä
1 tl
Koristeluun
Tummaa suklaa lastuina tai rouheena (n. 55 % kaakaota)
Lisää herkullisia ideoita
Omenahillo
50 minuuttia
Omenahillo
(2)
Omenapuuro
20 minuuttia
Omenapuuro
(2)

Omenasosetta ja sitruunakermaa

Omenasosetta voidaan käyttää monenlaisissa jälkiruoissa; sitä voidaan käyttää kakkuihin, muffineihin, pannukakkuihin, donitseihin ja niin edelleen. Mutta vaikka omenasosetta sisältäviä jälkiruokia voi olla runsaasti, tämä resepti on ainutlaatuinen. Klassisesta omenasoseesta tehdään herkullinen, yllättävä jälkiruoka, jossa on inkivääriä ja sitruunaa - se on moderni twisti tunnettuun klassikkoon. Makea ja kirpeä omenasose saa inkivääristä tulisuutta, ja sitä täydentää jääkylmä kerma, jossa on rohkeita kirpeän sitruunan makuja. Kaiken huipuksi omenasosejälkiruoka on koristeltu tumman suklaan lastuilla, jotka tuovat siihen toisenlaisen makean säväyksen.

Jos etsit lisää omenareseptejä, tutustu klassiseen omenakakkuumme, omenastruudeliin tai omenatorttuun, joissa makea leivonnainen ja hapokas omena yhdistyvät täydellisesti.

Herkullinen jälkiruoka omenasoseesta

Omenaisten jälkiruokien valmistamisessa on hienoa se, että on niin paljon erilaisia omenoita, joista valita. Omenasta riippuen voit luoda omenasosejälkiruokareseptillämme monia erilaisia makuprofiileja. Valitsemalla kirpeän lajikkeen, kuten Belle de Boskoop, Honeycrisp tai Granny Smith, saat omenakastikkeen, joka on kirpeämpää. Jos haluat makeamman makuista omenakastiketta, käytä omenoita kuten Cox's Orange Pippin, Fuji, Gala tai Golden Delicious. Pehmeät omenat, kuten Golden Delicious ja Gala, ovat erinomaisia kastikkeen valmistukseen, sillä ne kypsyvät nopeasti, mikä säästää aikaa liedellä. Raikkaammat omenat, kuten Granny Smith tai Fuji, tekevät kastikkeesta muhkeampaa. Kokeile selvittääksesi, minkä omenalajikkeen tai eri omenoiden sekoituksen avulla saat tehtyä täydellisen jälkiruoan omenakastikkeella.

Maustettu parfait inkivääri-omenasoseella

Tämä jälkiruoka omenasoseesta on täydellinen esimerkki omenaparfaitista, joka pursuaa inkiväärin ja sitruunan makua. Yleensä omenaparfaitit valmistetaan kerrostamalla omenasosetta jonkinlaisen rapean kuorrutteen, kuten myslin, ja joko jogurtin tai ranskalaisvaikutteisen vaniljakastikkeen kaltaisen kerman kanssa. Tässä reseptissä omena parfaitissa on vain yksi kerros omenasosetta ja päällimmäisenä pehmeää sitruunakermaa, mikä tekee siitä herkullisen makuyhdistelmän. Inkiväärinen omenasoseemme, joka tekee tästä omena parfaitista erottuvan, saa lämpimän, mausteisen ja hieman pippurisen maun aromaattisesta tuoreesta inkivääristä, mikä tekee melko yksinkertaisesta reseptistä monitahoisen makuelämyksen.

Kokeile omenasosejälkiruokaa

Kokeile erilaisia tekstuureja lisäämällä rapeutta tähän pehmeään omenasosejälkiruokaan. Tee nopea kotitekoinen kaurahiutalemuru yhdistämällä vain 3 ainesosaa: keittämätöntä kaurahiutaletta, ruskeaa sokeria ja sulatettua voita. Sekoita ja paista uunissa noin 10 minuuttia, jotta saat kultaisen, rapean kuorrutteen jälkiruoalle.

Voit joko annostella sitruunakerman omenasosejälkiruoan päälle ja viimeistellä annokset kaurahiutaleiden rapeudella tai sitten voit muuntaa tarjoilutapaa kerrostamalla näitä kolmea elementtiä, jolloin saat aikaan tyypillisemmän näköisen omenaparfaitin. Aloita kerroksella omenasosetta, sitten kerroksella sitruunakermaa, sitten kauramurua ja toista tämä ennen kuin viimeistelet kerrokset tumman suklaan lastuilla tai suklaan ja hienonnettujen manteleiden sekoituksella, jos haluat tuoda omenasosajälkiruokaan myös maanläheistä, pähkinäistä makua.

Jos haluat omenakastikkeeseen aromikkaamman omenan maun, korvaa vesi omenamehulla.

Vinkkejä

Tehokas prosessi omenoiden kuorimiseksi, siementen poistamiseksi ja leikkaamiseksi tekee tästä reseptistä paljon helpomman. Jos omistat omenaporan, tämän laitteen käyttö on luultavasti nopein tapa poistaa omenan ydin, jolloin omenat on helpompi ja nopeampi leikata pienempiin paloihin kuorinnan jälkeen.

Voit tietenkin poistaa karan myös käsin veitsellä. Kuori omenat ensin, leikkaa omenat neljään osaan pituussuunnassa, poista ydin ja siemenet viipaloimalla ylhäältä alaspäin, ehkä käyttämällä pienempää veistä tähän työhön.

Riippuen käyttämistäsi omenoista, saatat tarvita reseptistä eroavan määrän sokeria. Muista siis maistaa omenasosetta ennen lämmöltä poistamista, jotta näet, tarvitseeko sokeria lisätä, jos omenat ovatkin vielä liian hapokkaita, vai onko sose jo tarpeeksi makeaa.