Mantelikakku

Mantelikakku

60+ min
Mantelikakku on monien mielestä klassikko, sillä sen koostumukseltaan mehevä ja maultaan makea ja pähkinäinen. Mantelikakku on täydellinen jälkiruoka ihanan aterian päätteeksi tai mukava lisä iltapäivän kahvihetkeen. Kakku on täytetty vadelmaliköörillä maustetulla kermavaahdolla ja tarjoiltu kauniin vadelmakastikkeen kera.

Tee näin:

Mantelikakku
  • Kuumenna uuni 170 °C:een (tavallinen uuni).
  • Huuhtele ja hienonna mantelit.
  • Vatkaa voi ja sokeri. Erottele munat ja lisää keltuaiset voiseokseen yksi kerrallaan. Sekoita taikina hyvin jokaisen lisätyn keltuaisen välissä.
  • Sekoita joukkoon kerma, korppujauhot ja mantelit.
  • Vatkaa munanvalkuaiset jäykiksi ja sekoita ne varovasti taikinaan.
  • Kaada taikina voideltuun, korppujauhoilla siroteltuun vuokaan.
  • Paista mantelikakkua uunin keskitasolla noin 1 tunti ja 10 minuuttia.
Vadelmakastike
  • Soseuta vadelmat sokerin kanssa. Jos käytät pakastevadelmaa, se on keitettävä ennen sekoittamista.
Täyte
  • Vatkaa kerma jäykäksi ja lisää Framboise.
  • Nostele kermavaahto mantelikakun keskelle ja tarjoile vadelmakastikkeen kanssa.
Valmis!

Kysymyksiä mantelikakusta

Mantelikakun ja vadelmakastikkeen reseptimme avulla on helppo valmistaa herkullisen murea kakku, jonka kastike on sekä herkullinen että silmiä hivelevä. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoa mantelikakusta ja vadelmakastikkeesta, jotta voit kokeilla sen valmistamista itse!

Mikä on mantelikakku?
Mantelikakku on pehmeä ja kuohkea kakku, jossa on makea ja voinen maku. Se on täynnä mantelin makua ja sisältää joko aitoja manteleita, manteliuutetta tai molempia. Me käytämme hienonnettuja manteleita, jotta saamme enemmän irti sekä rakenteesta että mausta. Väri vaihtelee kullankeltaisesta vaaleankeltaiseen leivonnasta riippuen. Mantelikakkuja voi leipoa monissa eri kakkuvuoissa riippuen siitä, millaista ilmettä tavoittelet, mutta Bundt-vuoka on klassikko tällaiselle kakulle.
Miten tehdä mantelikakku?
Se on melko helppo valmistaa, ja monet ainekset löytyvät hyvin varustetusta ruokakaapista. Tärkeintä tässä mantelikakkureseptissä on hienontaa mantelit hienoksi sekä muistaa erottaa munat ja vatkata munanvalkuaiset jäykiksi. Keltuaisen ja valkuaisen erilainen vatkaustapa auttaa varmistamaan kakun kuohkean rakenteen. Käytä kakun paistoaika vadelmanmakuisen kastikkeen ja kermavaahtotäytteen valmistamiseen, jotta voit koota ja nauttia maukkaan vadelmamantelikakun jälkiruoaksi tai iltapäivän herkuksi.
Miltä mantelikakku maistuu?
Mantelikakku on makean makuinen kakku, jossa on hento mantelin maku. Mantelissa on hienovarainen pähkinäinen maku, ja se antaa voipohjaiselle kakulle sekä rakennetta että luonnollista makeutta. Mantelikakku on kostea ja murea, mikä antaa sille hyvän suutuntuman ja tekee siitä yleisesti ottaen nautinnollisen syötävän, ja makean makunsa ansiosta se sopii täydellisesti hapokkaisiin makuyhdistelmiin, kuten nautittavaksi vadelmakastikkeen kanssa.
Miten vadelmakastike tehdään?
Vadelmakastikkeen resepti vaatii vain kaksi ainesosaa: tuoreita tai pakastettuja vadelmia ja sokeria, joten se on uskomattoman helppoa. Kun nämä kaksi yhdistetään joko käsin tai tehosekoittimella, sokeri saa vadelmat vapauttamaan luonnolliset mehunsa, minkä vuoksi ei ole tarpeen lisätä mitään nestettä kauniin hedelmäkastikkeen valmistamiseksi.
Voiko vadelmakastiketta pakastaa?
Paras tapa pakastaa ylijäänyt marjakastike yleensä, samoin kuin vadelmakastike, on kaataa se jääpalamuottiin tai voideltuihin muffinivuokiin, pakastaa ne ja siirtää ne muovipusseihin tai ilmatiiviisiin astioihin ennen kuin ne laitetaan takaisin pakastimeen. Vadelmakastike säilyy pakastimessa 2-3 kuukautta. Anna kastikkeen sulaa jääkaapissa ja tarjoa mantelikakun päällä.

Ainekset

Mantelikakku
Manteleita
(n. 3 dl) 185 g
125 g
Sokeria
(n. 3,5 dl) 300 g
Kananmunia
4
1 dl
Korppujauhoja
(n. 1,75 dl) 75 g
Vadelmakastike
Vadelmia
250 g
Sokeria
(n. 1 dl) 85 g
Täyte
¼ dl
Framboise (Vadelmalla maustettua brandy tai väkevä hedelmäviini)
2 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Toscapiirakka
60+ min
Toscapiirakka
(7)
Vadelmapiirakka
1 tunti
Vadelmapiirakka
(5)
Tarte Tatin
45 minuuttia
Tarte Tatin
(14)

Makea mantelikakku vadelmakastikkeella

Mantelikakun reseptimme avulla saat herkullisen kostean kakun, jossa on pehmeä koostumus. Hienonnetut mantelit tuovat kakkuun hennon makean ja pähkinäisen maun. Vadelmakastike ja framboisella maustettu kermavaahto tuovat raikkautta ja kirkkautta voitaikinamaiseen mantelikakkuun makeudellaan, lievällä kirpeydellään ja kukkaisilla vivahteillaan. Vadelmakastikkeessa on upean punainen väri, joka näyttää upealta kullanruskean mantelikakun ja pilvimäisen valkoisen kermavaahdon päälle tiputettuna.

Haluatko lisää helppoja ja herkullisia kakkuja, joita voit lisätä kiertoon? Tutustu resepteihimme muista klassikoista, kuten puntakakusta, marmorikakusta ja suklaakirsikkakakusta.

Vadelmakastike ja vadelmalikööritäyte

Vadelmakastike kakkuun on helppo valmistaa joko siivilöitynä tai siivilöimättömänä. Vadelmakastikkeen reseptimme vaatii vain kaksi ainesosaa, ja siitä saadaan siivilöimätöntä, muhkeampaa kastiketta, jossa on vadelman siemenistä johtuva hieman rapea rakenne. Tämä rakenne heijastuu kakun sisällä oleviin mantelipaloihin, ja se antaa yksinkertaiselle kakulle monimutkaisuutta. Vadelmien raikkaus on läsnä myös Framboise-kermavaahdossa, joka antaa kermalle sekä hedelmäisen makuprofiilin että yllättävän täyteläisyyden.

Vadelmakastike on niin herkullista, että voit käyttää sitä myös muissa resepteissä. Sinänsä ylijäänyt kastike voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten tai sitä voi nauttia crêpes suzetten kanssa, jolloin appelsiinin makuun saa vadelmaisen vivahteen, tai sitä voi kaataa kotitekoisen jäätelön päälle.

Tutustu helppoon manteli Bundt-kakkuun

Joskus leipomisen on vain oltava helppoa. Vaikka mantelikakun leipominen viekin hieman aikaa, itse prosessi on hyvin suoraviivainen. Älä siis lannistu vadelmakastikkeesta ja Framboise-kermavaahtotäytteestä; jokainen vaihe on helppo, ja voit tehdä kaiken valmiiksi kakun ollessa uunissa.

Yksi parhaista puolista mantelikakkureseptissämme on se, että kakku ei vaadi kovinkaan montaa ainesosaa, joista monia on aina muutenkin ruokakomerossa. Jos ihmettelet, miksi tässä reseptissä tarvitaan korppujauhoja jauhojen sijaan, se johtuu siitä, että korppujauhot tekevät kakkutaikinasta kevyemmän ja kuohkeamman, mikä antaa valmiille kakulle herkullisen kevyen ja pehmeän rakenteen - yksinkertaista, helppoa ja nerokasta.

Lisää oma kosketuksesi

Vaikka vadelma-mantelikakkua voi tietysti tarjoilla ympäri vuoden sellaisenaan, voi olla hauskaa kokeilla lempileivonnaisista kausiluonteisia lajikkeita. Kokeile valmistaa tätä herkullista, voidemaista mantelikakkua joulun aikaan ja lisää taikinaan appelsiininkuorta sekä sekoita joukkoon juhlava mausteseos kanelia, kardemummaa, neilikkaa, muskottipähkinää ja inkivääriä. Kirpeät hedelmät ja lämmittävät joulumausteet sopivat loistavasti yhteen makeiden ja pähkinäisten manteleiden kanssa, mikä tekee herkullisen maustetun mantelikakun. Jos haluat mennä joulutunnelmissa loppuun asti, käytä kermavaahtotäytteeseen Framboisen sijaan appelsiinilikööriä, mutta säilytä kirpeä ja virkistävä vadelmakastike.

Vinkkejä

Jotta mantelikakusta tulisi pehmeä ja kuohkea, varmista, että taikinaan lisätään riittävästi ilmaa ennen paistamista. Yksi tapa varmistaa tämä on vatkata voi-sokeriseosta, kunnes se on vaaleaa, kuohkeaa ja vaaleankeltaista. Näin seos ilmastetaan. Toinen, ehkä tärkein tapa saada ilmaa mantelikakkutaikinaan on munanvalkuaisen vatkaaminen.

Hyvä vinkki munanvalkuaisten vatkaamiseen vispilällä tai sauvasekoittimella on aloittaa vatkaaminen pienellä nopeudella, kunnes munat vaahtoavat, ja lisätä sitten nopeutta, kunnes valkuaiset ovat halutun koostumuksen omaavia. Käytä mieluummin lasi- tai metallikulhoa kuin muovikulhoa, sillä niissä voi olla öljyisiä jäämiä, jotka mahdollisesti estävät munien täydellisen vatkaantumisen.