Kotitekoinen jäätelö

Kotitekoinen jäätelö

60+ min
Jäätelö sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja voit valmistaa sitä myös helposti kotona.
https://www.arla.fi/reseptit/kotitekoinen-jaatelo/

Tee näin:

Kotitekoinen jäätelö
  • Vatkaa munankeltuaisia ja sokeria noin 2 minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa.
  • Kiehauta kerma pienessä paksupohjaisessa kattilassa vaniljatangon kanssa.
  • Ota pannu pois liedeltä ja lisää munaseos kuumaan kermaan koko ajan vatkaten.
  • Kuumenna jäätelö juuri kiehumispisteen alapuolelle - tämä kestää noin 2 minuuttia keskilämmöllä.
  • Vatkaa jatkuvasti ja tarkkaile, että jäätelö paksuuntuu.
  • Älä anna sen kiehua.
  • Siivilöi jäätelö ja anna sen jäähtyä.
  • Kaada jäätelö muottiin (noin 1 litra) ja laita se peitettynä pakastimeen.
  • Sekoita jäätelöä 4-5 kertaa pakastuksen aikana.
Valmis!
Vinkki

Avain kiinteän, mutta kermaisen ja sileän rakenteen varmistamiseen kotitekoisessa jäätelössä on oikean ilmamäärän lisääminen, käytitpä sitten konetta tai teet sen käsin. Tämä tarkoittaa, että sinun on muistettava vatkata kerma ja munankeltuaiset huolellisesti, jolloin syntyy herkullisia ilmakuplia ja luodaan kevyt ja ilmava rakenne. Sinänsä on tärkeää varmistaa, että näiden kahden ainesosan seoksesta tulee kevyt ja kuohkea. Paksu vaniljakastikkeen pohja tekee jäätelöstä ilmavamman. Toiseksi, kun jäätelöä sekoitetaan melko voimakkaasti noin 30-45 minuutin välein 4-5 kertaa pakastuksen aikana, seokseen muodostuu vielä enemmän ilmakuplia. Näin jäätelöstä tulee ilmavaa ja kermaista. Muista kaapia muotin reunat joka kerta, kun sekoitat. Näin koko seos sekoittuu joka kerta, jolloin koostumus on tasainen.

Kotitekoinen jäätelö Q&A

Kotitekoinen jäätelö on helppo ja rakastettu jälkiruoka arkeen ja juhlaan. Lue lisää alta!

Miten jäätelöä tehdään kotona?
Herkullisen jäätelön valmistaminen on helppoa. Aloita valmistamalla jäätelöpohja, anna sen jäähtyä, kaada se muottiin ja laita se pakastimeen. Seuraavien 3-4 tunnin ajan, kun jäätelö jäätyy, sekoita sitä hyvin tasaisin väliajoin - noin 30 minuutin välein. Nauti kotitekoinen jäätelö sellaisenaan kulhossa tai tötterössä tai tarjoa se herkullisena kylmänä lisukkeena juuri leivotun kakun tai piirakan kanssa.
Kuinka kauan jäätelön valmistaminen kestää?
Jäätelön valmistukseen kuluva aika riippuu suuresti siitä, käytätkö jäätelökonetta vai et. Jäätelökoneella jäätelön valmistuksen pitäisi kestää 20-30 minuuttia. Kun taas ilman jäätelökonetta jäätelön jäätyminen kestää yleensä 3-4 tuntia. Jäätelön valmistaminen ja jäähdyttäminen ennen sen kaatamista joko muottiin tai jäätelökoneeseen kestää noin 20-25 minuuttia ja 1 tunti jäähtymiseen.
Kuinka kauan kotitekoinen jäätelö säilyy hyvänä?
Kotitekoinen jäätelö säilyy jopa 2-3 viikkoa, jos sitä säilytetään ilmatiiviissä astiassa. Tämän jälkeen jäätelön maku ja rakenne alkavat heikentyä. Jäätelön pilaantumisen voi havaita sen koostumuksesta; jäätelön pinnalle ja kannen alle alkaa muodostua pieniä jääpalasia. Prosessin alkuvaiheessa voit poistaa ne ja nauttia jäätelöstäsi edelleen. Jos jäätelössä on kuitenkin suuria jääkiteitä tai jopa jääpaloja, on valitettavasti aika heittää se pois.
Miten kotitekoista jäätelöä säilytetään?
Kotitekoinen jäätelö tulisi laittaa pakastimeen ilmatiiviiseen astiaan. Jäätelö kannattaa säilyttää mieluummin matalassa astiassa kuin syvässä astiassa. Näin se on helpompi tarjoilla, koska se sulaa nopeammin. Näin ollen voit nauttia sen paljon nopeammin pakastimesta. Jos haluat suojata jäätelöä vielä paremmin pakastepalamiselta, laita jäätelön ja astian kannen väliin kerros muovikelmua.
Kuinka pitää jäätelö pehmeänä?
On syytä huomata, että kotitekoinen jäätelö on luonnostaan kovempaa kuin kaupasta ostettu jäätelö, koska se ei sisällä stabilointiaineita ja lisäaineita, jotka pitävät sen pehmeänä ja kauhottavana. Jäätelöreseptimme sisältää kuitenkin runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävää munankeltuaista, jonka ansiosta jäätelöstä tulee pehmeämpää ja kermaisempaa. Säilyttämällä kotitekoista jäätelöä matalammassa astiassa sitä on myös helpompi kauhoa. Anna jäätelön pehmetä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.
Miksi kotitekoinen jäätelö on jäistä?
Kaikentyyppiset jäätelöt muuttuvat ajan myötä jäisiksi, koska jääkiteiden kasvu tapahtuu luonnollisesti missä tahansa pakastinympäristössä. Jäätelösi voi kuitenkin olla jäistä myös siksi, että sitä on sekoitettu jäätelökoneessa liian kauan, jolloin on syntynyt suurempia jääkiteitä. Tai koska pohjassa on liikaa vettä. Tämä voi tapahtua helpommin hedelmäjäätelöä valmistettaessa, koska jotkin hedelmät sisältävät paljon nestettä.
Miksi jäätelöni ei sakeudu?
Jäätelöreseptimme pohjaa sakeuttava ainesosa on munankeltuainen. Munankeltuaiset tekevät lähes vaniljakastikkeen kaltaisen pohjan. Jotta tämä vaniljakastike saadaan aikaan, seos on kuitenkin kypsennettävä juuri ja juuri kiehumispisteen alapuolelle. Näin ollen syy siihen, että kotitekoinen jäätelösi ei sakeudu, voi olla se, että pohjaa ei ole kuumennettu pitkään. Kypsennysaika voi vaihdella liedestäsi riippuen, mutta aloita suositellusta 2 minuutista ja muista vispata jatkuvasti, äläkä anna seoksen kiehua odottaessasi sen paksuuntumista.
Miten jäätelöä tehdään jäätelökoneella?
Kotitekoinen jäätelö on helppo ja nopea valmistaa jäätelökoneella, mutta on muutamia tärkeitä asioita muistettava. Kulhoa on jäähdytettävä vähintään 12 tuntia ennen koneen käyttöä, jäätelöseosta on jäähdytettävä vähintään tunti ennen sekoittamista ja moottori on käynnistettävä ennen seoksen kaatamista. On myös tärkeää muistaa, ettei jäätelöä saa sekoittaa liikaa, sillä se voi johtaa jäiseen koostumukseen.

Ainekset

Kotitekoinen jäätelö
Kananmunan keltuaisia
4
Sokeria
85 g
5 dl
Kokonainen vaniljatanko
1
Lisää herkullisia ideoita
Uunijäätelö
45 minuuttia
Uunijäätelö
(3)

Kotitekoinen jäätelö - vanhanaikaisella tavalla

Herkullinen ja kermainen kotitekoinen jäätelö ei sisällä monia ainesosia - vain kermaa, sokeria, munankeltuaisia ja vaniljaa. Vatkatut munankeltuaiset takaavat pehmeän ja kermaisen rakenteen sekä vanhanmallisen jäätelön täyteläisen maun. Keltuaiset hyödyntävät kermassa olevaa voirasvaa ja antavat seokselle täyteläisemmän koostumuksen, joka jäähtyy harvemmin. Tämän vuoksi useimmat käsityöläisjäätelöreseptit ja vanhanaikaiset jäätelöreseptit sisältävät kananmunia. Kananmunan käyttö jäätelöpohjassa parantaa myös jäätelön pysyvyyttä sen jäädyttämisen jälkeen, jolloin kylmä jälkiruoka sulaa harvemmin ennen kuin ehdit nauttia siitä.

Jos etsit muita kotitekoisia jäätelöpohjaisia jälkiruokia, joilla voit tehdä vaikutuksen ystäviin ja perheeseen, kokeile reseptejämme vaniljajäätelöstä, jossa on luumuja ja tattarihiutaleita, tai klassisesta ranskalaisesta parfait-jäätelöstä.

Tee vaikutus itse tehdyllä jäätelöllä

Oli ulkona sitten kuuma tai ei, jäätelöjälkiruoan nauttiminen on jotakin, jonka takana useimmat ihmiset sukupolvien välillä voivat olla. Oman kermaisen jäätelön valmistaminen tyhjästä tekee varmasti vaikutuksen kaikkiin. Lisäksi kotitekoiset jäätelöt maistuvat tuoreemmilta ja maukkaammilta kuin kaupan jäätelöt. Lisäksi jäädytettyä herkkua voi nauttia joko sellaisenaan tai yhdistää muiden kotitekoisten herkkujen, kuten luumupiirakan, pannukakkujen tai belgialaisten vohveleiden kanssa.

Jäätelö koneella tai ilman konetta

Riippumatta siitä, onko sinulla kotona jäätelökone vai ei, voit tehdä herkullista kotitekoista jäätelöä. Koneen käyttäminen voi tehdä prosessista melko nopean ja helpon. Kun annat jäähtyneen seoksen pyöriä jäätelökoneessa 20-45 minuuttia, sinun ei tarvitse jatkuvasti sekoittaa sitä, kun se jäätyy useiden tuntien ajan.

Jos sinulla ei ole konetta, noudata vain jäätelöreseptiämme ja muista sekoittaa tasaisin väliajoin, sillä jäätelö pakastuu noin 3-4 tuntia. Tämä on erittäin tärkeää muistaa, sillä se auttaa tekemään jäätelöstäsi kermaisen ja ilmavan.

Kokeile eri makuja

Jäätelöreseptiimme voi lisätä rajattomasti erilaisia makuyhdistelmiä. Tämä tarkoittaa, että voit muunnella ja muokata sitä monin eri tavoin mieltymystesi mukaan. Alla on kuratoitu valikoima jäätelöreseptivaihtoehtoja, joissa on suosittuja makuja.

Suklaajäätelö

Suklaajäätelö on monien suosikki syystä. Monimutkaiset, rikkaat maut, joita tumma suklaa tuo kermaiseen vanhanaikaiseen jäätelöön, ovat suorastaan suussa sulavia. Jos tumma suklaa on hieman liian karvas makuusi, voit tietysti käyttää myös vaaleampaa suklaata, kuten maitosuklaata. Kokeile lisäämällä 150 grammaa pilkottua suklaata ja selvitä, minkälainen suklaajäätelö voisi luoda suosikkisi suklaajäätelön maun.

Kahvijäätelö

Aikuisempi versio klassisesta kotitekoisesta jäätelöstä on lisätä 100 ml espressoa jäätelöpohjaan, jolloin jäätelöstä tulee kahvijäätelöä. Kahvissa on luonnollista makeutta ja syvä, intensiivinen maku. Sen maanläheisessä aromissa on pientä katkeruutta ja virkistävää hapokkuutta, joka sopii hyvin yhteen vanhanmallisen kerma- ja munankeltuaisjäätelön täyteläisyyden kanssa. Kahvin maku voi vaihdella pähkinäisestä hedelmäiseen, joten suklaavaihteluiden tapaan voit kokeilla täydellisen kahvityypin löytämistä.

Hedelmäjäätelö

Tuoreiden hedelmien käyttäminen jäätelössä on myös vaihtoehto, jossa on paljon erilaisia mahdollisuuksia. Hedelmillä maustetun jäätelön valmistaminen voi olla hyvä tapa käyttää erittäin kypsiä ja makeita hedelmiä, kuten banaania tai persikkaa. Jos haluat kirpeämpää ja raikkaampaa hedelmäjäätelöä, kokeile sitruunan tai appelsiinin mehun lisäämistä tai eksoottisten hedelmien, kuten ananaksen tai mangon, käyttämistä, sillä ne voivat lisätä jäätelön kirpeyttä. Kun lisäät jäätelöpohjaan 400 grammaa hedelmäsosetta, saat maukkaan ja hedelmäisen herkun.

Keksitaikina-jäätelö

Klassinen jäätelöyhdistelmä on keksitaikina-jäätelö. Lisää yksinkertaisesti keksitaikinan paloja seokseen ennen sen laittamista muottiin. Voit käyttää taikinan tekemiseen suklaakeksien reseptiämme. Näin saat jäätelöön kauniita pureskeltavia keksitaikinan paloja.