Opi valmistamaan yksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista pastaruoista. Aidon italialaisen lasagnen reseptimme avulla saat maistiaisen klassikosta, jossa on runsaita makuja ja rakennetta. Lue alta lisätietoja lasagna al fornosta ja siitä, miten klassikko valmistetaan.
25 g | |
Naudan jauhelihaa (noin 6 % rasvaa)
|
500 g |
Hienonnettu sipuli (noin 100 g)
|
1 |
Karkeaa suolaa
|
1 tl |
Vastajauhettua pippuria
|
|
Kuivattua timjamia tai basilikaa
|
1 tl |
Kuivattua oreganoa
|
½ tl |
Tomaattimurskaa
|
noin 140 g |
Lihalientä
|
1½ dl |
25 g | |
Vehnäjauhoja
|
3½ rkl |
6 dl | |
Karkeaa suolaa
|
½ tl |
Vastajauhettua valkopippuria
|
|
Muskottipähkinää
|
1 ripaus |
175 g | |
Tuorelasagnelevyä (noin 250 g)
|
15 kpl |
Korppujauhoja
|
2 rkl |
25 g |
Tomaattia
|
|
---|---|
Basilikaa
|
|
Punasipulia
|
Mikään ei todellakaan ole lohdullisempaa kuin kuuma, kupliva, vastapaistettu lasagne, jossa on kotitekoista lihakastiketta ja juustokastiketta vuorotellen kerroksittain. Annamme sinulle maistiaisen Italiasta tämän reseptin avulla! Maista aitoa italialaista lasagnea, joka on valmistettu perusraaka-aineista ja vain muutaman yksinkertaisen vaiheen kautta - joten voit tehdä sen helposti kotona.
Al forno tarkoittaa italialaisittain "uunissa", ja se viittaa perinteiseen lasagnen valmistus- ja kypsennystapaan. Uunin korkea lämpö auttaa sekoittamaan makuja, jolloin lasagnesta tulee kermainen ja tahmea, ja sen reunat ovat rapeat ja pasta on pehmeää. Pasta imee itseensä lihan ja juustokastikkeen makuja.
Kannattaa myös tutustua italialaisvaikutteisiin resepteihimme kanaspagetista ja tomaattikastikkeesta, kotitekoisista cannelloneista pinaatin ja sienten kera sekä spaghetti carbonarasta rapeilla pekonipaloilla.
Italialainen keittiö tunnetaan yksinkertaisuudestaan, luonnollisista mauista ja tuoreista raaka-aineista. Koska tässä reseptissä käytetään vain muutamia korkealaatuisia ainesosia ja koska se valmistetaan perinteisellä tavalla, lasagne al forno on hyvin yksinkertainen ja maukas ruokalaji. Se valmistetaan muutamasta tärkeimmästä ainesosasta, jotka kerrostetaan yhteen ja paistetaan uunissa. Tämä yksinkertaisuus antaa kunkin ainesosan aromien loistaa, ja luo rikkaiden ja kermaisten makujen harmonisen tasapainon. Korppujauhojen ja voin lisääminen lasagnen päälle luo mukavan tasapainon tekstuurien ja makujen välille ja luo lasagne al fornon pinnalle rapean kuoren.
Tämä klassisen italialaisen lasagnen tapaan valmistettu pastaruoka on valmistettu kotitekoisella juustokastikkeella, joka on muunnelma valkoisesta kastikkeesta, ja jota on rikastettu juustoraasteella ja muskottipähkinällä. Kastike tuo ruokaan pähkinäisen maun ja runsaan, samettisen koostumuksen, joka täydentää lihatäytettä. Juustokastikkeessa on pohjana voita, jauhoja, maitoa, mausteita ja juustoraastetta, jotka on tarkoitettu sulamaan täydellisesti uunissa, jolloin syntyy paksu, samettinen ja syvänmakuinen juustokastike, joka auttaa sitomaan ruokalajin yhteen.
Lisää raikkautta runsaaseen lasagne al fornoon raikkaalla tomaattisalaatilla. Kypsän tomaatin happamuus ja makeus täydentävät lasagnen runsaita ja kermaisia makuja ja tarjoavat samalla virkistävän ja kevyen lopputuloksen raskaalle aterialle. Raikkaan tomaattisalaatin valmistamiseksi leikkaa kypsät tomaatit ja punasipulit ohuiksi viipaleiksi ja sekoita niihin oliiveja, salaattijuustoa ja yksinkertainen kastike, joka koostuu oliiviöljystä, balsamietikasta, sokerista, suolasta ja pippurista.
Anna perinteiselle italialaiselle lasagnereseptille raikas twisti käyttämällä naudanlihan sijasta jauhettua kalkkunaa tai kanaa, tai lisää lihakastikkeeseen sieniä, paprikaa tai munakoisoa, mikä lisää makua ja rakennetta. Voit myös lisätä makua lisäämällä tuoreita yrttejä ja mausteita, kuten persiljaa, rosmariinia tai chilihiutaleita. Mahdollisuuksia on loputtomasti, joten ole rohkeasti luova ja tee klassisesta lasagne al forno -elämyksestä omanlaisesi.
Italialaisessa keittiössä käytetään tuoreimpia ja parhaita mahdollisia raaka-aineita. Varmista siis, että käytät korkealaatuista pastaa, lihaa, juustoa ja yrttejä parhaan maun saavuttamiseksi. Täyte on yksi lasagnen tärkeimmistä osista, ja jos haluat saada maut parhaiten esiin, anna lihakastikkeen haudutella 2-3 tuntia - tai jopa kauemmin.
Muista, että kypsennysaika voi vaihdella lasagnen koosta ja uunistasi riippuen, minkä vuoksi on tärkeää pitää lasagnea silmällä, jotta se ei kypsy liikaa. Kun se on valmis, anna sen levätä muutaman minuutin ajan ennen tarjoilemista. Näin lasagne al forno ehtii jähmettyä, ja lopputulos on entistäkin parempi, vaikka et varmaan malttaisi odottaa, että pääset syömään!