Parfait-jäätelö

Parfait-jäätelö

60+ min
Kaipaatko viilennystä kuumiin kesäpäiviin? Parfait-jäätelö on ihanan viileä ja herkullinen vaihtoehto jälkiruoaksi.
https://www.arla.fi/reseptit/parfait-jaatelo/

Tee näin:

Parfait-jäätelö
  • Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
  • Vatkaa munankeltuaiset, sokeri ja vaniljan siemenet kuohkeaksi.
  • Sekoita kermavaahto varovasti munaseokseen.
  • Kaada jäätelö muottiin (noin 1 litra) ja laita se pakastimeen peitettynä.
  • Sekoita jäätelöä 4-5 kertaa pakastuksen aikana.
  • Tarjoile esimerkiksi vohveleiden ja tuoreiden marjojen kanssa.
Valmis!
Tiesitkö?

Ranskalaisen parfait-jäätelön avulla vispilöimällä saavutat täydellisyyden. Kyse on siitä, että parfait-seokseen saadaan mahdollisimman paljon ilmaa ennen kuin se laitetaan pakastimeen ja sitä sekoitetaan säännöllisin väliajoin. Näin varmistetaan ilmava rakenne, josta pakastettu ranskankermajälkiruoka on tunnettu. Jotta saat täydellisen kermavaahdon parfait-jäätelöäsi varten, voit jäähdyttää kulhoa (mieluiten metalli- tai lasikulhoa) 15 minuuttia ennen käyttöä. Kylmä kulho saa kerman rasvan jäähtymään, jolloin kermavaahdosta tulee kevyttä, ilmavaa ja se pitää paremmin muotonsa. Toinen tapa varmistaa ilmava parfait-jäätelö on vatkata munia ja sokeria pitkään. Noin 5 minuuttia riittää, mutta jatka kunnes seos on saanut hyvin vaaleankeltaisen, lähes valkoisen värin ja sokeri on liuennut. Seoksen pitäisi "kukoistaa" harkitusti eli kasvaa, kunnes sen koko on lähes kaksinkertaistunut. On tärkeää, että kermavaahto sekoitetaan varovasti tähän muna-sokeriseokseen. Muuten seokseen jäänyt ilma saattaa työntyä pois.

Parfait-jäätelö Q&A

Parfait-jäätelö on kuohkea ja herkullinen jälkiruokavaihtoehto, joka sopii esimerkiksi kuumaan kesäpäivään. Lue lisää alta!

Miten parfait-jäätelöä tehdään?
Ranskalaisen parfait-jäätelön valmistaminen on jopa helpompaa kuin tavallisen kotitekoisen jäätelön valmistaminen. Vatkaa kerma, tee munaseos, sekoita kermavaahto varovasti seokseen ja kaada parfait-muoto muottiin. Muista sekoittaa parfaita tasaisin väliajoin. Kun parfait-jäätelö on jäätynyt, voit nauttia sitä sellaisenaan, tuoreiden marjojen kera tai muiden ranskalaisten klassikoiden, kuten crepesin tai galetten, lisukkeena.
Mitä eroa on parfaitilla ja jäätelöllä?
Ranskalaisen parfaitin ja klassisen jäätelön tärkeimmät erot löytyvät pikemminkin niiden koostumuksesta ja valmistustavasta kuin ainesosaluettelosta. Klassisessa jäätelöreseptissä kermaa ei vatkata ennen kuin se sekoitetaan jäätelöpohjan muihin ainesosiin. Pohja myös keitetään ennen pakastamista. Näin ei ole perinteisessä ranskalaisessa parfait-reseptissä, jossa kerma vatkataan ennen kuin se sekoitetaan parfait-pohjaan, joka pakastetaan kypsentämättömänä, mikä tekee parfaitista vielä kevyemmän ja ilmavamman kuin tavallinen jäätelö.
Miten kauan parfait-jäätelön valmistaminen kestää?
Kaiken kaikkiaan ranskalaisen parfaitin valmistamiseen kuluu noin 4½ tuntia. Vaikka viimeiset 4 tuntia ovatkin pakastusaikaa, ne on laskettu mukaan, koska parfaitia on sekoitettava säännöllisin väliajoin tänä aikana. Parfaitin voi tietysti antaa olla pakastimessa pidempäänkin. Voit siis helposti valmistaa tämän ranskalaisen jälkiruoan etukäteen ja ottaa sen pakastimesta noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Ainekset

Parfait-jäätelö
5 dl
Kananmunan keltuaisia
3
Sokeria
60 g
Vaniljatangon siemenet
Lisää herkullisia ideoita
Uunijäätelö
45 minuuttia
Uunijäätelö
(3)

Perinteinen ranskalainen parfait-jäätelö

Parfait tarkoittaa ranskaksi täydellistä, ja tämä perinteinen jäädytetty jälkiruoka on aivan täydellinen. Perinteisessä ranskalaisessa parfait-reseptissä, toisin kuin perinteisessä jäätelöreseptissä, kerma vatkataan ennen kuin se yhdistetään muihin ainesosiin. Näin ollen parfaitissa on enemmän ilmaa vatkattuna ennen sen jäädyttämistä, kun taas "tavallisessa" jäätelössä suurin osa ilmasta on lisätty vatkauksen aikana, kun jäätelö jäätyy.

Jäätelöparfait on siis ilmava, kermainen ja lähinnä lähes kuin jäädytetty vaniljakastike. Toinen ihana asia parfait-jäätelössä on sen helppous ja se, että siihen ei tarvita jäätelökonetta. Vaikka et siis omistaisikaan jäätelökonetta, voit valmistaa herkullisen, jäädytetyn jälkiruoan ranskalaisen parfait-jäätelön muodossa.

Kevyt ja ilmava, jossa on ripaus vaniljaa.

Perinteinen ranskalainen parfait-jäätelöreseptimme tekee ilmavasta pakastetusta jälkiruoasta koostumukseltaan pehmeän ja kiinteän, mutta kermaisen. Vaikka parfait on kevyt, se on maultaan runsas sisältämänsä kerman ja munankeltuaisen ansiosta. Ripaus vaniljaa korostaa näiden vaatimattomien ainesosien luonnollista makeutta ja antaa parfait-jäätelölle aromaattisen, kukkaisen vivahteen, joka on läsnä ilman, että se on liian voimakas. Vähäisten mutta laadukkaiden ainesosien tuottama makuyhdistelmä ilahduttaa varmasti kaikkia, joiden kanssa päätät jakaa sen.

Jos haluat kokeilla muunlaisia vaniljanmakuisia jäätelöjälkiruokia, tutustu vanhanaikaisen jäätelön resepteihimme tai inspiroidu vaniljajäätelöstä, jossa on luumuja ja tattarihiutaleita.

Tee vaikutus vieraisiin ranskalaisella jälkiruoalla

Perinteisesti parfait tarjoillaan tyylikkäinä viipaleina, jotka viipaloidaan kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Koska jäätelöparfait on koostumukseltaan niin pehmeää ja kermaista, se on melko muokattavissa. Siksi sitä on helpompi muotoilla kuin tavallista jäätelöä, mikä puolestaan tarkoittaa, että voit muotoilla parfaitin putkella tai helposti erilaisilla muoteilla tai kehyksillä. Näin ollen parfait-jäätelön tarjoiluvaihtoehtoja on monia. Riippumatta siitä, miten päätät esittää tämän jälkiruoan, se tekee varmasti vaikutuksen kaikkiin herkullisella maullaan ja ilmavalla koostumuksellaan.

Vaikka ranskalaista parfait-jäätelöä voi tietysti nauttia sellaisenaan, voit myös yhdistää sen muiden klassisten ranskalaisten ruokien, kuten omenagaletten tai crepes suzetten, kanssa, jotta saat kaiken kattavan ranskalaisen jälkiruoan.

Lisää oma kosketuksesi

Kuten useimmat muutkin jäädytetyt herkut, jäätelöparfaitit sopivat täydellisesti kuumiin kesäpäiviin ja -iltoihin. Koska monet hedelmät ovat sesongissa myös tähän aikaan, ranskalaisen parfaitin tarjoilu tuoreiden hedelmien ja marjojen kanssa on ihana vaihtoehto. Makeat hedelmät ja marjat, kuten persikka, mansikka ja mustikka, täydentävät parfait-jäätelöä kauniisti ja tuovat raikkautta vaniljaiseen jälkiruokaan.

Suositeltavaa on myös käyttää happamia ja kirpeämpiä vaihtoehtoja, kuten raparperia, karpaloa ja karviaista, tai koristella parfait suosikkisitrushedelmäsi kuorella, sillä nämä hedelmät ja marjat todella piristävät ruokaa. Perinteisen ranskalaisen parfait-jäätelön tarjoilu silloin, kun useimmat hedelmät ja marjat eivät ole sesongissa, on tietenkin myös täysin mahdollista. Tällöin on ihana vaihtoehto valmistaa pakastetuista hedelmistä herkullista, kotitekoista hedelmäsiirappia, jota voi tiputella parfaitin päälle; esimerkiksi vadelmakastike, joka valmistetaan keittämällä vadelmaa ja hieman sokeria.