Gremolata

Gremolata

10 minuuttia
Gremolata on raikas lisuke erilaisten liharuokien kylkeen sisältämänsä lehtipersiljan, valkosipulin ja sitruunan ansiosta.
https://www.arla.fi/reseptit/gremolata/

Tee näin:

Gremolata
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile gremolata heti.
Valmis!
Vinkki

Voit valmistaa gremolataa tehosekoittimella ja sen voi myös pakastaa. Jos gremolataa valmistetaan tehosekoittimella tai sauvasekoittimella, se voi muistuttaa enemmän kastikkeen kaltaista pestoa tai chimichurria, koska persilja vapauttaa enemmän nestettä sekoitettaessa.

Gremolata Q&A

Gremolata on helppo ja nopea valmistaa, joten se on helppo lisuke lounas- ja illallispöytään. Lue lisää alta!

Mitä on gremolata?
Gremolata on italialainen vihreä kastike. Kuten useimmat vihreät kastikkeet, joista muita suosittuja ovat salsa verde ja chimichurri, se tarjoillaan kylmänä ja kypsentämättömänä, ja se koostuu pääasiassa hienonnetuista yrteistä. Tarkemmin sanottuna tämä kastike valmistetaan hienonnetusta lehtipersiljasta, sitruunankuoresta, hienonnetusta valkosipulista ja suolatuista manteleista. Sitä voidaan käyttää hyvin erilaisten ruokien lisukkeena aamiaismunista ja keitosta pastaan ja grillattuun lihaan.
Miten gremolataa valmistetaan?
Sitruuna-persilja-gremolatan valmistaminen on uskomattoman helppoa. Hienonna sitruunankuori ja valkosipuli hienoksi ja persilja ja suolattu manteli karkeaksi. Yhdistä sitten vain ainekset kulhossa; vihreä kastike on nyt valmis nautittavaksi! Jos haluat siitä nestemäisemmän koostumuksen, voit käyttää tehosekoitinta tai sauvasekoitinta sen sijaan, että pilkkoisit kaiken käsin.
Voiko gremolataa pakastaa?
Kyllä, gremolataa voi pakastaa! Vihreä kastike säilyy pakastimessa jopa 2 kuukautta. Helpommin voit pakastaa sen kannellisessa jääpalamuotissa, jolloin sinun tarvitsee ottaa pakastimesta joka kerta vain se määrä, jonka aiot käyttää. Pakastetun gremolatan voi lisätä suoraan lämpimiin ruokiin, kuten keittoon, muhennokseen tai pastaan, maun tuomiseksi, tai voit sulattaa sen jääkaapissa tai työtasolla, jos haluat käyttää sitä lisukkeena.
Voiko gremolatan valmistaa etukäteen?
Kotitekoinen gremolata säilyy jääkaapissa jopa 7 päivää, joten sen voi valmistaa etukäteen. Varmista vain, että se säilytetään ilmatiiviissä astiassa. Muiden kastikkeiden ja keittojen tapaan maku voi korostua muutaman päivän kuluttua, kun se tekeytyy. Jos valmistat gremolatan päiviä etukäteen, voit käyttää hieman vähemmän valkosipulia, sillä raa'an valkosipulin maku korostuu ajan myötä.

Ainekset

Gremolata
Tuoretta lehtipersiljaa
1 dl
Valkosipulinkynsi
1
Sitruunankuorta
2 tl
Suolattuja manteleita
25 g
Lisää herkullisia ideoita

Gremolata - yrttinen ja mausteinen italialainen kastike

Sitruunagremolata sopii erinomaisesti erilaisiin aamiais-, lounas- ja päivällisruokiin, ja se on täynnä makua! Hienoksi raastettu sitruunankuori lisää tekstuuria sekä intensiivistä, kirpeää sitruunan makua tekemättä täytteestä katkeraa. Se korostaa tuoreen persiljan sitruksisia vivahteita ja tekee yrtin mausta entistäkin kirkkaamman. Sitruunankuoren happamuus varmistaa myös sen, että tässä yrttisessä valkosipulikastikkeessa oleva kirpeä, raaka valkosipuli ei tule liian voimakkaaksi, vaan sen mausteisuus pääsee paremmin esiin, mikä tekee kastikkeesta tasapainoisen vihreän.

Vihreä kastike persiljan ja valkosipulin kanssa

Maanläheisen persiljan ja kirpeän, tuoreen valkosipulin yhdistelmä on hyvin suosittu, eikä ole ihme, että se toimii. Persiljan makuprofiilissa on luonnostaan pippurisia vivahteita, jotka hienonnettu raaka valkosipuli tuo paremmin esiin. Tämän valkosipuligremolatan ytimessä oleva parivaljakko on eloisa ja mausteinen. Erityisesti valkosipuli tekee siitä niin herkullisen eri ruokien kanssa, erityisesti grillatun lihan ja vihannesten kanssa, joita usein paritetaan valkosipulin kanssa monitahoisemman ja kirpeämmän maun aikaansaamiseksi.

Klassinen gremolata suolattujen manteleiden kanssa

Klassiseen manteligremolataan on lisätty suolattuja manteleita tavallisten manteleiden sijasta. Tämä kierre tuo yrttisen vihreään kastikkeeseen ihanan suolaisuuden sen pähkinäisyyden lisäksi, jonka mantelit tietysti tuovat siihen. Pilkotut mantelit antavat yrttiselle mausteelle herkullisen rapeuden, joka heijastaa tuoreen persiljan rapeutta ja erottaa tämän lisukkeen muista vihreistä kastikkeista.

Miten gremolata-kastiketta käytetään?

Tämä värikäs ja monipuolinen yrttikastike sopii monenlaisten ruokien lisukkeeksi. Voit käyttää sitä munakokkelin, haudutetun tai grillatun kalan, kanan, grillattujen vihannesten, kuten parsan ja vihreiden papujen, sekä keittojen, muhennosten tai pastaruokien, kuten erittäin suositun cacio e pepe tai grillatun lihan, kuten naudan- tai lampaanlihan, päälle.

Nämä ovat vain muutamia niistä monista käyttötavoista, joita voit harkita maistettuasi, kuinka herkullinen tämä italialainen kastike on ja kuinka paljon kirkkautta ja raikkautta se voi tuoda ruokaan.

Twistaa gremolataa makusi mukaan

Perinteisessä gremolatassa on aina sitruunankuorta, valkosipulia ja persiljaa, joten jos säilytät nämä keskeiset ainesosat, voit aina lisätä muita ainesosia makuprofiilin sekoittamiseksi. Käytä esimerkiksi parmesaaniraastetta ja paahdettuja pinjansiemeniä suolattujen manteleiden sijasta ja kokeile, miten voit lisätä yrttejä, kuten tuoretta minttua, basilikaa, korianteria ja salviaa lehtipersiljan tilalle.

Makean kirpeyden ja kirkkauden voi lisätä käyttämällä suosittua Lähi-idän maustetta sumakkia ja hieman sitruunamehua. Tämä yhdistelmä tuo maukkaaseen täytteeseen hedelmäisyyttä, joka sopii hyvin yhteen sen yrttisen ja kirpeän makuprofiilin kanssa.

Jos haluat mausteisemman version, joka sopii täydellisesti naudanlihatacoihin, ota mallia meksikolaisesta salsa verdestä ja käytä hienoksi raastettua jalapeñoa ja tomaattimurskaa tuomaan tulisuutta mausteiseen kastikkeeseen. Yhdistelmästä syntyy todellinen makuräjähdys, mutta jotta se ei olisi liian voimakas, muista poistaa chilistä valkoinen kuori.