Jos etsit helppoa pizzataikinan reseptiä, olet tullut oikeaan paikkaan. Reseptimme avulla saat pizzallesi upean ja rapean pohjan. Lue alta, miten valmistat pizzataikinan, miten venytät pizzataikinan pohjaksi pizzalle - ja paljon muuta.
Hiivaa
|
10 g |
---|---|
Haaleaa vettä
|
1½ dl |
Pizzajauhoja esim. 00-jauhoja
|
200 g |
Oliiviöljyä
|
½ rkl |
Sokeria
|
¼ tl |
Karkeaa suolaa
|
¼ tl |
Pizzataikinan tekeminen ei yleensä ole helppoa, mutta se voi olla sitä pizzataikinan reseptimme avulla. Reseptimme auttaa parhaan kotitekoisen pizzan valmistamisessa alusta loppuun. Tämä resepti on superhelppo, ja tarvitset vain muutamia ainesosia ja yksinkertaisen vaiheen. Jätä pizzatilaus väliin ja opettele tekemään itse rapea taikina, josta tulee joka kerta täydellinen. Levitä päälle lempitäytteesi ja nauti herkullisesta slaissista kotitekoista pizzaa.
Tutustu muihinkin upeisiin italialaisvaikutteisiin resepteihin, kuten kypsistä tomaateista, valkosipulista, öljystä ja basilikasta valmistettuun bruschettaan paahdetun italialaisen leivän päällä, klassiseen focacciaan, jonka päälle on lisätty rosmariinia, öljyä ja hiutalemaista suolaa, ja jälkiruoaksi yksinkertaiseen ja pehmeään vaniljanmakuiseen panna cottaan marjoilla.
Paras pizzataikinaan sopiva jauhotyyppi on 00, joka on hienoksi jauhettua italialaista vehnäjauhoa. 00-jauhoa pidetään pizzajauhojen kultaisena standardina, ja sitä käytetään perinteisesti sekä pizzataikinan että pastan valmistukseen. Koska jauho on erittäin hienojakoista, siitä saadaan herkemmin reagoiva ja kimmoisampi taikina, joka ei repeä yhtä helposti ohueksi muotoiltaessa. Täydellinen yhdistelmä tukevuutta ja herkkyyttä tekee tästä jauhosta täydellisen, kun halutaan luoda herkullisen rapeita pizzapohjia, joiden rakenne on miellyttävästi pureskeltava ja ilmava.
Tarkastele myös proteiinipitoisuutta löytääksesi parhaat pizzajauhot. Mitä korkeampi proteiinipitoisuus, sitä parempi - pitoisuuden tulisi mieluiten olla vähintään 12 g proteiinia per 100 g jauhoja. Tämä tekee jauhojen gluteenirakenteesta vahvemman, jolloin pizzasta tulee venyvämpi.
Voit helposti valmistaa klassisen napolilaisen margarita-pizzan, jossa pizzapohjan päälle levitetään kotitekoista tomaattikastiketta, mozzarellaa, tuoretta basilikaa ja neitsytoliiviöljyä. Pizzataikina on kuitenkin hyvin monipuolinen, eikä taikinan tarvitse välttämättä päätyä pizzaan. On niin monia erilaisia ja yhtä ihania tapoja nauttia taikinasta kuin itse pizza.
Jos sinulla on jäljellä pieniä taikinan jäänteitä, tee niistä keksejä kaulimalla taikina todella ohueksi ja sivelemällä se ohuella kerroksella oliiviöljyä ja ripottelemalla päälle suolaa. Paista keksejä muutama minuutti ja murra ne jäähtymisen jälkeen pienemmiksi paloiksi. Vastaavasti voit kaulita taikinasta pitkiä, ohuita leipätikkuja ja paistaa niitä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Niistä saa loistavan välipalan, jota voi nauttia aterioiden välissä.
Oletko koskaan halunnut kokeilla suljettua pizzaa? Tee calzone levittämällä täyte puolelle pizzapohjaa ja taittamalla toinen puoli täytteen päälle. Iso rapea, kullanruskea tasku, joka on täytetty sulatetulla juustolla, kastikkeella ja haluamallasi täytteellä. Tällä pizzataikinalla on loputtomasti mahdollisuuksia; kokeile!
Jauhotyypin valinta riippuu viime kädessä siitä, millaisen pizzan haluat saada aikaan. Koska kullakin jauholla on omat ominaispiirteensä, voit valmistaa pizzallesi erilaisia pohjia. Jos haluat esimerkiksi täysjyväisemmän pohjan, vaihda noin 50 g pizzajauhoja täysjyväjauhoihin - tai käytä yleisjauhoja, jos haluat rapean pohjan. Yleisjauhot ovat erityisen hyviä, kun haluat saada aikaan ohuen pizzapohjan, koska taikina ei nouse yhtä paljoa kuin muita jauhoja käytettäessä.
Jos haluat paksun ja kuohkean taikinan, jossa on rapeat reunat, kokeile leipäjauhoja. Tätä jauhoa on erittäin helppo työstää, ja sitä käytetään usein rapean kuoren aikaansaamiseksi, vaikka taikina jää sisältä hieman pehmeämmäksi. Jos pidät ohuesta kuoresta, käytä mantelijauhoja yhdistettynä tattarijauhoihin, jotka antavat taikinaan makua ja rakennetta.
Tästä pizzataikinan reseptistä saat yhden ison pizzan, mutta voit helposti tehdä sen sijaan kaksi pienempää. Jaa taikina kahteen palloon, paina ne tasaiseksi ja venytä niitä, kunnes niiden halkaisija on 25 cm. Jos haluat pakastaa pizzapohjat, laita niiden ympärille leivinpapera ja laita ne sitten isoon pakastepussiin. Kun haluat valmistaa pizzoja, anna pizzapohjien sulaa jääkaapissa ja anna niiden kohota noin 15 minuuttia keittiön työtasolla ennen kuin levität täytteen päälle.
Kun työstät pizzataikinaa, pidä se lämpimänä ja anna sille riittävästi aikaa levätä. Näin estät reikien ja repeämien syntymisen. Jos näin kuitenkin käy, voit korjata reiät tai repeämät nipistämällä taikinan takaisin yhteen. Voit myös antaa taikinan levätä 10 minuuttia sen jälkeen, kun olet sekoittanut kaikki ainekset ennen 8 minuutin vaivaamista. Tämä saa jauhot imeytymään taikinaan ja kehittämään gluteeniverkostoa, jolloin taikinasta tulee lopulta parempi. Älä käytä kaulinta pizzapohjien litistämiseen ja muotoilemiseen, sillä tämä menetelmä työntää hiivan tuottaman kaasun ulos taikinasta, jolloin lopputuloksena on tiivis ja kova pizzapohja.