Panini

Panini

60+ min
Panini on herkullinen lounas- tai välipalavaihtoehto eväsretkille tai arjen askareisiin. Paninin taikina on helppo valmistaa, täytä haluamillasi täytteillä!
https://www.arla.fi/reseptit/panini/

Tee näin:

Panini
  • Esilämmitä uuni 175 °C:een.
  • Kaada rahka ja vesi kulhoon ja liuota hiiva seokseen.
  • Lisää öljy, suola ja molemmat jauhot (säästä hieman vehnäjauhoja).
  • Sekoita taikina hyvin puulusikalla.
  • Peitä taikina esimerkiksi kannella ja siirrä se lämpimään paikkaan kohoamaan noin 1 tunniksi ja 30 minuutiksi.
  • Ota taikina esiin ja aseta se kevyesti jauhotetulle työtasolle.
  • Vaivaa se hyvin.
  • Lisää mahdollisesti loput jauhot.
  • Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä pitkulaisia palloja.
  • Muotoile pallot kaulimella pitkulaisiksi, litteiksi leipäpaloiksi.
  • Siirrä leipäpalat vuoratulle leivinpaperille, sivele ne kananmunalla ja pistele haarukalla.
  • Paista paninileipää noin 15 minuuttia uunin ylä- ja alaosassa.
Valmis!
Vinkki

Jotta paninileivästä tulisi mureaa ja pehmeää, hiivan oikea käsittely on ensiarvoisen tärkeää. Hiivataikina tarvitsee aikaa kohotakseen kunnolla. Ennen kuin hiiva voi nousta, sen on kuitenkin aktivoiduttava kunnolla haaleassa nesteessä. On tärkeää käyttää hanavettä, joka on kädenlämpöistä tai mieluiten 37-42 °C. Yli 60 °C:n veden käyttö tappaa hiivan ja estää taikinan kohoamisen. Koska reseptissämme tarvitaan sekä vettä että rahkaa, varmista, että rahka on huoneenlämpöistä ja että käytät nestemäisen seoksen valmistukseen hieman haaleaa lämpimämpää vettä. Liuota hiiva lämpimään seokseen murentamalla se sormillasi. Anna seoksen olla 5-10 minuuttia, jotta näet, onko hiiva aktivoitunut kunnolla. Jos se on aktivoitunut, seoksen pitäisi muuttua kuplivaksi tai vaahtoavaksi, ja voit nyt lisätä kuivat aineet ja jatkaa paninileivän reseptin valmistusta.

Panini Q&A

Panini on herkullinen ja helppo lounaseväs. Lue lisää alta!

Mikä on panini?
Italialaisittain panini tarkoittaa pientä sämpylää, mutta useimmiten sanaa käytetään kuitenkin viittaamaan grillattuun voileipään, jonka valmistukseen käytetään pitkulaisia leipiä. Näiden herkullisten voileipien valmistukseen voidaan käyttää erilaisia paninileipiä, ja kotitekoisen leivän valmistaminen sekä tavallisesta vehnäjauhosta että durumjauhosta on loistava lounas tai välipala.
Miten paninileipä tehdään?
Paninileivän tekeminen tyhjästä ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Varmista, että hiiva aktivoituu ja odota, että taikina kohoaa kunnolla, ennen kuin muotoilet ja paistat sen. Kun olet antanut leivän jäähtyä hieman, halkaise se ja valmista paninileivät haluamillasi täytteillä ennen niiden paahtamista. Tarjoile nämä italialaiset grillatut paninit lounaaksi tai välipalaksi, jos nälkä yllättää.
Miltä panini näyttää?
Paninileipä on tunnettu tyypillisestä pitkulaisesta muodosta, sillä ne ovat pitkiä, hieman ohuita leipäpaloja. Jotkut ovat melko neliön muotoisia, kun taas toisissa on pyöreämmät kulmat. Vaikka paninileipiä voi toki valmistaa pyöreitäkin, niiden paahtaminen voi olla hieman hankalampaa, jos käytät paninipuristinta tai voileipäpaahdinta, jolla saat niihin klassiset grillijäljet.
Miten panini täytetään?
Tämäntyyppinen leipä on halkaistava ja täytettävä suosikkipanini-leivän täytteillä. Voit valita yhdistelmän tuoreita tai paahdettuja vihanneksia ja lihaa, tai täysin kasvisvaihtoehdon. Peston tai hummuksen kaltaisen levitteen ja pehmeän, sulavan juuston, kuten mozzarellan, käyttö sopii hyvin yhteen leivän paahdettaessa saaman rapean rakenteen kanssa.
Voiko paninin pakastaa?
Voit helposti pakastaa paninileipiä, jotta ne ovat aina käsillä, kun haluat jotain helppoa ja herkullista. Kääri paninileivät yksinkertaisesti kelmuun tai alumiinifolioon ja laita ne ilmatiiviisiin astioihin tai pakastepusseihin. Varmista, että leipä jäähtyy ennen käärimistä. Muuten sen muodostama kondensaatio voi johtaa sen kostumiseen. Pakastimessa kotitekoinen leipäsi säilyy jopa 3 kuukautta. Kun olet valmis tekemään itsellesi paninivoileivän, anna leivän sulaa työtasolla noin tunnin ajan tai yön yli jääkaapissa, jos tiedät, että käytät sitä seuraavana päivänä.

Ainekset

Panini
Arla® Lempi Maitorahka 0,2 % laktoositon
100 g
Vettä
1 dl
Hiivaa
10 g
Oliiviöljyä
1 rkl
Suolaa
½ tl
Durumvehnäjauhoja
100 g
Vehnäjauhoja
100 g
Kananmuna leipien sivelyyn paistamista varten
Lisää herkullisia ideoita
Banh mi -patongit
30 minuuttia
Banh mi -patongit
(0)

Helppo kotitekoinen panini

Italialaisessa paninileivässä on rapea, kultainen kuori ja pehmeä ja murea mureus, minkä ansiosta leipä sopii erinomaisesti grillattuihin voileipiin. Grillattuna leipä saa herkullisen rapean rakenteen, joka sopii hyvin pehmeiden levitteiden ja täytteiden kanssa, joten se on loistava vaihtoehto kevyelle lounaalle tai välipalalle. Tässä kotitekoisessa leivässä on hienovarainen pähkinäinen maku, joka on läsnä ilman, että se on ylivoimainen, mikä johtuu täysjyväisestä durumjauhosta. Tämä tarkoittaa, että voit täyttää sen käytännössä millä tahansa kasviksella tai lounaslihalla ja saada herkullisen lopputuloksen.

Oletko innostunut leipomaan vielä enemmän kotitekoista leipää lounaaksi ja päivälliseksi? Tutustu myös resepteihimme lettujen, pizzataikinan ja pitaleivän valmistukseen. Kuten tämä paninileipäresepti, nämä helposti noudatettavat leipäreseptit tarjoavat sinulle runsaasti mahdollisuuksia kokeilla erilaisia täytteitä ja täytteitä.

Tee grillattu panini-voileipä

Täydellisen paninivoileivän valmistamiseksi halkaise tuore tai sulatettu leipä ja täytä se vihanneksilla, lihavalmisteilla ja haluamallasi juustolla. Kuumenna paninipuristin tai voileipäpaahdin, ennen kuin asetat paninit siihen ja painat ne hyvin kiinni. Kypsennä paninit, kunnes leipä on kullanruskeaa ja sen pinnassa on selvät grillijäljet ja juusto on sulanut.

Ideoita paninileivän täytteiksi

Hyvä paninileipä maistuu hyvältä erilaisten täytteiden kanssa. Klassinen yhdistelmä on vihreä pesto, tomaattiviipaleet, sipuliviipaleet, juusto ja leikkeleliha. Pehmeän italialaisen juuston, kuten mozzarellan, käyttäminen on hyvä vaihtoehto, sillä se sulaa hyvin, kun paninileipää grillataan. Tämä juusto sopii myös hyvin yhteen useimpien lounaslihojen kanssa, joten piditpä sitten enemmän serranokinkusta, chorizosta, salamista tai viipaloidusta kanasta tai kalkkunasta, on olemassa täydellinen yhdistelmä juuri sinulle.

Jos haluat kasvisvaihtoehtoja, voit ottaa mallia avokado-paahtoleivästä ja täyttää omatekoiset paninisi suolalla ja pippurilla maustetulla avokadolla, viipaloidulla kirsikkatomaatilla ja runsaalla juustolla. Kun yhdistät kotitekoisen hummuksen paahdettuihin punaisiin paprikoihin, oliiveihin, murennettuun fetajuustoon ja rucolaan tai babypinaattiin, saat myös herkullisen kasvisruoan täytteen leipääsi.

Maista ero durumjauhon kanssa

Paninileipiä voi valmistaa erityyppisiä riippuen siitä, millaisia jauhoja käytät. Durumjauhossa on hieman pähkinäinen maku ja aromi, joka sopii mainiosti panineihin. Durumjauhojen käyttö antaa leivälle myös kauniin kultaisen sävyn, jota ei saada aikaan pelkillä vehnäjauhoilla valmistetuilla tavallisilla valkoisilla paninileivillä. Durum- ja vehnäjauhojen sekoitus, kuten reseptissämme vaaditaan, on täydellinen, sillä näin saat molempien maailmojen parhaat puolet: maalaismainen paninileipä, jossa on makea, pähkinäinen maku, hieman kultainen kuori sekä kevyt ja ilmava mureus.

Tee siitä oma

Jos haluat korostaa durumjauhon hienovaraista pähkinäistä makua tässä kotitekoisessa leivässä, voit ripotella paninien päälle seesaminsiemeniä. Lisää ne yksinkertaisesti leipäpaloihin sen jälkeen, kun olet sivellyt ne vatkatulla kananmunalla. Kun paninit paistuvat, seesaminsiemenet paahtuvat ja saavat voimakkaamman, herkullisen mantelimaisen maun. Tuoksuvien nigellansiementen lisääminen sekaan tekee makuprofiilista vieläkin monimutkaisemman, sillä nämä siemenet ovat hieman kitkerämpiä ja muistuttavat maultaan paahdettua sipulia. Näiden kahden siemenlajin yhdistelmä on ihana ja antaa kotitekoisille panineillesi houkuttelevan ulkonäön. Jos tunnet olosi luovaksi ja seikkailunhaluiseksi, voit jopa kokeilla raitojen tai pyörteiden kaltaisen kuvion luomista vaaleilla seesaminsiemenillä ja tummilla nigellansiemenillä.