Clafoutis
Tee näin:
Clafoutis
Vinkki
Clafoutiksen tärkein ainesosa on kirsikka. Kirsikoiden kivien poistaminen voi olla melko työlästä, mutta niiden poistamiseen on pari hyvää vinkkiä. Aseta kirsikka pullon suulle ja työnnä esimerkiksi syömäpuikolla kirsikan sisustaa, jotta kivi tippuu pullon pohjalle. Voit toki tehdä tämän saman ilman pulloa.
Clafoutis Q&A
Suussasulavan kirsikkaisen clafoutiksen leipominen on helppoa. Lue lisää tämän herkullisen jälkiruoan valmistus- ja leivontaprosessista alta.
Ainekset
Clafoutis
Tuoreita kirsikoita
|
½ kg |
---|---|
Jauhoja
|
100 g |
½ l | |
Sokeria
|
100 g |
Kananmunia
|
4 |
Konjakkia tai rommia
|
2 rkl |
Tomusokeri koristeluun
|
Lisää herkullisia ideoita
Clafoutis - ranskalainen jälkiruokapiirakka kirsikoiden ystäville
Ranskalainen keittiö pursuaa ihania kakku-, piirakka- ja jälkiruokareseptejä, eikä clafoutis ole poikkeus. Tämä klassinen jälkiruokakirsikkapiirakka sopii loistavasti illallisen jälkeen herkullisen aterian huipennukseksi tai iltapäivällä lämpimän juoman kaveriksi.
Kirsikoita sisältävä clafoutis on sekä makeaa että hapokasta, ja pieni määrä alkoholia lisää makuun syvyyttä. Tarjoile herkullinen jälkiruoka viileänä ja tomusokerilla koristeltuna. Lisää happamuutta tarjoilemalla clafoutiksen kanssa crème fraichea tai jogurttia tasapainottamaan makeutta. Makean ystäville clafoutiksen kanssa voi tarjoilla myös kermavaahtoa.
Ranskalainen kirsikkapiirakka, jossa on pehmeä rakenne.
Clafoutis kuvataan usein ranskalaiseksi kirsikkapiirakaksi, mutta sen koostumus on löysempi kuin mitä klassisen kirsikkapiirakan reseptin perusteella voisi odottaa. Vaikka reunat saattavat muuttua ihanan rapeiksi ja karamellisoitua paistettaessa, kokonaisrakenne muistuttaa enemmän pehmeitä jälkiruokia, kuten flania, vanukasta tai kohokasta. Tässä pehmeässä, kosteassa ja melkein kermaisessa clafoutiksessa paistettu taikina ja pehmeät kirsikan palat tuntuvat melkein sulavan suussa.
Haluatko kokeilla muitakin ranskalaisen keittiön herkullisia jälkiruokia? Tutustu esimerkiksi créme brûléen tai crêpes suzetten resepteihin ja ihastu!
Herkuttele hapokkaalla ja makealla clafoutiksella
Clafoutis-reseptimme avulla voit valmistaa ranskalaisen jälkiruoan, joka todella juhlistaa herkullisia kirsikoita. Se, minkälaista kirsikkaa käytät, vaikuttaa suuresti jälkiruoan makuprofiiliin ja vivahteisiin. Perinteisesti clafoutis valmistetaan tummanpunaisista kirsikoista, joita kutsutaan joskus myös makeiksi kirsikoiksi. Jos käytät hapankirsikoita, jotka tunnetaan niille ominaisesta kirkkaanpunaisesta väristä, saadaan varsin happaman clafoutiksen, joka on maultaan kirkas ja eläväinen.
Riippumatta siitä minkä kirsikkatyypin valitset, saat herkullisen jälkiruoan, joka on sekä makea että hapan - kyse on vain siitä, haluatko korostaa kirsikan luonnollista makeutta vai hapokkuutta.
Kirsikoiden ystävien kannattaa mös tutustua kirsikkasuklaakakku-reseptiimme.
Kokeile clafoutikseen erilaisia marjoja ja hedelmiä
Vaikka ranskalaisessa jälkiruoassa käytetäänkin yleensä herkullisia, kypsiä kirsikoita, myös muiden marjojen ja hedelmien käyttöä clafoutiksessa kannattaa kokeilla. Voit siis leipoa ja tarjoilla tätä ranskalaista klassikkoa ympäri vuoden käyttämällä lähikaupoista saatavia tuotteita tai pakastimessasi säilytettäviä kesäherkkuja.
Herkullisia käänteitä clafoutis-reseptissä on kirsikoiden korvaaminen marjoilla, kuten mustikalla, karhunvatukalla tai vadelmalla. Myös mustikan kaltaisen makean marjan yhdistäminen kirpeämpään hedelmään, kuten raparperiin, on yksi vaihtoehto. Näin tasapainotat marjan luonnollista makeutta. Voit tietysti myös luoda oman sekoituksen ihanista tuoreista- tai pakastemarjoista, jotka sopivat täydellisesti mieltymyksiisi.
Omenoita, päärynöitä tai persikoita voi myös käyttää joko yksinään tai yhdessä kirsikoiden kanssa. Tämä antaa clafoutikselle ihanaa hedelmäisyyttä ja lisää rakennetta.