Tarte Tatin

Tarte Tatin

45 minuuttia
Tarte Tatin eli keikauskakku on peräisin Ranskasta. Omenat karamellisoidaan voissa ja sokerissa ennen paistamista. Tarjoile Tarte Tatin smetanan kanssa!
https://www.arla.fi/reseptit/tarte-tatin/

Tee näin:

Tarte tatin
  • Nypi jauhot ja voi, kunnes niistä muodostuu murumainen massa. Lisää vesi ja työstä taikina nopeasti.
  • Kauli se noin uuninkestävän paistinpannun kokoiseksi, halkaisijaltaan noin 25 cm. Anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  • Aseta uuni 225 °C:een.
  • Kuori, kuori ja viipaloi omenat.
  • Lisää uuninkestävälle pannulle voi ja sokeri. Kuumenna sekoittaen.
  • Lisää omenaviipaleet pannulle ja kaada päälle sitruunamehu. Ota pannu pois liedeltä.
  • Aseta taikina omenoiden päälle pannulle ja taita taikinan reunat pannun sisään.
  • Tee haarukalla muutama ilmareikä kakkuun. Paista pannussa olevaa kakkua uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
  • Kumoa lopuksi kakku lautaselle ja tarjoile smetanan kanssa.
Valmis!

Tarte tatin Q&A

Mitä erityistä Tarte Tatinissa on?
Tarte Tatin eroaa useimmista omenapiirakoista siinä, että se paistetaan ylösalaisin, mieluiten valurautapannussa. Näin omenat kypsyvät uunissa suorassa kosketuksessa pannuun, jolloin ne karamellisoituvat ainutlaatuisella tavalla. Karamellisoidut omenat ovatkin Tarte Tatinin tähti.
Pitäisikö Tarte Tatin tarjoilla kuumana vai kylmänä?
Tarte Tatin on herkullista tarjoilla lämpimänä uunista. Varmista vain, että omenat jäähtyvät niin, etteivät ne polta kenenkään suuta. Tarte tatin voidaan tarjoilla myös huoneenlämpöisenä. Emme kuitenkaan suosittele jääkaappikylmää Tarte Tatinia, sillä kylmät lämpötilat vaimentavat tämän herkullisen jälkiruoan runsaat maut.
Miksi tekemäni Tarte Tatinini on hapanta?
Jos tortussa on kitkeriä, epämiellyttäviä sävyjä, on todennäköistä, että karamellisoitunut pinta on ollut liian kauan kuumalla. Koska karamelli kypsyy vielä pannun jäännöslämmössäkin, siihen voi kehittyä palaneen katkera maku. Tärkeää on siis olla paistamatta voi-omena-sokeriseosta liian kauaa.

Ainekset

Tarte tatin
Vehnäjauhoa
2 dl
75 g
Vettä
2 rkl
Täyte
Happamahkoja omenoita esim. Granny Smith
4
75 g
Sokeria
1½ dl
Sitruuna (mehu)
½
Lisää herkullisia ideoita
Nopea omenapiirakka
30 minuuttia
Nopea omenapiirakka
(8)
Omenakaurapaistos
50 minuuttia
Omenakaurapaistos
(18)

Herkullinen ranskalainen omenajälkiruoka

Karamellisoidut omenat ja voinen pohja yhdistyvät tässä upeassa omenajälkiruoassa, joka valmistetaan ylösalaisin. Tarjoile smetanan, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa lumoavana jälkiruokana illanistujaisten päätteeksi tai iltapäivän kahvihetken herkkuna.

Tarte Tatin - mikä on tämän herkun alkuperä?

Tarte Tatin on ranskalainen jälkiruoka, jonka historia juontaa juurensa 1900-luvun vaihteeseen ja Lamotte-Beuvronin maaseutukaupungissa sijaitsevaan pieneen hotelliin. Tatin-hotellia johti kaksi sisarta, Carolina ja Stéphanie Tatin. Stéphanie, vanhempi sisar, oli kuuluisa omenapiirakastaan. Legendan mukaan hän erehtyi eräänä päivänä laittamaan omenapiirakan ylösalaisin uuniin ja päätti kuitenkin tarjoilla sen metsästysseurueelle. Totta tai ei - tästä tavasta valmistaa omenapiirakka tuli lopulta ranskalaisen keittiön klassikko.

Tarte Tatin on täydellinen piirakka syksyyn

Tarte Tatin on lohturuokaa hillomaisine omenoineen, tahmeine toffeineen ja ihanan pehmeine pohjineen. Se sopii täydellisesti syksyisiin herkkuhetkiin, kun omenat ovat sesongissa ja kun ylimääräinen lämpö ja täyteläisyys ovat enemmän kuin tervetulleita lautasille. Tarjoile lämpimän vaniljakastikkeen sekä tee- tai kahvikupillisen kera, niin syksyinen tunnelma on täydellinen.

Parhaat omenat Tarte Tatiniin

Tärkeintä Tarte Tatin -torttuun valittavissa omenoissa on, että ne ovat tarpeeksi kiinteitä säilyttääkseen muotonsa pannun kuumuudessa. Tämä pätee supermarketeissa yleisesti myytäviin omenoihin, kuten Granny Smith-, Golden Delicious-, Braeburn- ja Honeycrisp-omenoihin. Granny Smithin kaltaisen vihreä omena antaa omenalle kirpeyttä, joka voi täydentää tortun makeutta. Jos olet onnekas ja saat käyttöösi juuri poimittuja puutarhaomenoita, kannattaa ehdottomasti kokeilla niitä Tarte Tatinissa.