Paistettu sitruunakana

Paistettu sitruunakana

Mehukasta kanaa sitruunan kanssa, joka kypsyy kuin itsestään uunissa. Kaksi kanaa riittää illalliseksi usealle tai useammaksi illalliseksi viikon aikana.
https://www.arla.fi/reseptit/paistettu-sitruunakana/

Tee näin:

Paistettu sitruunakana
  • Aseta uuni 200 °C:een.
  • Aseta kanat uunivuokaan.
  • Sekoita voi ja rypsiöljy, soijakastike, suola, pippuri ja sitruuna. Sivele kana seoksella kauttaaltaan.
  • Paahda uunin alaosassa 60-75 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 70°C.
Valmis!

Paistettu sitruunakana Q&A

Pitääkö kana peittää foliolla ennen paistamista?
Vaikka kyseessä on makuasia, suosittelemme, että kana paistetaan kattamattomana, jotta sen pinta saa täydellisen rapean rakenteen ja kullanruskean värin. Jos huomaat, että se ruskistuu liian nopeasti, aseta silloin pala foliota päälle, jotta nahka ei pala.
Mitä kanan liottaminen sitruunamehussa tekee?
Sitruunamehu toimii mureuttajana, ja se sopii erityisen hyvin vähärasvaisemmille paloille, kuten kananrinnalle, josta voi helposti tulla kuivaa ja kumimaista. Liottamisen lisäetuna on myös se, että se antaa lihalle kirkkaan ja sitruksisen maun, joka sopii aina erinomaisesti kanan kaltaisen lihan pariksi. Voit valmistaa marinadin yksinkertaisesti yhdistämällä sitruunamehun (lisää kuori, jotta maku olisi vielä voimakkaampi), oliiviöljyn ja haluamasi mausteet ja marinoimalla kanaa siinä enintään tunnin ajan. Pidä mielessä, että tätä pidempi aika alkaa hajottaa proteiineja liikaa.
Onko parempi paistaa kana hitaasti vai nopeasti?
Hidas paahtaminen on paras tapa saada aikaan mehevää, maukasta lihaa ja kullanruskea pinta. Bonuksena tästä menetelmästä syntyy riittävästi nestettä pannulle - ja siitä voikin valmistaa maukkaita kastikkeita, joita voi ripotella paahdetun kanan ja lisukkeiden, kuten perunamuusin tai paahdettujen vihannesten, päälle.
Missä lämpötilassa kana kannattaa paistaa uunissa?
180-200 °C on hyvä uunin lämpötila, jotta kana kypsyy tasaisesti ja on paistamisen jälkeen sisältä kauniin mehukasta ja ulkoa rapean kullankeltaista. Luotettavin tapa tietää, että kana on kypsää, on käyttää paistolämpömittaria: kun kanan sisälämpötila on tasaisesti 75 °C, se on valmis uunista otettavaksi.

Ainekset

Paistettu sitruunakana
Kokonaista broileria
2
Inkivääriä
3 rkl
Kiinalaista soijakastiketta
2 tl
Suolaa
2 tl
Mustapippuria maun mukaan
Sitruuna, raastettu kuori ja mehu
1

Nauti maukkaasta sitruunakanasta kotonasi

Kaikilla tulisi olla hallussan paistetun, kokonaisen kanan resepti, joka vie illallisen seuraavalle tasolle. Näennäisen yksinkertaisen ainesosaluettelon lisäksi sitruunankuori ja -mehu antavat voimakkaan sitruksisen maun, joka sopii poikkeuksellisen hyvin yhteen kanan kanssa. Soijakastike puolestaan tuo kanaan selvästi umamimaista makua, joka saa vieraasi ihmettelemään, mikä on salainen ainesosasi ja miten he voivat saada reseptisi käsiinsä.

Tarjoiluideat - paahdettuja vihanneksia tai tuoretta vihreää salaattia

Vaikka melkein mikä tahansa lisuke sopii paistetun sitruunakanan kanssa, paahdetut vihannekset tai tuore puutarhasalaatti ovat kaksi tärkeintä suositustamme. Pääasiassa siksi, että ne on helppo valmistaa, ne eivät vaadi juuri lainkaan ylimääräistä vaivaa, ja sinulla on todennäköisesti jo tarvittavat ainekset kaapeissasi. Pidä likaiset astiat minimissä lisäämällä paahdetut vihannekset (perunat, porkkanat, pikkusipulit ja vihreät pavut ovat loistavia yhdistelmiä) suoraan paistinpannuun ja sekoittamalla niitä muutaman kerran kypsennyksen aikana. Yhden pannun illallinen on hetkessä valmis!

Paistetun sitruunakanan monet käyttötarkoitukset

Paistettu kana on yksi keittiön monipuolisimmista raaka-aineista. Se sopii salaateista ja voileivistä keittoihin ja pastoihin. Laajenna mielikuvitustasi ja käytä sitä esimerkiksi thaimaalaisiin ruokiin, maukkaaseen piirakkaan (suosikkimme on kanan, purjon ja sienien yhdistelmä) tai vaikkapa risottoon.

Vinkkejä ylijääneen sitruunakanan säilyttämiseen

Koska bakteerit kasvavat nopeasti, kun kypsennetty kana jätetään huoneenlämpöön, sinun on nostettava tähteet jääkaappiin kahden tunnin kuluessa. Laita kana joko ilmatiiviiseen astiaan tai suljettuun muovipussiin ja säilytä jääkaapissa enintään neljä päivää.