Vaniljavanukas

Vaniljavanukas

Vaniljavanukas on herkullinen ja näyttävä jälkiruoka, joka maistuu varmasti jokaiselle vaniljan ystävälle.
https://www.arla.fi/reseptit/vaniljavanukas/

Tee näin:

Vaniljavanukas
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
  • Kiehauta maito ja halkaistu vaniljatanko.
  • Vatkaa munat ja sokeri hyvin.
  • Kaada puolet kiehuvasta maidosta munien joukkoon vatkaten.
  • Kaada seos pannulle maidon kanssa ja kuumenna sitä, kunnes kerma on tasaista - älä keitä.
  • Ota liivatelehdet vedestä ja purista ne kevyesti.
  • Lisää liivate munaseokseen ja poimi vaniljatanko.
  • Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja sekoita se vanukkaan, kun se alkaa jähmettyä.
  • Kaada vanukas kulhoon tai vanukasmuottiin.
  • Laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Kirsikkakastike
  • Kuumenna marinoidut kirsikat ja niiden mehu kiehuviksi.
  • Ota pannu pois liedeltä.
  • Sekoita perunatärkkelys veteen ja lisää se marinoidun kirsikan joukkoon sekoittaen.
  • Tarjoile lämmin kirsikkakastike vaniljavanukkaan kanssa. Koristele sitruunamelissan lehdillä.
Valmis!
Vinkki

Säästä aikaa ja valmista vaniljavanukas päivää ennen tarjoilua. Näin vanukas ehtii myös jähmettyä, ja voit nauttia jälkiruoaksi viileää ja täyteläistä vanukasta. Ennen kuin irrotat vanukkaan muotista tai kulhosta, anna vanukkaan olla lämpimässä vedessä suuressa kulhossa noin 10 sekuntia. Poista kulho tai muotti ja kuivaa se pyyhkeellä. Irrota vanukas varovasti pienellä terävällä veitsellä muotin tai kulhon reunoja pitkin. Aseta tarjoilulautanen vanukkaan päälle ja käännä kaikki ympäri. Jos vanukas irtoaa vaikeasti, ravista sitä varovasti tai lämmitä uudelleen.

Vaniljavanukas Q&A

Vaniljavanukas on herkullinen jälkiruoka mihin tahansa juhlaan tai arkeen. Lue lisää alta!

Mitä on vaniljavanukas?
Vaniljavanukas on kermainen ja makea maitopohjainen jälkiruoka, johon on lisätty sakeuttamisainetta ja joka valmistetaan hauduttamalla kattilassa lieden päällä. Riippuen käytetystä sakeuttamisaineesta, esimerkiksi kananmunasta, liivatteesta tai maissitärkkelyksestä, niitä kutsutaan joskus vaniljakastikkeeksi, hyytelöksi tai blancmangeiksi. Meidän vanukkaamme koostuu maidosta, sokerista, kananmunista ja liivatteesta, ja siitä syntyy pehmeä, makea, kermainen jälkiruoka, jonka koostumus muistuttaa kiinteää vaniljakastiketta ja hyytelöä. Vaniljanmakuinen herkku on vanha klassikko, joka ei koskaan mene pois muodista.
Miten vaniljavanukas valmistetaan?
Kiehauta maito ja vaniljatanko ja vatkaa samalla munat ja sokeri. Kaada seuraavaksi puolet keitetystä maidosta munaseokseen ja vatkaa. Kuumenna seosta lopun maidon kanssa, kunnes kerma on tasaista, poista vaniljatanko ja lisää liotetut liivatelehdet. Taivuta kermavaahto vanukkaaseen ennen kuin se jääkaappiin kulhoon tai vanukasmuottiin muutamaksi tunniksi. Kuumenna marinoidut kirsikat ja niiden mehu kiehuviksi ja sekoita joukkoon veteen sekoitettu perunatärkkelys. Tarjoile kastike vaniljavanukkaan päälle ja koristele tuoreilla sitruunamelissan lehdillä.
Voiko vaniljavanukasta pakastaa?
Liivatteella valmistettu vaniljavanukas ei jäädy hyvin, koska gelatiinin antama rakenne tuhoutuu jäädytyksen aikana. Kun vanukas sulatetaan, se voi muuttua nestemäiseksi, eikä sen rakenne ole enää kiinteä tai jämäkkä. Emme siis suosittele pakastamaan vaniljavanukasta. Jos kuitenkin haluat kokeilla sitä, kääri vanukas kelmuun tai säilytä sitä ilmatiiviissä astiassa ja laita se pakastimeen. Ota vain huomioon, että se ei välttämättä onnistu, ja sulattamisen jälkeen vanukas voi jäädyttää nestemäisen juoksevaa vanukasta!
Miten hyötykäyttää ylijäänyt vaniljavanukas?
Tee banaanijakoinen trifle vaniljavanukkaalla. Leikkaa banaani ohuiksi viipaleiksi ja aseta viipaleet pitkän jälkiruokalasin pohjalle, jonka jälkeen tulee kerroksittain vanukasta ja kuutioituja mansikoita. Toista, kunnes lasi on täynnä, ja kruunaa se kermavaahdolla ja suklaakastikkeella. Jos haluat nauttia tähteet sellaisenaan, säilytä ne jääkaapissa ja peitä vaniljavanukas suoraan vaniljakelmulla. Näin se säilyy jopa viikon ajan, ja voit nauttia sen suoraan muotista tai kulhosta uuden tilkan kirsikkakastiketta päälle.

Ainekset

Vaniljavanukas
Liivatetta
7
3½ dl
Vaniljatanko
½
Kananmunia
3
Sokeria
125 g
3½ dl
Kirsikkakastike
Purkillinen säilykekirsikka
1
Perunaa tärkkelys
2 tl
Vettä
2 tl
Koristeluun
Sitruunamelissan lehtiä
Lisää herkullisia ideoita
Vaniljarahka
15 minuuttia
Vaniljarahka
(12)

Makea ja pehmeä vaniljavanukas hurmaa jälkiruokapöydässä

Vaniljavanukas on niin aliarvostettu jälkiruoka. Jälkiruokavanukkaassa on ihanan pehmeä, täyteläinen ja kermainen koostumus, jossa on hento vaniljan maku ja makea, kukkainen vivahde. Kotitekoisen vaniljavanukkaan valmistaminen tyhjästä vaatii vain hyvin vähän mutta yksinkertaisia ainesosia, kuten liivatetta ja munia kermaisen paksuuden aikaansaamiseksi sekä kaksinkertaista kermaa kuohkean rakenteen luomiseksi. Tarjoile makea herkku lämpimän kirsikkakastikkeen kanssa ja nauti jokaisesta suupalasta.

Kirsikkakastike sopii vaniljavanukkaaseen kuin nenä päähän

Tämä jälkiruokaherkku sopii täydellisesti lämpimälle kirsikkakastikkeelle ja muille täydentäville lisukkeille. Vanukkaaseen valitsimme herkullisen kirsikkakastikkeen, joka on valmistettu marinoiduista kirsikoista ja kirsikkamehusta, vedestä ja perunatärkkelyksestä paksuuden lisäämiseksi. Upeassa kastikkeessa on tasapainoinen makean ja hapokkaan maku, jossa on hienoinen ripaus mausteisuutta. Se on täydellinen kastike kermaisen vanukkaan viimeistelyyn ympäri vuoden, ja sitä on houkuttelevaa vain jatkaa nauttimista. Voit kuitenkin helposti käyttää kastikkeeseen erilaisia hedelmiä ja marjoja, esimerkiksi mustikoita ja mustaherukoita, tai lisätä rapeutta karkeaksi pilkotuilla manteleilla.

Tarjoile klassikkojälkiruokaa vieraillesi

Päätä ilta tyylikkäästi kermaisella ja yksinkertaisella vaniljavanukasreseptillä, jonka maut tuovat mieleesi suloisia lapsuusmuistoja. Jäähdytetyn pohjan yhdistelmä, jonka päällä on upea ja taivaallinen lämmin kirsikkakastike, on ihanaa. Se on kaunis makean ja hapokkaan yhdistelmä, jota on mahdotonta vastustaa. Vain kourallinen ainesosia ja suussa sulavia makuja, ja se on täydellinen jälkiruoka kauniin illan päätteeksi. Todellinen klassikko, joka tuo iloa vieraillesi, niin nuorille kuin vanhoillekin.

Jos etsit samankaltaisia kermaisia jälkiruokia, joissa on rohkeita makuja, kokeile suklaavanukasta tai suklaamoussea, jossa on täyteläisiä ja voimakkaita suklaan makuja. Tutustu myös crème brûlée -reseptiimme, joka on herkullinen ranskalainen klassikko, tai tutustu italialaiseen aarteeseen, joka on maitomainen, makea ja pehmeä panna cotta.

Tee siitä oma

Muokkaa klassista vaniljavanukasta ja leiki erilaisilla täytteillä. Kruunaa vanukas paksulla kotitekoisella karamellilla dekadentiksi jälkiruoaksi. Sulata sokeri ja vesi kattilassa miedolla lämmöllä. Kun se on muuttunut kullanruskeaksi, sekoita maissitärkkelys ja vesi ja vatkaa karamelliin, kunnes se sakenee. Kaada karamellikastike vanukkaan päälle ja tarjoile kermavaahdon kera. Jos haluat lisää rapeutta, koristele vanukas pähkinöillä, murskatuilla graham-kekseillä tai vohvelikekseillä.

Jos haluat jotain hedelmäisempää vanukkaan makeuden vastapainoksi, kokeile raparperikompottia, jonka maku on hennon hapokas. Viipaloi raparperit pienemmiksi paloiksi ja keitä vaniljarouheen ja sokerin kanssa miedolla lämmöllä, kunnes raparperit ovat pehmeitä ja mureita. Soseuta kompotti tasaiseksi tai jätä se kokkareiseksi ja lisää vanukkaan päälle raparperikompottia. Se on taivaallinen makujen ja tekstuurien yhdistelmä. Jos et pidä raparperista, tee sen sijaan mustikka- tai ananaskompottia. Voit käyttää mitä tahansa haluamaasi hedelmää.