Spagetti Bolognese
Tee näin:
Bolognese
Tarjoiluun
Vinkki
Jos haluat lisätä ruokalajin maukkautta, voit lisätä parmesaanin kuorta haudutuksen aikana. Näin kastikkeeseen saadaan lisää suolaisuutta ja sen umami-sävyjä. Muista poistaa parmesaaninkuoret ja laakerinlehdet, jotta kumpaakaan ei tarvitse purra ikävästi. Ripaus sokeria tai hieman hunajaa tasoittaa tomaattien ja viinin happamuutta, jos bolognese on mielestäsi liian kirpeää. Vaikka makeiden ainesosien lisääminen suolaiseen illallisruokaan voi tuntua vastenmieliseltä, se on loistava ruoanlaittovinkki makujen tasapainottamiseksi. Paras tapa syödä tätä maukasta lihapohjaista kastiketta on käyttää pastaa, joka sitoo siitä mahdollisimman paljon ja imee itseensä kaiken sen hyvän. Tästä syystä suosittelemme käyttämään tuorepastaa, kuten spagettia, fettuccinea tai tagliatellea.
Spagetti Bolognese Q&A
Spagetti Bolognese on monien herkullisten pastaruokien klassikko. Lue lisää alta!
Ainekset
Bolognese
Pancettaa
|
100 g |
---|---|
Oliiviöljyä
|
1 rkl |
Sipuli
|
1 |
Porkkana
|
1 |
Varsiselleriä
|
2 |
Naudanjauheliha
|
400 g |
Punaviiniä tai valkoviiniä
|
1 dl |
Tomaattikastiketta
|
1 dl |
Laakerinlehteä
|
2 |
Suolaa
|
1 tl |
Pippuria
|
|
1 dl | |
Pastaa
|
lisäksi 500 g |
Parmesaania raastettuna
|
lisäksi 100 g |
Tuoreita yrttejä tarjoiluun
|
Lisää herkullisia ideoita
Perinteinen italialainen spagetti bolognese hurmaa makunystyröitä
Täydellisessä spagetti bolognesessa on herkullisen tasapainoiset ja monitahoiset maut. Se on ruokalaji, joka tekee selväksi sanonnan "kokonaisuus on suurempi kuin osiensa summa" merkityksen. Tämän italialaisen suosikkikeiton tekee niin maukkaaksi yhdistelmä ihania ainesosia, kuten tomaattipyreetä, porkkanaa, sipulia, selleriä, viiniä, pancettaa ja naudanlihaa.
Se sopii lähes mihin tahansa tilaisuuteen illanistujaisista, treffi-illoista ja perhejuhlista, ja koska se vain paranee, kun sen antaa hautua, voit tehdä sitä päivällä milloin vain haluat ilman, että se on valmis tiettyyn aikaan; anna sen vain hautua, kunnes olet valmis nauttimaan siitä. Se myös pakastuu hyvin, joten voit yhtä hyvin tehdä ison erän ja säästää osan pahan päivän varalle.
Etsitkö lisää herkullisia pastaillallisia? Tutustu resepteihimme cacio e pepe, spagetti carbonara tai klassiseen lasagneen ja löydä lisää italialaisia suosikkeja.
Aidon maun salaisuus on herkullisissa raaka-aineissa
Perinteinen spagetti bolognese, jossa on porkkanaa, sipulia ja selleriä, yhdistelmä tunnetaan nimellä sofrito, on täynnä makua. Maukas, hitaasti haudutettu kastike tarvitsee aikaa sulautuakseen ja syventyäkseen. Anna bolognese-kastikkeelle aikaa kypsyä vähintään 1 tunti. Jos sinulla on aikaa, kypsennä sitä 2-3 tuntia tai jopa 4-6 tuntia, jolloin sen makuprofiilin kaikki vivahteet ja yksityiskohdat korostuvat entisestään.
Jauheliha, pancetta ja juusto antavat ihanan suolaisia makuja, joita täydentää ja tasapainottaa vihannesten makeus, joka tulee esiin, kun niiden annetaan hautua. Tomaattisoseen ja viinin kirpeys ja happamuus leikkaavat liemen ja maitopohjaisen kastikkeen rikkautta ja takaavat monipuolisen ruokakokemuksen.
Valitse paras viini spagetti bolognese-kastikkeeseen
Tee dekadentti, hieno spagetti bolognese punaviinillä, joka lisää hieman happamuutta ja takaa kostean ja murean jauhelihan. Voit käyttää myös valkoviiniä; se sopii aivan yhtä hyvin, ja sitä on perinteisesti käytetty italialaisessa spagetti bolognese -valmistuksessa. Viinin käyttö auttaa eri ainesosia vapauttamaan makunsa, mutta se ei missään tapauksessa tee siitä alkoholin makuista.
Yleensä kuivat viinit antavat eniten syvyyttä. Suosittelemme siksi rohkeita punaviinejä, kuten Cabernet Sauvignonia, Côtes du Rhônea ja Zinfandelia, tai raikkaita valkoviinejä, kuten Pinot Grigiota, Sauvignon Blancia ja kypsentämätöntä Chardonnayta.
Vältä "keittoviininä" myytäviä tuotteita, sillä ne sisältävät yleensä runsaasti lisättyä suolaa, joka voi vaikuttaa ruokaan. Viimeinen vinkki on käyttää viiniä, jota nautit mielelläsi, sillä näin saat täydellisen viiniparin dekadenttia ateriaa varten, joka korostaa kastikkeen makuja kauniisti.
Jos nautit ruoanlaitosta viinin kanssa, suosittelemme kokeilemaan myös coq au vin -reseptiämme. Lupaamme, että tämä ranskalainen klassikko ei petä sinua.
Käytä suolaista parmesaanijuustoa ja pancettaa tuomaan lisämakua
Italialaisen pancettan ja parmesaanijuuston suolainen maku tekee siitä todella täydellisen. Niiden suolainen maku vähentää kirpeiden tomaattien ja viinin katkeruutta ja antaa muiden ainesosien aromien paistaa läpi, jotta voit todella nauttia niiden tarjoamasta syvyydestä.
Ainesosaluetteloa selatessasi olet ehkä miettinyt, voisitko korvata pancettan pekonilla. Vaikka se ei pilaa spagetti bolognesea, emme suosittele sitä, jos haluat pysyä uskollisena perinteisille italialaisille mausteille. Vaikka pancetta ja pekoni valmistetaan samasta lihanpalasta, sian vatsasta, ne eivät tuo ruokaan samoja makuja, sillä ensin mainittu on suolakypsytettyä ja jälkimmäinen savustettua. Jos spagetti bolognese -spagetissa käytetään pancettan sijasta pekonia, se antaa sille savuisuutta, joka ei sovi makuprofiiliin läheskään yhtä hyvin kuin miedompi pancetta.
Ravistellaan hieman klassikkoa
Jos pidät tulisuudesta, voit kokeilla mausteista bolognese-agletonia, jossa on tuoretta chilipippuria ja kirpeää valkosipulia. Voit myös kokeilla kuivattua chilijauhetta tai savuista cayennepippuria, jos haluat muuttaa makuprofiilia perusteellisemmin, tai lisätä rosmariinia tai timjamia syvyyden ja maanläheisyyden lisäämiseksi.
Sienispagetti bolognese voi myös olla sinulle, jos haluat lisätä umamin makua. Klassisen spagetti bolognesen valmistaminen sienistä, kuten nappi/cremini-sienistä tai portobellosienistä, antaa kastikkeelle enemmän täyteläisyyttä ja pureskeltavamman rakenteen.