Crêpes suzette

Crêpes suzette

1 tunti
Crêpes suzette on klassinen ranskalaisen keittiön herkku, joka maistuu koko perheelle. Crêpes suzette sopii esimerkiksi viikonlopun brunssille tai arkipäivän piristykseksi.
https://www.arla.fi/reseptit/crepes-suzette/

Tee näin:

Crêpes
  • Vatkaa kananmunat, jauhot ja muut ainekset keskenään hyvin.
  • Kaada puoli desiä taikinaa kuumalle pannulle ja paista crépejä miedolla tai korkealla lämmöllä, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  • Käännä crépet ja paista yhteensä 2-3 minuuttia.
  • Taittele paistetut crépit kahdesti, jotta tarjoilusta tulee näyttävämpi.
Suzette
  • Sulata voi kattilassa kovalla lämmöllä, mutta älä ruskista.
  • Lisää joukkoon tomusokeri, sitruuna- ja appelsiinimehu ja sekoita hyvin, kunnes kastike sakenee.
  • Lämmitä kokoontaitetut crêpet kastikkeessa ja tarjoile kermavaahdon kanssa.
Valmis!
Valmistusvinkki

Jotta saat täydellisen ohuita ja pehmeitä crêpes suzette-lettuja, joiden reunoilla on hieman rapeutta, kuumenna pannu hitaasti haluttuun lämpötilaan; muutoin joudut säätämään lämpöä jatkuvasti. Jos pannu on liian kuuma, crêpit alkavat palaa. Jos se on liian kylmä, ne tarttuvat pannuun. Paista crêpit miedolla tai korkealla lämmöllä. Kun paistat ensimmäiset crêpit, voitele pannun pohja ohuella voikerroksella. Näin kääntäminen on helpompaa, ja crêpeistä tulee sopivan pehmeitä ja rapeita. Voitele pannu uudelleen 5-6 crêpin välein. Älä myöskään käännä crêppejä liian aikaisin, sillä muuten ne repeävät. Odota, kunnes crêpen pinta ei ole enää kiiltävä ja reunat alkavat ruskistua.

Crêpes suzette Q&A

Crêpes suzette on ranskalaisen keittiön klassikko, joka ihastuttaa pehmeällä rakenteellaan ja appelsiinin maullaan. Lue alta yleisimmin kysytyt kysymykset liittyen tähän ihastuttavaan jälkiruokaan!

Millainen jälkiruoka on crêpes suzette?
Crêpes suzette on ranskalainen jälkiruoka, joka koostuu ohuista, appelsiini-voikastikkeeseen kastetuista crêpeistä. Tämä jälkiruoka tarjoillaan yleensä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera. Klassiseen aikuisten crêpe suzetten kastikkeeseen lisätään appelsiiniviinaa tai -likööriä, joka sytytetään tuleen.
Miten crêpes suzette valmistetaan?
Tee crêpes-taikina ja kaada noin 0.5 dl kuumalle pannulle. Paista crêpejä, kunnes ne ovat kullankeltaisia ja niiden reunat alkavat ruskistua ja muuttua hieman rapeiksi. Käännä crêpit varovasti ja paista niitä yhteensä 2-3 minuuttia. Taita crêpet kahdesti kolmioiksi ja aseta ne sivuun. Kastiketta varten sulata voi kattilassa ja lisää tomusokeri, sekä sitruuna- ja appelsiinimehu. Keitä hyvin, kunnes kastike sakenee ja on siirappimaista. Lämmitä taitellut crêpit appelsiinikastikkeessa ja tarjoile kermavaahdon kanssa.
Voiko crêpes suzetten kastikkeen valmistaa etukäteen?
Jos et lisää crêpes suzetten väkeviä alkoholijuomia tai likööriä, voit valmistella kastikkeen etukäteen. Valmistuksen jälkeen anna kastikkeen jäähtyä kunnolla ja säilytä sitä jääkaapissa. Jäähtyessään kastike jähmettyy, mutta siitä tulee jälleen juoksevaa kun lämmität sitä kattilassa miedolla lämmöllä pikkuhiljaa sekoittaen.
Voiko ylijääneet crêpes suzettet pakastaa?
Kyllä vain! Paras on jos saat crêpet ja suzetten pakastettua erikseen. Jos kuitenkin ehdit valmistelemaan crêpes suzetten, laita ne jäähdyttyään ilmatiiviseen astiaan. Jos pakastat erikseen, laita crêpejen väliin leivinpaperi, jotta ne eivät tarraudu toisiinsa pakastimessa. Aseta ne tämän jälkeen pakastimen kestävään ilmatiiviiseen astiaan. Suzetten voit kaataa pakasterasiaan. Anna niiden sulaa jääkaapissa yön yli ennen uudelleen lämmitystä.
Mistä crêpes suzetten nimi tulee?
On olemassa erilaisia tarinoita siitä, miten crêpes suzetten resepti keksittiin. Yksi tarinoista kertoo, että 19. vuosisadalla eräs kokkioppilas valmisti crêpejä Britannian kruunuprinssille ja sytytti vahingossa liköörin tuleen. Kokki kastoi crêpit liekehtivään marinadiin, lisäsi lisää sokeria ja likööriä maun lisäämiseksi, ja esitteli sen uutena reseptinä. Kruunuprinssi ilahtui annoksesta ja nimesi sen seuralaisensa, ranskalaisen Suzette-nimisen tytön mukaan. Toisen tarinan mukaan crêpes suzette keksittiin ranskalaisen näyttelijättären kunniaksi, joka työskenteli Suzette-nimellä ja tarjoili crêpejä näyttämöllä piian roolissa.

Ainekset

Crêpes
Kananmunia
4
Jauhoja (n. 1 dl)
60 g
2 dl
Vettä
1 dl
Sitruunankuorta
2 tl
100 g
Suzette
100 g
Tomusokeri (n. 1.5 dl)
80 g
Appelsiinin kuorta
2 tl
Appelsiinimehua
1¼ dl
Sitruunamehua
½ dl
Lisää herkullisia ideoita

Crêpes suzette - ranskalaisen keittiön klassikko appelsiinin raikkaalla maulla

Crêpes suzette on luultavasti yksi maailman suosituimmista jäkiruoista. Kyseessä on ohueksi paistettu lettu, joka on taiteltu kahteen kertaan kolmion muotoon ja se on kastettu appelsiini-voikastikkeeseen. Tämä ranskalainen herkku tarjoillaan kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Crêpes suzette on helppo ja nopea valmistaa, joten se sopii hyvin esimerkiksi viikonlopun brunssille tai illanistujaisten jälkiruoaksi. Mikäli haluat viedä tämän jälkiruoan seuraavalle tasolle aikuisempaan makuun - sekoita appelsiini-voikastikkeen mukaan n. 0.5 dl appelsiinilikööriä. Paistaessa crêpes suzette syttyy palamaan alkoholin ansiosta, mikä tekee jälkiruoan valmistuksesta näyttävän ohjelmanumeron sekä se tuo makuun syvyyttä.

Mikäli crêpes suzette hiveli makunystyröitäsi, saatat olla kiinnostunut myös muista ranskalaisen keittiön resepteistämme. Esimerkiksi créme brulée on hyvin klassinen ranskalainen jälkiruoka, joka maistuu koko porukalle. Mikäli kuitenkin hedelmäiset jälkiruat kiinnostavat enemmän, kokeile esimerkiksi herkullista kirsikka-clafoutis-leivonnaisia, omenagalettea tai muhkeaa ananassufflea.

Crêpes suzette on sisältä pehmeä ja reunoilta rapea - täydellistä!

Crêpes on tunnettu pehmeästä ja sileästä koostumuksestaan. Lisäämällä maitoa tai kermaa crêpes-taikinaan saat aikaan koostumuksen, jolloin niitä on helpompi taittaa ja rullata. Vaikka crêpes suzettet ovat pehmeitä, ne ovat silti hieman rapeita reunoiltaan, koska taikinaan on lisätty vettä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää veden sijasta olutta, mikä on klassinen pohjoisesta peräisin oleva crêpes-temppu, jolla niistä saadaan sileämpiä ja pehmeämpiä. Jos haluat jälkiruokaan hieman rapeutta, ripottele crêpeihin paahdettuja mantelilastuja tai -hiutaleita.