Pastavuoka valkokastikkeella

Pastavuoka valkokastikkeella

45 minuuttia
Pastavuoka on suosittu ruokalaji, jossa yhdistyvät italialaisen, ranskalaisen ja Lähi-idän keittiön kuuluisat herkut. Tämä lasagnea muistuttava valkokastikkeinen pastavuoka, jossa on naudanlihaa Lähi-idän mausteilla, on nopea ja helppo valmistaa. Kokeile reseptiä ja koe makunystyröitäsi ihastuttavat maut: juustoinen ja kermainen valkokastike sekä ihanan mausteinen tomaattikastike.
https://www.arla.fi/reseptit/pastavuoka-valkokastikkeella/

Tee näin:

Pastavuoka valkokastikkeella
  • Keitä pastaa vedessä, jossa on teelusikallinen suolaa, 10 minuuttia tai pakkauksen ohjeiden mukaan. Valuta pasta - mieluiten siivilää käyttäen.
  • Paista sipulit ja valkosipulit pannulla öljyssä, lisää mausteet ja sekoita. Lisää jauheliha ja sekoita, kunnes se on kypsää.
  • Lisää hienonnetut tomaatit ja tomaattipyree ja peitä kannella. Anna hautua 10 minuuttia.
  • Lisää etikka, kaneli, pippuri ja oregano.
  • Aseta ½ pastasta vuokaan ja lisää päälle ⅓ valkokastikkeesta.
  • Levitä sitten kerros jauhelihakastiketta. Lisää sitten loput pastasta ja valkokastike.
  • Lisää pinnalle kerros mozzarellaa ja paista uunissa 20 minuuttia.
  • Anna levätä 10 minuuttia, tarjoile ja nauti!
Valmis!

Kysymyksiä juustoisesta pastavuoasta, jossa on valkokastiketta

Tämän yksinkertaisen reseptin avulla herkullisen lasagnea muistuttavan juustoisen pastaruoan valmistaminen valkokastikkeella on helppoa kuin heinänteko. Jos haluat lisätietoja siitä, jatka alla olevien kysymysten ja vastausten lukemista.

Mitä on juustoinen pastavuoka valkokastikkeella?
Pastavuoka valkokastikkeella on lasagnea muistuttava ruokalaji, jossa on kerroksittain penne-, rigatoni-, farfalle-, conchiglie- tai vastaavaa pastaa, maukasta liha-tomaattikastiketta sekä kermaista valkokastiketta. Pastavuokaan käytettävä valkokastike on niin sanottu bechamel-kastike, jossa on juustoa ja hieman muskottipähkinää. Mozzarellaraasteella höystettynä ja kullanruskeaksi paistettuna siitä tulee täyteläinen illallinen, joka on vastustamaton niin lapsille kuin aikuisillekin. Se on nopea ja helppo valmistaa, ja siksi se sopii erinomaisesti kiireisiin iltoihin.
Miten tehdä pastavuoka valkokastikkeella?
Haluatko täyteläisen, italialaisvaikutteisen valkokastikkeen ja Lähi-idän vaikutteita sisältävän pastapaistoksen? Älä etsi kauempaa! Keitä vain penne-, rigatoni- tai muita pastoja suolatussa vedessä. Valmista samalla liha-tomaattikastike. Aseta puolet pastasta vuokaan ja peitä se kolmanneksella kermaisesta valkokastikkeesta. Lisää sitten liha-tomaattikastike ja loput pastasta. Peitä vielä liha ja pasta valkokastikkeella ja lisää päälle kerros mozzarellaa. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Anna ruoan levätä 10 minuuttia ennen kuin nautit herkullisesta pastapaistoksestasi valkoisella kastikkeella.
Miten tehdä pastavuoan lihakastike?
Lähi-idän lihakastikkeen valmistaminen ei ole vaikeaa eikä aikaa vievää. Se on peruslihakastike, jossa on vain muutama ainesosa, ja se sopii erinomaisesti moniin ruokiin, kuten valkokastikkeen kera tehtyyn pastavuokaan. Aloita paistamalla sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää sitten jauheliha ja mausteseos ja keitä, kunnes liha on ruskeaa ja mureaa. Lisää tuoreet, kuutioidut tomaatit ja tomaattisose. Anna hautua noin 10 minuuttia ja lisää kaneli, pippuri, oregano ja etikka ja mausta suolalla.
Mitkä mausteet sopivat hyvin valkokastikkeeseen?
Valkokastikkeen kera pastavuoka on parasta, sillä juustoisen valkokastikkeen mausteisiin lisätään runsaasti mausteita. Sopivimpia mausteita tähän lasagnea muistuttavaan ruokaan ovat oregano, timjami ja basilika. Tuoksuvat vaihtoehdot, kuten fenkolinsiemenet tai kuminan siemenet, ovat kuitenkin myös hyviä lisäyksiä tähän valkokastikkeella höystetyn pastavuoan kastikkeisiin. Jos haluat Lähi-idän vivahteen, voit lisätä suosittuja mausteita, kuten kanelia, kardemummaa, kuminaa tai neilikkaa, jotka tuovat hyvin esiin muskottipähkinällä maustetun valkokastikkeen maut.

Ainekset

Pastavuoka valkokastikkeella
Valkokastike
5 dl
225 g
Pastaa
1 pkt
Jauhelihaa
500 g
Sipuli hienonnettuna
1
Valkosipulinkynsiä hienonnettuna
2
Suolaa
1 tl
Jauhettua mustapippuria
1 tl
Mausteseosta
1 tl
Kanelia
1 tl
Oreganoa
1 tl
Etikkaa
2 rkl
Tomaatteja hienonnettuna
2
Tomaattimurskaa
1 prk
Lisää herkullisia ideoita
Lasagne
50 minuuttia
Lasagne
(55)
Moussaka
1 tunti
Moussaka
(21)
Makaronilaatikko
60+ min
Makaronilaatikko
(42)

Kermainen paistettu pastavuoka bechamel-kastikkeella

Pasta ja valkokastike ovat taivaallinen pari. Jos olet samaa mieltä, meidän pastavuoka valkokastikkeella -reseptimme on juuri sitä, mitä etsit. Kevyemmässäkin versiossa pastamme valkokastike on täyteläistä, kermaista ja herkullista. Juustolla rikastettu ja lämmittävällä, maanläheisellä ja hieman makealla muskottipähkinällä maustettu kastike sopii täydellisesti täydentämään monia lähi-idän ruokalajeja runsailla mauillaan.

Jos olet koskaan miettinyt, mitä eroa on bechamel- ja valkokastikkeella, vastaus on, että eroa ei ole. Ne ovat samaa suussa sulavaa herkullista kastiketta. Meidän versiossamme siihen lisätään vain juustoa, joka tekee siitä vielä parempaa.

Jos bechamel-kastikkeen käyttäminen pastan kanssa on saanut sinut kiinnostumaan klassisesta ranskalaisesta kastikkeesta, sinua ehkä ilahduttaa tietää, että bechamel-kastiketta löytyy monista muistakin resepteistämme, kuten kermaisesta perunapadasta, pinaattikannelloneista ja kermaisesta sienikeitosta.

Monikerroksinen, mausteinen pastavuoka

Tällä bechamelilla ja naudanlihakastikkeella höystetyllä pastallavuoalla on monia yhtäläisyyksiä italialaisen lasagnen kanssa. Molemmat valmistetaan kerrostamalla pastaa, tomaattikastiketta sekä bechamellia. Toisin kuin perinteisessä lasagnessa, tässä uunipastassa voidaan käyttää mitä tahansa pastatyyppiä. Keskikokoiset lajikkeet, kuten penne, rigatoni, farfalle ja conchiglie, ovat loistavia vaihtoehtoja, sillä kaikki sopivat hyvin paksujen kastikkeiden kanssa.

Liha-tomaattikastike valmistetaan kypsistä tomaateista ja voimakkaasta tomaattisoseesta. Valkosipulin ja sipulin ansiosta kastikkeen maku on syvä. Etikka tuo hieman hapokkuutta, jotta tomaatin makeus ei peittäisi naudanlihan makua. Tämä antaa tilaa myös ihanan lämmittäville mausteille loistaa.

Lähi-idän mausteinen muunnelma italialaisesta klassikosta

Valkokastikkeen kanssa valmistetun pastavuoan liha-tomaattikastike maustetaan kanelilla, jotta se saisi Lähi-idän makua. Tällä lämmittävällä mausteella onkin ominainen makean mausteinen maku, joka on varsin tuoksuva.

Mausteen maanläheiset ja puumaiset vivahteet sopivat hyvin sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Se täydentää hyvin muskottipähkinän hieman pähkinäistä makua valkokastikkeessa. Kanelissa on myös hieno arabialainen vivahde, joka tekee tästä valkokastikkeella höystetystä pastavuoasta aterian.

Meidän versiossamme on mausteena myös italialaista suosikkia - oreganoa. Tämä aromaattinen mauste tuo makuun hieman kitkerän, maanläheisen ja minttuisen maun sekä viilentävän ominaisuuden, joka tasapainottaa kanelin makua. Tämä tekee makuprofiilista monitahoisen ja vastustamattoman.

Tee oma versiosi

Voit vapaasti muuttaa tämän reseptin ainesosia mieltymystesi mukaan. Jos haluat käyttää kasviksia, poista naudan jauheliha ja korvaa se kasviksilla - kuitenkin jollakin muulla kuin pilkotuilla tomaateilla, sillä niitä reseptiin kuuluu alunperinkin. Voit lisätä porkkanaa, sipulia, sieniä, papuja tai sekoituksen erilaisia perheen suosikkeja. Voit myös vaihtaa naudan jauhelihan kanan- tai karitsan jauhelihaan, jolloin saat aikaan erilaisen, mutta silti yhtä herkullisen valkokastikkeisen pastavuoan.

Jos kaipaat lisukeideoita, voit tarjoilla pastavuoan esimerkiksi valkosipulileivän, ehkä jopa juustoisen valkosipulileivän, keiton tai Lähi-idän rocca-salaatin kanssa. Käytä persiljaa pastavuoan koristeena, sillä se antaa pippurisen ja raikkaan ripauksen, joka varmasti piristää ruokaa ja saa sen näyttämään entistä houkuttelevammalta, kun tarjoilet sen.

Vinkkejä

Béchamel eli valkokastike sakenee yleensä jäähtyessään, joten pastavuoka kannattaa tarjoilla lämpimänä ja tuoreena. Säilytä ylijääneet annokset ilmatiiviissä astiassa 3-5 päivää jääkaapissa. Voit lämmittää tähteet uudelleen mikroaaltouunissa tai lämmittämällä sitä hitaasti uunissa. Voit joutua lisäämään hieman maitoa, jos kastike on liian paksua.