Kermainen linssikeitto

Kermainen linssikeitto

Helppo punainen linssikeitto, jossa on perunaa, porkkanaa ja paprikaa, voi olla runsas ja täyttävä pääruoka tai herkullinen alkuruoka, jos sitä tarjoillaan pienempinä annoksina. Tarjoilitpa sitä miten tahansa, sen kermainen koostumus tekee sen syömisestä herkullisen kokemuksen. Rapea, täydellisesti paistettu ja kullanvärinen litteä leipä viimeistelee tämän makean, suolaisen ja täyttävän porkkana- ja linssikeiton ja tekee siitä ramadanin ehdottoman herkullisen aterian.

Tee näin:

Kermainen linssikeitto
  • Leikkaa perunat ja porkkanat pieniksi paloiksi.
  • Laita paprika kuumalle pannulle, lisää päälle oliiviöljyä, paista viisi minuuttia ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
  • Lisää pannulle oliiviöljy, perunat, porkkanat, paprika, linssit, suola ja kanaliemi, sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä.
  • Leikkaa leipä pieniksi paloiksi ja paista kasviöljyssä pannulla, kunnes se on kullanruskeaa.
  • Lisää ruokakerma keittoon ja sekoita hyvin.
  • Laita keitto tehosekoittimeen ja soseuta, kunnes se on sileää ja kermaista.
  • Kaada kulhoon ja ripottele pinnalle paistettua, litteää leipää.
Valmis!

Kysymyksiä kermaisesta linssikeitosta

Kermainen linssikeitto on ihana lisä mihin tahansa ateriaan. Kokeile punaisen linssikeiton reseptiämme ja huomaat, miksi! Jos haluat lisätietoja siitä, lue vastauksemme alla oleviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä on kermainen linssikeitto?
Kermaisessa punaisessa linssikeitossa linssit ovat yksi tärkeimmistä ainesosista. Se on suosittu monissa keittiöissä, ja se voidaan valmistaa joko punaisista, ruskeista, vihreistä, keltaisista tai mustista linsseistä tai tietysti eri linssien sekoituksesta. Ruoka valmistetaan yleensä erilaisten vihannesten, kuten perunan, porkkanan, paprikan, sipulin, tomaatin, kurpitsan ja sellerin, tai lihan, kuten kanan, kanssa. Lähi-idässä se soseutetaan yleensä kermaiseksi linssikeitoksi, joka voidaan tarjoilla tuoreiden tai rapeiden lisukkeiden, kuten hienonnettujen yrttien, krutonkien tai paistettujen ohuiden leipien kanssa.
Miten tehdä kermaista linssikeittoa?
Kermaisen linssikeiton valmistaminen tyhjästä ei ole vaikeaa eikä aikaa vievää. Valmistaaksesi sen, leikkaa perunat ja porkkanat pieniksi paloiksi ja paahda paprikat öljyssä ja leikkaa ne paloiksi ennen kuin siirrät ne sekä muut vihannekset ja linssit kattilaan. Lisää kanaliemi ja anna kiehua. Kun se kiehuu, käytä aika hyväksi ja paista ohuet leivät kullanruskeiksi öljyssä. Lisää sitten ruokakerma, sekoita kaikki tasaiseksi ja mausta maun mukaan. Tarjoile kermainen linssikeitto rapeaksi paistettujen leipien kanssa.
Kuinka kauan kermainen linssikeitto säilyy jääkaapissa?
Kermainen linssikeitto säilyy jääkaapissa enintään 5 päivää. Sen voi siis valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja lämmittää uudelleen, kun haluat nauttia sen. Anna keittämisen jälkeen jäähtyä, ennen kuin siirrät sen yhteen tai useampaan ilmatiiviiseen astiaan. Lämmitä se uudelleen joko keskilämmöllä kattilassa tai mikroaaltouunille soveltuvassa kulhossa. Jälkimmäinen on ehkä nopeampi, mutta edellisessä vaihtoehdossa kermaisen linssikeiton maku säilyy paremmin.
Voiko kermaista linssikeittoa pakastaa?
Kermainen linssikeitto säilyy pakastettuna 4-5 kuukautta. Se on kuitenkin parasta tehdä ennen kerman lisäämistä, sillä maito- tai kermapohjaiset keitot irtoavat pakastettaessa. Ruokakerma kannattaa lisätä vasta sitten, kun ruoka on sulatuksen jälkeen lämmitetty hitaasti liedellä miedolla tai keskilämmöllä. Muista aina antaa liemen jäähtyä ennen sen siirtämistä ilmatiiviisiin astioihin ja jättää nesteelle tilaa, jotta se voi hieman laajentua jäätyessään.
Miten sakeuttaa kermainen linssikeitto?
Tämä porkkana-linssikeitto ruokakermalla on luonnostaan melko paksua, mutta jos haluat sakeuttaa sitä vielä lisää, voit lisätä siihen mikrossa lämmitettyjä ja sekoitettuja cashewpähkinöitä ennen sekoittamista. Tämä tekee keiton koostumuksesta paksumman ja tuo siihen ihanan pähkinäisen maun. Voit tietysti käyttää myös maissitärkkelystä. Syy siihen, että kermainen linssikeitto on jo valmiiksi melko paksua, on se, että ruokakerman ja tärkkelyspitoisten perunoiden käyttäminen linssikeitossa auttaa sakeuttamaan sitä huomattavasti.

Ainekset

Kermainen linssikeitto
5 dl
Porkkanoita
2
Peruna
1
Oliiviöljyä
1 rkl
Paprika
2
Oliiviöljyä
3 rkl
Punaisia linssejä
500 g
Kanalientä
5 dl
Suolaa
1 ripaus
Paistettua leipää lisukkeeksi
Litteä leipä eli flatbreadia, revittynä pieniksi paloiksi
1
Kasviöljyä
2⅖ dl
Lisää herkullisia ideoita
Linssipata
50 minuuttia
Linssipata
(8)
Linssikeitto
35 minuuttia
Linssikeitto
(19)

Yksinkertainen linssikeitto kerman kanssa

Kermainen linssikeitto on todellinen ramadan-klassikko. Paaston katkaiseminen kuumilla keitoilla saa sinut hidastamaan ja nauttimaan iftar-aterian syömättä liikaa tai liian nopeasti. Bonuksena tämä ruokalaji on yksinkertaisesti uskomattoman maukas ja rakenteeltaan täyteläinen. Vaikka punaisissa linsseissä on makea, maanläheinen ja pähkinäinen maku, ne ovat melko miedon makuisia. Siksi niiden yhdistäminen maukkaiden vihannesten kanssa on loistava idea.

Porkkanoiden, perunoiden ja paahdetun paprikan kera

Porkkana- ja linssikeitto, jossa on tärkkelyspitoisia perunoita ja paahdettua paprikaa, on herkullisen paksua. Vaikka miedonmakuiset perunat eivät tuo keittoon paljon makua, ne ovat tärkeitä kermaisen koostumuksen takaamiseksi. Porkkanat ja paprika sen sijaan tuovat melko paljon makua. Ensin mainitut tuovat ihastuttavaa makeutta, joka tasapainottaa täydellisesti suolaisen ja suolaisen kanaliemen, johon ruokalaji perustuu. Näin ollen porkkana-linssikeitto on makea ja maanläheinen, jota paahdetut aromit ja miedot perunat tasapainottavat.

Paprikoiden paahtaminen ennen niiden lisäämistä keittoihin, kuten tähän mietoon ja makeaan porkkana-linssikeittoon, tuo niiden maun esiin. Kuoren hiillostaminen karamellisoi osan sen sisältämästä sokerista, mikä lisää paprikan makeutta ja antaa sille samalla hienovaraisen savuisia sävyjä. Nämä vivahteet antavat tälle kermaiselle linssikeitolle sen monitahoisen makuprofiilin.

Kasviskeittokokoelmassamme on myös loistavat reseptit kermaiseen sienikeittoon ja kermaiseen tomaatti-kasviskeittoon, ja ne ovat aivan yhtä täyttäviä ja herkullisia. Jos haluat lihapohjaisia keittoja, suosittelemme tätä maukasta kanakermakeittoreseptiä.

Tarjoile paistetun litteän leivän kanssa

Jos olet koskaan miettinyt, mitä syödä linssikeiton kanssa, paistettu lätty on loistava valinta. Kermaisen linssikeiton ja rapean leivän yhdistelmä on täydellinen. Tämä rapea kuorrute on uskomattoman helppo valmistaa tuoreena, sillä se on vain pieniksi paloiksi leikattua litteää leipää, joka paistetaan kuumennetussa kasviöljyssä täydellisen kullanruskeaksi.

Vaikka voit tietysti käyttää maustamatonta leipää näiden rapeiden herkkujen valmistamiseen, on myös erittäin hyvä ajatus ripotella vastapaistettuihin leipäpaloihin erilaisia mausteita.

Kokeile mausteista linssikeittoa

Kokeile sekoittaa maustettuun linssikeittoon mausteita, kuten maanläheistä kuminaa, kurkumaa, kirpeää inkivääriä tai kanelia. Voit myös lisätä laakerinlehden ruokaan sen kypsyessä ja poistaa sen ennen sekoittamista. Tämä lisää makua ja keventää runsasta, kermaista linssikeittoa.

Jos haluat hieman erilaista makua, kokeile lisätä paprikoiden joukkoon tulisia chilipaprikoita. Tämä tuo ruokaan erilaista tulisuutta.

Vinkkejä

Jos pidät paksummasta versiosta, voit sakeuttaa keittoa käyttämällä runsaammin ruokakermaa sekä soseuttamalla linssit ja vihannekset jo valmiiksi.

Varsin maukas sakeuttamismenetelmä on cashewpähkinöiden käyttö. Lämmitä pähkinöitä mikroaaltouunissa jotta ne pehmenevät, soseuta ne ja lisää ne keittoon, jotta saat sakeamman lopputuloksen, joissa on myös voinen, pähkinäinen vivahde. Jos pidät maustamattomasta sakeuttamisaineesta, veteen sekoitettu maissitärkkelys on hyvä vaihtoehto sakeuttamaan kermaista linssikeittoa.