Clafoutis

Clafoutis

1 tunti
Ranskalaisen keittiön herkku clafoutis maistuu äärimmäisen hyvältä kylmän créme fraichen, jogurtin tai kermavaahdon kanssa. Clafoutis on täydellinen kirsikoiden ystäville juhlaan ja arkeen.
https://www.arla.fi/reseptit/clafoutis/

Tee näin:

Clafoutis
  • Kuumenna uuni 190 °C:n lämpötilaan.
  • Poista kivet kirsikoista. Ripottele kirsikoiden päälle hieman sokeria, jos ne ovat liian happamia.
  • Sekoita jauhot ja maito hyvin keskenään. Sekoita sitten kaikki muut ainekset mukaan paitsi tomusokeri.
  • Voitele vuoka. Voit halutessasi laittaa siihen myös leivinpaperin, jotta taikinan reunat eivät tartu vuokaan kiinni.
  • Kaada puolet taikinasta vuokaan ja laita se uuniin 12-15 minuutiksi.
  • Ota taikina pois uunista ja levitä päälle kirsikoita ennen kuin kaadat loput taikinasta kirsikoiden päälle.
  • Laita se takaisin uuniin n. 35 minuutiksi. Anna jäähtyä ja jähmettyä.
  • Ripottele päälle tomusokeria ja tarjoile.
Valmis!
Vinkki

Clafoutiksen tärkein ainesosa on kirsikka. Kirsikoiden kivien poistaminen voi olla melko työlästä, mutta niiden poistamiseen on pari hyvää vinkkiä. Aseta kirsikka pullon suulle ja työnnä esimerkiksi syömäpuikolla kirsikan sisustaa, jotta kivi tippuu pullon pohjalle. Voit toki tehdä tämän saman ilman pulloa.

Clafoutis Q&A

Suussasulavan kirsikkaisen clafoutiksen leipominen on helppoa. Lue lisää tämän herkullisen jälkiruoan valmistus- ja leivontaprosessista alta.

Miten clafoutis tehdään?
Tee helppo kirsikkainen clafoutis ihanaksi jälkiruoaksi tai iltapäivän herkuksi. Aloita kirsikoista kivet ja valmista taikina. Valmistele vuoka joko voitelemalla tai leivinpaperilla, ja kaada siihen puolet taikinasta ja paista sitä 12-15 minuuttia. Lisää sitten kirsikat ja loput taikinasta, ja paista vielä 35 minuuttia. Anna clafoutiksen jäähtyä ja jähmettyä, ennen kuin tarjoilet sen tomusokerilla ja valintasi mukaan crème fraichella, jogurtilla tai kermavaahdolla koristeltuna.
Voiko clafoutiksen tehdä etukäteen?
Voit valmistaa clafoutiksen etukäteen, sillä sen voi tarjoilla tuoreena jäähtymisen jälkeen, jääkaappikylmänä tai hieman uunissa lämmitettynä, jos pidät lämpimästä jälkiruoasta. Voit siis valmistaa sen silloin, kun sinulla on aikaa, ja tarjoilla sen silloin, kun siltä tuntuu. Jääkaapissa säilytettynä clafoutis säilyy jopa 3 päivää.
Voiko clafoutisin pakastaa?
Clafoutiksen pakastamista ei suositella sen rakenteen vuoksi. Sulaessaan clafoutis voi muuttua mössöksi tai rakeiseksi. Mikäli kuitenkin haluat kokeilla clafoutiksen pakastamista, pidä sitä pakastimessa maksimissaan 7 päivää. Anna clafoutiksen sulaa rauhassa jääkaapissa yön yli ennen syömistä.
Miten tehdä clafoutis pakastekirsikoista?
Clafoutis voidaan valmistaa myös pakastekirsikoista, jos tuoreet kirsikat eivät ole enää sesongissa. Niiden sulattamiseen ei tarvitse varata aikaa, sillä ne sulavat muutamassa minuutissa. Laita pakastetut kirsikat vain paperipyyhkeen päälle ja tarkista, onko marjoissa huurretta. Jos huurretta on, juoksuta haaleaa vettä niiden päälle ja kuivaa ne varovasti, ennen kuin käytät niitä täytteeksi.

Ainekset

Clafoutis
Tuoreita kirsikoita
½ kg
Jauhoja
100 g
½ l
Sokeria
100 g
Kananmunia
4
Konjakkia tai rommia
2 rkl
Tomusokeri koristeluun
Lisää herkullisia ideoita

Clafoutis - ranskalainen jälkiruokapiirakka kirsikoiden ystäville

Ranskalainen keittiö pursuaa ihania kakku-, piirakka- ja jälkiruokareseptejä, eikä clafoutis ole poikkeus. Tämä klassinen jälkiruokakirsikkapiirakka sopii loistavasti illallisen jälkeen herkullisen aterian huipennukseksi tai iltapäivällä lämpimän juoman kaveriksi.

Kirsikoita sisältävä clafoutis on sekä makeaa että hapokasta, ja pieni määrä alkoholia lisää makuun syvyyttä. Tarjoile herkullinen jälkiruoka viileänä ja tomusokerilla koristeltuna. Lisää happamuutta tarjoilemalla clafoutiksen kanssa crème fraichea tai jogurttia tasapainottamaan makeutta. Makean ystäville clafoutiksen kanssa voi tarjoilla myös kermavaahtoa.

Ranskalainen kirsikkapiirakka, jossa on pehmeä rakenne.

Clafoutis kuvataan usein ranskalaiseksi kirsikkapiirakaksi, mutta sen koostumus on löysempi kuin mitä klassisen kirsikkapiirakan reseptin perusteella voisi odottaa. Vaikka reunat saattavat muuttua ihanan rapeiksi ja karamellisoitua paistettaessa, kokonaisrakenne muistuttaa enemmän pehmeitä jälkiruokia, kuten flania, vanukasta tai kohokasta. Tässä pehmeässä, kosteassa ja melkein kermaisessa clafoutiksessa paistettu taikina ja pehmeät kirsikan palat tuntuvat melkein sulavan suussa.

Haluatko kokeilla muitakin ranskalaisen keittiön herkullisia jälkiruokia? Tutustu esimerkiksi créme brûléen tai crêpes suzetten resepteihin ja ihastu!

Herkuttele hapokkaalla ja makealla clafoutiksella

Clafoutis-reseptimme avulla voit valmistaa ranskalaisen jälkiruoan, joka todella juhlistaa herkullisia kirsikoita. Se, minkälaista kirsikkaa käytät, vaikuttaa suuresti jälkiruoan makuprofiiliin ja vivahteisiin. Perinteisesti clafoutis valmistetaan tummanpunaisista kirsikoista, joita kutsutaan joskus myös makeiksi kirsikoiksi. Jos käytät hapankirsikoita, jotka tunnetaan niille ominaisesta kirkkaanpunaisesta väristä, saadaan varsin happaman clafoutiksen, joka on maultaan kirkas ja eläväinen.

Riippumatta siitä minkä kirsikkatyypin valitset, saat herkullisen jälkiruoan, joka on sekä makea että hapan - kyse on vain siitä, haluatko korostaa kirsikan luonnollista makeutta vai hapokkuutta.

Kirsikoiden ystävien kannattaa mös tutustua kirsikkasuklaakakku-reseptiimme.

Kokeile clafoutikseen erilaisia marjoja ja hedelmiä

Vaikka ranskalaisessa jälkiruoassa käytetäänkin yleensä herkullisia, kypsiä kirsikoita, myös muiden marjojen ja hedelmien käyttöä clafoutiksessa kannattaa kokeilla. Voit siis leipoa ja tarjoilla tätä ranskalaista klassikkoa ympäri vuoden käyttämällä lähikaupoista saatavia tuotteita tai pakastimessasi säilytettäviä kesäherkkuja.

Herkullisia käänteitä clafoutis-reseptissä on kirsikoiden korvaaminen marjoilla, kuten mustikalla, karhunvatukalla tai vadelmalla. Myös mustikan kaltaisen makean marjan yhdistäminen kirpeämpään hedelmään, kuten raparperiin, on yksi vaihtoehto. Näin tasapainotat marjan luonnollista makeutta. Voit tietysti myös luoda oman sekoituksen ihanista tuoreista- tai pakastemarjoista, jotka sopivat täydellisesti mieltymyksiisi.

Omenoita, päärynöitä tai persikoita voi myös käyttää joko yksinään tai yhdessä kirsikoiden kanssa. Tämä antaa clafoutikselle ihanaa hedelmäisyyttä ja lisää rakennetta.