Luumuhillo

Luumuhillo

Luumuhillo saa upean värinsä tuoreista luumuista. Kokeile luumuhilloa esimerkiksi erilaisten juustojen kanssa tai laita sitä joulutorttujen päälle.
https://www.arla.fi/reseptit/luumuhillo/

Tee näin:

Luumuhillo
  • Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet pois.
  • Laita luumut kattilaan vaniljatangon ja säilöntäsokerin kanssa.
  • Kiehauta hillo hitaasti ja keitä keskilämmöllä 15-20 minuuttia.
  • Mausta maun mukaan.
  • Jos haluat hillon makeammaksi, lisää hieman tavallista sokeria.
  • Ota kattila pois liedeltä ja anna hillon jäähtyä hieman.
  • Kaada luumuhillo puhdistettuihin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje.
  • Säilytä jääkaapissa.
Valmis!
Vinkki

On mahtavaa, että ruokakomerossa tai jääkaapissa on aina purkki kotitekoista hilloa, mutta joskus se ei säily niin kauan kuin haluaisit. Jos lisäät valmiiseen hilloosi hieman natriumbentsoaattia, sen säilyvyys pitenee, mutta se saattaa vaikuttaa hieman makuun. Voit myös huuhdella käyttämäsi purkit natriumbentsoaatilla steriloinnin jälkeen, mutta ennen hillon kaatamista. Jos haluat välttää natriumbentsoaatin aiheuttaman makumuutoksen riskin, voit yksinkertaisesti keittää purkin ennen hillon kaatamista. Käsittele purkkia myös aina puhtailla käsillä, sillä tämä pidentää myös hillon säilyvyyttä perusteellisesti.

Luumuhillo Q&A

Luumuhillo on monipuolinen ja herkullinen hillo, joka sopii esimerkiksi juustojen kanssa nautittavaksi. Lue lisää alta!

Miten luumuhilloa tehdään?
Luumuhillon valmistus on helppoa ja nopeaa. Laita vain luumut, vaniljasiemenet ja säilöntäsokeri kattilaan ja kiehauta hitaasti. Keitä hilloa 15-20 minuuttia ja mausta maustesokerilla makusi mukaan. Anna jäähtyä ennen kuin kaadat sen puhtaisiin, steriloituihin purkkeihin. Nauti kotitekoinen hillosi levitteenä paahtoleivän päällä, hyvän juustopalan kanssa tai jogurtin kanssa makeana välipalana.
Miten tehdä luumuhilloa ilman säilöntäsokeria?
Joissakin hedelmissä ja marjoissa, kuten luumuissa, on luonnostaan paljon pektiiniä, kun taas toisissa ei, joten säilöntäsokeri on paras sokerityyppi luumuhilloon. Toisin sanoen pektiiniä ei tarvitse lisätä, koska luumut sisältävät luonnostaan runsaasti pektiiniä. Jos valmistat hilloa hedelmistä, joissa on vähän pektiiniä, sinun on lisättävä hyytelöimisaineita, kuten pektiiniä, tuoretta sitruunamehua, jossa on paljon pektiiniä, tai muuta vastaavaa.
Kuinka kauan luumuhilloa keitetään?
Keittoaika voi joskus riippua sekä liedestäsi, kattilan koosta että hedelmävalikoimasta. Aloita keittämällä hilloa 15-20 minuuttia. Täydellisen hillon koostumuksen saavuttaminen saattaa kestää hieman kauemmin. Temppu, jolla voit testata, onko hillo jähmettynyt kunnolla, on laittaa pari teelusikallista pakastimeen ja kastaa nämä kylmät lusikat hilloon nähdäksesi, miten se reagoi. Jos hillo jähmettyy teelusikkaan, kun se kastetaan nopeasti seokseen, hillon pitäisi jähmettyä kunnolla.
Mitä luumuhillosta voi tehdä?
Luumuista tehtyä hilloa voi nauttia monella tavalla. Tämä hillo on ihanaa levitteenä minkä tahansa leivän, paahtoleivän tai skoonin päällä. Se maistuu hyvältä sellaisenaan, mutta sopii myös monenlaisten juustojen seuraksi. Se voi siis olla ihanassa roolissa aamiaisella, välipalalla tai iltapäiväteellä, vaikka se ei olisikaan päähenkilö. Helppoa luumuhilloamme voi käyttää myös kakkujen ja jälkiruokien, kuten puntarikakkujen, täytteenä tai sekoitettuna tavalliseen jogurttiin makeaksi välipalaksi.
Voiko pakastetuista luumuista tehdä luumuhilloa?
Pakastetuista luumuista on täysin mahdollista tehdä hilloa. Pakasta luumut sesonkiaikana ja käytä niitä jopa 6 kuukauden ajan. Luumut on hyvä kuorettaa ennen pakastimeen laittamista, koska ne pehmenevät sulatuksen aikana, jolloin niiden kivien irrottaminen jälkikäteen on vaikeaa. Kun olet valmis käyttämään pakastettuja luumuja ilman kiviä luumuhilloreseptissä, ei tarvitse odottaa, että ne sulavat ennen kuin laitat ne kattilaan ja aloitat. Varaa vain muutama minuutti lisää keittoaikaa matalan lämpötilan vuoksi.
Miksi luumuhillo ei hyydy?
On olemassa muutamia mahdollisia vastauksia siihen, miksi saatat joutua tähän hankalaan tilanteeseen. Yksi on se, että hillosi ei ole saavuttanut tarpeeksi korkeaa lämpötilaa. Jos näin on, yritä saada hillosi kiehumaan. Jos tämä ei auta, toinen syy siihen, miksi hillosi on liian juoksevaa, voi olla se, että se ei sisällä riittävästi pektiiniä tai happoa. Lisää hieman lisää säilöntäsokeria, pektiiniä tai vaihtoehtoisesti ½ ruokalusikallista sitruunamehua ja katso, paraneeko hillon koostumus. Muista, että hillo näyttää aina juoksevammalta, kun se on vielä kuumaa, ja että se jähmettyy paremmin jäähtyessään.

Ainekset

Luumuhillo
Vaniljatanko
½
Luumuja
500 g
Sokeria säilöntään
175 g
Lisää herkullisia ideoita
Omenahillo
50 minuuttia
Omenahillo
(2)

Herkullinen kotitekoinen luumuhillo

Hillon valmistus on loistava tapa säilyttää joitakin luonnon tarjoamia ihania kauden antimia, eikä luumuhillon reseptimme ole poikkeus. Se on makeaa, hapokasta ja täydellisen tasapainoista. Vaniljan lämpö ja makeus täydentävät hedelmien tuoreutta ja hapokkuutta ja viimeistelevät makuelämyksen. Kotitekoinen hillo on aina voittaja sekä maultaan että koostumukseltaan, sillä voit tasapainottaa molemmat mieleiseksesi.

Jos et vain voi saada tarpeeksesi luumuista, tutustu reseptiimme makeaan ja raikkaaseen luumutorttuun, jossa on marsipaania ja kuohkeaa lehtitaikinakuorta.

Makea ja kirpeä hillo paahdetulle leivälle ja juuston kaveriksi

Tämä hillo sopii erinomaisesti voilla voidellun paahtoleivän päälle aamiaiseksi tai osaksi brunssia tai iltapäiväleipää. Piditpä sitten miellyttävästä, voidemaisesta briestä tai oletko enemmän suolaisten, maalaismaisempien juustojen, kuten vanhan Havarti- tai ranskalaisen gruyerejuuston, tuulella, kaunis kotitekoinen luumuhillo täydentää varmasti useimpia juustoja kauniisti, sillä sen hapokkuus tasapainottaa juuston täyteläisyyttä.

Kokeile leipää varten herkullisia leipäreseptejämme, kuten klassista vaaleaa leipää, ilmavaa ja rapeaa hapantaikinareseptillämme valmistettua hapanjuurileipää tai rakenteeltaan täyteläistä leipää, kuten täysjyväleipää. Ne kaikki ovat loistavia vaihtoehtoja makean ja hapokkaan hillosi kanssa.

Sekoita luumut hedelmien ja marjojen kanssa

Luumun maku sopii hyvin yhteen erilaisten hedelmien, marjojen ja mausteiden kanssa. Yleensä voit lisätä 1 ruokalusikallisen sitruunamehua luumujen maun korostamiseksi, mutta voit tehdä paljon enemmänkin. Alla olemme kuratoineet valikoiman erilaisia ja herkullisia variaatioita. Kokeile kokeilla näitä erilaisia yhdistelmiä luumuhilloreseptimme pohjalta ja valitse suosikkisi!

Omena- ja luumuhillo

Ensimmäinen muunnossuosituksemme on omena- ja luumuhillo. Omenan valinta riippuu siitä, haluatko hillon olevan makeamman puoleinen, jolloin Cox's Orange -omena on hyvä vaihtoehto, vai happamamman puoleinen, jolloin voit kokeilla Honeycrisp- tai jopa Granny Smith -omenaa, jos pidät hilloista melko kirpeinä. Eri omenoiden sekoittaminen on tietenkin myös yksi vaihtoehto. Jos haluat tehdä omena-luumuhilloa, korvaa puolet luumuista kuorituilla, pilkotuilla omenoilla.

Inkiväärillä maustettu luumuhillo

Jos haluat mausteisemman version luumuhilloreseptistämme, joka sopii täydellisesti raikkaaseen syksyiseen aamuun ja teekupilliseen, tee maustettua luumuhilloa lisäämällä hilloon 1 tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kanelia ja ½ tl kardemummaa. Jos rakastat inkiväärin tuomaa lämpöä, voit kokeilla käyttää hillossa sen sijaan myös noin 75 g silputtua tuoretta inkivääriä.

Raparperi- ja luumuhillo

Kesäinen versio reseptistämme yhdistää luumut ja kauniin vaaleanpunaisen raparperin. Keväällä ja kesällä saatavilla oleva raparperi piristää sekä hillon makua että väriä. Koska raparperit ovat luumujen tavoin luonnostaan sekä makeita että happamia, ne sopivat täydellisesti luumujen joukkoon. Korvaa puolet luumuista hienonnetuilla raparperilla, niin saat raparperi-luumuhilloa.

Kirsikkaluumuhillo

Viimeisessä variaatiossa luumut yhdistetään makeisiin kirsikoihin. Nämä ihanat kesähedelmät voivat olla hyvin makeita sellaisenaan, mutta tässä kirsikkaluumuhillossa luumun luonnollinen hapokkuus tasapainottaa niitä täydellisesti. Kuten muissakin muunnelmissa, korvaa puolet luumujen suositellusta määrästä puolikkailla, kuorimattomilla kirsikoilla.