Osso buco

Osso buco

60+ min
Osso buco vie sinut suoraan italialaisen keittiön makumaailmaan. Tarjoile osso buco perunamuusin ja gremolatan kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/osso-buco/

Tee näin:

Osso buco
 • Tee 3-4 viiltoa jokaisen lihaviipaleen reunaan, jotta se ei pääse käpristymään tai vääntymään kypsennyksen aikana.
 • Sekoita jauhot, suola ja pippuri ja sulata voi paistinpannussa, kunnes se on kullanruskeaa.
 • Kuorruta liha jauhoseoksessa ja ruskista sitä kahdessa erässä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.
 • Poista liha ja ruskista porkkanaa, sipulia, selleriä ja valkosipulia noin 1 minuutti.
 • Lisää tomaattisose ja paista vielä minuutti.
 • Aseta liha vihannesten päälle ja kaada päälle viini.
 • Kuumenna kiehuvaksi ja anna viinin hautua noin 10 minuuttia.
 • Peitä astia kuorituilla tomaateilla ja lihaliemellä, kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä kansi päällä noin 1½ tuntia.
 • Poista kansi ja hauduta noin 30 minuuttia korkealla lämmöllä.
 • Mausta maun mukaan.
Gremolata
 • Sekoita persilja, sitruunankuori ja valkosipuli kulhossa.
 • Peitä seos ja laita se jääkaappiin.
 • Tarjoile osso buco kuuman perunamuusin kanssa ja pirskota päälle gremolataa.
Valmis!
Vinkki

Osso bucoa valmistettaessa on tärkeää käyttää oikeaa vasikanlihapalaa. Perinteisesti ruokalajissa käytetään vasikanreittä, joka on leikattu säärestä ja jossa on luuydintä sisältävä luu. Nämä sääriluut tuovat ruokaan täyteläisyyttä ja syvyyttä sekä ylellisen rakenteen. Liha on kypsää, kun se on mureaa ja irtoaa luusta. Tämä voi kestää jopa 2-2½ tuntia vasikanlihan koosta ja kypsennysmenetelmästä riippuen. Hyvä tapa testata, onko liha kypsää, on puhkaista se haarukalla tai veitsellä. Jos se irtoaa helposti luusta, se on valmista. Toinen vinkki on, että kypsennysprosessiin kannattaa käyttää aikaa. Pata hyötyy hitaasta kypsennyksestä, jolloin maut pääsevät kehittymään ja imeytymään lihaan. Ole kärsivällinen ja vastusta kiirehtimistä, sillä se johtaa vain sitkeämpään lihaan ja heikompaan makuun.

Osso buco Q&A

Tee makumatka Italiaan kotona ja valmista osso bucoa. Lue lisää alta!

Mitä on osso buco?
Osso buco on perinteinen italialainen muhennos, joka koostuu haudutetuista vasikanlihasta, jotka on kypsennetty vihannessekastikkeessa, valkoviinissä ja liemessä. Osso buco -muhennos on saanut nimensä italialaisesta sanonnasta "osso buco", joka tarkoittaa "reikäistä luuta". Tämä viittaa siihen, että sen valmistuksessa käytetään vasikanreittä, jonka keskellä on luuydintä, joka on olennainen osa muhennoksen makua. Osso buco tarjoillaan tyypillisesti gremolatan eli persiljan, valkosipulin ja sitruunankuoren seoksen kera, ja sen seurana on usein risottoa, perunamuusia tai polentaa.
Miten osso buco valmistetaan?
Aloita tekemällä 3-4 viiltoa jokaisen lihaviipaleen reunaan. Sekoita sitten jauhot, suola ja pippuri ja ruskista liha voissa paistinpannulla. Ota liha pois ja ruskista porkkanat, sipulit, selleri ja valkosipuli ja lisää tomaattipyree. Aseta liha vihannesten päälle, kaada päälle viini ja anna kypsyä 10 minuuttia. Peitä kuorituilla tomaateilla ja vasikanlihaliemellä, hauduta pari tuntia ja mausta.
Kuinka kauan osso bucon kypsennys kestää?
Osso bucon kypsyminen kestää yleensä noin 1½-2 tuntia. Kun liha ja vihannekset on ruskistettu, se peitetään kuorituilla tomaateilla ja vasikanlihaliemellä, kiehautetaan ja haudutetaan sitten miedolla lämmöllä kannen päällä noin 1½ tuntia. Tämän jälkeen kansi poistetaan ja muhennosta haudutetaan vielä 30 minuuttia korkealla lämmöllä nesteen vähentämiseksi ja kastikkeen sakeuttamiseksi. Kokonaiskypsennysaika voi vaihdella käytettävien vasikanlihojen koon ja lieden lämpöasteen mukaan.
Mitä tarjoilla osso bucon kanssa?
Osso bucon ihanteelliset lisukkeet ovat perunamuussi ja gremolata. Muhennoksen runsaat ja suolaiset maut sopivat hyvin yhteen perunamuusin kermaisen rakenteen kanssa. Gremolata, joka on sekoitus persiljaa, valkosipulia ja sitruunankuorta, antaa raikkaan ja mausteisen maun, joka täydentää lihan ja kastikkeen täyteläisyyttä.
Mitä lihaa käytetään osso bucoon?
Osso bucon valmistuksessa käytetään yleensä vasikanreittä, joka on vasikan säären poikkileikkaus. Nämä sääriluut leikataan paksuiksi, yleensä noin 3-4 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, joiden keskellä on luuydintä sisältävä luu. Luuydin on olennainen osa maun lisäämisessä, ja se on yksi syy siihen, miksi osso buco on niin runsas ja maukas. Vasikanreittä käytetään perinteisesti osso bucossa, mutta joissakin resepteissä sen sijaan voidaan käyttää myös naudan- tai sianlihaa.

Ainekset

Osso buco
Naudanfileetä
1 kg
Vehnäjauhoja
60 g
Suolaa
1 rkl
Pippuria
25 g
Porkkanoita
4
Keltasipulia
2
Viisi varsiselleri
Valkosipulinkynsiä
3
Tomaattipyreetä
3 rkl
Valkoviiniä
2 dl
Säilyketomaattia
1 tlk
Lihafondia
5 dl
Gremolata
Tuoretta lehtipersiljaa
4 rkl
Sitruunankuorta
1 rkl
Valkosipulinkynttä
2
Tarjoiluun
Perunamuusia
Lisää herkullisia ideoita
Linssipata
50 minuuttia
Linssipata
(10)

Osso buco - hitaasti kypsytetty muhennos, jossa on lämpimiä ja täyteläisiä makuja.

Osso buco on muhennos, jota on nautittu Italiassa sukupolvien ajan. Vasikanreidet ovat lihapaloja, jotka sopivat erityisen hyvin hitaaseen kypsentämiseen, sillä lihan kollageeni hajoaa ajan myötä, jolloin tuloksena on murea ja maukas ruokalaji. Vasikanreiden lisäksi ruokalajiin kuuluu tyypillisesti erilaisia suolaisia vihanneksia, kuten porkkanoita, sipulia ja selleriä, jotka paistetaan ja haudutetaan yhdessä lihan kanssa. Hidas kypsennysprosessi antaa makujen kehittyä ja imeytyä lihaan, jolloin tuloksena on maukas ja herkullinen muhennos.

Suolaisia vihanneksia, valkoviiniä ja tomaatteja syvyyden lisäämiseksi

Suolaiset vihannekset, valkoviini ja tomaatit ovat olennaisia ainesosia, jotka antavat muhennokselle syvyyttä ja täyteläisyyttä. Sipuleista, porkkanoista, valkosipulista ja selleristä koostuvia vihanneksia paistetaan kullanruskeiksi, jolloin niiden luonnollinen makeus vapautuu ja maku kehittyy. Valkoviinin lisääminen auttaa luomaan maukkaan liemen keittämällä ja pelkistämällä, jolloin viini pääsee imeytymään vihanneksiin ja lihaan, jolloin syntyy aromaattinen ja maukas kastike. Tomaatit tuovat muhennoksen runsauden vastapainoksi kirpeän ja kirpeän maun, joka lisää kirkkautta ja happamuutta. Yhdistettynä nämä ainesosat toimivat sopusoinnussa luoden herkullisen ja monitahoisen makuprofiilin, joka on osso bucon tunnusmerkki.

Tarjoile osso buco gremolatan ja perunamuusin kanssa

Gremolata ja perunamuusi ovat klassisia lisukkeita täyteläisen ja maukkaan osso bucon kanssa. Gremolata on sekoitus hienonnettua persiljaa, valkosipulia ja sitruunankuorta, joka antaa kirkkaan ja mausteisen kontrastin lihan ja kastikkeen täyteläisyydelle. Sitruunankuoren raikkaat, sitruksiset sävyt tuovat makua, joka leikkaa runsaan lihan läpi, kun taas valkosipuli antaa kirpeää ja suolaista syvyyttä. Yhdessä persiljan raikkauden kanssa gremolata tasapainottaa herkullisesti muhennoksen makuja.

Perunamuusissa on toisaalta kermainen ja kuohkea rakenne, joka sopii täydellisesti yhteen osso bucon murean ja luista irtoavan lihan kanssa. Perunamuusi on erinomainen väline herkullisen kastikkeen imeyttämiseen, ja se luo täydellisen tasapainon makujen ja tekstuurien välille. Kermamaiset ja voiset sävyt ovat lohdullinen ja tyydyttävä lisä runsaalle ja suolaiselle liharuoalle.

Perinteiset italialaiset maut ja kirkkaat, houkuttelevat värit

Osso bucon kirkkaat ja houkuttelevat värit ovat osoitus perinteisistä italialaisista mauista, jotka ovat reseptin ytimessä. Muhennoksessa on Italian lipun värejä punaisen tomaattimehun, valkoisen perunamuusin ja vihreän gremolatan ansiosta, mikä edustaa Italian ylpeyttä kulinaarista perintöä kohtaan. Värikkäät värit täydentävät runsaita makuja ja luovat ruokahalua herättävän ja houkuttelevan muhennoksen, joka houkuttelee ja tyydyttää makunystyröitäsi. Vaikka gremolata ei olekaan välttämätön osso bucon nauttimiseksi, se on klassinen lisuke, jota käytetään laajalti perinteisessä italialaisessa keittiössä ja jota monet pitävät olennaisena osana ruokaa.

Jos haluat sukeltaa italialaisen keittiön maailmaan, et halua jättää väliin näitä suussa sulavia reseptejä. Jos haluat raikkaan ja maukkaan alkuruoan, kokeile bruschettaa, jossa on kypsiä tomaatteja, valkosipulia ja basilikaa. Makea ja hemmotteleva jälkiruoka, panna cotta marjacoulis'n kera, on varmasti oikea herkkupala. Jos etsit lisää lisukkeita osso bucon kanssa tarjottavaksi, kokeile paistettua polentaa.

Lisää oma kosketuksesi klassikkoon

Vaikka osso buco on perinteinen resepti, aina on tilaa persoonalliselle kosketukselle. Voit lisätä reseptiin pienen vivahteen kokeilemalla erilaisia vihanneksia, kuten fenkolia, sieniä tai jopa artisokkia. Voit myös kokeilla erilaisia yrttejä, kuten rosmariinia, timjamia tai oreganoa, maun parantamiseksi. Lisäämällä ripauksen chiliä tai punapippurihiutaleita voit myös lisätä mausteisuutta ja antaa ruokaan hieman tulisuutta. Jos pidät makeammasta mausta, voit käyttää valkoviinin sijasta punaviiniä.