Vaahtokarkkimassa

Vaahtokarkkimassa

60+ min
Vaahtokarkkimassa on maukas ja helppo tapa koristella erilaiset kakut ja leivonnaiset. Jos marsipaani ei ole sinun juttusi, kokeile tehdä vaahtokarkkimassaa!
https://www.arla.fi/reseptit/vaahtokarkkimassa/

Tee näin:

Vaahtokarkkimassa
  • Laita vaahtokarkit, öljy ja elintarvikeväri kulhoon (lasi- tai metallikulhoon).
  • Aseta kulho vesihauteeseen ja kuumenna seosta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kaikki vaahtokarkit ovat sulaneet.
  • Sekoita tomusokeria seokseen vähitellen taikinakoukulla, kunnes se on pehmeää eikä enää tahmeaa.
  • Vaivaa vaahtokarkkimassa hyvin keittiötasolla - sen koostumuksen pitäisi olla leikkitaikinan kaltainen eikä liian kuiva.
  • Ripottele hieman tomusokeria keittiötasolle ja kauli vaahtokarkkimassasta ympyrä (halkaisijaltaan noin 35 cm tai, jos se on tarkoitettu kerroskakun peittämiseen, halkaisijaltaan noin 22 cm).
  • Aseta se kerroksellisen kakun päälle ja leikkaa ylimääräinen taikina pois.
Valmis!
Vinkki

Valmistele vaahtokarkkimassa hyvissä ajoin etukäteen ja laita se uudelleen suljettavaan muovipussiin tai kääri se kelmuun ja säilytä huoneenlämmössä käyttövalmiiksi. Jos vaahtokarkkimassasta on tullut liian kovaa, lämmitä sitä muutaman sekunnin ajan mikroaaltouunissa. Käytä geelipohjaista elintarvikeväriä kuorrutteen sävyttämiseen, jolloin se saa kirkkaan värin muuttamatta sen rakennetta. Vältä nestemäisiä elintarvikevärejä, sillä ne voivat pehmentää seosta ja sotkea sen koostumuksen. Varmista, että kuorrutat kakun ennen sen peittämistä, jotta saat kauniin siistin lopputuloksen. Kun vaahtokarkkimassa on kaulittu halutun paksuiseksi, levitä se kaulimella kakun päälle. Tasoita se kädelläsi kakun päälle ja sivuille. Leikkaa veitsellä pois ylimääräiset osat. Jos massassa on halkeamia, voit varovasti hieroa hieman kasvisrasvaa halkeamien päälle tasoittaaksesi alueen.

Vaahtokarkkimassa Q&A

Vaahtokarkkimassa on erinomainen ja helppo tapa koristella erilaiset kakut ja leivonnaiset. Lue lisää alta!

Mistä vaahtokarkkimassa on tehty?
Vaahtokarkkeja sisältävässä vaahtokarkkimassassa käytetään vain vaahtokarkkeja, öljyä ja tomusokeria sekä joskus elintarvikeväriä värin tuomiseksi. Vain näillä ainesosilla se on nopeampaa ja yksinkertaisempaa kuin perinteinen versio, jossa käytetään paljon enemmän ainesosia, kuten glyserolia, glukoosisiirappia tai maissisiirappia. Lisäksi vaahtokarkkien käyttö antaa kuorrutteelle miellyttävän, makean vaniljan maun.
Onko vaahtokarkkimassa syötävää?
Älä ujostele makean ja pehmeän vaahtokarkkimassan syömistä. Se on valmistettu syötävistä ainesosista, joten se sopii täydellisesti kokonaisten kakkujen koristeluun ja päällystämiseen. Se voi kuitenkin olla uskomattoman makeaa, sillä se sisältää melkoisen määrän kuorrutussokeria, ja riippuen siitä, miten sen valmistat, toiset ovat makeampia kuin toiset. Makea kuorrutus on siis hankittu maku, kun on kyse makeasta kuorrutuksesta.
Kuinka kauan vaahtokarkkimassa säilyy hyvänä?
Kotitekoinen vaahtokarkkimassa säilyy huoneenlämmössä noin 2-4 viikkoa, kun se kääritään kelmuun ja säilytetään ilmatiiviissä astiassa, ja jopa 2 kuukautta, kun sitä säilytetään jääkaapissa. Jos laitat sen jääkaappiin, varmista kuitenkin, että kaikki on suljettu ilmatiiviisti, sillä kaikki kosketukset veden tai kosteuden kanssa sotkevat sen rakenteen.
Miten vaahtokarkkimassaa säilytetään?
Jos jää tähteitä, pyörittele se palloksi ja päällystä se ohuella kerroksella kasvisrasvaa (esimerkiksi palmin), kääri se kelmuun ja säilytä ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä ja suojassa suoralta auringonvalolta. Tämä säilyttää pehmeän ja kuohkean rakenteen ja estää kuivumista. Voit myös kääriä astian kelmukerrokseen, jotta vältät kondenssiveden muodostumisen. Kun olet valmis käyttämään sitä, avaa kääre ja pyyhi kasvisrasva pois. Vaivaa sitä muutaman minuutin ajan, kunnes se on pehmeää.
Voiko vaahtokarkkimassaa pakastaa?
Vaahtokarkkimassa ei sovellu pakastettavaksi, koska se vaikuttaa sen rakenteeseen. Kun se joutuu kosketuksiin kosteuden kanssa, olipa se sitten vettä sen päällä tai säiliössä, jossa sitä säilytetään, se pilaa sen koostumuksen ja rakenteen. Jos siitä tulee kostea tai kostea, se muuttuu limaiseksi ja vaikeuttaa sen käsittelyä.

Ainekset

Vaahtokarkkimassa
Valkoisia vaahtokarkkeja
100 g
Rypsiöljyä
1 rkl
Elintarvikevärejä mielesi mukaan
Tomusokeri
200 g
Tomusokeri
Lisää herkullisia ideoita

Helppo kotitekoinen vaahtokarkkimassa kakkujen ja leivonnaisten koristeluun

Koristele ja muotoile kakkuja ja leivonnaisia tällä helpolla kotitekoisella vaahtokarkkimassalla. Se on syötävää sokerimassaa, joka on paksumpaa kuin tavallinen kuorrutus ja jota voi muotoilla erilaisiin muotoihin. Siksi se sopii täydellisesti kauniiden kakkukoristeiden veistämiseen.

Perinteisen massann valmistaminen voi olla hieman aikaa vievä prosessi, sillä se sisältää melko paljon ainesosia, mutta voit huijata käyttämällä vaahtokarkkeja. Vaahtokaramelliversio on helppo ja nopea tehdä, sen rakenne on paljon pehmeämpi ja kuohkeampi, ja sen makea vaniljan maku maistuu hyvältä. Sulatetut vaahtokarkit helpottavat myös taikinan muotoilua ja muotoilua käyttämällä vain vettä, tomusokeria, öljyä ja tietysti vaahtokarkkeja.

Täydellinen kakun koristeluun

Vaahtokarkkimassa sopii erinomaisesti kakkujen päällystämiseen ja koristeluun sekä pienten hahmojen ja muiden koristeiden tekemiseen kakkuihin, kuppikakkuihin ja jopa kekseihin. Olitpa sitten aloitteleva tai kokenut leipuri tai kakunkoristelija, se vie varmasti kakun uudelle tasolle. Jos teet koristeita ja figuureja, voit käyttää vettä tai kuorrutetta kappaleiden kiinnittämiseen toisiinsa. Jos haluat hauskan lisän, vaihda väriä ja tee värikkäitä kakkuja, jotka sopivat täydellisesti eri tilaisuuksiin - niin monia mahdollisuuksia vain muutamalla yksinkertaisella ainesosalla.

Miten vaahtokarkkimassaa käytetään

Jos käytät vaahtokarkkimassaa kakun päällystämiseen, varmista, että kakku on sileä, sillä se ei peitä puutteita, ja pienetkin kuopat ja muhkurat näkyvät väistämättä läpi. Kuorruta kakku levittämällä ohut kerros voikreemiä tai kuorrutetta. Tämä tiivistää kakkukerrokset ja mahdolliset harhailevat muruset ja luo esteen kakun kannelle.

Kun se on kaulittu kakulle sopivaksi, nosta se varovasti ylös kaulimella ja aseta se kakun päälle. Aloita keskeltä ja tasoita se kädelläsi ulospäin ja kakun reunoja pitkin. Voit myös tehdä piparileikkureilla erilaisia muotoja jäännöksistä ja levittää ne kakun päälle. Korosta kakkua käyttämällä erilaisia tekniikoita ja muotteja kukkien ja terälehtien muotoiluun. Se on loistava tapa harjoitella koristeluosaamistasi.

Haluatko kokeilla koristella kakkuja vaahtokarkkimassalla? Käytä yhtä kakkuresepteistämme, joka on päällystetty kevyellä ja makealla tuorejuustokuorrutteella ja koristeltu vaahtokarkkimassalla. Koristele esimerkiksi porkkanakakku, suklaakahvikakku tai sitruunainen pääsiäiskakku.

Käytä erivärisiä ja -makuisia vaahtokarkkeja.

Anna kakulle ihastuttava tunnelma käyttämällä erivärisiä ja -makuisia vaahtokarkkeja. Jos valkoiset, vaniljanmakuiset vaahtokarkit ovat sinulle liian tylsiä, hanki pussillinen vihreitä, vaaleanpunaisia, keltaisia ja oransseja vaahtokarkkeja ja anna kakulle juhlava ilme. Jos haluat kirkkaampia värejä, sävytä vaahtokarkit muutamalla pisaralla elintarvikeväriä ja säädä pisaroita, jotta väri muuttuu tummemmaksi tai vaaleammaksi. Koska vaahtokarkkifondantti on makeamman puolen, voit käyttää sen sijaan hedelmien ja sitrushedelmien makuisia vaahtokarkkeja tai lisätä yksinkertaisesti muutaman tipan esimerkiksi sitruuna- tai appelsiiniuutetta. Varmista vain, että valitset kakkuusi sopivan maun - ja värin.