Sitruuna-limonadi

Sitruuna-limonadi

Raikas sitruuna-limonadi sopii täydellisesti kuumaan kesäpäivään ja illanistujaisiin.
https://www.arla.fi/reseptit/sitruuna-limonadi/

Tee näin:

Sitruuna-limonadi
  • Kiehauta vesi ja sokeri ja jatka kiehumista, kunnes sokeri on liuennut.
  • Anna sokerisiirapin jäähtyä noin 5 minuuttia.
  • Kuori sitruunat ohuella kuorimaveitsellä.
  • Varo, ettet ota mukaan liikaa sitruunoiden valkoista kuorta.
  • Lisää sitruunankuori yksinkertaiseen siirappiin ja anna sen imeytyä 30 minuuttia.
  • Siivilöi siirappi ja lisää sitruunamehu.
  • Kaada seos puhtaaseen pulloon.
  • Sekoita 1 osa limonadia 2 osaan vettä, kun tarjoilet sitä.
  • Sekoita 1:1 sen mukaan, kuinka voimakkaan maun haluat.
  • Tarjoile kotitekoinen limonadi jääpalojen ja ehkä jopa sitruunaviipaleen kanssa.
Valmis!
Valmistusvinkki

Jotta saat mahdollisimman paljon mehua kauniista, keltaisista sitruunoista, noudata näitä yksinkertaisia vinkkejä. Ennen kuin aloitat mehustamisen, pyörittele sitruunoita edestakaisin työtasolla ja paina niitä tiukasti alaspäin. Näin niistä on helpompi saada paljon herkullista mehua, sillä mehu alkaa irrota hedelmälihasta jo ennen kuin leikkaat sitruunat kahtia. Toinen tapa valmistella sitruunat mehustamista varten on pehmentää ne lämmittämällä kokonaisia hedelmiä mikroaaltouunissa 10-20 sekunnin ajan. Jos päätät yhdistää nämä kaksi vinkkiä, aloita lämmittämällä sitruunat ja anna niiden jäähtyä, ennen kuin alat pyöritellä niitä, jotta et polta kämmeniäsi.

Sitruuna-limonadi Q&A

Kotitekoinen sitruuna-limonadi on täynnä raikkaan sitruunan makua, sekä se on nopea valmistaa. Lue lisää alta!

Mitä on sitruuna-limonadi?
Kotimainen limonadi on sitruunanmakuinen juoma, joka on makeutettu sokerilla, sokerisiirapilla, hunajalla tai vastaavalla. Yleensä se valmistetaan tuoreista sitruunoista, sillä tuorepuristetun sitruunamehun maku on paljon kirkkaampi kuin pullotetun sitruunamehun. Sitä voidaan maustaa tai värjätä myös lisäämällä siihen muita hedelmiä.
Miten sitruuna-limonadia valmistetaan?
Nopean reseptimme avulla herkullisen virkistävän ja maukkaan sitruunalla täytetyn juoman valmistaminen on helppoa. Aloita valmistamalla sokerisiirappi, johon lisätään sitruunankuorta. Anna sen jäähtyä hieman ennen tuoksuvan sitruunankuoren lisäämistä ja anna sen hautua puoli tuntia ennen kuin siivilöit ja lisäät siihen kirpeän sitruunamehun. Nyt kotitekoinen limonadisi on valmis, ja voit valmistaa raikkaan juoman yhdistämällä joko 1 osan sitä 2 osaan vettä tai 1 osan 1 osaan vettä.
Onko limonadi mehua?
Vaikka tuoreista sitruunoista tehdään kotitekoista limonadia, se ei ole mehua. Mutta mitä eroa sillä sitten on? Mehulla tarkoitetaan hedelmien ja vihannesten sisältämää luonnollista nestettä, joka voidaan uuttaa puristamalla niitä. Vaikka tässä limonadireseptissä käytetään vastapuristettua sitruunamehua, se sisältää myös sokerisiirappia, joka on valmistettu liuottamalla sokeria kiehuvaan veteen. Näin ollen sitä ei voida oikeutetusti kutsua eräänlaiseksi mehuksi.
Kuinka kauan sitruuna-limonadi säilyy hyvänä?
Jos kotitekoinen limonadi säilytetään suljetussa astiassa tai pullossa, se säilyy 5-7 päivää. Saatat myös miettiä, voiko sitä pakastaa, ja vastaus on kyllä! Pakastimessa se säilyy jopa 2-3 kuukautta. Säilytä sitä vain ilmatiiviissä astiassa ja varmista, että sille jää tilaa laajentua pakastettaessa. 2 cm:n pitäisi riittää. Sulata se jääkaapissa ja nauti se muutaman päivän kuluessa. Jos sulatat sen mikroaaltouunissa, juo se samana päivänä.

Ainekset

Sitruuna-limonadi
Vettä
2½ dl
Sokeria
2¼ dl
Sitruunoita
5
Sitruunamehua
2 dl
Lisää herkullisia ideoita
Sitruunakakku
60+ min
Sitruunakakku
(10)
Sitruunatorttu
1 tunti
Sitruunatorttu
(1)

Nauti virkistävästä limonadista

Kotitekoinen limonadi on loistava janojuoma! Sen raikas ja voimakas sitrushedelmien maku, jossa hapokkuus ja makeus ovat täydellisesti tasapainossa, tekee siitä herkullista sekä sellaisenaan että aterioiden, kakkujen ja jälkiruokien kanssa. Ainutlaatuinen tapa, jolla se virkistää makuaistia, tekee siitä täydellisen lisän mausteiseen menuun. Kokeile tarjoilla sitä makupitoisten ruokien, kuten kanaa tikka masalan, kanssa ja testaa sen virkistävät voimat.

Käytä tuoretta sitruunamehua ja -kuorta

Tämä sitruunamehua ja -kuorta sisältävä virkistävä juoma on täynnä rohkeita ja kirkkaita sitrushedelmien makuja. Kun siirappiin lisätään tuoretta sitruunankuorta, se saa aikaan voimakkaan kukkaisen sitruunan maun, mutta ei juurikaan katkeruutta. Tuorepuristettu mehu tuo makeaan yksinkertaiseen siirappiin ihastuttavan kirpeyttä, hapokkuutta ja happamuutta.

Anna sitruunan maistua

Parhaan tuloksen ja sitruunan makua pursuavan juoman saat, kun käytät tuoreita ja mehukkaita sitruunoita. Voit käyttää joko tavallisia sitruunoita tai makeampia Meyer-sitruunoita, mutta varmista, että käytät riittävästi niiden tuoremehua ja kuorta, ja maistele sitä samalla, jotta voit määrittää, tarvitseeko se lisää makeutta vai happamuutta. Kuoren ja mehun yhdistelmä saa aikaan makuräjähdyksen, kun sitruunan kuori on voimakkaan kirpeä ja mehu lisää happamuutta.

Sitruuna on ihastuttava ainesosa, jota voi käyttää sekä makeissa että suolaisissa ruokalajeissa. Jos etsit lisää tapoja käyttää sitruunaa ruoanlaitossasi, tutustu kauniiseen keltaiseen pääsiäiskakkuumme, jossa on sitruunaa ja unikonsiemeniä, tähän sitruunamehulla ja -kuorella raikastettuun bulgur-salaattiin tai klassiseen paistettuun päivälliseen, kuten valkosipuli-, rosmariini- ja sitruunalla höystettyyn paistettuun kanaan.

Mitä jos limonadi olisikin vaaleanpunaista?

Uskomattoman kaunis versio klassisesta kotitekoisesta limonadista on vaaleanpunainen limonadi. Sitruuna-limonadille voidaan antaa sen tunnusomainen kirkas sävy monin eri tavoin. Joillakin menetelmillä lisätään värin lisäksi makua, kun taas toisilla menetelmillä juoma saa vain kauniin punaisen värinsä.

Jälkimmäinen voidaan saavuttaa käyttämällä "mautonta" punajuurimehua, joka sisältää omenoita peittämään punajuuren luonnollisen mausteisuuden. Näin saat vaaleanpunaista limonadia, joka maistuu aivan tavallisen limonadin kaltaiselta, mutta jolla on kaunis väri.

Jos sen sijaan värjäät vaaleanpunaisen limonadin grenadiinilla, jota käytetään usein tequila sunrisen kaltaisten juomien sekoittamiseen, saat kirkkaan värin sekä vaniljan ja granaattiomenan vivahteita. Jos haluat kokeilla enemmän tämän reseptin makuprofiilia, kokeile käyttää kirpeää karpalomehua tai tuoreita punaisia marjoja, kuten mansikoita ja vadelmia, makeuden lisäämiseksi.