Makaronilaatikko

Makaronilaatikko

60+ min
Makaronilaatikko on lasten ja aikuisten kestosuosikki! Perinteinen makaronilaatikko on herkullinen arkiruoka, jota on helppo maustaa ja muunnella.

Tee näin:

Makaronilaatikko
  • Aloita valmistamaan makaronilaatikko keittämällä makaronit. Laita makaronit kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
  • Kuori ja pilko sipuli. Ruskista sipulisilppua paistinpannulla nokareessa voita.
  • Lisää jauheliha kunnolla lämmenneelle pannulle ja ruskista se kypsäksi. Mausta jauheliha musta- ja sitruunapippurilla.
  • Kaada keitetyt ja valutetut makaronit ruskistetun jauhelihan kanssa paistoastiaan.
  • Sekoita maito ja kananmunat erillisessä astiassa. Kaada munamaito paistoastiaan. Paista makaronilaatikko uunissa 150 asteessa noin 40 minuuttia.
  • Ota makaronilaatikko ulos uunista ja ripottele sen juustoraaste. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja laita makaronilaatikko uuniin vielä noin 15 minuutiksi, jotta juustokuorrute saa pintaansa väriä.
  • Nauti! Herkullinen makaronilaatikko maistuu hyvältä myös seuraavina päivinä uudelleenlämmitettynä.
Valmis!

Ainekset

Makaronilaatikko
Jauhelihaa
400 g
Sipuli
1
Sarvimakaronia
250 g
4 dl
Kananmunia
3
Arla® Tolkuton Cheddar -juustoa raasteena
n. 100 g
Suolaa
Mustapippuria
1 tl
Sitruunapippuria
½ tl
Lisää herkullisia ideoita
Lasagne
50 minuuttia
Lasagne
(52)
Lihapullat
30 minuuttia
Lihapullat
(24)
Lihamureke
55 minuuttia
Lihamureke
(22)

Makaronilaatikko - perinteinen joka kodin arkiruoka

Makaronilaatikko on suomalaisten rakastama hyvin perinteinen ruokalaji, joka tarjoaa makua ja lämpöä jokaiseen ruokapöytään. Se on täyteläinen ja maukas arkiruoka, joka valmistetaan yleensä jauhelihasta, makaronista ja mausteista. Kasvisruoan ystävät loihtivat herkullisen makaronilaatikon jauhelihan sijaan esimerkiksi soijarouheesta.

Miten makaronilaatikko valmistetaan?

Onnistuneen makaronilaatikon salaisuus piilee tasapainoisessa maustamisessa ja oikeanlaisessa koostumuksessa. Aluksi makaronit keitetään juuri ja juuri kypsiksi, jotta ne säilyttävät rakenteensa uunissa. Jauheliha ruskistetaan kuumalla pannulla ja maustetaan esimerkiksi suolalla, pippurilla, sipulilla ja valkosipulilla.

Lopuksi valmistetaan kastike, joka sitoo ainekset yhteen. Kastikkeen pohjana käytetään usein maitoa, joka sekoitetaan kananmunien kanssa. Tämä antaa makaronilaatikolle kermaisen rakenteen. Mausteeksi voi lisätä esimerkiksi muskottipähkinää sekä rutkasti juustoraastetta, jotka tuovat oman herkullisen makunsa ruokaan.

Kun ainekset on sekoitettu ja kaadettu vuokaan, päälle ripotellaan juustoraastetta, joka sulaa uunissa kauniin kullanruskeaksi. Juusto antaa makaronilaatikolle herkullisen paistopinnan ja täydentää ruoan makumaailmaa.

Tuunaa makaronilaatikko mieleiseksesi!

Makaronilaatikkoa voi muunnella oman maun mukaan. Kasvissyöjät ja muut kasvisruoan ystävät voivat käyttää jauhelihan sijaan esimerkiksi soijarouhetta tai papuja. Lisäämällä joukkoon erilaisia vihanneksia, kuten porkkanaa tai herneitä, saat ruokaan lisää makua ja väriä. Kokeile myös erilaisia juustoja, kuten cheddaria tai fetaa, tuomaan uutta twistiä makaronilaatikkoon.

Makaronilaatikko on monipuolinen ruokalaji, joka sopii lukuisiin tilanteisiin. Se on mainio vaihtoehto arki-illan nopeaksi ja herkulliseksi illalliseksi. Samalla se on oiva valinta esimerkiksi perhejuhlissa tai ystävien kutsuilla, sillä se on helppo valmistaa suuremmallekin porukalle. Lisäksi makaronilaatikko maistuu myös seuraavana päivänä lämmitettynä, joten se on mainio vaihtoehto lounaaksi työpäivänä.

Perinteinen makaronilaatikko onkin suomalaisten suosikki, joka tuo mieleen lämpimät koti-illat ja lapsuuden makumuistot. Sen helppo valmistus ja muunneltavuus tekevät siitä myös loistavan vaihtoehdon kaikenlaisiin ruokahetkiin. Kokeile eri variaatioita ja löydä oma makusi mukainen versio suosikkiruoasta!