On mahtavaa, että ruokakomerossa tai jääkaapissa on aina purkki kotitekoista hilloa, mutta joskus se ei säily niin kauan kuin haluaisit. Jos lisäät valmiiseen hilloosi hieman natriumbentsoaattia, sen säilyvyys pitenee, mutta se saattaa vaikuttaa hieman makuun. Voit myös huuhdella käyttämäsi purkit natriumbentsoaatilla steriloinnin jälkeen, mutta ennen hillon kaatamista. Jos haluat välttää natriumbentsoaatin aiheuttaman makumuutoksen riskin, voit yksinkertaisesti keittää purkin ennen hillon kaatamista. Käsittele purkkia myös aina puhtailla käsillä, sillä tämä pidentää myös hillon säilyvyyttä perusteellisesti.
Luumuhillo on monipuolinen ja herkullinen hillo, joka sopii esimerkiksi juustojen kanssa nautittavaksi. Lue lisää alta!
Vaniljatanko
|
½ |
---|---|
Luumuja
|
500 g |
Sokeria säilöntään
|
175 g |
Hillon valmistus on loistava tapa säilyttää joitakin luonnon tarjoamia ihania kauden antimia, eikä luumuhillon reseptimme ole poikkeus. Se on makeaa, hapokasta ja täydellisen tasapainoista. Vaniljan lämpö ja makeus täydentävät hedelmien tuoreutta ja hapokkuutta ja viimeistelevät makuelämyksen. Kotitekoinen hillo on aina voittaja sekä maultaan että koostumukseltaan, sillä voit tasapainottaa molemmat mieleiseksesi.
Jos et vain voi saada tarpeeksesi luumuista, tutustu reseptiimme makeaan ja raikkaaseen luumutorttuun, jossa on marsipaania ja kuohkeaa lehtitaikinakuorta.
Tämä hillo sopii erinomaisesti voilla voidellun paahtoleivän päälle aamiaiseksi tai osaksi brunssia tai iltapäiväleipää. Piditpä sitten miellyttävästä, voidemaisesta briestä tai oletko enemmän suolaisten, maalaismaisempien juustojen, kuten vanhan Havarti- tai ranskalaisen gruyerejuuston, tuulella, kaunis kotitekoinen luumuhillo täydentää varmasti useimpia juustoja kauniisti, sillä sen hapokkuus tasapainottaa juuston täyteläisyyttä.
Kokeile leipää varten herkullisia leipäreseptejämme, kuten klassista vaaleaa leipää, ilmavaa ja rapeaa hapantaikinareseptillämme valmistettua hapanjuurileipää tai rakenteeltaan täyteläistä leipää, kuten täysjyväleipää. Ne kaikki ovat loistavia vaihtoehtoja makean ja hapokkaan hillosi kanssa.
Luumun maku sopii hyvin yhteen erilaisten hedelmien, marjojen ja mausteiden kanssa. Yleensä voit lisätä 1 ruokalusikallisen sitruunamehua luumujen maun korostamiseksi, mutta voit tehdä paljon enemmänkin. Alla olemme kuratoineet valikoiman erilaisia ja herkullisia variaatioita. Kokeile kokeilla näitä erilaisia yhdistelmiä luumuhilloreseptimme pohjalta ja valitse suosikkisi!
Ensimmäinen muunnossuosituksemme on omena- ja luumuhillo. Omenan valinta riippuu siitä, haluatko hillon olevan makeamman puoleinen, jolloin Cox's Orange -omena on hyvä vaihtoehto, vai happamamman puoleinen, jolloin voit kokeilla Honeycrisp- tai jopa Granny Smith -omenaa, jos pidät hilloista melko kirpeinä. Eri omenoiden sekoittaminen on tietenkin myös yksi vaihtoehto. Jos haluat tehdä omena-luumuhilloa, korvaa puolet luumuista kuorituilla, pilkotuilla omenoilla.
Jos haluat mausteisemman version luumuhilloreseptistämme, joka sopii täydellisesti raikkaaseen syksyiseen aamuun ja teekupilliseen, tee maustettua luumuhilloa lisäämällä hilloon 1 tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kanelia ja ½ tl kardemummaa. Jos rakastat inkiväärin tuomaa lämpöä, voit kokeilla käyttää hillossa sen sijaan myös noin 75 g silputtua tuoretta inkivääriä.
Kesäinen versio reseptistämme yhdistää luumut ja kauniin vaaleanpunaisen raparperin. Keväällä ja kesällä saatavilla oleva raparperi piristää sekä hillon makua että väriä. Koska raparperit ovat luumujen tavoin luonnostaan sekä makeita että happamia, ne sopivat täydellisesti luumujen joukkoon. Korvaa puolet luumuista hienonnetuilla raparperilla, niin saat raparperi-luumuhilloa.
Viimeisessä variaatiossa luumut yhdistetään makeisiin kirsikoihin. Nämä ihanat kesähedelmät voivat olla hyvin makeita sellaisenaan, mutta tässä kirsikkaluumuhillossa luumun luonnollinen hapokkuus tasapainottaa niitä täydellisesti. Kuten muissakin muunnelmissa, korvaa puolet luumujen suositellusta määrästä puolikkailla, kuorimattomilla kirsikoilla.