Jotta samosatäytteestä tulee pehmeää ja mureaa ja jotta samosat on helppo taittaa, on varmistettava, että keitetyt perunat on soseutettu kunnolla - karkeasti. Helpoin tapa on käyttää haarukkaa. Kun perunat ovat tarpeeksi kylmiä käsiteltäviksi, kuori ne, jos et ole tehnyt sitä ennen niiden keittämistä, ja laita ne sitten syvään astiaan tai sekoituskulhoon. Käytä haarukkaa ja tee niistä karkeaa muusia painamalla haarukan piikkejä alaspäin. Koska samosan täytteessä on hyvä olla hieman rakennetta, varmista, että perunat eivät muhennu liikaa.
Samosat ovat herkullinen vaihtoehto lounaaksi tai illanistujaisiin. Lue lisää alta!
2 dl | |
Mangochutneyta
|
2 rkl |
Valkosipulinkynsi
|
1 |
Mintunlehtiä
|
2 rkl |
Suolaa
|
¼ tl |
Rypsiöljyä
|
1 rkl |
---|---|
Sipuli
|
1 |
Tikka Masala valmiskastiketta tai mausteseosta
|
3 rkl |
Keitettyjä perunoita
|
4 |
Vihreitä herneitä
|
2 dl |
Torttutaikinalevyä
|
8 |
Rypsiöljyä
|
1 rkl |
Näissä herneitä ja perunaa sisältävissä samosoissa on murea ja maukas täyte, joka on kääritty rapeaan, rapeaan ja kultaiseen filo-taikinaan. Makujen ja tekstuurien yhdistelmä, joka on kastettu virkistävään mintturaitaan, on kuin taivaassa tehty. Vaikka jotkut sanovat, että samosat on paistettava, uunissa paistettu samosa on yhtä kultainen, kuohkea ja herkullinen. Kun filo-taikinakolmioita sivellään öljyllä ennen paistamista, saadaan niille ominainen rapeus, ja paistaminen helpottaa samosojen valmistusta huomattavasti. Näin ollen näiden tikka masalan makuisten suolaisten leivonnaisten valmistaminen on helppoa.
Jos etsit lisää maukkaita kasvisruokia, tutustu resepteihimme palak paneeriin, klassiseen intialaiseen juusto- ja pinaattikastikkeeseen, ja kasviscurryyn, joka on lämmittävä ruokalaji punaisesta currysta, tuoreesta inkivääristä ja kaikista suosikkivihanneksistasi.
Rapea peruna- ja herne-samosa maistuu ihanalta kastettuna kylmään ja virkistävään minttukastikkeeseen jogurtin kera. Tämä kermainen kastike sopii monenlaisten intialaisen keittiön ruokien lisukkeeksi, ja se täydentää näiden perunasamoksien kuohkeaa filo-taikinaa ihanasti. Tuoreessa mintussa on makea ja kirkas yrttinen maku, joka tasapainottaa kirpeää raakaa valkosipulia, ja lisäksi sillä on viilentävä vaikutus, joka viipyy kielelläsi. Siksi se sopii täydellisesti samosojen kaltaisten maustepitoisten ruokien kanssa, jotka saattavat olla joillekin hieman mausteisia.
Onneksi kotitekoisen minttukastikkeen valmistaminen on sekä helppoa että nopeaa. Helppoon minttu raita -reseptiimme voit joko käyttää kaupasta ostettua chutneyta tai tehdä oman mangochutneyn reseptimme avulla. Näin voit säätää maustetason juuri oman makusi mukaan.
Kuinka taittaa samosa
Samosojen valmistuksessa hankalinta voi olla niiden taittaminen. Samosan taittamisen ei kuitenkaan tarvitse olla pelottavaa. Kun olet valmistanut täytteen, muista antaa sen jäähtyä, jotta et polta sormiasi käärittäessäsi sitä. Valmista sitten filotaikinalevyt ja aseta pieni määrä täytettä (noin 1½ ruokalusikallista) yhden leikatun suorakulmaisen palan kulmaan. Taita tämä kulma alaspäin niin, että saat kolmiomaisen muodon, jossa on täytettä. Taittele tätä täytteellä täytettyä kolmiota pitkin filotaikinan pituutta. Näin taittelet helposti samosasi.
Nopea haku samosan ainesosista kertoo sinulle, että samosoja on olemassa runsaasti erilaisia samosatyyppejä, joissa on lukuisia erilaisia täytteitä. Kannustammekin sinua kokeilemaan ja löytämään oman suosikkitäytteesi.
Perunan, herneen ja sipulin klassisen yhdistelmän lisäksi herkullisia kasvissamosan täyttöideoita ovat esimerkiksi porkkanat, kukkakaali, pinaatti ja juusto, linssit ja juurekset. Kokeile sekoittaa erilaisia vihanneksia ja mausta kasvisruokatäytteesi mausteilla, kuten intialaisella garam masalalla, kiinalaisella viiden mausteen sekoituksella, curryjauheilla tai tuoreilla mausteilla, kuten kirpeällä inkiväärillä tai sitruunanmakuisilla korianterinsiemenillä.
Samosojen ei välttämättä tarvitse olla vain vihanneksilla täytettyjä. Voit valmistaa niitä myös jauhelihasta, kuten lampaan- tai naudanlihasta, tehdyllä täytteellä, johon on yhdistetty haluamasi kasvikset. Jos pidät siipikarjan mausta, hae inspiraatiota tandoorikana-reseptistämme ja opi valmistamaan kaunis punainen kana, joka on marinoitu tandoorimausteilla, inkiväärillä ja tomaattisoseella. Pienemmiksi paloiksi pilkottuna tämä intialainen tandoori-kana maistuu ihanalta samosan täytteenä.