Uppomunat

Uppomunat

20 minuuttia
Loihdi hotelliaamupalan tuntua kotona! Uppomunat ovat herkullinen ja nopea tapa saada aamupalaan lisää syötävää.
https://www.arla.fi/reseptit/uppomunat/

Tee näin:

Uppomunat
  • Kiehauta suolattu vesi ja etikka kattilassa.
  • Riko munat kuppeihin.
  • Kun vesi kiehuu, käytä vispilää nesteen sekoittamiseen, jotta syntyy pyörre.
  • Irrota vispilä ja kaada varovasti yksi muna kerrallaan porealtaaseen.
  • Anna munien kiehua noin 3 minuuttia - valkuaisen pitäisi olla jähmettynyt, mutta keltuaisen pitäisi olla vielä juokseva.
  • Nosta kananmunat siivilällä ja laita ne kulhoon, jossa on jääkylmää vettä, noin 30 sekunniksi, jotta kypsennysprosessi pysähtyy.
Valmis!
Huomio

Munien täydellinen keittäminen on helpompaa kylmillä, tuoreilla munilla. Hyvä tapa tarkistaa, ovatko munat tuoreita, on laittaa ne kulhoon, jossa on kylmää vettä, ja tarkkailla, miten ne käyttäytyvät. Kun munat vanhenevat, niiden sisälle kertyy ilmaa, mikä lisää niiden kelluvuutta. Tuoreet munat vajoavat nopeasti pohjaan, jossa ne makaavat kyljellään. Jos munat uppoavat, mutta seisovat pienimmän päänsä päällä, ne eivät ole aivan tuoreita, mutta ovat silti tarpeeksi hyviä syötäväksi. Kelluvat munat on heitettävä pois.

Uppomunat Q&A

Uppomunat ovat nopeasti valmistuva lisuke aamupalalle. Lue lisää alta!

Mikä on uppomuna?
Uppomuna on kypsennetty herkästi kiehuvassa vedessä kuorensa ulkopuolella. Koska munia ei kypsennetä pitkään, niiden keltuaiset ovat juoksevia. Niistä valmistetaan usein ruokia, kuten Eggs Benedict tai Florentine. Voit myös tarjoilla haudutettuja munia paahtoleivän päällä suolaisilla ja rapeilla lisukkeilla, jotka tasapainottavat munan ja paahdetun leivän pehmeyttä. Avokado-paahtoleivästä, jossa on haudutettua munaa ja pekonia, on tullut nopeasti kahvilaklassikko, jonka voi valmistaa helposti omassa keittiössä.
Miten uppomunia tehdään?
Munien kiehauttamisen opetteleminen voi olla loistava tapa tehdä vaikutuksen vieraisiin ja perheenjäseniin maukkailla ja koristeellisilla ruokalajeilla. Onneksi se ei ole liian vaikeaa. Yksi tärkeä temppu on keittää munat etikkaa sisältävässä vedessä. Ennen kuin siirrät halkaistut munat kiehuvaan veteen, sinun on luotava pyörre, joka yhdessä vedessä olevan etikan kanssa auttaa keltuaista ja valkuaista pysymään yhdessä. Keitä 3 minuuttia, ennen kuin lopetat keittämisprosessin pudottamalla munat jääkylmään veteen 30 sekunniksi. Tarjoile lämpimät keitetyt munat haluamallasi tavalla, kun ne ovat vielä lämpimiä ja keltuainen juoksevaa.
Kuinka kauan uppomunaa kypsennetään?
Kypsennysaika riippuu siitä, miten kypsennät kananmunan. Etikkaan ja veteen keitettynä niiden pitäisi olla täydellisiä noin 3 minuutin kuluttua, kun taas niiden keittäminen voi kestää jopa 5 minuuttia, jos käärit halkaistut kananmunat kelmuun sen sijaan, että käyttäisit porealtaan ja etikan temppua. Etukäteen valmistettujen keitettyjen munien lämmittäminen uudelleen on mahdollista, mutta ne saattavat jähmettyä ja keltuainen kypsyä. Jos kuitenkin lämmität niitä varovasti laittamalla ne pieneen kulhoon tai kuppiin, jossa on lämmintä vettä 20-30 sekunnin ajan, keltuaisen pitäisi säilyä juoksevana.
Kuinka paljon etikkaa laitetaan uppomuniin?
Noin 50 ml etikkaa sekoitettuna 1 litraan vettä pitäisi riittää uppomunien täydelliseen keittämiseen. Happaman etikan ansiosta munanvalkuaiset hyytyvät nopeammin ja pysyvät paremmin kasassa, jolloin munat säilyttävät muotonsa. Pieni määrä ei siirrä muniin kirpeää makua. Liiallinen lisääminen voi kuitenkin aiheuttaa sitä - muista siis mitata lisäämäsi määrä.

Ainekset

Uppomunat
Vettä
1 l
Etikka
½ dl
Suolaa
1 tl
Kananmunia
6
Lisää herkullisia ideoita
Täytetyt kananmunat
15 minuuttia
Täytetyt kananmunat
(1)

Tee täydellinen uppomuna aamiaiselle tai brunssille

Juokseva uppomuna sopii loistavasti monenlaisiin ruokiin aamiaiseksi, brunssiksi tai lounaaksi. Sen rakenne on kauniin pehmeä tavalla, joka ei ole samanlainen kuin pehmeästi keitetyillä kananmunilla. Toisin kuin paistetussa kananmunassa, siinä ei ole voin tai öljyn makuaineita, joten saat puhtaan maun miedonmakuisista valkuaisista ja täyteläisistä, voita sisältävistä keltuaisista, jotka ovat edelleen samettisen pehmeitä ja juoksevia.

Salaisuus: etikka ja pyörre

Kun tiedät, mikä on uppomunien salaisuus, voit tehdä niistä täydellisiä joka kerta. Salaisuus on etikan lisääminen ja pyörteen luominen ennen kananmunan lisäämistä.

Kun keität munan, johon on lisätty etikkaa, on helppo tapa varmistaa, että muna säilyttää muotonsa kypsennyksen aikana. Happaman etikan ansiosta munanvalkuaiset hyytyvät ja kypsyvät nopeammin, joten ne ovat täysin kypsiä, kun taas keltuaiset jäävät juokseviksi.

Viimeinen vaihe ennen munan lisäämistä on vispilän käyttö pyörteen aikaansaamiseksi. Pyörteisen menetelmän avulla syntyvä pyörteinen liike estää valkuaisia erottumasta toisistaan ja auttaa niitä kietoutumaan kevyesti keltuaisen ympärille.

Herkullisia ideoita tarjoiluun

Yksi tunnetuimmista ruokalajeista, joissa käytetään uppomunia, on ehkä benediktin munat. Tämä suosittu brunssiannos, jossa kananmuna yhdistetään perinteisesti lihaisan pekonin ja kermaisen hollandaise-kastikkeen kanssa, on ihastuttavan täyteläinen.

Yksinkertainen munanpaahtoleipä, joka on valmistettu joko maltaisesta tanskalaisesta ruisleivästä tai rapeasta hapanjuurileivästä, on myös maukas tapa tarjoilla se.

Voit myös laittaa uppomunan salaatinlehtien tai höyrytetyn parsan päälle ja antaa sen kermaisen, juoksevan keltuaisen hyvyyden toimia eräänlaisena kastikkeena. Uppomunan salaattireseptissä käytetään usein hieman kitkeriä salaattilajikkeita, kuten frisée-, pinaatti- ja rucolalajikkeita, sillä ne sopivat hyvin yhteen kananmunan täyteläisyyden kanssa.

Haudutettu uppomuna paahtoleivällä avokadon kanssa

Murskatun avokadon ja haudutetun uppomunan yhdistelmä on herkullisen täyteläinen ja kermainen. Avokado-paahtoleivän päällä oleva haudutettu kananmuna on loistava aamiais-, lounas- tai brunssiannos, joka on myös tarpeeksi koristeellinen tarjoiltavaksi vieraille.

Löydä inspiraatiota siihen, miten yhdistää haudutettu kananmuna ja avokado avokado-paahtoleivän reseptimme avulla.

Ramen uppomunan kanssa

Toinen haastaja parhaasta muna-annosreseptistä voi olla uppomunalla päällystetty ramen-keitto. Nämä japanilaiset keitot ovat todellisia makupommeja, ja niissä on yleensä maukasta lientä, jossa on lihaa tai sieniä, jotka antavat umamin makua, valikoima rapeita vihanneksia ja nopea paistettu kananmuna, joka viimeistelee ruokalajin. Yhdistelmä on suorastaan suussa sulava, eikä sitä missään nimessä kannata jättää väliin.

Kokeile toista menetelmää

Jos haluat keittää uppomunat ilman etikkaa tai pyörteitä, voit käyttää kelmumenetelmää, jolla saat aikaan saman pehmeän rakenteen ja juoksevan keltuaisen koostumuksen.

Aseta kelmun palat pieniin laseihin niin, että niistä muodostuu eräänlainen kulho lasiin. Voitele kalvot makuaineettomalla öljyllä tai esimerkiksi tryffeliöljyllä, jos haluat lisätä hieman makua. Riko kananmunat näihin kalvokulhoihin ja sulje ne niin, että niistä tulee pieniä kelmupaketteja.

Laita paketit kattilaan kiehuvaan veteen ja keitä niitä noin 5 minuuttia. Ota ne pois vedestä, anna niiden valua noin 1 minuutin ajan, poista sitten kelmu ja tarjoile erä helppoja, täydellisesti kiehautettuja uppomunia.