Marsipaani

Marsipaani

30 minuuttia
Marsipaani vie kakkusi koristelun seuraavalle tasolle! Marsipaanin valmistaminen on nopeaa ja siinä on kevyt mantelimainen maku.
https://www.arla.fi/reseptit/marsipaani/

Tee näin:

Marsipaani
  • Kiehauta vesi ja sokeri. Keitä, kunnes sokeri on liuennut sekoittaen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Siirrä kuoritut mantelit tehosekoittimeen ja sekoita niitä noin 5 minuuttia. Pysäytä muutamaan otteeseen kaapimaan koneen sivut ja pohja. Jatka jauhamista, kunnes mantelijauho näyttää jauholta.
  • Lisää noin 4 ruokalusikallista jäähtynyttä sokerisiirappia manteleiden joukkoon pikkuhiljaa, kun jatkat tehosekoittimen pyörittämistä.
  • Marsipaanin pitäisi juuri ja juuri alkaa sekoittua kunnolla - arvioi sen koostumus tunnustelemalla. Sen pitäisi olla kosteaa mutta ei liian tahmeaa.
  • Saatat joutua säätämään koostumusta käyttämällä hieman enemmän sokerisiirappia.
  • Ota mantelimassa pois tehosekoittimesta ja vaivaa sitä noin 30 sekunnin ajan, ennen kuin pyörität sen pötköksi tai palloksi.
  • Kääri kotitekoinen marsipaani tiukasti kelmuun ja säilytä jääkaapissa käyttövalmiina tai käytä heti.
Valmis!
Vinkki

Mantelien kuoriminen kotitekoisen marsipaanin valmistamiseksi ei tarvitse olla vaivalloista. Laita mantelit kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä, ja keitä niitä noin 1 minuutti ennen kuin siirrät ne kulhoon, joka on täytetty jääkylmällä vedellä. Kun mantelit ovat jäähtyneet niin paljon, että niitä voi käsitellä, poista ne vedestä ja irrota kuori heti.

Marsipaani Q&A

Marsipaani on herkullinen koriste erilaisiin kakkuihin ja leivonnaisiin. Sen valmistaminen on helppoa ja nopeaa, lue lisää alta!

Mitä marsipaani on?
Marsipaani on nimi mantelipohjaiselle makeiselle, joka valmistetaan yhdistämällä jauhetut, kuoritut mantelit sokerisiirappiin, kunnes siitä muodostuu mantelimassaa. Vaikka marsipaani on peräisin idästä, se on suosittu kaikkialla maailmassa, erityisesti juhlapyhien aikaan. Sitä käytetään usein makeisissa, kakkuissa ja muissa leivonnaisissa, mutta makean makuista herkkua voi nauttia myös sellaisenaan.
Miten marsipaania valmistetaan?
Kotimaisen marsipaanin valmistaminen herkullisiin kakkuihin ja makeisiin on melko helppoa. Kun olet kuorinut mantelit, valmista sokerisiirappi yhdistämällä kiehuva vesi ja sokeri. Kun siirappi jäähtyy, hienonna kuoritut mantelit, kunnes ne ovat jauhomaisia. Yhdistä tämä kotitekoinen mantelijauho ja sokerisiirappi tehosekoittimessa, kunnes saat kostean mantelimassan. Kääri marsipaani kelmuun ja jäähdytä se jääkaapissa, jotta sitä on helpompi käyttää makeisiin, leivonnaisiin ja vastaaviin.
Kuinka kauan marsipaani säilyy hyvänä?
Jääkaapissa säilytettynä kotitekoinen marsipaani säilyy melko pitkään, jopa 4-5 viikkoa. Varmista, että käärit marsipaanisi kelmuun ja laitat sen ilmatiiviiseen pussiin tai astiaan, jotta se säilyttää kosteutensa. Marsipaani, olipa se sitten kotitekoista tai kaupasta ostettua, kuivuu luonnostaan ja haurastuu ajan myötä, joten se on ehkä parempi pakastaa, jos et aio käyttää sitä seuraavan kuukauden aikana.
Voiko marsipaania pakastaa?
Kotitekoinen marsipaani pakastuu hyvin. Varmista vain, että käärit sen hyvin kelmukerrokseen, jotta mantelimassa ei pääse kuivumaan. Säilytä käärittyjä marsipaanipatukoita tai -palloja pakastepusseissa tai ilmatiiviissä astiassa lisäsuojan takaamiseksi. Kotitekoinen marsipaani säilyy pakastimessa jopa 6 kuukautta. Voit siis valmistaa kotitekoista marsipaania etukäteen, pakastaa sen ja sulattaa sitä 3-4 tuntia jääkaapissa ennen käyttöä.

Ainekset

Marsipaani
Vettä
1 dl
Sokeria
85 g
Kuorittuja manteleita
200 g
Lisää herkullisia ideoita

Helppo kotitekoinen marsipaani

Marsipaanina tunnettu mantelileivos on monien rakastama ja nauttima - erityisesti juhlapyhien aikaan - sen makean maun ja herkullisen tahmeuden vuoksi. Ja jos rakastat kaupasta ostettua versiota, kotitekoinen saa sinut ihastumaan.

Se on ihastuttava, makea herkku, jota voi nauttia sellaisenaan tai käyttää kakkujen koristeluun, leivonnaisten täyttämiseen tai herkullisten makeisten valmistamiseen nugatin, suklaan, praliinin, pähkinöiden, sokeroitujen hedelmien ja niin edelleen kanssa.

Makean mantelin makuinen ja ihanan tahmea.

Kotitekoinen marsipaanireseptimme tuottaa herkullisen makeisen, joka eroaa kaupasta ostettavasta marsipaanista. Mantelien luonnolliset aromit ovat voimakkaampia, joten saat marsipaania, jossa on runsaasti makeita, pähkinäisiä ja maanläheisiä makuja. Itse tehty marsipaani on myös kosteampaa ja voisempaa kuin useimmat ostettavat marsipaanit. Näin ollen oman marsipaanin valmistaminen tyhjästä on vaivan arvoista.

Herkullisia kotitekoisia marsipaanikarkkeja

Kotitekoisella marsipaanilla on monia käyttötarkoituksia. Vaahtokarkkimassan tavoin sitä voidaan käyttää kakunkoristeiden valmistukseen ja kakkujen päällystämiseen kaulimalla sitä ja levittämällä sitä kakun pinnalle, jolloin yksinkertaisestakin kakusta tulee taideteos.

Marsipaania voidaan käyttää myös kakkujen, piirakoiden ja leivonnaisten, kuten croissanttien, makeana täytteenä. Katso resepti luumutorttuun, jossa on hapanta luumua ja makeaa marsipaania. Pähkinäisestä, kotitekoisesta marsipaanista voi tietysti valmistaa myös makeisia, kuten tryffeleitä tai rocky roadia.

Lisää oma kosketuksesi

On hauskaa ja helppoa kokeilla kotitekoisia marsipaanireseptejä lisäämällä niihin erilaisia makuja ja värejä. Kotimaisen marsipaanin maustamisessa taivas on rajana, sillä sen luonnollinen mantelin maku sopii hyvin yhteen monien eri makujen kanssa.

Yksi vaihtoehto on viedä marsipaania kukkaiseen suuntaan lisäämällä sokerisiirappiin nesteitä, kuten ruusuvettä, appelsiininkukkavettä ja vaniljauutetta. Toinen vaihtoehto on tehdä kotitekoiseen makeiseen aikuisempi vivahde maustamalla se alkoholijuomalla, kuten sherryllä, rommilla tai amarettolla.

Voit tietenkin käyttää elintarvikeväriä, jotta saat makeaan mantelimassaan erilaisia eläviä värejä, mutta voit myös käyttää maukkaita ainesosia, joilla on värjääviä ominaisuuksia.

Voit tehdä esimerkiksi tyylikkään tumman kaakaomarsipaanin lisäämällä kaakaojauhetta, hauskan vihreän marsipaanin korvaamalla 1⁄3 manteleista pistaasipähkinöillä tai romanttisen vaaleanpunaisen marsipaanin lisäämällä jauhettuja pakastekuivattuja vadelmia. Näin saat joko täyteläisen ja herkullisen suklaamarsipaanin, pähkinäisen makean pistaasimarsipaanin tai makean ja hedelmäisen vadelmamarsipaanin.