Cacio e pepe -pasta

Cacio e pepe -pasta

25 minuuttia
Cacio e pepe tarkoittaa juustoa ja pippuria italiaksi. Cacio e pepe -pasta on todellinen makuelämys muutamista ainesosista huolimatta. Kokeile reseptiä!
https://www.arla.fi/reseptit/cacio-e-pepe-pasta/

Tee näin:

Cacio e pepe -pasta
  • Kiehauta suolattu vesi suuressa kattilassa. Keitä spagettia noin 10 minuuttia, kunnes se on al dente.
  • Paahda sillä välin pippureita kuumalla, kuivalla pannulla noin 1 minuutti - ravista pannua välillä. Anna paahdettujen pippurien jäähtyä hieman ja murskaa ne sitten karkeasti morttelissa.
  • Ota talteen 200 ml pastavettä ja anna spagetin valua siivilässä.
  • Lisää murskatut pippurit ja 2 dl vettä suureen kattilaan ja kiehauta.
  • Lisää valutettu spagetti, juusto ja voi. Sekoita hyvin, kunnes voi on sulanut. Tarjoile heti.
Valmis!
Vinkki

Cacio e pepe -pastan salaisuus on pastavedessä oleva tärkkelys, joka lisätään juuston ja mustapippurin joukkoon. Keitä siis pasta mahdollisimman vähässä vedessä, niin että se juuri peittää pastan.

Cacio e pepe -pasta Q&A

Tutustu italialaisen keittiön aarteisiin cacio e pepe -reseptimme avulla. Alla olemme vastanneet joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin tästä klassisesta pastaruoasta. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.

Mitä on cacio e pepe?
Cacio e pepe on perinteinen italialainen pastaruoka, joka tarkoittaa italiaksi juustoa ja pippuria. Se on yksinkertainen mutta maukas ruokalaji, joka valmistetaan sekoittamalla pastaan juustoraastetta ja mustapippuria sekä hieman tärkkelyspitoista pastavettä ja voita kermaisen kastikkeen aikaansaamiseksi. Ruoka on peräisin Roomasta, ja se on ollut suosittu sukupolvien ajan. Se valmistetaan usein spagetin, bucatini- tai tonnarellipastan kanssa, mutta siihen voidaan käyttää myös muita pastatyyppejä.
Miten cacio e pepe valmistetaan?
Aloita keittämällä spagetti hieman suolatussa vedessä, kunnes se on pehmeää mutta vielä hieman kiinteää. Paahda sillä välin pippureita kuumalla, kuivalla pannulla noin 1 minuutti ravistellen pannua välillä. Murskaa pippurit karkeasti morttelissa. Kun spagetti on kypsää, ota 200 ml pastavettä talteen kastikkeeseen ja valuta spagetti siivilässä. Lisää murskatut pippurit, pastavesi, valutettu spagetti, juustoraaste ja voi suureen kattilaan. Sekoita hyvin, kunnes voi ja juusto ovat sulaneet.
Mitä tarjoilla cacio e pepe -pastan kanssa?
Perinteinen italialainen pasta-annos voidaan nauttia sellaisenaan tai yksinkertaisen salaatin tai kasvisten kanssa. Koska ruokalaji on maultaan ja koostumukseltaan runsas, on parasta pitää lisukkeet kevyinä ja virkistävinä makujen tasapainottamiseksi. Raikas vihreä salaatti sitruunan ja oliiviöljyn kanssa on hyvä vaihtoehto, samoin kuin lisäkkeenä paistetut vihannekset, kuten parsa, kesäkurpitsa tai pinaatti. Valkosipulileipä tai rapea italialainen leipä voi myös olla mukava lisä.
Mitä juustoa cacio e pepe sisältää?
Cacio e pepe -pastassa voi käyttää melkein mitä tahansa juustoa, kunhan se sulaa hyvin ja sen maku ei ole liian voimakas. Cacio e pepe -juustossa käytetään yleensä Pecorino Romanoa, joka on kova, suolainen lampaanmaidosta valmistettu juusto. Sen maku on kirpeä ja se sulaa hyvin, joten se sopii erinomaisesti pastaruokiin ja gratiineihin. Joissakin resepteissä käytetään myös parmesaania tai näiden kahden juustotyypin sekoitusta. Meidän reseptissämme käytetään näiden sijaan ihanaa, täyteläistä ja aitoa cheddaria.
Miten cacio e pepe lämmitetään uudelleen?
Ruoka on parasta tarjoilla heti keittämisen jälkeen, mutta jos jää tähteitä, helpoin tapa lämmittää se uudelleen on mikroaaltouunissa mikroaaltouunille soveltuvassa astiassa. Vaihtoehtoisesti voit lämmittää ruoan uudelleen liedellä lisäämällä pastaan tilkan maitoa tai kermaa ja lämmittämällä sitä varovasti miedolla lämmöllä usein sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Varo kuumentamasta pastaa liikaa.
Miten estää cacio e pepe -ruokaa paakkuuntumasta?
Cacio e pepe voi helposti paakkuuntua, jos sitä ei valmisteta oikein, mutta on olemassa muutamia vinkkejä, joilla tämä voidaan estää. Varaa sivuun osa tärkkelyspitoisen pastan vedestä ennen pastan valuttamista. Tämä vesi sekoitetaan pastan ja juuston joukkoon, jotta saadaan aikaan haluttu kermainen rakenne ja estetään paakkuuntuminen. Ajoitus on myös tärkeä, joten on hyvä työskennellä nopeasti ja sekoittaa jatkuvasti, kun juusto, voi ja pasta lisätään pastaveteen, sillä juusto voi helposti paakkuuntua ja muodostaa tahmean, epämiellyttävän seoksen.

Ainekset

Cacio e pepe -pasta
Vettä
3 l
Suolaa
1 rkl
Spagettia
400 g
Kokonaisia mustapippuria
1 rkl
Arla® Tolkuton Cheddar -juustoa
175 g
40 g
Lisää herkullisia ideoita
Pasta pomodoro
30 minuuttia
Pasta pomodoro
(13)
Pikapasta
15 minuuttia
Pikapasta
(16)
Pestopasta
30 minuuttia
Pestopasta
(15)

Cacio e pepe - klassinen, yksinkertainen italialainen pastaruoka

Cacio e pepe on täydellinen esimerkki italialaisen keittiön kauneudesta: yksinkertaisista raaka-aineista voidaan luoda ruokalaji, joka on sekä herkullinen että lohdullinen. Tässä klassisessa pastaruoassa sulava juusto ja mustapippurit yhdistyvät täydellisesti kypsennettyyn spagettiin. Resepti on melko yksinkertainen, ja jos noudatat cacio e pepe -reseptiämme, saat varmasti aikaan ruokalajin, joka on sekä täyteläinen että täyttävä - sekä hämmästyttävän helppo valmistaa. Rohkeiden ja herkullisten makujen ansiosta cacio e pepe on jokaisen italialaisen ruoan ystävän must have -resepti.

Jos haluat lisää italialaisia herkkuja, tutustu resepteihimme spagetti bologneseen, kermaiseen spagetti carbonaraan tai cannelloneihin pinaatin ja sienten kera.

Oikean spagetin ja juuston valitseminen

Oikeiden ainesosien valinta on tärkeää herkullisen cacio e pepe -pastan valmistuksessa. Ensimmäinen vaihe on täydellisen spagetin valinta. Kannattaa etsiä paksua, laadukasta pastaa, jotta juusto ja voi tarttuvat siihen paremmin.

Juuston osalta on tärkeää valita sellainen juusto, joka sulaa hyvin ilman, että se on sitkeää tai kokkareista. Käytämme herkullista cheddaria, joka on täynnä makua ja jossa on hieman suolainen, pähkinäinen maku, joka sopii täydellisesti yhteen mustapippurin pippuristen ja kirpeiden sävyjen kanssa. Kun juusto sulaa, siitä muodostuu pehmeä ja kermainen kastike, joka sitoo pastan ja mausteet yhteen, ja tuloksena on todella herkullinen ja täyteläinen pasta.

Aitoa cacio e pepe -pastaa maukkaista ainesosista

Cacio e pepe on malliesimerkki siitä, miten yksinkertaisista aineksista voi saada aikaan kulinaarisen mestariteoksen. Autenttisessa reseptissä tarvitaan vain kourallinen aineksia, mutta jokainen niistä on täynnä makua. Juustossa on täyteläinen, pähkinäinen ja hieman suolainen maku, joka antaa ruokaan omaleimaisen kirpeyden, joka puolestaan sopii täydellisesti yhteen pastan ja karkeasti jauhettujen mustapippurien kanssa. Paahdettu pippuri antaa mausteisen potkun, joka tasapainottaa juuston suolaisuutta, kun taas al dente -kypsäksi keitetyn pastan rakenne lisää ruokalajin tekstuuria ja kokonaismakua, jota täyteläinen voi korostaa entisestään. Yhdistettynä nämä yksinkertaiset ainesosat luovat herkullisen ruokalajin, joka saa sinut takuulla santsaamaan.

Cacio e pepe alku- tai pääruokana

Cacio e pepe on monipuolinen ruokalaji, jota voi tarjoilla alkuruokana tai pääruokana tilanteen ja muun menun mukaan. Alkuruokana sen voi yhdistää kevyen salaatin tai vihanneskeiton kanssa, jolloin ateria on täyttävä mutta ei liian tuhti. Pääruokana se voidaan tarjoilla täyteläisemmän lisukkeen, kuten paahdettujen vihannesten tai salaatin kanssa, jolloin siitä tulee runsaampi ateria. Olipa tilaisuus mikä tahansa, cacio e pepe on italialainen klassikko, joka varmasti miellyttää kaikkia ruokailijoita.

Kokeile cacio e pepeä kanan kanssa

Jos haluat tehdä cacio e pepe -ruoasta runsaamman pääruoan, kanan lisääminen on hyvä tapa tehdä se. Aloita grillaamalla tai paistamalla kananrintaa pannulla ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi, jotka voit lisätä pastaan juuri ennen tarjoilua. Kanan mieto maku täydentää juuston terävyyttä ja pippurin mausteisuutta ja tuo ruokaan uuden ulottuvuuden. Tämä on erinomainen vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla erilaisia makuja.

Vinkkejä onnistuneen cacio e pepen valmistamiseen

Jos haluat onnistua reseptissä, muista keittää pasta al dente, jotta siitä ei tule ylikypsää. Jos varaat hieman pastavettä ennen spagetin valuttamista sen sijaan, että käytät raanavettä kastikkeen valmistamisessa, ruokalajista tulee kermaisempi ja estät kokkareiden muodostumisen. Kun paahdat pippureita, varo liioittelemasta, sillä niistä voi tulla nopeasti liian kitkeriä. Ja lopuksi, käytä juustoa, joka sulaa hyvin, jotta kastikkeesta tulee sileä ja kermainen. Voit lisätä juustoa vähitellen pieninä määrinä sekoittaen, jotta se sulautuu kokonaan ruokaan.