Tempuroidut vihannekset

Tempuroidut vihannekset

Tempurointi on Japanista rantautunut ruoanlaittotyyli, joka tuo ruokaan kuin ruokaan lisämakua. Helppo ja nopea tempurointi tuo ruokaan vähän erilaista tekstuuria, kannattaa kokeilla!
https://www.arla.fi/reseptit/tempuroidut-vihannekset/

Tee näin:

Tempuroidut vihannekset
  • Sekoita jauhot, maissijauho, leivinjauhe ja suola kulhossa.
  • Sekoita joukkoon puolet nesteestä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista.
  • Lisää loput nesteestä ja muna ja vatkaa, kunnes taikina on kevyttä ja ilmavaa.
  • Kuumenna öljy 180 °C:seen pienessä kattilassa.
  • Kasta kasvikset taikinaan ja paista niitä öljyssä noin 3 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kultaisen värin.
  • Muista kääntää vihanneksia matkan varrella.
  • Aseta paistetut vihannekset öljyä imevälle paperille, jotta ylimääräinen öljy imeytyy.
  • Ripottele päälle suolahiutaleita ja tarjoile heti.
Valmis!
Vinkki

Tempurataikinaa tehdessäsi voit käyttää joko vettä tai olutta. Vesi on yleinen valinta, joka auttaa luomaan ohuen ja herkän taikinan. Tempurataikinan valmistaminen oluesta on kuitenkin myös hyvä vaihtoehto, sillä se sisältää hiilidioksidia, joka auttaa luomaan kevyen ja rapean rakenteen. Club soodalla saadaan aikaan samanlainen vaikutus, sillä hiilihappo luo ilmataskuja taikinaan, jolloin pinnoite on kevyempi ja rapeampi. Käytitpä sitten vettä, olutta tai soodavettä, tärkeintä on käyttää kylmää nestettä, jotta päällyste pysyy kevyenä ja rapeana. Toinen tärkeä vinkki on valmistella vihannekset ennen taikinan tekoa ja paistamista. Tämä tarkoittaa, että ne pestään ja kuivataan huolellisesti ja leikataan suupalan kokoisiksi paloiksi. Vaikka erilaisia vihanneksia on hyvä käyttää paistamiseen, sitkeämmät vihannekset, kuten bataatit, porkkanat ja talvikurpitsat, on keitettävä ensin ja jäähdytettävä ennen paistamista. Näin varmistetaan, että ne kypsyvät tasaisesti ja tempurataikina pysyy rapeana. Lopuksi on tärkeää, että vihannekset paistetaan oikeassa lämpötilassa. Ihanteellinen lämpötila tempuravihannesten paistamiseen on 170-180 °C. Jos öljy on liian kuumaa, taikina palaa ja saa katkeran maun, ja jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, vihannekset imevät itseensä liikaa öljyä ja muuttuvat rasvaisiksi ja vetisiksi.

Tempuroidut vihannekset Q&A

Tempuroinnilla saat helposti lisättyä vihanneksia ruokavalioosi. Lue lisää alta!

Mitä on tempura?
Tempura on japanilainen ruokalaji, joka koostuu paistetuista ja friteeratuista merenelävistä, vihanneksista tai muista ainesosista. Tempuran taikina valmistetaan yleensä vehnäjauhojen, munien ja veden (joskus myös maissijauhon ja leivinjauheen) seoksesta, joka päällystetään ainesosiin ennen paistamista. Tuloksena on rapea ja kevyt ulkopinta, joka on hyvä kontrasti kypsennetyn vihanneksen, lihan tai merenelävien pehmeän ja murean rakenteen kanssa. Se tarjoillaan tyypillisesti tentsuyu-nimisen kastikkeen kanssa, joka valmistetaan dashin (japanilainen keittoliemi), soijakastikkeen ja mirinin (makea riisiviini) seoksesta, mutta useimmat japanilaisittain maustetut kastikkeet sopivat täydellisesti tempuravihannesten kanssa.
Miten tempurataikina tehdään?
Tee tempurataikina sekoittamalla jauhot, maissijauho, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää puolet nesteestä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista. Lisää sitten loput nesteestä ja muna ja vatkaa, kunnes taikina on kevyttä ja ilmavaa. Kuumenna öljy 180 °C:seen pienessä kattilassa. Kasta kasvikset taikinaan ja paista öljyssä noin 3 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Aseta paistetut tempuravihannekset öljyä imevälle paperille, jotta ylimääräinen öljy imeytyy. Ripottele päälle suolahiutaleita ja tarjoile heti.
Kuinka kauan tempurataikina säilyy?
Tempurataikina on parasta käyttää heti sen valmistamisen jälkeen. Jos taikinaa kuitenkin jää yli, voit säilyttää sitä jääkaapissa 2-3 päivää. On tärkeää säilyttää taikina ilmatiiviissä astiassa ja käyttää se mahdollisimman pian, jotta se saa parhaan maun ja rakenteen.
Voiko tempurataikinaa pakastaa?
Voit pakastaa tempurataikinaa jopa 1 kuukauden ajan. Kaada taikina pakastimeen sopivaan ilmatiiviiseen astiaan, mutta jätä yläreunaan tarpeeksi tilaa, sillä taikina laajenee jäätyessään. Lisäksi voit laittaa tempurataikinan päälle palan kelmua estämään kuoren muodostumisen. Sulje lopuksi astia ja aseta se pakastimeen.
Mitä tarjoilla tempuroitujen vihannesten kanssa?
Tempuravihannekset voidaan tarjoilla erilaisten lisukkeiden kanssa. Suosittuja vaihtoehtoja ovat kastikkeet, kuten tentsuyu, soijakastike tai ponzu, sekä lisukkeet, kuten höyrytetty riisi, misokeitto, marinoituja vihanneksia, salaatti ja soba-nuudelit. Kun tarjolla on niin paljon vaihtoehtoja, on helppo löytää yhdistelmä, joka tyydyttää makusi.
Miten tempurataikina eroaa tavallisesta taikinasta?
Tempurataikina eroaa tavallisesta taikinasta monin tavoin. Ensinnäkin siinä käytetään vehnäjauhon ja maissijauhon yhdistelmää pelkän vehnäjauhon sijasta, mikä tekee siitä kevyemmän ja rapeamman rakenteeltaan. Lisäksi tempurataikinaan sekoitetaan joko vettä tai olutta, jolloin taikinasta tulee kuplivaa ja ilmavaa paistettaessa. Kaiken kaikkiaan taikinasta saadaan tavanomaista taikinaa herkempi ja rapeampi lopputulos.
Miten pitää tempura rapeana?
Varmista, että ainekset on jäähdytetty ennen kuin aloitat. Kylmät ainekset auttavat pitämään taikinan rapeana. Kun olet valmis paistamaan tempuravihannekset, kuumenna öljy 180 °C:seen. On tärkeää paistaa taikinoituja vihanneksia pienissä erissä, jotta öljyn lämpötila ei laske, jolloin tempuravihannekset kastuvat. Kun kasvikset ovat kypsiä, poista ne öljystä reikäkauhalla tai siivilällä ja aseta ne paperipyyhkeille valumaan ylimääräinen öljy. Tarjoile tempuravihannekset heti paistamisen jälkeen, kun ne ovat vielä kuumia ja rapeita.

Ainekset

Tempuroidut vihannekset
Vehnäjauhoja
60 g
Maissitärkkelys
50 g
Leivinjauhetta
1 tl
Suolaa
½ tl
Vettä tai olutta
1 dl
Kananmuna
1
Paistamiseen tarkoitettua öljyä
½ l
Vihanneksia
Lisää herkullisia ideoita
Friteeratut juustopallot
40 minuuttia
Friteeratut juustopallot
(12)

Tempuravihannekset käyttäen kaikkia suosikkivihanneksia

Tempuravihannekset ovat perinteisiä muinaisessa japanilaisessa keittiössä. Siinä kasvikset päällystetään kevyellä taikinalla ja paistetaan friteerattaviksi, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Tempuravihanneksissa on hienoa se, että voit käyttää kaikkia suosikkivihanneksia, kuten kesäkurpitsaa, sieniä, parsakaalia ja sipulia. Japanissa tempurassa käytetään yleensä kauden vihanneksia, kuten munakoisoa, bataattia, kurpitsaa ja paprikaa, mutta voit käyttää mitä tahansa, mistä pidät eniten. Tempuran taikina antaa kevyen, rapean päällysteen, joka täydentää täydellisesti vihannesten luonnollisia makuja ja tekee siitä vastustamattoman välipalan tai lisukkeen.

Sipulirenkaat, vihreät pavut, kukkakaali, parsakaali ja muut klassikot

Vihannestempurareseptissämme käytetään sipulirenkaita, vihreitä papuja, kukkakaalia, parsakaalia ja muita herkullisia klassikoita, jotka sopivat hyvin friteerattaviksi rakenteensa ja makunsa vuoksi. Koska näiden vihannesten vesipitoisuus on suhteellisen alhainen ja rakenne on kiinteä, ne soveltuvat erinomaisesti friteeraukseen. Vaikka taikina itsessään on suhteellisen miedon makuista, se toimii täydellisenä kankaana, joka korostaa vihannesten luonnollisia makuja. Kun tempurataikina on paistettu, siitä syntyy rapea ja rapea kuori, joka täydentää kasvisten luonnollista makeutta ja suolaista makua ihanasti.

Tee rapea ateria kotitekoisella tempurataikinalla

Tempuraresepteissä käytetty kotitekoinen taikina on yksi tärkeimmistä osatekijöistä, jotka tekevät tästä ruoasta niin erityisen. Se on kevyttä ja ilmavaa, mikä antaa täydellisen vastapainon mureille vihanneksille, kun ne on paistettu.

Avain kevyen ja rapean japanilaisen tempurataikinan aikaansaamiseen on sekoittaa ainekset juuri sen verran, että taikinasta tulee tasainen ja kokkareeton, mutta ei niin paljon, että taikinasta tulee tiivis ja raskas. Vihannesten herkkien makujen ja tempurataikinan rapeuden yhdistelmä on syy siihen, että tempuravihanneksista nauttivat niin monet ihmiset ympäri maailmaa.

Jos haluat lisää rapeita paistettuja ruokia, tutustu kananugettien ja klassisten fish and chips -resepteihimme.

Miten tarjoilla tempuravihanneksia

Tempuravihannekset ovat sekä monipuolisia että herkullisia, ja niitä voi tarjoilla monin eri tavoin. Yksi suosittu tapa on käyttää niitä alkupalana tai kevyenä välipalana ja dippikastikkeen, kuten soijakastikkeen tai klassisen tentsuyu-kastikkeen, kanssa paistettujen vihannesten maun korostamiseksi. Vaihtoehtoisesti tempuravihanneksia voidaan tarjoilla pääruoan lisäkkeenä, kuten japanilaistyyppisen riisi- ja misokeittoaterian lisäkkeenä. Lopuksi voit nauttia ruokalajin nuudeleiden, kuten soban tai udonin, kanssa, jolloin ateria on runsas ja täyttävä. Riippumatta siitä, miten haluat tarjoilla ne, tempuravihannekset ovat rapea ja maukas ruokalaji, joka varmasti tyydyttää paistetun ja herkullisen ruoan himon.

Kokeile dippikastiketta

Tempuravihannesten dippikastikkeiden kokeilu on hyvä tapa nostaa tämä jo ennestään herkullinen ruokalaji uudelle tasolle. Perinteinen tempura-dippikastike valmistetaan soijakastikkeesta, mirinistä ja dashista, mutta myös monet muut kastikkeet parantavat taikinoitujen ja friteerattujen vihannesten makua.

Yksi vaihtoehto on kokeilla mausteista dippikastiketta, joka valmistetaan yhdistämällä soijakastike, riisietikka, chilitahna ja hunaja. Makea ja mausteinen maku muodostaa herkullisen kontrastin rapeille tempuravihanneksille.

Voit myös kokeilla hedelmäpohjaisia dippikastikkeita. Mangokastike voidaan valmistaa esimerkiksi sekoittamalla mangososetta, riisietikkaa ja hieman sokeria. Kastikkeen hedelmäinen makeus täydentää rapeat, suolaiset tempuravihannekset täydellisesti ja tuo ruokaan raikkautta.

Jos tunnet olosi seikkailunhaluiseksi, voit kokeilla jopa mausteista maapähkinäkastiketta. Tämä kastike valmistetaan yhdistämällä maapähkinävoi, soijakastike, limemehu, hunaja ja chilihiutaleet.