Bruschetta-reseptiämme on helppo noudattaa, joten voit nauttia näistä paahdetuista ja raikkaista herkuista hetkessä. Alla on lisätietoja tästä klassisesta italialaisesta ruokalajista, mukaan lukien bruschetan säilyttäminen ja tarjoilu. Jatka siis lukemista!
Tuoretta basilikaa hienonnettuna
|
1 dl |
---|---|
Oliiviöljyä
|
4 rkl |
Pientä valkosipulinkynsiä hienonnettuna
|
2 |
Suolaa
|
1 tl |
Mustapippuria
|
|
Kokonainen leipä (italialainen tai maalaisleipä, n. 300 g)
|
1 |
Tomaatteja kuutioituina (n. 350 g)
|
4 |
Vaikka bruschettan reseptit juontavat juurensa antiikin Roomaan, se on edelleen erittäin suosittu italialainen antipasto eli alkuruoka. Eikä ole ihme, miksi. Tomaattia ja basilikaa sisältävä bruschetta on ihastuttava herkku. Vielä lämmin leipä, jonka päällä on tuoreita tomaatteja basilikaa ja valkosipulia sisältävässä oliiviöljyssä, tuo mukanaan monia italialaisen keittiön tunnetuimpia makuja.
Paahdetun ja rapean leivän ohella tämän italialaisen klassikon ydin ovat sen herkulliset täytteet. Koska kyseessä on yksinkertainen ruokalaji, täytteen makuprofiilin on oltava huippuluokkaa. Siksi suosittelemme käyttämään bruschettaan vain parhaita raaka-aineita. Tämä tarkoittaa hyvää tuoretta basilikaa, kypsiä tomaatteja ja korkealaatuista oliiviöljyä.
Vaikka kuivattua basilikaa voisi ehkä käyttää, basilikanlehdet antavat ruokalajille raikkautta, jota kuivattu yrtti ei voi tarjota. Tuore basilika maistuu sekä makealta että suolaiselta, ja siinä on sekä minttua että pippuria. Tämä monitahoinen maku täydentää uskomattoman hyvin sekä valkosipulia että makeaa ja hieman kirpeää tomaattia. Parhaat tomaatit bruschettaan ovat kypsiä. Lajikkeella ei ole niinkään väliä vaan kypsyydellä, ja voit käyttää kaikkea isoista romanitomaateista pieniin kirsikkatomaatteihin.
Riippumatta siitä, päätätkö nauttia näitä rapeita leipäpaloja kauniisti marinoiduilla tomaateilla alkuruokana, välipalana tai lisukkeena, se on joka tapauksessa herkullista. Juuri sen yksinkertaisuus tekee siitä sopivan syötäväksi eri tilaisuuksissa ja eri aterioilla. Tarjoa bruschetat kevyenä välipalana ennen illallista, rapeana lisukkeena pastan tai lasagnen kanssa tai grillaa iso erä bruschettaa grilliateriaa varten.
Jos etsit lisää italialaisia ruokia joko bruschettan kanssa tarjoiltavaksi tai sellaisenaan, suosittelemme tutustumaan myös paninileivän ja pizzataikinan resepteihimme. Valitse suosikkipäälliset ja -täytteet ja nauti. Voit valmistaa myös kaikkien aikojen italialaisen suosikkiruoan: lasagnen.
Leiki reseptillämme tuunaamalla sitä ja kokeilemalla erilaisia täytteitä. Paahdettu leipä, jollaista käytetään tämän bruschetan valmistuksessa, maistuu hyvältä minkä tahansa lisukkeen kanssa, joten ideoita klassisen bruschettan lisukkeiksi on lukuisia. Eräs klassikko on mozzarella. Tämä täyteläinen, kermainen italialainen pehmeä juusto sopii hyvin yhteen oliiviöljyn, basilikan ja tomaattien makujen kanssa, joten mozzarella-bruschetta on herkullinen ja vastustamaton.
Voit myös valikoida paistetun mozzarellan päälle voimakasta balsamiviinietikkaa tai sitruunankuoresta ja tuoreesta persiljasta valmistettua hapokasta gremolataa. Kumpikin näistä vaihtoehdoista piristää pehmeän juuston täyteläisyyttä ja tekee ruokailusta monipuolisen.
Aidot bruschetat tunnetaan täydellisesti paahdetusta leivästä, joka antaa sille rapean rakenteen. Tämä vaikutus voidaan saavuttaa käyttämällä uunia tai leivänpaahdinta. Jos päätät käyttää tavallista uunia, tee leivästä rapeaa paistamalla sitä 6-8 minuuttia 220 °C:ssa (tavallinen uuni), kunnes leivän reunat ovat saaneet kevyen ruskean värin. Muista asettaa leipäviipaleet yhteen kerrokseen ja kääntää ne kerran paiston aikana. Anna paahdettujen leipäviipaleiden jäähtyä hiukan ritilällä ennen kuin päällystät ne öljyllä ja marinoiduilla tomaateilla. Tarjoile ne kuitenkin vielä lämpiminä. Jos sinulla sattuu olemaan grillijuhlat ja sinulla on grilli päällä, voit valmistaa leivät myös suoraan grillissä.