Samosat

Samosat

45 minuuttia
Samosa on friteerattu tai paistettu leivonnainen, jonka on sanottu olevan peräisin Keski-Aasiasta. Täytteenä käytetään esimerkiksi lihaa, kalaa, kanaa tai kasviksia. Tämä on maistuva vaihtoehto illanistujaisten herkkupöytään!
https://www.arla.fi/reseptit/samosat/

Tee näin:

Minttukastike
  • Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
  • Siirrä peitetty dippikastike jääkaappiin.
Samosat
  • Kuumenna uuni 225 °C:een.
  • Anna öljyn kuumentua pannulla kovalla lämmöllä ilman, että se ruskistuu.
  • Kuullota sipulit öljyssä ja lisää mausteseos, perunat ja herneet.
  • Jäähdytä täyte.
  • Aseta varovasti 2 fileetaikinalevyä kuivalle työtasolle.
  • Jos pakkauksessa on ylimääräisiä arkkeja, pidä ne kosteana kostealla pyyhkeellä, kunnes olet valmis käyttämään niitä.
  • Sivele molemmat levyt rypsiöljyllä ja aseta toinen päällekkäin.
  • Leikkaa fileetaikina 4 noin 10x30 cm:n palaan.
  • Siirrä 1½ ruokalusikallista täytettä yhteen kulmaan.
  • Taita kulma täytteen päälle niin, että saat kolmion.
  • Jatka kolmion taittamista, kunnes fileetaikina loppuu.
  • Toista tämä prosessi lopuilla 6 fileetaikinalevyllä, jotta saat yhteensä 16 samosaa.
  • Aseta pienet paketit vuoratulle pellille ja sivele ne rypsiöljyllä.
  • Paista niitä uunin keskitasolla noin 7 minuuttia.
Valmis!
Vinkki

Jotta samosatäytteestä tulee pehmeää ja mureaa ja jotta samosat on helppo taittaa, on varmistettava, että keitetyt perunat on soseutettu kunnolla - karkeasti. Helpoin tapa on käyttää haarukkaa. Kun perunat ovat tarpeeksi kylmiä käsiteltäviksi, kuori ne, jos et ole tehnyt sitä ennen niiden keittämistä, ja laita ne sitten syvään astiaan tai sekoituskulhoon. Käytä haarukkaa ja tee niistä karkeaa muusia painamalla haarukan piikkejä alaspäin. Koska samosan täytteessä on hyvä olla hieman rakennetta, varmista, että perunat eivät muhennu liikaa.

Samosat Q&A

Samosat ovat herkullinen vaihtoehto lounaaksi tai illanistujaisiin. Lue lisää alta!

Mikä on samosa?
Samosa on paistettu tai friteerattu leivonnainen, joka on suosittu ympäri maailmaa. Se valmistetaan suolaisella täytteellä, ja rapea ja hiutalemainen leivonnainen on kolmiomainen, kartiomainen tai puolikuun muotoinen. Sekä muoto että täyte vaihtelevat eri alueilla, ja samosat voivat olla täytetty vain vihanneksilla tai sisältää myös lihaa. Samosa nautitaan tyypillisesti välipalana tai lisäkkeenä, ja se tarjoillaan kastikkeen, kuten minttu raitan tai chutneyn, kanssa.
Miten samosa tehdään?
Monet ihmiset ovat ehkä kokeilleet rapeaa samosaa katuruokamarkkinoilla tai paikallisessa Lähi-idän minimarketissa, mutta harva kokeilee sen valmistamista kotona. Se on kuitenkin yksinkertaista. Tee täyte sipulista, mausteseoksesta, karkeasti soseutetuista keitetyistä perunoista ja herneistä. Laita hieman täytettä leikatulle filotaikinan palalle ja taita kolmion muotoiseksi levyksi, kunnes taikina loppuu. Paista uunissa ja tarjoile kuumat perunasamokat jääkylmän mintturaian kanssa alkuruoaksi, lisukkeeksi tai välipalaksi.
Miten samosa valmistetaan?
Perinteisessä samosa-taikinan reseptissä ohjeistetaan yhdistämään jauhot, öljy/ghee (monissa Kaakkois-Aasian keittiöissä käytetty kirkastettu voityyppi), suola ja vesi. Koska taikinan on levättävä, mieluiten jopa tunnin ajan, ennen kuin se voidaan kaulita ja täyttää samosatäytteellä, helppo vaihtoehto on filotaikinan avulla valmistettu samosa. Tällainen samosa on samalla tavalla hiutaleinen, rapea ja rapea. Voit tietenkin tehdä filotaikinan itse, mutta voit yhtä hyvin käyttää kaupasta ostettua taikinaa. Lopputulos on aivan yhtä maukas.
Miten samosa kannattaa lämmittää uudelleen?
Lämmitä kylmät tai pakastetut samosat uudelleen uunissa. Esilämmitä uuni 200 °C:een (tavallinen uuni) ja aseta ne tasaisesti ritilälle niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Kylmää samosaa on lämmitettävä 5-10 minuuttia, kun taas pakastettua samosaa on lämmitettävä uunissa 15-20 minuuttia. Tarkka aika riippuu kotitekoisten samosojen koosta. Testaa, kuinka kuumia ne ovat, pistämällä haarukka uunin keskelle asetetun samosan keskelle ja tunnustelemalla, kuinka lämpimät ne ovat. Mikroaaltouunissa lämmittäminen ei ole suositeltavaa, koska filotaikina menettää rapeutensa ja siitä voi tulla joko märkää tai kuivaa.
Voiko samosat pakastaa?
Voit säilyttää sekä paistettuja että paistamattomia samosoja pakastimessa. Aseta samosat yhteen kerrokseen vuoratulle leivinpaperille ja laita se pakastimeen. Kun samosat ovat jähmettyneet, laita ne ilmatiiviiseen astiaan ja pakastepussiin. Koska ne on pakastettu tällä tavoin, niiden ei pitäisi tarttua toisiinsa. Pakastimessa kotitekoiset samosat säilyvät jopa 2 kuukautta. Ne voidaan paistaa tai lämmittää uudelleen suoraan uunista.
Miten minttukastike tehdään?
Kotitekoinen minttukastike on uskomattoman helppoa tehdä. Yhdistä vain jogurtti, mango chutney, hienonnetut mintunlehdet, murskattu valkosipulinkynsi ja suola. Käyttämällä kreikkalaisperäistä jogurttia saat kylmään kastikkeeseen herkullisen kermaisen koostumuksen. Minttu-raita-reseptissämme vaaditaan tuoretta minttua siksi, että se antaa kastikkeelle viilentävää laatua, joka sopii hyvin yhteen samosojen mausteisuuden kanssa ja jota ei yksinkertaisesti saavuteta kuivattujen yrttien avulla.

Ainekset

Minttukastike
2 dl
Mangochutneyta
2 rkl
Valkosipulinkynsi
1
Mintunlehtiä
2 rkl
Suolaa
¼ tl
Samosat
Rypsiöljyä
1 rkl
Sipuli
1
Tikka Masala valmiskastiketta tai mausteseosta
3 rkl
Keitettyjä perunoita
4
Vihreitä herneitä
2 dl
Torttutaikinalevyä
8
Rypsiöljyä
1 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Lohinyytit
40 minuuttia
Lohinyytit
(3)
Naan-pizza
30 minuuttia
Naan-pizza
(12)

Rapeat samosat maistuvat lounaaksi ja illanistujaisissa

Näissä herneitä ja perunaa sisältävissä samosoissa on murea ja maukas täyte, joka on kääritty rapeaan, rapeaan ja kultaiseen filo-taikinaan. Makujen ja tekstuurien yhdistelmä, joka on kastettu virkistävään mintturaitaan, on kuin taivaassa tehty. Vaikka jotkut sanovat, että samosat on paistettava, uunissa paistettu samosa on yhtä kultainen, kuohkea ja herkullinen. Kun filo-taikinakolmioita sivellään öljyllä ennen paistamista, saadaan niille ominainen rapeus, ja paistaminen helpottaa samosojen valmistusta huomattavasti. Näin ollen näiden tikka masalan makuisten suolaisten leivonnaisten valmistaminen on helppoa.

Jos etsit lisää maukkaita kasvisruokia, tutustu resepteihimme palak paneeriin, klassiseen intialaiseen juusto- ja pinaattikastikkeeseen, ja kasviscurryyn, joka on lämmittävä ruokalaji punaisesta currysta, tuoreesta inkivääristä ja kaikista suosikkivihanneksistasi.

Dippaa samosat tuoreeseen minttukastikkeeseen

Rapea peruna- ja herne-samosa maistuu ihanalta kastettuna kylmään ja virkistävään minttukastikkeeseen jogurtin kera. Tämä kermainen kastike sopii monenlaisten intialaisen keittiön ruokien lisukkeeksi, ja se täydentää näiden perunasamoksien kuohkeaa filo-taikinaa ihanasti. Tuoreessa mintussa on makea ja kirkas yrttinen maku, joka tasapainottaa kirpeää raakaa valkosipulia, ja lisäksi sillä on viilentävä vaikutus, joka viipyy kielelläsi. Siksi se sopii täydellisesti samosojen kaltaisten maustepitoisten ruokien kanssa, jotka saattavat olla joillekin hieman mausteisia.

Onneksi kotitekoisen minttukastikkeen valmistaminen on sekä helppoa että nopeaa. Helppoon minttu raita -reseptiimme voit joko käyttää kaupasta ostettua chutneyta tai tehdä oman mangochutneyn reseptimme avulla. Näin voit säätää maustetason juuri oman makusi mukaan.

Kuinka taittaa samosa

Samosojen valmistuksessa hankalinta voi olla niiden taittaminen. Samosan taittamisen ei kuitenkaan tarvitse olla pelottavaa. Kun olet valmistanut täytteen, muista antaa sen jäähtyä, jotta et polta sormiasi käärittäessäsi sitä. Valmista sitten filotaikinalevyt ja aseta pieni määrä täytettä (noin 1½ ruokalusikallista) yhden leikatun suorakulmaisen palan kulmaan. Taita tämä kulma alaspäin niin, että saat kolmiomaisen muodon, jossa on täytettä. Taittele tätä täytteellä täytettyä kolmiota pitkin filotaikinan pituutta. Näin taittelet helposti samosasi.

Kokeile samosan täytettä

Nopea haku samosan ainesosista kertoo sinulle, että samosoja on olemassa runsaasti erilaisia samosatyyppejä, joissa on lukuisia erilaisia täytteitä. Kannustammekin sinua kokeilemaan ja löytämään oman suosikkitäytteesi.

Perunan, herneen ja sipulin klassisen yhdistelmän lisäksi herkullisia kasvissamosan täyttöideoita ovat esimerkiksi porkkanat, kukkakaali, pinaatti ja juusto, linssit ja juurekset. Kokeile sekoittaa erilaisia vihanneksia ja mausta kasvisruokatäytteesi mausteilla, kuten intialaisella garam masalalla, kiinalaisella viiden mausteen sekoituksella, curryjauheilla tai tuoreilla mausteilla, kuten kirpeällä inkiväärillä tai sitruunanmakuisilla korianterinsiemenillä.

Samosojen ei välttämättä tarvitse olla vain vihanneksilla täytettyjä. Voit valmistaa niitä myös jauhelihasta, kuten lampaan- tai naudanlihasta, tehdyllä täytteellä, johon on yhdistetty haluamasi kasvikset. Jos pidät siipikarjan mausta, hae inspiraatiota tandoorikana-reseptistämme ja opi valmistamaan kaunis punainen kana, joka on marinoitu tandoorimausteilla, inkiväärillä ja tomaattisoseella. Pienemmiksi paloiksi pilkottuna tämä intialainen tandoori-kana maistuu ihanalta samosan täytteenä.