Pesto

Pesto

15 minuuttia
Pesto on monikäyttöinen italialainen kastike, jolla voi maustaa esimerkiksi pastan, salaatit tai laittaa vaikkapa leivän päälle.
https://www.arla.fi/reseptit/pesto/

Tee näin:

Pesto
  • Paahda pinjansiemeniä kuivalla kuumalla pannulla. Ota paahdetut pinjansiemenet pannulta ja laita sivuun odottamaan.
  • Kuori ja silppua valkosipuli hienoksi ja paista hetki pannulla pienessä tilkassa oliiviöljyä.
  • Sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella oliiviöljy, valkosipuli, pinjansiemenet, juustoraaste ja basilika hienoksi pestoksi. Jos haluat pestosta löysempää, lisää oliiviöljyä.
  • Mausta pesto vasta rouhitulla mustapippurilla.
Valmis!

Pesto Q&A

Mitä eroa on pestolla ja pesto Genovesen välillä?
Pesto on paksu, karkeasti jauhettu kastike, joka tarjoillaan perinteisesti pastan kanssa. Se on kotoisin Genovan kaupungista Pohjois-Italian Ligurian alueelta, jossa sitä valmistetaan perinteisesti basilikasta, pinjansiemenistä ja parmesaanijuustosta. Tämä vihreä pesto on kuuluisa pesto alla Genovese. Vuosien varrella tämä herkku on inspiroinut useita pestokastikkeita, jotka on valmistettu monista eri ainesosista. Klassikkopesto on kuitenkin edelleen Genovese.
Mitä pesto tarkoittaa italiaksi?
Pesto tarkoittaa italialaisittain murskaamista. Tässä mielessä pestoksi voidaan kutsua kaikkia kastikkeita, jotka on valmistettu murskaamalla aineksia morttelilla. Perinteisesti vihreä pesto alla Genovese valmistetaan murskaamalla ainekset yhteen morttelissa ja survimella, mikä vapauttaa ja sulauttaa kastikkeen eri makuja ainutlaatuisella tavalla yhteen.
Minkä kanssa pestoa perinteisesti tarjoillaan?
Italiassa, peston synnyinmaassa, pesto tarjoillaan perinteisesti pastan kanssa primo piatto - "ensimmäisenä lautasena", joka tarjoillaan antipaston jälkeen ja ennen secondoa eli pääruokaa. Pasta, mieluiten tuore trofie, spagetti tai muu sopivan muotoinen pasta, sekoitetaan peston kanssa ja tarjoillaan lämpimänä.
Miten italialaiset syövät pestoa?
Italialaisessa keittiössä on kyse muutamien yksinkertaisten ja tyylikkäiden ainesosien esittelystä, jotka täydentävät ja korostavat toisiaan. Tämän filosofian mukaan peston ainutlaatuinen makuyhdistelmä tulisi tarjoilla ilman kilpailijoita lautasella: ei tomaatteja, salaattikastikkeita tai runsaita lihapaloja. Vain tuoretta pastaa, joka sekoitetaan pestoon ja tarjoillaan al dente. Italialaisilla on tietenkin omat makunsa, mieltymyksensä ja suosikkitapansa syödä pestoaan.
Voiko pestoa pakastaa?
Saatat ajatella, että peston tuoretta basilikaa on mahdotonta pakastaa ja sulattaa myöhempää käyttöä varten. Itse asiassa pesto soveltuu erinomaisesti pakastettavaksi, joten voit aina säilyttää sitä pakkasessa nopeaa ja improvisoitua pasta-ateriaa varten. Kaada pesto pakastamiseen sopivaan astiaan ja pakasta se jopa kuudeksi kuukaudeksi. Tai tee pieniä pestokuutioita jääpalamuottiin, jotta saat peston erityisen kätevästi käyttöön. Voit sulattaa peston miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa tai liedellä ja tarjoilla italialaista makua vain muutamassa minuutissa.

Ainekset

Pesto
Pinjansiemeniä
50 g
Valkosipulinkynttä
2
Castello® Präst -juustoa raasteena
100 g
Tuoretta tuoretta basilikaa (kaksi ruukkua)
60 g
Neitsytoliiviöljyä
2 dl
Mustapippuria myllystä
Lisää herkullisia ideoita
Pestopasta
30 minuuttia
Pestopasta
(15)

Täydellisen kotitekoisen peston salaisuus

Kun hallitset peston valmistamisen taidon, sinusta tulee keittiön todellinen sankari. Aloita valitsemalla laadukkaat raaka-aineet. Varsinkin valitsemasi öljy määrää paljon pestosi luonteesta. Hyvä oliiviöljy tuo syvän, aidon maun. Valmista basilika pesemällä se huolellisesti ja antamalla sen kuivua ennen kastikkeen sekoittamista. Paahda pinjansiemenet vaaleanruskeiksi, jolloin niiden herkkä pähkinäinen maku tulee paremmin esiin. Lisää myös vähän valkosipulia kerrallaan ja maistele matkan varrella, jotta valkosipuli ei mausta pestoa liikaa.

Kokeile myös punaista pestoa

Kaikki pesto ei ole vihreää. Lisäämällä aurinkokuivattuja tomaatteja ja paahdettuja punapaprikoita, pestosi saa punaruskean värin ja uusia maku-ulottuvuuksia. Aivan kuten vihreän pesto alla Genovesen kohdalla, myös pesto rosso tarjoaa tilaa kokeiluille. Voit kokeilla erilaisia pähkinöitä, juustoja ja öljyä. Voit myös maustaa punaista pestoa lisäämällä sekaan chilihiutaleita tai vaihtamalla tavallisen oliiviöljyn chiliöljyyn.

Mitä peston kanssa yleensä tarjoillaan?

Pesto on paras ystävä pastan kanssa, mutta se sopii melkein mihin tahansa muuhunkin ruokaan. Pesto on erinomainen, maukas lisuke myös lihalle ja kalalle - tai voit pyöräyttää pestossa paahdettuja vihanneksia ja tarjoilla ne täyteläisenä lisäkkeenä. Kokeile lisätä pestoa keiton tai salaattien päälle tai sekoita sitä kastikkeeseen. Se sopii myös erinomaisesti pizzan ja bruschettan valmistamiseen. Voit jopa levittää tuoretta pestoa leivän päälle.