Benediktin munat

Benediktin munat

Benediktin munat on alkujaan pohjoisamerikkalainen aamiainen tai brunssi. Benediktin munan valuva sisus ja hollandaisekastike maistuvat hyvältä rapeaksi paahdetun leivän päällä. Herkullinen vaihtoehto viikonlopun brunssille tai lounaaksi!
https://www.arla.fi/reseptit/benediktin-munat/

Tee näin:

Leivät ja kinkku
  • Kuumenna uuni 225 °C:een.
  • Aseta leipäsiivut pellille.
  • Aseta kinkku leivinpaperille ja paahda kinkkua ja leipiä uunissa noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
  • Aseta molemmat sivuun tarjoiluun asti.
Hollandaisekastike
  • Varmista, että kaikki ainekset ovat valmiina ennen kuin aloitat.
  • Vatkaa munankeltuaiset, vesi ja sitruunamehu vesihauteeseen sopivassa kulhossa.
  • Aseta kulho vesihauteeseen - kiehuva vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaa; vain höyryn pitäisi lämmittää kulhoa.
  • Vatkaa munia jatkuvasti, kunnes munaseos vaahtoaa ja alkaa sakeutua.
  • Jatka vatkaamista ja lisää sulatettua voita munaseokseen ohuena virtana.
  • Vatkaa jatkuvasti, kunnes kaikki voi on sekoittunut joukkoon.
  • Voit lisätä hieman kylmää vettä säätääksesi kastikkeen koostumusta ja estääksesi kastikkeen kuumenemisen.
  • Mausta suolalla.
  • Vähennä lämpöä ja jätä kastike hautumaan, kunnes tarvitset sitä.
  • Kastike ei saa ylittää 60 °C:n lämpötilaa.
Benediktin munat
  • Kiehauta vesi, etikka ja suola kattilassa.
  • Riko munat kuppeihin.
  • Kun vesi kiehuu, vatkaa vispilällä, jotta syntyy pyörre.
  • Irrota vispilä ja kaada munat varovasti pyörteeseen 1 kerrallaan.
  • Anna munien kiehua noin 3 minuuttia, kunnes valkuainen on jähmettynyt, mutta keltuainen on vielä juokseva.
  • Nosta kananmunat reikäkauhalla ja laita ne jääkylmään veteen noin 30 sekunniksi kypsymisen pysäyttämiseksi.
Tarjoiluun
  • Asettele kananmunat paahdetun leivän päälle, kaada lämmin kastike päälle ja aseta päälle viipale rapeaa kinkkua. Koristele ruohosipulilla ja pippurilla.
Valmis!
Valmistusvinkki

Munien valmistuksessa veden lämpötila on avainasemassa. Kiehauta vesi. Kun pohjasta nousee pieniä kuplia, voit laittaa munat veteen. Käytä tuoreita kananmunia - mitä tuoreempia, sitä parempi - sillä ne ovat rakenteeltaan parempia ja pysyvät hyvin kasassa. Varmista, että kastikkeen lämpötila ei nouse yli 60 °C:n, tai se saattaa halkeilla tai hyytyä. Jos kastike halkeaa, voit lisätä hieman kylmää vettä ja koota sen takaisin yhteen. Jos se ei auta, voit varovasti vatkata haljenneen kastikkeen uudella munankeltuaisella.

Benediktin munat Q&A

Benediktin munat on monivaiheinen ruokalaji, joka valmistuu kuitenkin nopeasti. Lue lisää alta!

Mitä on Benediktin munat?
Benediktin munat on alkujaan pohjoisamerikkalainen aamiainen tai brunssi. Benediktin munan valuva sisus ja hollandaisekastike maistuvat hyvältä rapeaksi paahdetun leivän päällä. Herkullinen vaihtoehto viikonlopun brunssille tai lounaaksi. Benediktin munista on lukuisia muunnelmia, joten sen kanssa voi kikkailla rauhassa, jotta niistä saa omaan makuun sopivan vaihtoehdon.
Miten Benediktin munia tehdään?
Aloita pohjan valmistelu ja paahda leipää ja kinkkua uunissa noin 5 minuuttia 225 °C:ssa, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Valmista seuraavaksi kotitekoinen hollandaisekastike ja haudutettu muna. Kokoa annos ja aseta kananmuna paahdetun leivän päälle. Kaada lämmin kastike kananmunan päälle ja aseta päälle viipale kinkkua. Koristele lopuksi ruohosipulilla ja pippurilla.
Miten hollandaisekastike tehdään?
Hollandaisekastike valmistetaan munankeltuaisesta, vedestä, sitruunamehusta ja voista. Aloita kastikkeen valmistaminen vatkaamalla munankeltuaiset, vesi ja sitruunamehu vesihauteessa, kunnes seos alkaa sakeutua. Lisää sulatettua voita munaseokseen ohuena virtana samalla kun jatkat vatkaamista, kunnes voi on sekoittunut joukkoon perusteellisesti. Mausta suolalla ja vähennä lämpöä. Älä anna kastikkeen lämpötilan nousta yli 60 °C:n. Tarjoile hollandaisekastike Benediktin munien päällä ja viimeistele rapealla kinkulla.
Miten Benediktin munat tehdään?
Jos haluat keittää kananmunan, kiehauta vesi, etikka ja suola kattilassa. Kun vesi kiehuu, mutta ei kuitenkaan liikaa, muodosta vispilällä pyörre ja lisää munat varovasti pyörteeseen yksi kerrallaan. Anna munien kiehua noin 3 minuuttia, kunnes munanvalkuainen on kiinteää ja kovettunutta. Keltuaisen pitäisi olla vielä juoksevaa. Irrota munat reikäkauhalla ja laita ne noin 30 sekunniksi kylmään veteen. Aseta ne paperipyyhkeen päälle kuivumaan ja nauti vielä hieman lämpiminä.

Ainekset

Benediktin munat
Vettä
1 l
Etikka
½ dl
Suolaa
1 tl
Kananmunia
4
Hollandaisekastike
Kananmunan keltuaista
2
Vettä
2 rkl
Sitruunamehua
1 tl
200 g
Tarjoiluun
Leipä
4
Kinkkua
Koristeluun
Ruohosipulia
Pippuria
Lisää herkullisia ideoita

Klassiset Benediktin munat hurmaavat maullaan

Jos etsit herkullista aamiaista tai brunssiin sopivaa ruokaa, tässä on yksi vaihtoehto. Mikään ei ole niin klassinen kuin tämä kauniisti koottu paahdettu herkku. Se on aamiais- ja brunssiruokien kuningatar, sillä siinä on paahdettua leipää, rapeaa kinkkua, haudutettuja munia ja klassisen kermainen hollandaisekastike. Onneksi perinteisen ruokalajin täydellinen valmistaminen on paljon helpompaa kuin miltä se näyttää. Nauti ylellisestä ateriasta, joka osuu aina kohdalleen.

Haluatko kokeilla muita herkullisia aamiaisideoita? Tutustu munakokkelin ja munamuffinit pekonilla resepteihimme. Nauti aamiainen kupillisen dalgona-jääkahvia kera.

Kinkulla ja hollandaisekastikkeella höystetty kananmuna

Perinteisistä Benediktin munista on monia muunnelmia, mutta yhteistä niille kaikille on täydellisesti haudutettu muna, jossa on kiinteä valkuainen ja keltuainen, joka on sisältä pehmeän valuva. Pehmeän kananmunan rikkomiseksi se asetetaan uunissa paahdetun leivän päälle yhdessä rapean kinkun kanssa, ja siihen lisätään myös ripaus suolaa. Benediktin munat peitetään täyteläisellä, sitruunaisella kotitekoisella hollandaisekastikkeella ja tuoreella hienonnetulla ruohosipulilla, joka antaa kauniin ja maukkaan lopputuloksen. Se myös lisää ruokalajin kermaisuutta ja pehmeyttä, ja korostaa kaikkia makeita ja suolaisia sävyjä miedolla, voisävytteisellä maullaan.

Täydellinen yhdistelmä pehmeää ja rapeaa

Benediktin munien ainesosat luovat yhdessä aistielämyksen, jossa pehmeät ja rapeat rakenteet yhdistyvät täydellisesti. Pehmeä keitetty kananmuna on verhottu runsaaseen, voimaiseen, kermaiseen kastikkeeseen. Pehmeän ja hemmottelevan koostumuksen rikkomiseksi leipä ja kinkku tarjoavat mukavan lämpimän ja rapean rapeuden. Se on niin unenomainen herkku tekstuurin ystäville ja sopii jokaiseen tilaisuuteen aina maanantaiaamusta, joka kaipaa hieman ekstraa, aina herkulliseen viikonloppuaamun brunssiin tai aamiaiseen.

Lisää oma twistisi

Anna ruokalajille hauska kierre ja korvaa kinkku savulohella. Savulohen lisääminen tekee tästä ruokalajista paljon maukkaamman. Kokoa Benediktin munat normaalisti ja lisää lohi rapeaksi paahdetun leivän päälle, jonka jälkeen seuraa haudutettu kananmuna. Viimeistele se runsaalla lusikalla hollandaisekastiketta ja ripottele päälle tuoretta hienonnettua ruohosipulia. Benediktin munat lohen kanssa on herkullinen brunssiannos.