Club Sandwich

Club Sandwich

30 minuuttia
Klubileipä on amerikkalainen klassikko, jota tarjoillaan pubeissa, ravintoloissa ja kaupoissa ympäri maailmaa. Tässä versiossa on käytetty tuoretta kananrintaa, pekonia ja smetanaa.
https://www.arla.fi/reseptit/club-sandwich/

Tee näin:

Club Sandwich
  • Litistä kanafileet hieman litteiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista voissa pannulla noin 6 minuuttia kummaltakin puolelta.
  • Leikkaa pekoniviipaleet ja paista rapeaksi. Valuta paperipyyhkeillä.
  • Leikkaa kana ja tomaatit ohuiksi viipaleiksi.
  • Paahda leipä kevyesti ja anna jäähtyä. Levitä kermaviili leipäviipaleiden päälle.
  • Asettele leipäviipaleet kolme kerrallaan niin, että niiden väliin tulee salaattia, kanaa, pekonia ja tomaattia.
  • Paina leipäviipaleet yhteen ja leikkaa ne vinosti kolmioiksi. Kiinnitä hammastikut koristeiksi ja pitämään leivät muodossaan.
Valmis!

Kysymyksiä Club Sandwicheista

Mitä juoma sopii klubivoileivän kanssa?
Klubileipä juontaa juurensa yhdysvaltalaiseen baari- ja kuppilakulttuuriin, ja se suunniteltiin alun perin jäähdytettyjen juomien seuraksi. Valitsemasi raikas lager- tai ale-olut, alkoholilla tai ilman, lisää lähes varmasti klubivoileivän nautittavuutta. Jos viini on enemmän makuusi, täyteläisempi valkoviini, kuten kalifornialainen Chardonnay, on erinomainen valinta. Keskitäyteläinen punainen, ehkä Pinot Noir tai Grenache, sopii myös mainiosti. Jos tarjoilusi on nuoremmalle yleisölle, juuri valmistettu jääkylmä limonadi tai kolajuoma ovat varmoja vaihtoehtoja.
Mitä klubileivän sisään yleensä laitetaan?
Klassisessa klubileivässä on usein kolmenlaista lihaa: kinkkua, kalkkunaa ja pekonia. Liha kerroksittain salaatin ja tomaatin kanssa kahden paahtoleipäviipaleen välissä, ja usein keskellä on kolmas viipale. Voi ja/tai majoneesi lisää mehukkuutta, ja joskus mukana on myös juustoa. Voileipä on usein pinottu korkeaksi, ja voileipäveitsi tai hammastikku pitää kerrokset yhdessä. Voit vapaasti lisätä leipään avokadoviipaleita, paistettua kananmunaa, Dijon-sinappia ja pikkelöityä sipulia - mitä tahansa, mikä miellyttää makuhermojasi.
Mitä kastiketta leipiin kannattaa käyttää?
Klubivoileivän sisällä tulisi käyttää jonkinlaista kastiketta, joka antaa leivälle rakennetta ja makua. Kuten kaikkien ainesosien kohdalla, vaihtoehtoja on runsaasti. Tässä reseptissä käytämme klassisen majoneesin sijasta ranskankermaa, joka lisää hieman kermaista raikkautta. Caesar-kastike tuo voileipään runsaasti makua ja tekee siitä melkeinpä käsinkosketeltavan version ikonisesta Caesar-salaatista. Kokeile lisätä hieman Dijon-sinappia kermaviiliin tai majoneesiin ennen levittämistä, niin saat lisää potkua. Tai miksi et käyttäisi suosikki curry- tai chilimaustekastikettasi? Kyseessä on kuitenkin sinun klubivoileipäsi!
Mistä klubileipä on kotoisin?
Club sandwich on epäilemättä amerikkalainen klassikko. Sen tarkkaa alkuperää ei kuitenkaan tiedetä. Erään varhaisen maininnan mukaan New Yorkissa sijaitseva Union Club keksi voileivän: "Kaksi paahdettua Graham-leipäpalaa, joiden välissä on kerros kalkkunaa tai kanaa ja kinkkua, tarjoillaan lämpimänä". (The Evening World, 18. marraskuuta 1889). Joka tapauksessa tiedämme, että voileivästä tuli amerikkalaisten herkkukauppojen, countryklubien ja ravintoloiden peruspilari 20. vuosisadalla - sen suosio levisi kauas ja laajalle, ja suosio on jatkunut tähän päivään asti.
Kuuma vai kylmä klubileipä?
Emme suosittele klubileivän tarjoamista kylmänä. Reseptimme sisältää lämmintä, juuri kypsennettyä kanaa ja pekonia. Voit kuitenkin käyttää viipaloitua kanaa tai kalkkunaa tai jopa jääkaapista jäänyttä kanaa. Joka tapauksessa liha on parasta tarjoilla lämpimänä tai huoneenlämpöisenä, jotta täyteläiset maut pääsevät oikeuksiinsa. Samoin paahtoleipä kannattaa tarjoilla lämpimänä ja rapeana. Jos liha ja paahtoleipä ovat kuitenkin liian kuumia, salaatti nahistuu ja menettää rapeutensa. Vältä siis tarjoilemasta jääkaappikylmää lihaa, mutta anna tuoreiden ainesten jäähtyä hieman ennen voileivän kokoamista.

Ainekset

Club Sandwich
Kanafileitä
300 g
Suolaa
½ tl
Mustapippuria
1 ripaus
Pekonia (n. 140 g)
1 pkt
Tomaatteja
2
Vaaleaa leipää
12 siivua
1 prk
Salaattia
Lisää herkullisia ideoita
Reuben sandwich
40 minuuttia
Reuben sandwich
(3)
Kasvisnachot
30 minuuttia
Kasvisnachot
(0)

Club sandwich ilman kanaa - kasvisvaihtoehto

Ei ole mitään syytä, miksi kasvissyöjä tai vegaani ei voisi nauttia klubileipää. Temppu on korvata kanan ja pekonin makuyhdistelmä yhtä tyydyttävillä kasviksilla. Voit toki käyttää kasvipohjaisia lihavaihtoehtoja. Tai kokeile vaihtaa kana perusteellisesti grillattuun munakoisoon tai portobellosieniin. Näin saat syviä makuja täydentämään tuoretta salaattia ja tomaattia. Suolaisen pekonin voit korvata tuoreella hummuksella tai vegaanisella oliivitapenadilla. Levitä lopuksi vegaanista majoneesia paahtoleivän päälle ja valmistaudu todella nautinnolliseen puraisuun.

Club sandwich -annosehdotuksia

Klubivoileipä voi toimia täydellisenä ateriana riippuen siitä, kuinka nälkäinen olet. Säädä vain täytteitä ja pinoa voileipäsi niin korkeaksi kuin haluat. Ravintoloissa ja gastro-pubeissa klubivoileipä tarjoillaan usein ranskalaisten kanssa (fries, jos olet Amerikassa). Jos haluat välttää friteerattuja hiilihydraatteja, valitse uunissa paistettuja perunoita tai tuoretta perunasalaattia, jotta kukaan ei lähde pöydästä nälkäisenä. Ja tietysti vihreä salaatti, jossa on suosikkiraaka-aineitasi, sopii mainiosti.

Club sandwich on helppo ja nopea lounasvaihtoehto

club sandwichh on klassinen amerikkalainen lounasvaihtoehto. Club sandwich taipuu myös moneen makuun - voit laittaa siihen kanaa ja pekonia, tai korvata lihan kasvisvaihtoehdoilla. Klubileivässä on perinteisesti proteenilähteen lisäksi tomaattia ja suolakurkkua tuomaan lisää makua.

Etsitkö lisää amerikkalaisia lounasklassikoita? Tutustu BLT-voileipien ja hot dogien resepteihimme ja ihastu!

Suolainen mango-currykastike tuo club sandwichiin uusia vivahteita

Vaikka perinteisessä klubivoileivässä on tavallisesti majoneesia kastikkeena, kannattaa kokeilla tehdä myös itse mango-currykastiketta viemään kubileivän maun uudelle tasolle. Currykastikkeet sopivat uskomattoman hyvin kanan kanssa, eikä tämä crème fraichesta ja vastapuristetusta sitruunamehusta tehty kermainen ja raikas versio ole poikkeus. Lisätty mangochutney lisää makuprofiilin monitahoisuutta entisestään tuomalla suolaisen kastikkeen makuun makean vivahteen. Voit käyttää kaupasta ostettua chutneyta tai kokeilla kotitekoisen mangochutneyn valmistamista, jossa tuore chili ja inkivääri tuovat hieman tulisuutta.