Marmorikakku

Marmorikakku

60+ min
Marmorikakussa yhdistyy kaksi klassikkoa, vanilja- ja suklaakakku. Marmorikakkua voi tarjota juhlissa ja miksei myös arjen kahvihetkillä.
https://www.arla.fi/reseptit/marmorikakku/

Tee näin:

Vaniljataikina
 • Tee voista ja sokerista murumainen murutaikina.
 • Vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan.
 • Vatkaa seos vaaleaksi ja kuohkeaksi.
 • Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
 • Sekoita se (siivilöitynä se siivilän läpi) voiseokseen vuorotellen tuorejuuston ja maidon kanssa.
Suklaataikina
 • Ota noin ⅓ vaniljataikinasta (noin 300 g).
 • Sekoita joukkoon kaakaojauhe, appelsiinin kuori ja mehu.
Marmorikakku
 • Kuumenna uuni 175 °C:een.
 • Sivele leipävuoka hyvin voilla.
 • Laita noin puolet vaniljataikinasta vuokaan.
 • Levitä päälle suklaataikina ja sitten loput vaniljataikinasta.
 • Sekoita taikina kevyesti lastan kahvalla, jotta vanilja- ja suklaataikina sekoittuvat ja muodostavat kuvion.
 • Paista marmorikakkua uunin keskitasolla noin 50 minuuttia.
 • Anna jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia.
 • Käännä se sitten jäähdytystelineelle ja anna jäähtyä kokonaan.
Valmis!
Vinkki

Paistoaika takaa kostean kakun - pidä silmällä, ettet paista sitä liian kauan. Kun kakku on melkein valmis, tarkista välillä terävällä veitsellä tai vastaavalla, ettei se ole paistunut liikaa. Ota kakku pois heti, kun veitsen päälle ei jää taikinaa. Varmista myös, että se säilytetään oikein, jotta se ei kuivu ja menetä kosteuttaan. Peitä kakku kelmulla ja alumiinifoliolla, sillä tämä sulkee kakun kosteuden ja estää ilmaa kuivattamasta sitä, tai säilytä sitä ilmatiiviissä astiassa, mieluiten myös kelmuun käärittynä.

Marmorikakku Q&A

Marmorikakku on näyttävä tarjoiltava iltapäivän kahvipöytään sekä juhliin. Lue lisää alta!

Mikä on marmorikakku?
Marmorikakku valmistetaan vaniljataikinasta, johon sekoitetaan suklaataikinaa, jotta saadaan aikaan sille ominainen kaksivärinen, kirjava ulkonäkö, joka muistuttaa kivilajia, jonka mukaan se on saanut nimensä. Vaikutelman aikaansaamiseksi käytetään perinteisesti vanilja- ja suklaataikinaa, ja tässä marmorikakun reseptissä on myös ripaus sekä kirpeää että makeaa appelsiinia. Kakku voidaan valmistaa monella eri tavalla, mutta usein näet marmorikakkuleivän tai Bundt-kakun.
Miten marmorikakku valmistetaan?
Marmorikakun reseptiämme on helppo noudattaa, varsinkin kun luet vinkkimme siitä, miten saavutat samannimisen marmoriefektin. Aloita valmistamalla kaksi taikinaa. Kaada sitten puolet vaniljataikinasta voideltuun vuokaan, levitä suklaataikina sen päälle ja aseta loput vaniljataikinasta päälle. Luo kuvio pyörittelemällä taikinaa muutaman kerran lastan kahvalla, veitsellä tai vastaavalla.
Miltä marmorikakku maistuu?
Perinteisesti marmorikakun päämaut ovat vanilja ja suklaa, aivan kuten meidän reseptissämme. Lisäsimme myös appelsiinia piristämään ja tasapainottamaan kakkua. Vanilja ja suklaa täydentävät toisiaan täydellisesti tässä kakussa sekä maultaan että väriltään ja luovat sille ominaisen pyörteisen kuvion. Vaikka voit aina piristää sitä muilla mauilla, klassisen vanilja- ja suklaamarmorikakun kanssa ei voi koskaan mennä pieleen.
Miten marmorikakku marmoroidaan?
Helpoin tapa luoda kakkuun marmorikuvio on pyöritellä kahta eriväristä taikinaa lastan kahvalla. Kun olet kaatanut taikinat vuokaan oikeassa järjestyksessä (½ vaaleasta taikinasta, kaikki tumma taikina, loput vaaleasta taikinasta), pyörittele taikinaa kahvalla liikuttamalla sitä siksak-liikkeellä vuoan toiselta puolelta toiselle, toisesta päästä toiseen. Käännä vuokaa ja toista pyörittely vastakkaiseen suuntaan. Älä pyörittele taikinaa enempää, sillä se tuhoaa kuvion.

Ainekset

Vaniljataikina
125 g
Sokeria
250 g
Kananmunaa
2
Jauhoja
225 g
Leivinjauhetta
2 tl
Vaniljasokeria
2 tl
Arla Ingman Perinteinen Tuorejuustoa
1 dl
1 dl
Suklaataikina
Kaakaojauhetta
2 rkl
Appelsiinin kuorta
1 rkl
Appelsiinimehua
3 rkl
Koristeluun
Appelsiineja lohkoja
Lisää herkullisia ideoita

Tunne nostalgiaa vanhanaikaisen marmorikakun kanssa

Joskus vanhanaikaiset kakut menevät pois muodista, ja toisinaan niitä pidetään edelleen klassikkoina. Esimerkki jälkimmäisestä on koristeellinen marmorikakku. Vaniljan, suklaan ja appelsiinin yhdistelmä on varmasti sekä nuorten että vanhojen suosiossa, ja se saattaa aiheuttaa monissa vakavia nostalgianpuuskia.

Herkullisen marmorikakun reseptimme avulla on helppo valmistaa upean näköinen ja maukas kotitekoinen herkku. Sen ihanan pehmoisen rakenteen takaa tuorejuusto, joka lisää kosteutta ja hieman happamuutta tasapainottamaan kakun täyteläisyyttä.

Etsitkö muita klassisia, retrohenkisiä leivonnaisia? Tutustu myös mantelikakun tai banaanikakun resepteihimme, tai kokeile jotain aivan uutta kirsikkakakun kanssa.

Molempien maailmojen parhaat puolet - suklaa ja vanilja

Vaikka suklaa sopii hyvin yhteen monien eri makujen kanssa, vanilja on yksi yleisimmistä pareista. Niiden yhdistäminen tarkoittaa, että saat sekä vaniljan lämpöä ja makeutta että kaakaon täyteläisyyttä ja lievää katkeruutta. Näin ollen nämä kaksi täydentävät toisiaan ilmiömäisesti. Siksi nämä kaksi päämakua ovat herkullisessa marmorikakussamme, jossa yhdistyvät klassisen kakkukakun ja suklaakakun ihmeet.

Tee täydellinen marmorikuvio

Täydellisen marmorivaikutelman aikaansaaminen riippuu siitä, miten pyöräytät kahta eriväristä taikinaa yhdessä vuoassa. Kun olet kaatanut taikinat vuokaan - ensin puolet vaniljasta, sitten suklaasta ja sitten loput vaniljasta - aseta lastan varsi vuokaan toiseen kulmaan lähes reunan kohdalle. Aloita nyt taikinan pyörittely liikuttamalla kahvaa siksak-liikkeellä vuoan yhdeltä reunalta toiselle. Käännä vuokaa ja toista pyörittely vastakkaiseen suuntaan. Älä yritä pyöritellä kermavaahtoja enempää, sillä silloin kakusta tulee sotkuisen näköinen, ylisekoitettu kakku, jossa maut yhdistyvät sen sijaan, että ne erottuisivat toisistaan kauniisti pyöristyneessä kuvioinnissa.

Maista appelsiinin vivahde tässä marmorikakussa

Vanilja ja suklaa ovat klassisia makuja syystä, mutta ilman hieman raikkautta yhdistelmästä voi tulla joillekin liian makea tai kuiva. Tässä kohtaa appelsiini tulee kuvaan mukaan. Sitrushedelmä tuo kakkuun juuri sopivasti piristystä ilman, että se peittää alleen muita hienoja makuja. Appelsiininkuoren kirpeys täydentää vaniljan makeutta, ja appelsiinin mehu takaa, että marmorikakku on sekä kostea että maukas. Appelsiinin käyttö piristää kakkua kahdella tavalla ja tekee siitä entistäkin maukkaamman.

Kokeile jotain uutta mansikkaisella marmorikakulla.

Vaikka perinteisen marmorikakun maut täydentävät toisiaan hyvin, voi joskus olla jännittävää kokeilla uusia ja mielenkiintoisia makuyhdistelmiä. Yksi tällainen variaatio on hedelmäinen mansikkamarmorikakku. Tässä kesäiseen iltapäivään sopivassa versiossa lisää taikinaan kourallinen pieniä mansikanpaloja. Varmista vain, ettet käytä liikaa, sillä se saattaa tehdä kakusta liian vetisen. Saatat joutua paistamaan sitä hieman pidempään. Mansikat tuovat kakkuun ihanan makean maun sekä raikkautta ja kosteutta.

Mansikoita tai ei, voit kokeilla suklaapalojenn lisäämistä taikinaan ennen paistamista. Lisää esimerkiksi valkosuklaapaloja vaniljataikinaan ja tummasuklaapaloja suklaataikinaan.