Juustoinen perunapata

Juustoinen perunapata

60+ min
Tämä juustoinen perunapata on täydellinen lohturuoka tai täydellinen ateria viihtyisään illanviettoon. Se vaikuttava ruokalaji siitä huolimatta, että se on helppo valmistaa vain muutamasta aineksesta. Joten, mitä odotat? Valmistaudu hemmottelemaan koko perhettä ja tekemään vaikutuksen vieraisiin tällä helpolla, herkullisella ja kermaisella juustoisella perunapataruoalla!
https://www.arla.fi/reseptit/juustoinen-perunapata/

Tee näin:

Juustoinen perunapata
  • Kuumenna uuni 180 °C:een. Voitele keskikokoinen uuninkestävä vuoka kevyesti.
  • Aseta astian pohjalle kerros päällekkäisiä perunaviipaleita. Lorauta päälle ohut kerros kastiketta ja ripottele päälle kevyesti mozzarellaa ja hienoksi raastettua parmesaania. Toista kerrokset ja viimeistele runsaalla kerroksella bechamel-kastiketta ja lopuilla juustoilla.
  • Paista 1 tunti tai kunnes pinta on kullanruskea ja perunat ovat pehmeitä.
  • Jos pinta ruskistuu liikaa, peitä se foliolla loppuajaksi uunissa.
Valmis!

Kysymyksiä juustoisesta perunapadasta

Selvitä, miten valmistat kotitekoisen juustoisen perunapadan vinkkien ja reseptin avulla. Valmistaudu herkuttelemaan kermaisen kastikkeen, mureiden perunoiden ja sulaneen juuston herkullisella sekoituksella lukemalla alla olevat kysymyksemme ja vastauksemme tästä herkullisesta ruokalajista!

Miten tehdä juustoinen perunapata?
Voitele uuninkestävä vuoka ja aseta ensin kerros ohuita perunaviipaleita siten, että perunat ovat päällekkäin. Kaada perunoiden päälle ohut kerros valkokastiketta ja ripottele päälle juustoa. Jatka kerrostamista, kunnes perunoita ei ole jäljellä, ja viimeistele runsaalla kerroksella valkokastiketta ja lopuilla juustoilla. Paista pataa 180 °C:ssa esilämmitetyssä uunissa noin 1 tunti, kunnes pinta on kullanruskea ja juusto sulanut.
Voiko juustoisen perunapadan pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa juustoisen perunapadan 2-3 kuukaudeksi. Pata kannattaa kuitenkin pakastaa ennen paistamista, sillä juusto ja kermapohjainen kastike voivat irrota toisistaan ja muuttua rakeisiksi uudelleen lämmitettäessä. Pakastamista varten kääri se tiiviisti kelmuun ja folioon. Kun olet valmis nauttimaan sitä, sulata vuoka jääkaapissa yön yli ja paista se reseptin ohjeiden mukaisesti.
Voiko juustoisen perunapadan tehdä etukäteen?
Valmista juusto-perunapata 1-2 päivää etukäteen ajan säästämiseksi. Kun valmistat vuoan etukäteen, kokoa ainekset reseptin ohjeiden mukaisesti ilman paistamista. Peitä se sen sijaan tiiviisti kelmulla ja foliolla ja säilytä jääkaapissa. Kun olet valmis paistamaan, ota vuoka jääkaapista, anna sen lämmetä huoneenlämmössä noin 30 minuutiksi ja paista se sitten, kunnes se on kullankeltainen ja pehmeä.
Mitä juustoa käyttää juustoperunapataan?
Juustoperunapadassa on hyvä käyttää erilaisia juustoja, sillä eri juustot tuovat sulatessaan erilaisen rakenteen ja maun. Tässä kermaisessa juustoperunapadassa käytämme yhdistelmää, jossa on juustoa sisältävää valkokastiketta, silputtua mozzarellajuustoa ja hienoksi raastettua parmesaanijuustoa. Näiden juustojen yhdistelmä parantaa kokonaismakua, ja tuloksena on kermainen, täyteläinen ja maukas pataruoka, jossa on sekoitus erilaisia koostumuksia ja makuja.

Ainekset

Juustoinen perunapata
Juustoista valkokastike
5 dl
Mozzarellaa
240 g
Perunoita kuorittuina ja ohuiksi viipaleiksi leikattuina
750 g
Parmesaania hienoksi raastettuna
240 g
Lisää herkullisia ideoita
Perunagratiini
60+ min
Perunagratiini
(3)

Helppo, kermainen ja juustoinen perunavuoka

Herkuttele helpon juustoisen perunavuokareseptimme avulla. Tämä ei ole mikä tahansa vanha pataruoka, vaan juuston ystävän unelmien täyttymys. Nauti lämpimästä ja lohdullisesta ruoasta, joka on täynnä kermaista ja tahmeaa juustoa, kerroksittain mureiden perunoiden kanssa, ja kaikki on paistettu täydelliseksi.

Perunapadan herkullisuuden salaisuus on valkokastikkeen yhdistelmä juustoa, mozzarellajuustoa ja hienoksi raastettua parmesaania. Tämä makujen ja tekstuurien yhdistelmä luo täyteläisen ja kermaisen pohjan, jossa on mieto ja maukas maku, tahmea rakenne ja terävä ja pähkinäinen lopputulos.

Tämä ruokalaji ei ole vain ehdottoman herkullinen, vaan se on myös uskomattoman helppo valmistaa. Kootaan vain ainekset uuninkestävään astiaan, laitetaan se uuniin ja annetaan taikojen tapahtua. Saat herkullisen ja lohdullisen aterian valmiiksi hetkessä ja vähällä vaivalla.

Ohuiksi viipaloituja perunoita, kermaista valkokastiketta ja runsaasti juustoa

Ohuiksi viipaloidut perunat muodostavat täydellisen pohjan, johon kermainen kastike ja sulava juusto tarttuvat. Valkokastike antaa ruokalajille pehmeän ja kermaisen pohjan, kun taas mozzarella antaa miedon, hieman kirpeän maun ja tahmean rakenteen, joka tekee jokaisesta suupalasta juustoisen nautinnon. Parmesaani puolestaan tuo mukanaan terävän, pähkinäisen maun ja hieman rouhean rakenteen.

Kun seuraavan kerran kaipaat jotain lämmintä, lohduttavaa ruokaa, joka ona täynnä juustoa, muista juustoisen perunapadan olemassaolo. Se on mahtava lohturuoka, joka odottaa, että kokeilet sitä.

Jos haluat löytää lisää peruna-aiheisia ruokia, tutustu resepteihimme, kuten perunakibbehia lampaanlihan kanssa, kermaista perunamuusia sienien kanssa ja peruna-linssikeittoa.

Vastustamaton kolmen juuston perunavuoka

Tässä klassisessa lohturuoassa käytetään kolmea juustolajiketta, jotka kukin tuovat juustoiseen perunavuokaan oman makunsa ja rakenteensa ja luovat herkullisen ja vastustamattoman kokemuksen makunystyröille.

Valkokastikkeen pehmeä ja kermainen rakenne muodostaa täydellisen kontrastin ohuille, mureille perunaviipaleille ja luo kermaisen ja maukkaan taustan, jossa mozzarella ja parmesaani pääsevät loistamaan, ja koska siinä on juustoa, se toimii myös koko ruokalajin juustoisena pohjana. Kun mozzarellaraaste sulatetaan, se saa aikaan kermaisen ja venyvän rakenteen, ja sen mieto maku tasapainottaa parmesaanin terävyyttä, mikä tekee ruokalajista monipuolisen ja herkullisen.

Lopuksi parmesaanin terävyys muodostaa mukavan kontrastin pehmeälle ja kermaiselle valkokastikkeelle ja miedosti maustetulle mozzarellalle, jossa on vain hieman suolaisuutta muiden makeiden ja mietojen makujen vastapainoksi. Parmesaanin pähkinäinen maku tuo myös lisämakua ruokaan, joten se on täydellinen valinta juustoiselle perunapadalle.

Kokeile jalapeñojen lisäämistä

Oletko valmis viemään juustoisen perunapadan seuraavalle tasolle? Mausta se jalapenoilla! Tämä pieni lisäys klassiseen reseptiin tuo juustoiseen perunavuokaan aivan uutta makua. Lisää muutama viipale jalapenoa peruna- ja juustokerrosten väliin. Saatat huomata, että pieni tulisuus tekee hyvää! Jalapenojen tulisuus tasapainottaa bechamel-kastikkeen ja juuston täyteläisyyttä ja luo terävän ja vastustamattoman maun, joka saa sinut palaamaan takaisin ruoan äärelle hakemaan sitä lisää.

Vinkkejä

Kun haluat tehdä juustoista perunavuokaa, tärkkelyspitoiset perunat ovat paras valinta, sillä ne pitävät muotonsa eivätkä muutu muusiksi paistettaessa. Muista viipaloida perunat ohuiksi ja tasaisiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti ja pehmenevät. Jos viipaleet ovat liian paksuja, niiden kypsyminen kestää kauemmin, ja sinun on tarkkailtava melko usein, miten ne ruskistuvat pinnalta.

Pata paistetaan uunissa 1 tunti tai kunnes pinta on kultainen ja kupliva, ja perunat ovat pehmeitä. Jos pinta ruskistuu liikaa, peitä se foliolla uunissa jäljellä olevaksi ajaksi, jotta se ei pala. Voit tarkistaa, että vuoka on kypsää, kun työnnät veitsen juustoiseen perunavuokaan ja katsot, lävistääkö se helposti perunat. Jos näin on, perunat ovat kypsiä, ja voit ottaa vuoan pois uunista.