Kanaa Tikka Masala
Uusi

Kanaa Tikka Masala

45 minuuttia
Kanaa tikka masala on intialaisvaikutteinen kana-curry, jossa on suolainen marinadi ja kastike, jossa on paljon ihania mausteita. Meidän versiomme valmistetaan tuoreella inkiväärillä ja kurkumalla, jotka antavat sekä kauniin värin että maun. Riisin ja tuoreen salaatin kanssa tarjoiltuna se esittelee täydellisen tasapainon mausteisuuden, makeuden ja hapokkuuden välillä.

Tee näin:

Kanan marinadi
  • Sekoita jogurtti, valkosipuli, inkivääri ja garam masala keskenään ja laita marinadi pakastepussiin.
  • Aseta kanapalat pussiin ja hiero marinadi hyvin lihaan. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia - mieluiten pidempäänkin.
  • Siirrä kana marinadin kanssa uuninkestävään vuokaan ja anna kanan kypsyä uunin keskiosassa noin 15 minuuttia 225 °C:ssa.
Kastike
  • Lisää voi ja kurkuma kylmälle pannulle. Käännä lämpö korkealle ja sekoita seosta, kunnes voi on sulanut.
  • Kuullota sipulia, tomaattipyreetä ja cashewpähkinöitä kurkumavoissa noin 1 minuutti.
  • Sekoita joukkoon liemi, suola ja kypsennetyt marinoidut kanapalat. Kuumenna kastike kauttaaltaan ja mausta maun mukaan.
  • Ripottele päälle cashewpähkinöitä ja chilihiutaleita ja tarjoile keitetyn riisin ja suippokaalisalaatin kanssa.
Valmis!

Kanaa Tikka Masala Q&A

Opettele valmistamaan intialaisvaikutteinen curryruoka helpon kanaa tikka masala -reseptimme avulla. Lue vastauksemme joihinkin yleisimpiin ruokalajia koskeviin kysymyksiin, ja osaat valmistaa sen hetkessä.

Mitä on tikka masala?
Kanaa tikka masala on suosittu ruokalaji, joka valmistetaan paistetusta, marinoituneesta kanasta ja paksusta, kermaisesta kastikkeesta, jossa on kurkumaa ja cashewpähkinöitä. Tikka masala -marinadimme koostuu kreikkalaisesta jogurtista ja mausteista, kun taas kastike valmistetaan tomaattipyreestä, sipulista, kurkumasta, cashewpähkinöistä ja maukkaasta, suolaisesta kasvisliemestä. Kyseessä on riisin kanssa tarjoiltu curry, joka on suosittu kaikkialla maailmassa.
Miten valmistaa kanaa tikka masala?
Valmista marinadi jogurtista, inkivääristä ja garam masalasta. Laita marinadi pakastepussiin kanan kanssa. Hiero marinadi lihaan ja anna sen olla jääkaapissa vähintään 15 minuuttia. Laita sitten kana ja marinadi uuninkestävään vuokaan ja kypsennä sitä uunissa 225 °C:ssa 15 minuuttia. Tee sillä välin kastike kurkumasta, sipulista, tomaattipyreestä, cashewpähkinöistä, mausteista ja kasvisliemestä. Lisää marinoitu kana ja ripottele päälle cashewpähkinöitä ja chilihiutaleita loppusilaukseksi.
Onko tikka masala mausteinen ruoka?
Kanaa tikka masalan ainekset koostuvat erilaisista mausteista, jotka tekevät ruokalajista jossain määrin mausteisen. Maku on kuitenkin pikemminkin lämmittävä kuin tulinen, ja sitä tasapainottaa kirpeä jogurttimarinadi, mikä antaa miellyttävän makuelämyksen. Mutta enimmäkseen ruoan lopullinen mausteisuus riippuu kussakin reseptissä käytetyistä mausteista, ja voit aina säätää mausteisuutta oman makusi mukaan.
Miltä kanaa tikka masala maistuu?
Aromikas kanaa tikka masala on yhdistelmä mausteisista, kirpeistä ja maanläheisistä mauista. Lihan marinadi on hieman kirpeä ja siinä on lämpimiä, pippurisia sävyjä ja häivähdys sitrusta, kun taas kermainen kastike on valmistettu tomaattipohjasta, johon on sekoitettu kurkumaa, mikä antaa maanläheisen makean maun, jossa on pientä katkeruutta.
Mitä tarjoilla tikka masalan kanssa?
Tarjoa kanaa tikka masala tavallisen keitetyn riisin, esimerkiksi ruskean riisin kanssa, ja sen lisänä on yksinkertainen salaatti, joka on valmistettu hienonnetusta suippokaalista, salaatista ja kuutioiduista happamista omenoista. Salaatti luo virkistävän kontrastin tikka masalan kermaiselle maulle.
Voiko kanaa tikka masala -annoksia pakastaa?
Kanaa tikka masala pakastuu hyvin, ja se voi säilyä pakastimessa jopa 3 kuukautta. Varmista, että ruoka on jäähtynyt täysin, ennen kuin laitat sen ilmatiiviiseen astiaan ja laitat pakastimeen. Emme suosittele pakastepussin käyttöä, sillä se saattaa halkeilla tai rikkoutua, ellet sitten pussita ruokaa varmuuden vuoksi kahteen kertaan.
Voiko kreikkalaista jogurttia käyttää tikka masalassa?
Kyllä, voit käyttää kreikkalaista jogurttia tikka masalassa. Se antaa marinadille kermaisen täyteläisyyden ja kirpeän maun, joka sopii hyvin yhteen valkosipulin, tuoreen inkiväärin ja garam masalan kanssa. Reseptissämme käytämme kreikkalaisvaikutteista jogurttia, joka tekee kanasta ihanan mureaa ja pitää sen mehukkaana.
Missä kanaa tikka masala on keksitty?
Vaikka jotkut ovat taipuvaisia yhdistämään tikka masalan Intiaan, kanaa tikka masalan alkuperä ei ole niin selvä kuin miltä se saattaa vaikuttaa. Monet uskovat, että sen on luonut Britannian eteläaasialainen yhteisö, ja se on johdettu intialaisesta voikanasta. Ne saattavat aluksi vaikuttaa samankaltaisilta, mutta voikanan ja kanaa tikka masalan ero on huomattava maun perusteella. Voikanan maku on makeampi, kun taas kanaa tikka masala on mausteisempi ja mehukkaampi marinadinsa ansiosta.

Ainekset

Kanan marinadi
4 dl
Suurta valkosipulinkynsiä murskattuna
3
2 rkl
Garam masalaa
2 tl
Kanafileetä paloiksi leikattuna
500 g
Kastike
15 g
Tuoretta kurkumaa hienoksi raastettuna
2 rkl
Silputtua sipuleita (n. 225 g)
3
Tomaattipyreetä
4 rkl
Suolattuja cashewpähkinöitä hienonnettuina
4 rkl
Kasvisfondia
2 dl
Suolaa
1½ tl
Suolattuja cashewpähkinää hienonnettuina
2 rkl
Kuivattuja chilihiutaletta
1 tl
Tarjoiluun
Keitettyä riisi
240 g
Suippokaalia ja salaatteja hienonnettuna
300 g
Hapanta omenaa pieninä kuutioina (n. 200 g)
2

Kanaa tikka masala riisin ja tuoreiden kasvisten kera

Tutustu intialaisvaikutteiseen curryyn autenttisen kanaa tikka masala -reseptimme avulla. Maukas kanacurry mausteisella, oranssin värisellä kastikkeella on erittäin suosittu ympäri maailmaa. Tarjoilemme sen keitetyn riisin kanssa, ja annosten päälle on lisätty cashewpähkinöitä ja chilihiutaleita tuomaan rapeutta ja tulisuutta. Lisäksi reseptissä ruoan kanssa tarjoillaan raikasta salaattia.

Jos et voi saada tarpeeksesi intialaisesta keittiöstä, tutustu muihin intialaisvaikutteisiin resepteihimme, esimerkiksi kotitekoiseen mango chutneyyn, mangosalaatin kanssa tarjoiltuun tandoorikana-annokseen tai kikhernecurryyn grillatun salaattijuuston kanssa.

Cashewpähkinää ja kurkumaa tikka masala -kastikkeessa

Tikka masala -kastikkeemme toimii marinoidun kanan pohjana ja sitoo kaiken yhteen. Se valmistetaan tomaattisoseesta ja kasvisliemestä, ja se saa mausteisen ja kuvioidun lopputuloksen kurkumalla ja hienonnetuilla cashewpähkinöillä. Cashewpähkinät ovat Intian keittiön suosituimpia pähkinöitä, joita käytetään sekä koristeena että kastikkeissa ja curryissä. Se antaa runsaan pähkinäisen maun, joka täydentää muita perinteisiä intialaisia makuja, kuten chiliä, kurkumaa ja inkivääriä. Täynnä pähkinäisiä ja maanläheisiä makuja, et voi vastustaa herkullisen mausteista tikka masala -kastiketta, jossa on pehmeä ja kermainen koostumus ja herkullisia intialaisia mausteita.

Valmista klassinen marinadi kreikkalaiseen jogurttiin

Pidämme kanan mehukkaana ja mureana jogurttimarinadin avulla. Kanaa tikka masalan marinadi valmistetaan inkivääristä, valkosipulinkynsistä, garam masalasta ja kreikkalaisesta jogurtista. Kun kaikki ainekset on sekoitettu keskenään, marinadi hierotaan kanaan ja sen annetaan levätä ja marinoitua, jotta kana imee itseensä kaikki herkulliset maut. Garam masalassa yhdistyvät erilaiset jauhetut mausteet, kuten mustapippuri, kumina, korianteri, muskottipähkinä, kaneli, kardemumma ja neilikka, ja sitä käytetään paljon intialaisessa keittiössä. Yhdessä inkiväärin kanssa garam masala antaa kanalle miellyttävän lämpimän mausteisuuden ja hienovaraisen sitruksen vivahteen, joka on yksinkertaisesti vastustamaton.

Kokeile lampaanlihaa ja vihanneksia

Kokeile uutta ja anna currylle jännittävä vivahde lampaanlihalla ja vihanneksilla. Tikka on hindinkielinen termi, joka tarkoittaa "pieniä paloja", kun taas masala viittaa maustesekoitukseen, eli ei ole olemassa sääntöjä, joiden mukaan sinun on valmistettava tämä annos. Voit siis helposti valmistaa maukkaan lammas-tikka-masalan käyttämällä reseptimme marinadia, ja hieroa sitä pieniin lammaspaloihin ja grillata ne lopuksi pannulla tai uunissa. Se on runsas, herkullinen ja uskomattoman aromaattinen. Suosittelemme käyttämään luutonta karitsan koipi-, lapa- tai ulkofileetä, jonka lihassa on hieman rasvaa, jotta se pysyy kosteana ja mureana valmistusprosessin aikana.

Jos haluat kokeilla valmistaa tikka masalaa ilman lihaa, voit valmistaa kasvis-tikka masalan kukkakaalista, porkkanoista ja kikherneistä. Jätä marinointi väliin ja sekoita vihannekset ja kikherneet kastikkeeseen yhdessä kasvisliemen kanssa ja anna kiehua, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta hieman pureskeltavia. Koristele tuoreilla korianterinlehdillä ja ehkä lusikallisella kreikkalaista jogurttia.

Vinkkejä

Suosittelemme käyttämään kanan reisiä, sillä ne ovat mehukkaampia, mureampia ja maukkaampia, ja tuloksena on paljon upeampi ruokalaji. Älä kuitenkaan leikkaa kananpaloja liian pieniksi, sillä silloin saat uunissa paistamisen ja kastikkeessa hauduttamisen jälkeen kovia ja sitkeitä kananpaloja.

Parhaan makukokemuksen saat, kun käytät marinadiin ja kastikkeeseen tuoreita raaka-aineita. Varmista myös, että mausteet eivät ole liian vanhoja, sillä se voi himmentää ruoan makua. Kurkuma on hyvin värikäs, joten käytä kurkumanjuurta raastaessasi hanskoja, jotta käsiisi ei jäisi tahroja.